Заняття "Історія кленового листочка"

Про матеріал
Інтегроване підсумкове заняття за освітньою лінією "Дитина в природному довкіллі" з упровадженням англійської мови для дітей старшої групи.
Перегляд файлу

 

КОНСПЕКТ

інтегрованого заняття

(дитина у природному довкіллі + англійська мова+ зображувальна діяльність)

для старшої групи

Історія кленового листочка

C:\Users\user\Desktop\9857.970.jpg

Підготувала:

Вихователь ДНЗ №35

м.Вінниці

Андрощук Катерина Миколаївна

 

Тема: «Історія кленового листочка» (інтегроване)

Мета: Розширити та уточнити знання дітей про осінні явища, назви осінніх місяців, прикмет, прислів’їв та приказок. Формувати знання про рослинний світ в осінній період, вміти називати дерева, розрізняти їхнє листя. У грі «Ознаки осені» вчити дітей вибирати ознаки осені з-поміж ознак інших пір року та аргументувати свій вибір. Збагачувати словник дітей назвами осінніх явищ, формувати уміння добирати прикметники до іменників. Розширити лексичний запас дітей англійськими словами осінньої тематики. Закріпити уміння будувати мовленнєві конструкції на позначення природніх змін англійською мовою з опорою на мнемотаблицю. Закріпити знання дітей англійських віршів та пісень про осінь. Узагальнити знання про ареал поширення англійської мови. Розвивати уміння працювати з мнемотаблицями та мнемокартинками, пам’ять, образне мислення, увагу, відчуття кольорів, артикуляційну базу, зв’язне мовлення, його виразність та емоційність, спостережливість і допитливість. Під час виконання творчої роботи розвивати дрібну моторику рук, вміння доводити розпочату справу до кінцевого результату. Виховувати посидючість, любов до рідної природи та вміння оберігати її, чуйність, здатність милуватися краєвидами рідної природи в осінній період.

Матеріал: демонстраційний – мнемотаблиця «Autumn», мнемокартинки осінніх прикмет, прислів’їв та приказок, прапори англомовних країн, відеозапис навчального фільму «Чому опадають листочки?», аудіозапис пісні «Autumn leaves» та музичного твору П. Чайковського «Жовтень». Роздатковий – дидактичні ігри «З якого дерева листочок?», «Ознаки осені», печиво у формі кленового листочка, солодка кольорова глазур, клейонки, серветки, фартушки та нарукавники. Декоративний – сухе осіннє листя, декоративні листочки та парасольки-витинанки, віночок з осіннього листя.

Словник: an autumn, leaves, rain, September, October, November, a wind, cold, yellow, red, green, orange, brown, a day, a night, bird(s), animal(s), flower(s), mushroom(s), bug(s).

Хід заняття:

І. Організаційний момент

  • Психогімнастика «Я – осінній листочок» з елементами самомасажу

Діти сидять у колі на килимку із заплющеними очима. Вихователь під музику П. Чайковського «Жовтень» розповідає:

Уявіть, ніби кожен із вас – це осінній листочок. Листочок знаходиться високо на дереві. Вас гойдає теплий осінній вітерець (діти поволі нахиляють голову в різні боки) вліво-вправо, вперед-назад. А ось сонячний зайчик виглянув з-за хмар і стрибнув листочку на спинку (Діти повертаються один до одного спиною). Своєю сонячною лапкою від гладить вас по спинці (діти гладять одне одного по спині). Та раптом почався дощик! (діти легенько постукують кінчиками пальців по спині сусіда) Великі рясні краплинки стукають по пружній спинці, змиваючи пил та бруд із листочка, роблячи його чистим та блискучим. Нарешті дощ скінчився, і світлий сонячний зайчик знову вмостився на листочок. (Діти знову гладять одне одного по спинці). Погладив його, висушив краплинки дощу, і пострибав собі далі. А листочок потягнувся, розплющив очі, посміхнуся і …полетів.

  • Сюрпризний момент.

Діти розплющують очі і бачать на килимку красивий кленовий листок                    

                                  ІІ. Основна частина

  • Бесіда з дітьми

Погляньте! Що це за краса? Так, це листочок! Напевне, прилетів до нас послухати чарівну мелодію осені. Так, це й справді осіння мелодія, називається «Жовтень», а написав її відомий композитор Петро Ілліч Чайковський. Скажіть, як вам здалося, чи відображає ця музика осінній настрій? Який настрій осені у цій мелодії? Сподобалася вам ця музика? Напевне, й нашому листочку теж, раз він уже прилетів до нас. Цікаво, з якого ж це дерева листочок?

  • Дидактична гра «З якого дерева листочок?»

Діти визначають, з якого дерева листочок. Доходять до висновку, що наш гість-листочок – кленовий.

До речі, кленовий листок є символом однієї з країн, оскільки зображений на її прапорі. Яка це країна? У яких ще країнах англійська мова є державною?

  • Дидактична вправа «Назви англомовну країну за прапором»

      Вихователь показує дітям прапори Великобританії, США, Канади та Австралії – найбільший англомовних країн, а діти визначають країну за прапором.

Отож, виявляється, наш листочок з англомовної країни, тож напевне, знає й розуміє англійську мову. Але й ми, хоча й живемо в Україні, теж знаємо й розуміємо англійську і зможемо це продемонструвати.

До речі, зверніть увагу, який колір має наш листочок? А інші? (Називають українською та англійською) Цікаво, чому ж він пожовтів? Давайте-но ми розпитаємо нашого листочка, як так сталося, що він змінив колір із зеленого на жовтий. Послухаємо його історію?

  • Перегляд міні-фільму «Чому жовтіють листочки?»
  • Бесіда за фільмом.

Так, дуже цікаву історію розповів нам кленовий листочок. То в яку ж пору опадають листочки? (Восени). Так, але це не єдина зміна, яку побачив наш гість-листочок, їх є дуже багато. А ви помітили, що ще трапляється восени?

  • Робота з мнемотаблицею «Осінь» українською та англійською мовою. (Діти розповідають про осінні зміни у живій та неживій природі, опираючись на картинки із мнемотаблиці)

Молодці, діти, ви продовжили історію листочка. Осінь – це дуже гарна пора року. Про неї складають вірші та пишуть пісні. Деякі з вами ми навіть вивчили на Свято осені. Давайте ж пригадаємо їх.

  • Діти розповідають вірші англійською мовою про осінь.

Ось така вона, осінь, прекрасна й загадкова. Але скільки змін би не відбувалося, найкращим осіннім видовищем залишається усе ж таки кольорове осіннє листя – друзі нашого листочка. Давайте ж для нього ми заспіваємо пісню.

  • Фізкультхвилинка-пісня «Autumn leaves»

Чудова пісня! Вона дуже гарно передає красу осені. А ще осінні зміни влучно підмітив народ, створивши велику кількість прислів’їв та прикмет про цю прекрасну пору року.

  • Робота з мнемокартинками «Осінні прислів’я та прикмети»

(На кожному аркуші паперу (всього їх 5-8) в малюнках зображено  прислів’я чи приказка чи прикмета. Такі малюнки допомагають дітям швидко пригадати та відтворити зміст приказок)

Що ж, дітки, багато бачив наш листочок, багато нам і розповів. Тільки боїться він, що як тільки осінь закінчиться, ви про все й забудетеся. Давайте покажемо листочку, що ви все-все зрозуміли і запам’ятали.

  • Дидактична гра «Ознаки осені».

(На маленьких аркушах паперу зображені ознаки різних пір року. Діти відбирають лише осінні ознаки, пояснюючи свій вибір)

Молодці! Тепер листочок впевнений, що ви нічого не забудетеся. І бажає вам стати такими ж вправними художниками, як і та художниця, що його розмалювала. Кого листочок має на увазі? (Осінь). Так, ми це знаємо, більше того, знаємо навіть, як саме вона це робить.

  • Діти розповідають вірш «Одягнула осінь» М.Хоросницької, супроводжуючи його рухами

Одягнула осінь

дороге намисто,

золоте волосся

розплела над містом,

кольорові фарби

вийняла з кишені,

і малює осінь

жовтим по зеленім...

Здогадатись можна

в парку по деревах:

є червона фарба

в неї і рожева...

Ще й відтінків різних

безліч осінь має,

а стрункі ялини

боком обминає...

їй не шкода фарби

й часу ні хвилини,

колються нечемні

сосни та ялини.

 

А я вам пропоную самим стати художниками і розмалювати кленові листочки, створивши компанію для нашого листочка

  • Творча майстерня. Діти розмальовують печиво-листочки солодкою кольоровою глазур’ю  під аудіосупровід (можна замінити цей вид роботи просто розфарбовуванням надрукованих шаблонів різних листочків)

Які прекрасні кольорові листочки вийшли у вас! Ви справжні молодці!

                                               ІІІ. Підсумок

Наш листочок завершує свою історію. Багато ми почули і дізналися від нього і, незважаючи на холод і на дощ, полюбили осінь. Так? А тепер розкажіть листочку, чому ви любите осінь.

  • Рефлексія. Мовленнєва вправа «За що я люблю осінь»

Діти передають листочок по колу і розповідають, чому люблять осінь.

Діти, цікаво вам було слухати історію кленового листочка? Що нового ви дізналися від листочка? Настав час прощатися. (Прощаються англійською мовою). А щоб листочку не сумно було перечекати зиму, ми запросимо його до товариства його друзів ­– інших листочків.

  • Листочок прилаштовують до вінка з листків.
  • Художнє слово. Вихователь читає вірш про осінній листок.

Як стигле яблуко на землю

Летів листок і відчував:

Залишив він домівку рідну

І на холодну землю впав.

Та вмить дитячі руки ніжно

Схопили золотий листок,

Його в вінок вплели осінній,

Щоби прикрасить наш садок

  • Подяка дітям та усім, хто прийшов послухати історію кленового листочка.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Педан Тетяна Миколаївна
    Чудовий, змістовний, методично правильно складений конспект.Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 січня 2019
Переглядів
6708
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку