Закономірності психічного компонента навчання

Про матеріал
Це велика група закономірностей, які стосуються переважно внутрішніх психічних процесів сприймання, осмислення, запам'ятову¬вання, засвоєння знань учнями, тобто учіння. Наведемо деякі важливі психологічні законо¬мірності навчання. Повноцінний розвиток учнів забезпечує лише таке навчання, яке формує у них уміння аналізувати навчальний матеріал, орієн¬туватися в ньому, виділяти головне, істотне (П.Я.Гальперін, Д.Б.Ельконін, В.В.Давидов, Н.Ф.Тализіна та ін.).
Перегляд файлу

 Закономірності психічного компонента навчання

         Це велика група закономірностей, які стосуються переважно внутрішніх психічних процесів сприймання, осмислення, запам'ятову­вання, засвоєння знань учнями, тобто учіння.

Наведемо деякі важливі психологічні законо­мірності навчання. Повноцінний розвиток учнів забезпечує лише таке навчання, яке формує у них уміння аналізувати навчальний матеріал, орієн­туватися в ньому, виділяти головне, істотне (П.Я.Гальперін, Д.Б.Ельконін, В.В.Давидов, Н.Ф.Тализіна та ін.).

Сприймання предмета та його зображення є відображенням цілого у взаємозв'язку частин, що його складають. Процес сприймання предмета ви­магає виділення його ознак, сторін, частин (аналіз) та встановлення зв'язків між ними (син­тез) (А.О. Люблінська та ін.).

З розвитком учнів збільшується кількість ма­теріалу, що запам'ятовується, зростає повнота, си­стематичність і точність при його відтворення,

запам'ятовування дедалі більше спирається на смис­лові зв'язки, пам'ять набуває довільного характе­ру, учні засвоюють раціональні прийоми запам'ятовування (Ю.А.Самарін, М.І.Шардаков).

Одним із важливих способів самостійного здо­бування знань є робота над навчальним текстом. Як вважають психологи, ця робота заключається в смисловому перетворенні тексту, в основі якого лежить «згортання змісту при його сприйнятті, а також зворотна процедура — розгортання деяко­го смислового образу в повний текст» [2, С. 127].

Як відомо, учні навіть старших класів не воло­діють навичками такої роботи з текстом. Врахо­вуючи це, ми поставили мету: навчати школярів свідомо проводити смисловий аналіз тексту підручника за допомогою складання так званого слідкуючого і структурного компонентів.

Під слідкуючим компонентом розуміють по­слідовність записів, що виражають за допомогою деяких смислових образів головні думки тексту в тому порядку, у якому вони розміщені в тексті (звідси назва «слідкуючий» — слідкувати за дум­кою автора).

Структурний конспект, на відміну від слідку­ючого, виражає логічну структуру навчального ма­теріалу [З, С. 143].

Спеціальне навчання учнів техніки складання конспектів ведеться у три етапи.

На першому етапі, після короткої бесіди, яка підводить учнів до розуміння суті і важливості правильної організації роботи над книгою, чи­тається уголос вибраний параграф підручника (наприклад, учитель читає, а учні слідкують за своїми книгами). Підчас читання школярі виді­ляють фрагменти тексту, які вміщують відносно закінчену думку.

Другий етап — вибір способу смислового відоб­раження думки. Учням пропонується підібрати опорне слово чи фразу, малюнок, схему чи про­сто дати заголовок фрагменту, що вказує на пред­мет думки. Вибраний найбільш вдалий смисло­вий образ заноситься учнями в зошит. По­слідовність здобутих записів і утворює слідкую­чий конспект даного тексту.

Третій етап – перетворення слідкуючого конспекту на структурний. Учитель показує підготовлений заздалегідь (на дошці, ар­куші паперу) зразок структурного конспекту і по­яснює, у результаті яких перетворень його одер­жаний з слідкуючого. Зразок цього конспекту учні також заносять в зошит.

Після цього учням дається припис, який скла­дає перелік дій, які потрібно виконати, щоб остаточно осмислити матеріал, що вивчався на уроці. Зміст припису наступні:

За записами в зошиті (зробленими на уроці) пригадати основні положення навчального мате­ріалу.

Прочитати відповідний текст підручника.

Скласти слідкуючий конспект тексту.

Перетворити слідкуючий конспект в струк­турний.

Обговорити матеріал за структурним конс­пектом.

Завдання розвитку мислення учнів стає конк­ретним, якщо враховувати, що однією із голов­них цілей мислення чи розумової діяльності лю­дини, є розробка програми, відповідно до якої людина діятиме в даній ситуації.

На уроках фізики є можливість реалізовувати цю мету без витрат у роботі з передачі фізичних знань. Пояснимо сказане: спочатку відмітимо, що в кожному фізичному знанні — понятті, законі, науковому факті, теорії — закладені певні «спо­живчі властивості».

Існує узагальнений прийом розроб­лення програми діяльності з розпізнавання кон­кретної ситуації. Він включає в себе такі пункти:

а) конкретизувати мету діяльності;

б) сформулювати визначення (зміст знання);

в) установити ознаки, за якими потрібно ана­лізувати конкретну ситуацію;

г) написати план аналізу ситуації.

Узагальнений прийом розробки програми діяльності, що відповідає даному опорному знан­ню, подається наступними діями:

а) конкретизувати мету діяльності через фор­мулювання фізичного поняття, закону, визначен­ня і т.д.;

б) з'ясувати, якими ознаками повинна воло­діти в принципі установка, за допомогою якої по­трібне явище чи фізична ситуація можуть бути відтворені;

в) визначити операції, в ході виконання яких утворюється потрібна установка.

Навчити учнів складати програми діяльності в конкретній ситуації можна трьома шляхами:

перший — учитель формулює завдання (на­приклад, виділити серед представлених процесів такі, в яких здійснюється явище... — слідує його назва), задає декілька різних ситуацій (останні можуть бути представлені текстом, малюнками, графіками, кресленнями, експериментом) і про­понує учням виконати завдання самостійно. Зро­зуміло, що в цьому випадку учні вимушені діяти наосліп, наздогад, методом спроб і помилок, не змінюючи ніяких орієнтирів. Переваги методу: повна самостійність дітей; недолік: встановити, де, на якому етапі діяльності була допущена по­милка, немає можливості;

другий шлях — учитель формулює завдання, ра­зом з учнями складає програму діяльності, на при­кладі показує, як слід виконувати, після чого надає учням можливість діяти самостійно в Інших аналогічних ситуаціях. Безперечно, в цьому ви­падку більшість школярів правильно зроблять ро­боту; недоліком можна вважати те, що при вве­денні кожного нового знання потрібно знову ра­зом з дітьми складати програму діяльності; крім того, учні не досить самостійні;

третій шлях — учитель навчає школярів уза­гальненим прийомам складання програм діяль­ності з розпізнання і відновлення конкретних си­туацій, намагаючись зробити цей прийом стилем їхнього мислення. Якщо це вдасться, то конкретні завдання розв'язуються легко та просто і програ­ма конкретної діяльності в будь-якій ситуації скла­дається учнем повністю самостійно.

Розумовий розвиток учня при вивченні фізи­ки — важливий засіб формування особистості. Пе­ревірити знання і заодно ступінь уміння учнів ви­конувати розумові операції можна за допомогою особливого тесту типу ШТРР (шкільного тесту ро­зумового розвитку) на повторювально-узагальню­ючому уроці після проходження кожної теми чи розділу. Такий тест не вимагає спеціальної підго­товки учнів і не заміняє контрольну перевірку знань, а лише доповнює її. Його можна провести у вигляді диктанту.

Ось який має вигляд фрагмент такого тесту з першої теми 7 класу «Вступ. Початкові відомості про будову речовини».

Субтест 1. «Обізнаність»:

а) завдання фізики полягає в...;

б) джерелом фізичних знань є...;

в) у світі, що нас оточує, відбуваються...;

г) молекула — це...;

д) науковим припущенням називається...

Субтест 2. Знаходження слова, що виражає за­гальну якість чи властивість, яке властиве пере­ліченим тілам:

а) азот, кисень, повітря —... (гази);

б) вода, ртуть, спирт—... (рідини);

в) парта, книга, камінь —... (тверді тіла);

г) сіль, алюміній, кисень —... (речовини);

д) молекула води, молекула льоду, молекула пари —... (однакові).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку