Заміни лампочки – зміни світ (4 клас. Виховна година)

Про матеріал
Тема. Заміни лампочки – зміни світ Мета: ознайомити учнів з поняттям « парниковий ефект», з перевагами люмінесцентних та світлодіодних лампочок, вчити економно використовувати електроенергію, розвивати вміння робити висновки та стимулювати учнів до практичного застосування знань, сприяти вихованню бережливості, екологічної свідомості у дітей.
Перегляд файлу

Тема. Заміни лампочки – зміни світ

Мета:  ознайомити учнів з поняттям « парниковий ефект», з перевагами люмінесцентних та світлодіодних  лампочок, вчити  економно використовувати електроенергію,   розвивати вміння робити висновки та стимулювати учнів  до практичного застосування знань,  сприяти вихованню  бережливості, екологічної свідомості у дітей.

Обладнання: мультимедійний комплекс, лампочки, малюнки, тематичні закладинки.

                                 Хід заходу

І . Вступна бесіда                                                                                                                         Нас всіх можна назвати землянами. А чому?                                                                                А яка найближча зірка до нашої планети?                                                                                     А що дає Сонце для Землі?                                                                                                         Наша планета – найкраще місце для життя у Всесвіті.  Тільки на Землі є вода, є повітря, багатий рослинний і тваринний світ. Але наша планета  і люди в небезпеці. І в цьому винні самі ж люди,  які не думають про майбутнє.

Людина з року в рік робить своє життя більш комфортним і зручним, оточуюючи себе предметами, що полегшують життя, роблять його насиченим.

 ІІ.  Загадки від учнів                                                                                                        Учні 2 класу підготували вам загадки.                                                                                            Ця машина для нас не новина                                                                                                Увімкнеш її за мить – вода піниться, шуміть                                                                                                                  Плям білизні не лишає, геть усіх їх відпирає Пральна машина

-А без мене як у домі?  - Обізвався всім відомий                                                           Необхідний  помічник.                                                                                                                        -Кожен з Вас до мене звик                                                                                                         Вам продукти зберігаю                                                                                                                  Часто холод свій вмикаю. Холодильник

Щось в квартирі зашуміло –                                                                                                      помічник  узявсь за діло.                                                                                                                         Він у домі залюбки                                                                                                               Вичищає килимки. Пилосос

C:\Users\Пользователь\Desktop\152___10\IMG_5788.JPGДиво- скринька, в ній вікно,                                                                                                           У вікні щодня кіно.  Телевізор

     -Шу, шу, шу!  Шу, шу, шу!                                                                                                            Вам волосся посушу.                                                                                                                   Буде зачіска в Вас нова                                                                                                                       Буде вигляд пречудовий. Фен

Сніг зимою, сонце літом,                                                                                                                 Поле, що чарує цвітом,                                                                                                            Все на чіп він збергає,                                                                                                                                      дуже добру пам'ять має. Фотоапарат                                                                                            

Будинок – скляна пляшка,                                                                                                                І вогник в нім живе.                                                                                                                Удень він спить, як пташка,                                                                                           Увечері, мов жар пливе.     Лампочка                                 

Ми вже не можемо  уявити життя  без усього цього.

А ця загадка підкаже завдяки чому все це працює.

До міст і сіл по дротах,                                                                                                                 що біжить під кожний дах?                                                                                                Велична і безлика цариця……( електрика)

ІІІ. Розповідь  вчителя  про лампи різних типів                                                                                           А чи знаєте, що четверту частину всієї електроенергії, виробленої в Україні  йде на освітлення будинків, шкіл, магазинів, вулиць.

Сьогодні людство постійно шукає нових рішень щодо удосконалення джерел освітлення – лампочок та економії електроенергії  і втому числі порятунку нашої планети.

Ви, мабуть знаєте, що лампочки бувають різними.

 Які ви знаєте лампочки?              

  А які з них кращі?

C:\Users\Пользователь\Desktop\152___10\IMG_5787.JPG Коли з’явилися лампочки розжарювання, вони для людей були великим щастям, це краще, ніж просто вогнище, свічки, керосинові лампи  вони не диміли, їх не треба заправляти. Але сьогодні більшість людей зрозуміли, що такі лампочки наносять багато шкоди, споживають занадто багато електроенергії, нагрівають повітря і швидко перегорають. Є країни в сіті, які повністю відмовилися від ламп розжарювання.

( Демонстрація лампочок)

Це  Люмік і Свєтік  ( малюнки на дошці)

За 1 год лампа розжарення поживає- 100Вт,                                                                люмісцентна -20Вт,                                                                                                світлодіодна -12 Вт.                                                                                                                    Яка лампочка найенергоефективніша?

Цікаві розрахунки

Уявіть, що із заміною традиційної лампи розжарювання на енергозберігаючу на дорогах стає на одне авто менше і його вихлопи більше не отруюють повітря. А якщо кожен замінить хоча б одну  таку лампу…. Тоді ми отримаємо такий позитивний екологічний ефект, як від вимкнення двигунів усіх автомобілів в Україні!

Замінивши 1 лампу розжарювання потужністю 100 Вт, за рік можливо зменшити викиди СО на 111 кге, що квівалентно посадженню 45 дерев!

ІV. Перегляд мультфільму    « Добре світло»                                                                                                             А зараз переглянемо мультфільм  про те, як Люмік і Свєтік врятували світ.

V. Вікторина Проведемо  вікторину , за правильні відповіді  ви отримаєте  призи. 

  1. Які природні ресурси треба для вироблення електроенергії?
  2. Де виробляється електроенергія?
  3. Які будуть наслідки парникового ефекту?
  4. Хто це Люмік?
  5. Скільки електроенергії за 1 год споживає люмінесцентна лампа?
  6. Хто це Свєтік?
  7.  Скільки електроенергії за 1 год споживає свтлодіодна лампа?
  8. Що ви можете зробити , щоб зменшити дію парникового ефекту?
  9. На скільки Вт менше споживає електроенергії за 1 год роботи свтлодіодна лампа, ніж лампа розжарювання?

 Нагородження тематичними закладинками.

VІ. Підсумок.                                                                                                                                                            Хто погоджується, що слід замінити всі лампи розжарення на світлодіодні?

Давайте червоним маркером викреслимо  лампи розжарення  із нашого життя. І допоможемо зберегти нашу планету для майбутніх поколінь!

 

 

docx
Додано
26 березня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку