Захворювання нервової системи

Про матеріал
Неврологічні захворювання, або хвороби нервової системи — це патології, які виникають у різних частинах нервової системи. Причини захворювань нервової системи. Профілактика захворювань нервової системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захворювання нервової системи

Номер слайду 2

Неврологічні захворювання, або хвороби нервової системи — це патології, які виникають у різних частинах нервової системи — у спинному та головному мозку, а також у периферичних нервових стовбурах та вузлах. Порушення функцій нервової системи впливають на продуктивність функцій внутрішніх органів і систем. Хвороби нервової системи ділять на: спадкові, інфекційні, травматичні, судинні і хронічно прогресуючі.

Номер слайду 3

Які причини захворювань нервової системи?Збудниками захворювань нервової системи можуть бути:віруси (вітряна віспа, свинка, кір, герпес, арбовіруси і ВІЛ).бактерії (стафілокок, пневмокок, менінгокок, стрептокок і бліда трепонема);грибки і паразити (криптококоз, токсоплазмоз, малярія);забиття головного мозку;пухлини у головному мозку;судинні порушення.

Номер слайду 4

Судинні захворювання нервової системи (церебральні, спинальні) — це патології, зумовлені зміною судин головного або спинного мозку з порушенням мозкового кровообігу. Ця група становить понад 40 % усієї патології нервової системи. Серед них: інсульти та хронічна судинно-мозкова недостатність.Інфекційні захворювання нервової системи (нейроінфекції) — загальна назва інфекційних патологій, які були викликані бактеріями, вірусами, грибками або найпростішими, з локалізацією збудника в ЦНС. До них відносяться: менінгіти, енцефаліти, мієліти, поліомієліти тощо. Спадкові захворювання (хромосомні та геномні) — широка та різноманітна група патологій, що супроводжується пошкодженнями ЦНС та ПНС. До цієї групи належать: синдром Дауна, хвороба Баттена, міотонія (хвороба Томсена), гепатолентикулярна дегенерація тощо.

Номер слайду 5

Травматичні ушкодження нервової системи — патології, що виникають після травм, ударів або здавлювання спинного та головного мозку. Хронічно прогресуючі захворювання нервової системи — патологічні стани, які можуть розвинутись через вплив інфекції, порушення метаболізму, інтоксикацію або при специфічній будові нервової системи. До цієї групи хвороб належать міастенія, склероз тощо. Такі патологічні процеси прогресують поступово, знижуючи життєздатність різних систем організму.

Номер слайду 6

Профілактика захворювань нервової системи. Хворобам нервової системи, принаймні в деяких випадках, можна запобігти, якщо дотримуватись нескладних правил профілактики. Серед них:ведення здорового та активного способу життя;правильне (збалансоване) харчування;здоровий та якісний сон (дотримуватися вікових норм);відмова від вживання алкоголю, куріння та наркотиків;заняття спортом (але не потрібно надто перевантажувати організм, навантаження мають бути правильно нормовані — за віком та станом);піші прогулянки на свіжому повітрі;своєчасне лікування інфекційних та вірусних захворювань;використання спеціального захисту під час роботи з токсичними речовинами (наприклад, на шкідливих виробництвах) тощо. Також потрібно пам'ятати: при появі клінічної картини захворювання нервової системи необхідне термінове звернення за професійною допомогою. Запущені випадки можуть мати незворотні наслідки.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
11 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку