захист від електричного струму

Про матеріал
Електробезпека — це система організаційних та технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Засоби захисту від електричного струму

Номер слайду 2

Електробезпека — це система організаційних та технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Номер слайду 3

До роботи на електроустановках допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли інструктаж та та навчання з безпечних методів праці, перевірку знань правил безпеки. Регулювальникам та іншим працівникам, які мають постійний контакт з електроприладами підвищеної напруги до 1000 В необхідно мати кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче III. На виробничій дільниці застосовуються такі засоби безпечної експлуатації електроустановок, як захисне заземлення, захисне занулення.

Номер слайду 4

Для забезпечення електробезпеки використовуються окремо або в поєднанні один з одним такі технічні засоби: - захисне заземлення; - занулення; - вирівнювання потенціалів; - мала напруга; - захисне відімкнення; - ізоляція струмопроводів; - огороджувальні пристрої; - попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки; - засоби захисту та запобіжні пристрої.

Номер слайду 5

Захисне заземлення — це навмисне електричне з’єднання із землею або з її еквівалентом металевих частин електроустановки, які нормально не перебувають під напругою, але можуть опинитись під напругою в аварійних режимах роботи. Призначення захисного зазаемлення полягає в тому, щоб у випадку появи напруги на металевих конструктивних частинах електроустановки забезпечити захист людини від ураження електричним струмом у разі її доторкання до таких частин.

Номер слайду 6

Для захисту людей від ураження електрострумом унаслідок пошкодження ізоляції і переході напруги на струмопровідні частини корпусу машин, механізмів, інструментів тощо застосовують захисне заземлення чи занулення.

Номер слайду 7

Захисне заземлення — навмисне електричне з’єднання з землею металевих струмопровідних частин, що можуть опинитися під напругою. Заземлення здійснюється за допомогою природних, штучних або змішаних заземлювачів.

Номер слайду 8

Занулення — це навмисне електричне з’єднання з нульовим захисним провідником металевих струмопровідних частин, які можуть опинитися під напругою (корпуси електроустаткування, кабельні конструкції, сталеві труби тощо

Номер слайду 9

Малу напругу (не більше 42 В) застосовують для живлення електроприймачів невеликої потужності: ручного електрофікованого інструменту, переносних ламп, ламп місцевого освітлення, сигналізації. Для живлення переносних світильників у приміщеннях із підвищеною небезпекою та особливо небезпечних застосовується напруга не вище 42 В.

Номер слайду 10

Захисне відімкнення — захист швидкої дії, що забезпечує автоматичне відімкнення електроустановки під час виникнення в ній небезпеки ураження людини струмом. Для захисту від дотику до частин, що перебувають під напругою, також використовується подвійна ізоляція — електрична ізоляція, що складається з робочої та додаткової ізоляції. Робоча ізоляція — ізоляція струмопровідних частин електроустановки. Додаткова ізоляція простіше досягається шляхом виготовлення корпусу з ізоляційного матеріалу (електропобутові прилади).

Номер слайду 11

Запобіжні написи, плакати та пристрої призначені для привернення уваги працівників до безпосередньої небезпеки, наказу й дозволу певних дій з метою забезпечення безпеки, а також отримання необхідної інформації. Запобіжні написи, плакати поділяються на чотири групи: застережні; заборонні; настановчі; вказівні.

Номер слайду 12

До основних електрозахисних засобів належать засоби захисту, ізоляція яких довготривалий час витримує робочу напругу і які дозволяють доторкатися до струмопровідних частин, що перебувають під напругою. Призначення – в електроустановках напругою до 1000 В діелектричні рукавиці використовуються як основні засоби захисту, а в електроустановках напругою вище 1000 В – як додаткові. Експлуатаційні вимоги:-       одягають поверх рукавів одягу;-       забороняється підвертати краї рукавиць;-       перед використання перевіряють на герметичність;-  в зимовий період поза приміщенням дозволяється одягати їх на тонкі шерстяні або бавовняні рукавички.

Номер слайду 13

До додаткових засобів електрозахисту в електроустановках до 1000 В належать: - діелектричні калоші, килимки; - переносне заземлення; - огороджувальні пристрої; - плакати та знаки безпеки.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
9 січня
Переглядів
686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку