Замовні матеріали («джинса») та їхні ознаки

Про матеріал
Учнівська презентація до уроку "Замовні матеріали ("ДЖИНСА") та їх ознаки. Містить версії походження терміну, класифікацію, приклади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Замовні матеріали («джинса») та їхні ознаки Підготувалаучениця 10-Г класу. Запорізької гімназії №46 Потьомкіна Дар’я.

Номер слайду 2

Не кожен готовий до сприйняття інформації, тому що не вміє аналізувати та критично осмислювати почуте. Інформаційно-комунікаційні технології сьогодні розвиваються із шаленою швидкістю, а це вимагає формування умінь особистості користуватися цими новаціями. Сучасна людина перебуває під впливом інформації, яка може бути і потрібною, і зайвою, і шокуючою, і стихійної, і, досить часто, некерованою, а значить, може бути негативним фактором навчання, виховання та становлення сучасної особистості.

Номер слайду 3

Версія №1 Стаття з Вікіпедії припускає, що назву джинсі дав український оператор мобільного зв’язку, який активно просував свій продукт – пакет Jeans, послуговуючись в тому числі засобами прихованої реклами. Версія №2. За замовні матеріали (тобто за джинсу) з журналістами розраховувалися джинсами. Версія №2 Гроші, отримані від незаконної діяльності, осідають в кишенях джинсів журналістів, бо олігархи і політики використовують ЗМІ як інструмент для досягнення бізнес-інтересів. Версії походження терміну…

Номер слайду 4

Різновиди джинси. Комерційна. ПолітичнаІміджевазамовниками її є політичні партії, окремі політики або люди які мають політичні інтереси, за допомогою таких матеріалів ці гравці намагаються підвищити свій рейтинг.замовниками цього типу джинси є комерційні компанії і спрямована вона на просування певного товару, послуги чи самої фірми з ціллю збільшення доходів компанії. До цього типу джинси також можна віднести матеріали не якоїсь певної компанії, а групи компаній, які спрямовані на ухвалення, або ж неухвалення певних державних рішень.матеріали, замовниками яких є благодійні фонди, релігійні структури та державні органи. Такі матеріали можуть не бути прямо пов’язані з політичною чи економічною вигодою, вони підтримують соціальний рейтинг та впізнавання таких структур. Пропоную до перегляду відео:«Що таке «ДЖИНСА»?https://youtu.be/XBz5c. Hq7 Vhs?si=HEc. Fr-Og8g. D66 VZH

Номер слайду 5

В «джинсовому» матеріалі грубо порушуються ключові стандарти журналістики:баланс думок;відокремлення фактів від висновків та оцінок;достовірність (тобто перевіреність) інформації;повнота (вичерпність) інформації.

Номер слайду 6

Згідно з Законом України «Про рекламу», рекламу має бути чітко відокремлено від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, а прихована реклама заборонена, бо може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій. Маркування рекламного матеріалу в інтернет-виданнях відбувається за допомогою знаку «зірочка» у заголовку статті. Ось приклад коректно промаркованого політичного рекламного матеріалу місцевої кандидатки в депутати. Тобто, тут читачеві одразу зрозуміло, що це політична реклама. Тому це не джинса. «Джинса» фактично є різновидом такого явища як прихована реклама. Поширення прихованої реклами українським законодавством забороняється. В Законі «Про рекламу» це питання регулюється статтею 9, що має назву «Ідентифікація реклами»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Джерело:https://imi.org.ua/monitorings/dzhynsa-v-onlajn-media-monitoryngovyj-zvit-gruden-2023-roku-i58102

Номер слайду 9

Джерело:https://imi.org.ua/monitorings/dzhynsa-v-onlajn-media-monitoryngovyj-zvit-gruden-2023-roku-i58102

Номер слайду 10

Джерело:https://imi.org.ua/monitorings/dzhynsa-v-onlajn-media-monitoryngovyj-zvit-gruden-2023-roku-i58102

Номер слайду 11

Джерело:https://imi.org.ua/monitorings/dzhynsa-v-onlajn-media-monitoryngovyj-zvit-gruden-2023-roku-i58102

Номер слайду 12

«Маркери з перевіряння “джинси”»

Номер слайду 13

Висновки. Освічена людина майбутнього – це особистість, яка здатна поєднати не пов’язані між собою галузі, вміло оперувати такими поняттями, як інформація, онлайн простір, медіаграмотність та ін. Саме такі уміння є важливими, і їх потрібно постійно розвивати. Використання медіа технологій дозволяє вирішити багато завдань: здобувати інформаціюю, розвивати медійні та комунікативні компетентності.

Номер слайду 14

Література:1. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://imi.org.ua/monitorings/dzhynsa-v-onlajn-media-monitoryngovyj-zvit-gruden-2023-roku-i58102(Дата звернення: (10.03.2024)2. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:https://imi.org.ua/articles/scho-take-ukrajinska-djinsa-i293(Дата звернення: (10.03.2024)3. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.pum-lutsk.org/?p=7977(Дата звернення: (12.03.2024)4. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/scho-take-cenzura-zamovni-materiali-dzhinsa-ta-h-oznaki-325243.html(Дата звернення: (15.03.2024)

pptx
Додано
29 березня
Переглядів
49
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку