Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії

Про матеріал
Презентація розроблена для допомоги вчителеві при проведенні заняття у 9 класу з Історії України. Презентація відповідає матеріалу підручнику — Історія України для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням історії : підруч. для 9 класу загальноосвіт. навч. закладів / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 256 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Унаслідок першого поділу Речі Посполитої (1772 р.) до складу Австрійської імперії увійшла Галичина. Приєднавши ці землі, імператриця Марія Терезія прийняла титул королеви Галичини і Лодомерії. Перекручена таким чином назва Галицько-Волинського князівства була історичним виправданням для імператриці, оскільки такий титул мали у XVIII ст. угорські королі, що захопили ці землі. Австрійські імператори зберігали його до 1918 р.

Номер слайду 3

До 1849 р. окремим округом Королівства Галичини і Лодомерії залишалася Буковина. Адміністративним центром цього краю було місто Чернівці. Австрія захопила ці землів 1774 р., скориставшись слабкістю Османської імперії післяїї поразки в російсько-турецькій війні 1768—1774 рр. Марія. Терезія обґрунтовувала свої претензії на Буковину тим, щоостання також входила до Галицько-Волинської держави,основ ною територією якої тепер володіла Австрія. Українцістановили більшість населення Північної Буковини.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Політика австрійського уряду щодо західноукраїнських земель Входження до складу Австрійської імперії спричинило для західних українців, як і для наддніпрянських, чимало змін. Ці території опинилися у складі імперської структури управління, прикметними рисами якої були перевага інтересів центру, засилля чиновництва, прагнення регламентації життя підданих розпорядженнями зі столиці.

Номер слайду 6

На західноукраїнських землях у цей період постійно відбувалися виступи селянства, спричинені посиленням гноблення землевласниками. Наприкінці XVIII ст. у зв’язку зі здійсненням аграрних реформ Йосифа II селяни активізувалися, оскільки зрозуміли зміни як звільнення від влади панів. Опір селян Східної Галичини був настільки сильним, що влада змушена була застосувати війська для його приборкання. Боротьба спалахнула також у Закарпатті й Північній Буковині. Боротьба населення Західно. Українських земель проти соціального гноблення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Улітку 1838 р. селянські виступи охопили майже всю Буковину. Придушити їх вдалося лише ненадовго. У 1843— 1844 рр. вони спалахнули з новою силою. Із-поміж багатьох селянських ватажків у цей час уславився Лук’ян Кобилиця (1812—1851). Спочатку він разом з іншими представниками селянських громад звертався до урядових установ зі скаргами на дії панів. Проте переконавшись у марності своїх дій, селяни почали громити маєтки й відмовлялися виконувати повинності. Для придушення повсталих влада використала війська. Кілька сотень селян заарештували, а 238 повстанців покарали киями й різками. Самого Л. Кобилицю кинули до в’язниці

Номер слайду 9

стан господарства та характер економічних відносин на західноукраїнських За рівнем свого економічного розвитку західноукраїнські землі значно поступалися іншим регіонам імперії Габсбургів. Основою економіки краю було сільське господарство. У Східній Галичині переважало землеробство. Упродовж першої половини XIX ст. в краї зростало обезземелення селян.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
8 жовтня
Переглядів
111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку