Презентація до уроку за темою: "Замок. Рицарські традиції. Життя селян".

Про матеріал

Презентація до уроку за темою: Замок. Рицарські традиції. Життя селян. За підручником Щупак І.Я Всесвітня історія : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /І. Я. Щупак, О. В. Бурлака,І. О. Піскарьова. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2020. — 176с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лицарі та замки. План: Лицарі;Замок;Життя селян.

Номер слайду 2

Лицарство - соціальна категорія в країнах Західної та Центральної Європи в середні віки, що включала всіх світських феодалів (Л. у широкому значенні) або їх частина - дрібних феодалів (Л. у вузькому значенні). Лицар - (від нім. Ritter, вершник): західноєвропейський середньовічний феодал з військово-землевласницького стану, який перебуває у васальній залежності від свого сюзерена і отримав лицарське виховання.

Номер слайду 3

Виховання лицаря починалось з 7 років. Хлопчиків навчали військовому мистецтву та основ грамоти. В цей період вони виконували функції пажа. У повний 21 рік меченоша міг стати лицарем. Цей процес супроводжувався певними святковими та спеціальними процедурами. У 14 років ставали меченосцями або зброєносцями. Вони супроводжували свого майбутнього сеньора у військових походах та доглядали за його спорядженням.

Номер слайду 4

Лицарська мораль Відвага та сміливість;Вірність сеньйору;Захист церкви та віра в Бога;Щедрість;Захист бідних та слабких;Преклоніння перед дамою серця;Не міг хитрували, обманювати та брехати. Посвята в лицарі

Номер слайду 5

Варіант лицарської присяги«Обіцяю своєю вірою, що буду і надалі зберігати вірність сеньйору, ніколи не завдавати йому шкоди і ставитимуся до нього з повагою, сумлінно і без обману. Якщо я порушу свою клятву, то нехай Бог покарає мене». Невід’ємним атрибутом кожного лицаря був герб. Великий герб короля Англії Генріха V

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Життя рицаря було пов'язане з військовою справою. Важливою рицарською традицією було проведення рицарських турнірів. Ці змагання влаштовували королі та знатні феодали. Знать, судді та дами (знатні жінки) сиділи на трибунах. Прості люди товпилися за дерев'яним бар'єром навколо арени.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЗАМОК У центрі маєтку стояв замок феодала. Він був його житлом і фортецею для захисту від завойовників і повсталих селян. Спочатку замки будували з дерева, а пізніше — з каменю. Замок часто зводили на пагорбі або на високій горі. Його оточували широким ровом, наповненим водою. Іноді замок будували на острові посеред річки або озера. Через рів перекидали звідний міст, у разі нападу ворога його піднімали за допомогою ланцюгів

Номер слайду 10

З башти над брамою варта постійно оглядала місцевість. А коли помічала вдалині ворога, подавала сигнал тривоги. Тоді воїни поспішали зайняти свої позиції на мурах і вежах.

Номер слайду 11

Над усіма будівлями замку височіла головна вежа — Донжон. У ній феодал зі своїми воїнами і слугами міг витримати облогу, навіть якщо інші укріплення були захоплені. Усередині вежі одне над одним розташовувалися приміщення, у яких жив феодал зі своєю родиною

Номер слайду 12

Життя селян

Номер слайду 13

Селянські будинки були здебільшого дерев'яними, а дахи — солом'яними. Траплялися хати з дерев'яних каркасів, наповнених та обмазаних глиною. На півдні Європи селянські житла будували з каменю. Найбідніші селяни тулилися в землянках. У селянській хаті було дві кімнати й горище, де іноді облаштовували сіновал.

Номер слайду 14

Двері йшли в єдину житлову кімнату, а інша — використовувалася як комора. У домівках селян не було вікон, тому в них завжди панувала темрява. Більшість хатин були курними й обігрівалися за допомогою відкритого багаття і диму. Часто під одним дахом з людьми зимувала й худоба.

Номер слайду 15

Д/з:§11 (читати);Письмово: Поняття: Лицарство, Лицар, Донжон; Визначити 10 відмінностей між життям селянина та лицаря. Для хлопців - самостійно скласти лицарську клятву;Для дівчат – опис ідеального лицаря.

pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
2544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку