Заняття "Історія винайдення та етапи розвитку фотографії. Професія фотографа"

Про матеріал

Мета: 1. Ознайомити з основними здобутками розвитку фотографічного

мистецтва у світі та творчістю відомих фотографів минулого та сучасності.

  • 2.Виховувати художнє бачення навколишнього світу.
  • 3.Розвивати творчі здібності, інтерес до фотомистецтва.
  • Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Зміст архіву
Перегляд файлу

 

Тема: Історія винайдення та етапи розвитку фотографії.

Професія фотографа

(Заняття 3)

Мета: 1. Ознайомити з основними здобутками розвитку фотографічного

мистецтва у світі та творчістю відомих фотографів минулого та сучасності.

  1. Виховувати художнє бачення навколишнього світу.
  2. Розвивати творчі здібності, інтерес до фотомистецтва.

Тип уроку:  вивчення нового матеріалу.

Тривалість заняття 45 хв.

Обладнання: медіа-проектор, ПК, презентації (Додаток 3,4)

Використана література:

  1. Хоуп Т. Лучшие фотографы мира и их истории, оставшиеся за кадром. Живая природа. – М. : Арт – Родник, 2004
  2. Хоуп Т. Лучшие фотографы мира и их истории, оставшиеся за кадром. Пейзаж.– М. : Арт – Родник, 2004
  3. Інтернет ресурс: http://gnomova.ru/blog/izvestnye-fotografy/
  4. Інтернет ресурс: http://www.kinoword.ru/category/proekty/luchshie-fotografy-ukrainy/

План заняття

  1. Організаційний момент
  2. Повідомлення теми та мети уроку
  3. Пояснення нового матеріалу
  4. Підбиття підсумків заняття

Хід заняття

  1. Організаційний момент

Перевірка готовності до заняття.

  1. Повідомлення теми та мети уроку

(Слайд 1)

Ви вже багато знаєте про виникнення та розвиток фотографії, познайомилися з дуже важливим винаходом – камерою-обскурою, яку по праву називають прабабусею сучасних фотокамер, адже фотографія стала свідком еволюції камер – від традиційної камери-обскури до сучасної цифрової. Усі вони використовувалися для одержання чудового зображення. Та чи можна назвати фотографію фотомистецтвом? Щоб дати відповідь на це запитання давайте подивимося на роботи найвідоміших фотографів минулих років та теперішнього часу.

  1. Пояснення нового матеріалу.

(Слайд 2)

Фотографії, а відповідно й спеціалізація фотографів, розділені на багато різних категорій. Діяльність сучасних фотографів варіюється від моди, дикої природи, інтер'єрів, портретів, подорожей, їжі до … Список можна продовжувати нескінченно. Давайте глянемо на окремих, найвідоміших фотографів у найбільш популярних категоріях фотографії та подивимося приклади їх робіт.

(Слайд 3)

Мода

(Слайд 4)

Ірвінг Пенн (Irving Penn)

 Цей американський фотограф відомий своїми шикарними й елегантними кадрами, що особливо відносяться до періоду після Другої світової війни. З 1938 року він співпрацює з журналом «Vogue» і активно використовує техніку білого й сірого фонів. Саме використання цієї техніки робить його найвідомішим фотографом того часу. Мистецтво фотографії Пенна було завжди на крок попереду свого часу. Серія знімків у стилі ню наробила багато шуму.

(Слайд 5)

Теренс Донован (Terence Donovan)

 Цей британський фотограф був відомий своїми фотографіями, що відображали світ моди в 60-х роках. Його жага до пригод знайшла відбиток у творчості й для одержання гарних зображень моделі виконували досить сміливі трюки. Близько 3000 рекламних зображень, найпопулярніший фотограф у знаменитостей, він був вхожий у будинки найбагатших жителів Лондона.

(Слайд 6)

Річард Аведон (Richard Avedon)

 Саме він відійшов від традиційного розуміння моделей. Народився в Нью-Йорку й створив свою студію в 1946 році. Річард Аведон продемонстрував моделі в природньому світлі, і чимало його робіт було опубліковано на сторінках журналів «Vogue» і «Life». Як фотограф він одержавши чимало нагород у свій час, а зображення, створені ним, пізнавали по усьому світу.

(Слайд 7)

Природа й дика природа

(Слайд 8)

Енсель Адамс (Ansel Adams)

 Народився в місті Сан-Франциско. Американський фотограф, найбільш відомий своїми чорно-білими фотографіями американського Западу. Вніс величезний внесок у розвиток чорно-білої фотографії, написа ряд книг по фотографії. Його цікавили питання, пов'язані із природою. Енсель Адамс – автор декількох епічних фотографічних фресок. Одержав три стипендії Гуггенхайма.

(Слайд 9)

Франс Лантінг (Frans Lanting)

 Народився Франс у Роттердамі. Його роботи можна було побачити на сторінках таких журналів, як «National Geographic», «Life», «Outdoor Photographer». Франс багато подорожував і в його фотографіях явно виражена любов до флори й фауни тропічних лісів.

(Слайд 10)

Гален Роуелл (Galen Rowell)

 Протягом багатьох років Гален передавав відносини людини й пустелі. Його фотографії як ніщо інше передавали захоплюючу й магнетичну вроду цих пекучих місць. Лауреат премії 1984 року. Співробітничав з багатьма відомими виданнями того часу. Роботи Роуэлла відрізнялися глибиною й охопленням усього нового у відображуваній темі.

(Слайд 11)

Фотожурналістика

(Слайд 12)

Анрі Картьє-Брессон (Henri Cartier-Bresson)

 Французький фотограф, що впливав на розвиток фотожурналістики протягом багатьох років. Одержавши міжнародне визнання за висвітлення похорону Ганді в Індії в 1948 році. Багато подорожував по усьому світу й твердо вірив, що мистецтво фотожурналіста полягає в захопленні «правильного» моменту. Іноді його називають батьком фоторепортажу.

(Слайд 13)

Едді Адамс (Eddie Adams)

 Лауреат Пулітцерівської премії й власник понад 500 призів. Його фотографії, що відображають війну у В'єтнамі, зсередини потрясли весь світ. Адамс знімав також портрети знаменитостей, політиків та воєначальників того часу. Вважав, що фотограф повинен вміти маніпулювати сценою, щоб відобразити істину.

(Слайд 14)

Феліче Беато (Felice Beato)

 Відомий «фотограф війни». Його схильність до подорожей дозволила зловити безліч настроїв людей і моментів у різних куточках землі. Побував в Індії, Японії, Китаї. Саме Феліче запам'ятав індійське повстання 1857 року й події другої опіумної війни. Його потужні й безсмертні роботи дотепер є джерелом натхнення фотожурналістів.

(Слайд 15)

Портретна зйомка

(Слайд 16)

Уено Хікома (Ueno Hikoma)

 Народився в Нагасакі. Популярність принесли портретні роботи й пейзажні фотографії. Починав із власної комерційної студії, де й придбав колосальний досвід у портретній зйомці. Автор портретів багатьох знаменитих і відомих людей того часу. В 1891 році зробив портрет російського спадкоємця престолу.

(Слайд 17)

Філіп Халсман (Philippe Halsman)

Його фотографії були трохи різкі й темні й значно відрізнялися від портретів того часу. Портрети публікували в багатьох журналах того часу, у тому числі й в «Vogue». Після знайомства з художником-сюрреалістом Сальвадором Далі, вирішує зробити сюрреалістичний портрет Далі, черепа й семи оголених фігур. На здійснення задуманої роботи було витрачено три години. Саме він розробив філософію відображення людини в русі, у стрибку. Вважав, що тільки так можна показати «реальну» людину зсередини. У піку кар'єри робив портрети знаменитостей, таких як Альфред Хічкок, Мерилін Монро, Вінстон Черчель, Джуді Гарленд та Пабло Пікасо.

(Слайд 18)

Хіро Кікай (Hiroh Kikai)

 Популярність цьому японському фотографові принесли монохромні портрети жителів району Асакуса (Токіо). У ранні роки він був свідком безлічі зіткнень і проводив увесь вільний час, фотографуючи відвідувачів Асакуси. Перфекціоніст по натурі, міг витратити кілька днів на пошук потрібної особи – предмета зйомки.

(Слайд 19)

Аерофотозйомка

(Слайд 20)

Талберт Абрамс (Talbert Abrams)

 Перші знімки в цій категорії зробив під час проходження служби в Корпусі морської піхоти США під час Другої світової війни. Фотографічні зображення ескадрильї в період повстанської діяльності в Гаїті допомогли вирішити продовжувати дане ремесло.

(Слайд 21)

Вільям Гарнетт (William Garnett)

 Народився в Чікаго в 1916 році й почав свою кар'єру як фотограф та графічний дизайнер в 1938 році. Допомагав армії США у виробництві навчальних фільмів для американських військ. До 1949 року вже придбав власний літак і перейшов до аерознімання.

(Слайд 22)

Ян Артюс – Бертран (Yann Arthus-Bertrand)

Француз, на сьогоднішній день є одним з найвідоміших у світі фотографів. Він є одним із тих фотографів, які внесли щось нове в саме мистецтво фотографії. Ян зайнявся фотографіямя з повітря, роблячи їх в самих різних куточках Землі. Зрідка зйомка велася з повітряних куль, але найчастіше з вертольота, що дозволяє зависати над потрібними для фотографій точками. Завдяки відмінній професійній репутації йому вдалося переконати ЮНЕСКО стати учасником свого авторського проекту «Земля, побачена з неба».

(Слайд 23)

Макрозйомка

(Слайд 24)

Леонард Нільсон (Lennart Nilsson) швецький фотограф і вчений, який зміг відзняти невидиме. Сильну популярність одержав за винахід мікрокамери, здатної зняти навіть судини. Приголомшлива робота Леонарда «Зародження життя» відкрила таємниці на її створення.

(Слайд 25)

Предметна зйомка

(Слайд 26)

Урсус Верлі (Ursus Wehrli) — художник зі Швейцарії, який зробив фотографії на тему «хаос і порядок» і цим заробив популярність на увесь світ. Його фотороботи дійсно заслуговують на увагу. Колекцію він об'єднав за назвою «Мистецтво збирання» (The Art Of Clean Up) і написав однойменну книгу.

(Слайд 27)

Хочу також трохи познайомити вас із деякими українськими відомими фотомитцями

(Слайд 28)

Портрет

Леонід Левіт

Народився у 1925 в Москві, але проживав у Києві. Багато відомих фотографів називають його своїм учителем. Леонід Левіт не просто знімає портрети, він, немов скульптор, ліпить їх за допомогою світла й тіні. Свої роботи він ніколи не залишав собі й після виставок передавав у дарунок різним фондам і музеям.

(Слайд 29)

Репортаж

Олександр Глядєлов

Київський фотограф, який народився у місті Легніца (Польща) у 1956 році. Останнім часом Олександр працює над довгостроковими документальними проектами: про безпритульних дітей, про Віл-Інфікованих, про туберкульозні диспансери, про тих, хто сьогодні перебуває в місцях позбавлення волі. Широко відомі також його репортажі з гарячих точок. Усе це вічні страшні теми, повз які проходити не можна.

(Слайд 30)

Мода

Олександр Мордерер

Народився 1972 року в Києві. Він не має голосних титулів, регалій та звань, але його знають і люблять, хвалять та критикують, його наслідують та заздрять. Сьогодні важко знайти в Україні більш процвітаючого фотографа в зйомці моди, реклами, постановочного фото, обкладинок журналів, а також у створенні іміджу зірок та політиків.

(Слайд 31)

Підводна зйомка

Сергій Бусленко

Рік народження 1959. Проживає у місті Рівне. Сергій є заслуженим художником EFIAP/p, член Королівського фотографічного суспільства Великобританії й Фотографічної асоціації Америки (PSA), учасник 575 конкурсних міжнародних фотовиставок, має понад 160 нагород, з яких 4 Гран-прі й 32 золоті медалі.

(Слайд 32)

Зйомка тварин та жанр

Сергій Светлицький

Севастопольський фотограф, який народився у 1965 році в Одесі.  Він уміє майстерно вихоплювати з повсякденного життя яскраві й неповторні сцени. У роботах Сергія вражає природність і невимушеність образів, щирість, любов до людей, іскрометний гумор. Це й визначає його індивідуальність і легко пізнаваний авторський почерк.

(Слайд 33)

Пейзаж

Євгеній Комаров

Народився у Гомелі в 1933 році та наразі проживає у Ялті. Він має найбільшу в Україні кількість нагород, отриманих більш ніж на 640 міжнародних конкурсах. У своїх пейзажах йому вдається вловити й дуже точно передати настрій природи. Йому вдалося не просто запам'ятати, а й оспівати красу кримської природи.

(Слайд 34)

Портрет, постановочне фото

Ігор Гайдай

Київський фотограф 1961 року народження. «9 місяців + 3 дні» («Діти індиго»), «Родина», «Разом.ua», «Хліб», «Українці» – сьогодні ці проекти в усіх на слуху. Енергетичні фотографії Ігор майстерно пристосовує до кон'юнктури ринку. Він винахідливий і чудовий режисер і менеджер.

(Слайд 35)

Натюрморт

Віктор Кадурін

Запорізький фотограф 1949 року народження. Фотороботи Віктора різноманітні й цікаві по кольору й композиції, у них уловлюється безліч змістів. Багато з них можна по праву назвати шедеврами, а їх автора – королем натюрморту.

(Слайд 36)

Портрет, колаж

Олена Черненко (Кассандра)

Молода київська фотографиня 1980 року народження. Її послугами по постобробці знімків користуються багато фотографів. Крім того, Йолка (або Kassandra) і сама відмінно фотографує. Тонкий смак, неординарне мислення, чудове володіння фоторедактором, безмежна фантазія – от основні козирі Олени.

(Слайд 37)

Структура фотографічних зображень дуже розгалужена, і в дійсності категорій значно більше, ніж ви змогли зараз переглянути. Чималий внесок у просування робіт відомих фотографів вносить Інтернет. Якщо ви вмієте тонко помічати «середовище», то у вас неодмінно є творчі здібності до мистецтва фотографії. Озброюйтеся камерою й уперед. Фотограф повинен у першу чергу жити усередині вас самих.

  1. Підбиття підсумків заняття

Тестування знань вихованців по даній темі за допомого презентації

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія винайдення та етапи розвитку фотографії. Професія фотографа. Заняття 3

Номер слайду 2

Видатні фотографи минулого та сучасностіr

Номер слайду 3

МодаІрвінг Пенн (Irving Penn)1917 р.н. Теренс Донован (Terence Donovan)1936 р.н. Річард Аведон (Richard Avedon)1923 р.н.r

Номер слайду 4

Ірвінг Пенн. Twelve Beauties, 1947 Irving Penn Vogue. Lisa Fonssagrives-Penn Irving Penn, 19491957. Kate Moss in a 1996 photographic portrait by Irving Penn.

Номер слайду 5

Теренс Донован(Terence Donovan)CELIA HAMMOND, 1966 Зйомка моди в 'HARPER'S BAZAAR' Сільвія Хаймонд Теренс Донован 1960 зйомка для "MAN ABOUT TOWN"Карен Дженсен і Ахмед, 1965 Зйомка моди для журнала QUEEN

Номер слайду 6

Річард Аведон (Richard Avedon)

Номер слайду 7

Природа й дика природа. Енсель Адамс(Ansel Adams)1902 р.н. Франс Лантінг (Frans Lanting)1951 р.н. Гален Роуелл (Galen Rowell)1940 р.н.r

Номер слайду 8

Енсель Адамс (Ansel Adams)Тітони та р. Снейк, Енсель Адамс, 1942 р., Гранд-тітон національний парк, Байомінг, США.

Номер слайду 9

Франс Лантінг (Frans Lanting)

Номер слайду 10

Гален Роуелл (Galen Rowell)

Номер слайду 11

Фотожурналістика. Анрі Картьє-Брессон (Henri Cartier-Bresson) 1908 р.н. Едді Адамс (Eddie Adams)1933 р.н. Феліче Беато (Felice Beato)1832 р.н.r

Номер слайду 12

Анрі Картьє-Брессон (Henri Cartier-Bresson)

Номер слайду 13

Едді Адамс (Eddie Adams)Найвідоміша фотографія Едді Адамса. Начальник поліції вбиває в’єтконгівця. В’єтнамські біженці, що припливли в Тайланд на лодціСамоспалення буддиста на очах у всіх

Номер слайду 14

Феліче Беато (Felice Beato)

Номер слайду 15

Портретна зйомка. Уено Хікома (Ueno Hikoma)1838 р.н. Філіп Халсман (Philippe Halsman) 1906 р.н. Хіро Кікай (Hiroh Kikai)1945 р.н.r

Номер слайду 16

Уено Хікома (Ueno Hikoma)

Номер слайду 17

Філіп Халсман (Philippe Halsman)Dalí Atomicus (1948) by Halsman

Номер слайду 18

Хіро Кікай (Hiroh Kikai)

Номер слайду 19

Аерофотозйомка. Талберт Абрамс (Talbert Abrams)1896 р.н. Вільям Гарнетт (William Garnett)1916 р.н. Ян Артюс–Бертран (Yann Arthus Bertrand) 1946 р.н.r

Номер слайду 20

Талберт Абрамс (Talbert Abrams)

Номер слайду 21

Вільям Гарнетт (William Garnett)

Номер слайду 22

Ян Артюс–Бертран (Yann Arthus Bertrand)

Номер слайду 23

Макрозйомка. Леонард Нільсон (Lennart Nilsson) 1922 р.н.r

Номер слайду 24

Леонард Нільсон (Lennart Nilsson)

Номер слайду 25

Предметна зйомка. Урсус Верлі (Ursus Wehrli) 1969 р.н.r

Номер слайду 26

Урсус Верлі (Ursus Wehrli)

Номер слайду 27

Українські фотомитціОлександр. Глядєлов1956 р.н. Олександр. Мордерер1972 р.н. Леонід Левіт1925 р.н. Сергій Бусленко1959 р.н. Сергій Светлицький1965 р.н.Євген Комаров1933 р.н.Ігор Гайдай, 1961 р.н. Віктор Кадурін1949 р.н. Олена Черненко (Касандра)1980 р.н.r

Номер слайду 28

Леонід Левіт

Номер слайду 29

Олександр Глядєлов

Номер слайду 30

Олександр Мордерер

Номер слайду 31

Сергій Бусленко

Номер слайду 32

Сергій Светлицький

Номер слайду 33

Євгеній Комаров

Номер слайду 34

Ігор Гайдай

Номер слайду 35

Віктор Кадурін

Номер слайду 36

Олена Черненко (Касандра)

Номер слайду 37

zip
Додано
26 липня 2018
Переглядів
1035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку