Заняття "Ліс і його значення в природі та в житті людини"

Про матеріал
Конспект заняття для закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю. Представлений матеріал можна інтегрувати в освітній процес не лише закладу позашкільної освіти, а й у освітній процес закладу середньої освіти.
Перегляд файлу

 

Тема заняття: Ліс і його значення в природі та житті людини.

Мета:

навчальна – поглибити знання учнів про функції та важливість лісу; дати                      характеристику лісистості України та порівняти її з іншими країнами;

розвиваюча – розвивати пізнавальні інтереси учнів; формувати вміння  порівнювати, узагальнювати, робити висновки;

виховна – привернути  увагу учнів до проблем довкілля, що спричинені  експлуатацією лісів для комерційних цілей та відпочинку; переконати у               необхідності охорони довкілля.

Тип заняття: засвоєння нових знань.

Методи та прийоми: розповідь, інтерактивні вправи, демонстрація наочності.

Обладнання: технічні засоби навчання, відеоколекція «Зеленого пакета»,  картки із зображенням рослин, презентація

 

Хід заняття

 

І Вступна частина

 

1. Організація гуртківців до навчання

 З давніх-давен природа була основою життя людини. У ній знаходила людина все для вдоволення своїх потреб: їжу, одяг, житло. Однією із складових частин природи є ліс. Ліс – невичерпне багатство нашої країни. Він завжди був другом людини, захищав її у лиху годину, дарував свої запаси.

- Чи можуть люди жити без лісів? Звичайно ж ні! Немає на землі людини, чиє життя не було б пов’язане з життям лісу.

 

ІІ Основна частина.

 

 Тема нашого заняття: Ліс як джерело деревини. Лісистість України в порівнянні з іншими країнами.

 Отже, діти:

 Ліс — це диво, ліс — це казка.(1)
 То ж ходімо в ліс, будь ласка.(2)
 В лісі є кущі і квіти, (3)
 В нім сплели дерева віти.
 Трави, ягоди й грибочки,(4)
 В нім чарівні є куточки.

 Ліс — це друг всьому живому.(5)
 Звір і птах живе у ньому.

 

- Ліс – це не лише дерева, кущі і трави. Невід’ємною частиною лісу є його мешканці. Він нагадує багатоповерховий будинок. Верхній поверх – це найвищі дерева: сосни, дуби; нижчий – осика, береза, липа, вільха. Потім ідуть кущі: ліщина, калина. А найнижчий поверх – гриби, ягоди, мохи. (Демонстрація ярусів лісу на дошці з використанням карток із зображенням рослин)

 

 Ліс дає всім прохолоду
 І прозору робить воду.
 Вміє поле захистити,
 Щоб воно могло родити.

 Він повітря очищає,
 Ароматом напуває.

 

- Яким чином ліс робить воду прозорою?

 Він запобігає забрудненню річок та інших водойм. Завдяки фільтраційній здатності лісової підстилки і лісового ґрунту каламутність води зменшується на 60-90 %. Лісосмуга значно поліпшує бактеріологічні властивості води, зменшуючи кількість бактерій у воді більш як у 20 разів.

- В чому ж полягає захист полів?

 Ліси виконують важливу функцію закріплення і охорони ґрунтів. Вони запобігають змиванню і розмиванню ґрунту, зберігають і поліпшують його властивості, закріплюють рухомі піски, зупиняють утворення ярів. Розвинуті кореневі системи дерев виносять на поверхню з глибоких шарів ґрунту мінеральні поживні речовини, які сприяють підтриманню і підвищенню родючості земель.

- Ліси – легені Землі. Чому їх так називають?

 За допомогою процесу фотосинтезу зелені рослини поглинають вуглекислий

газ та виділяють кисень для дихання. Менше дерев — більше вуглекислого газу

в атмосфері. Гектар лісу протягом року очищує 18 млн. кубічних метрів повітря. До того ж, він, ніби велетенський пилосос збирає з повітря 36 тон пилу. Тільки одне листяне дерево – бук – «виробляє» за годину 1 кг 700 г кисню. Денна продукція цього природного «кисневого заводу» може задовольнити потреби 64 людей.

 

 Щедро вміє роздавати
 Все, що є, бо він багатий.
Людям вміє догоджати: Що ж дає він нам до хати? (6)
 Дерево дає для хати,
 Сірники, папір і ліки —(7)
 Все, що треба чоловіку.

-Ліс – джерело матеріалів для будівництва, палива для обігріву домівок, сировини для виробництва паперу, складових частин для лікарських препаратів.

 

 

 В світі є ліси казкові:
 Хвойні, листяні чудові,
 Мішані є і тропічні,
 Саксаулові незвичні.
 В хвойних — сосни і ялини,(8)
 Кедри, піхти і модрини.
 Пахне в лісі цім живиця,
 Є морошка і брусниця.
 Де ростуть берізки й клени,
 Тис, ялиночка зелена,
 Ясен, сосни і дубочки —
 Це вже мішані лісочки.(9)
 А на півдні, де тепліше,
 Ще буває цікавіше.
 В пишнім листі все буяє,
 Ліс тут листяним буває.(10)

 

Вікторина «Багатство лісу»

1. Які дерева наших лісів називають патріархами? (Дуби)

2. За назвою яких дерев названо місяці року? (Береза, липа)

3. Про що може розповісти пень? (Про вік дерева за річними кільцями, сторони горизонту)

4. Які отруйні гриби зустрічаються у лісах нашої країни? (Мухомор, бліда поганка, несправжні опеньки)

5. У якого дерева розпочинається найпершим сокорух? (Береза)

6. Яке дерево повністю використовується як лікарська сировина? (Сосна)

- Молодці!

 

Лісистість України.

 

 (11)Загальна площа лісів в Україні становить 15%  її території. Це найнижчий показник в Європі. (12)До прикладу, рекордсменами є Фінляндія (64%), Швеція (60%), Греція (44%), Білорусія (42%). (13)Ліси розміщені на території України дуже не рівномірно. Найбільша їх частина знаходиться в Українських Карпатах, Кримських горах і на Поліссі. До найбільш лісистих областей належать Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Житомирська, Волинська і Чернівецька. Нерівномірність розміщення лісів є наслідком різноманітних природних умов, але більшою мірою - впливу господарської діяльності людини, яка призвела до знищення лісів. Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, тополя. Близько половини лісів України є штучно створеними і потребують посиленого догляду.

 Забезпеченість України власними лісовими ресурсами становить лише 25-30 %, тому понад 22 млн м3 деревини щороку завозять з-за кордону. Втім значні обсяги найбільш цінної деревини (переважно із Карпат) вивозяться за кордон.(14) Площа лісів на території України постійно скорочується протягом більше 500 років. Площа зрілих насаджень значно зменшилася внаслідок інтенсивних рубок. Нераціональне користування лісовими ресурсами призвело до того, що такі екосистеми як широколистяні ліси опинились на межі зникнення. Все це наслідок вирубування для будівництва міст, промислових підприємств. Багато лісів постраждало від прокладання залізничних колій та шосейних доріг, або при переведенні їх у категорію сільськогосподарських угідь.

 Перегляд і обговорення відеофільму «Заготівля деревини»(15)

- Що може бути наслідком незаконного вирубування деревини?

 Незважаючи на те, що внаслідок нестабільної експлуатації ліси можуть принести швидкий прибуток сьогодні, це не дозволить отримувати стабільний прибуток у майбутньому.

 Ще одним ворогом лісу є пожежі.(16)

 

 

ІІІ Заключна частина


 - Ідучи у ліс на екскурсію, в туристичний похід, на прогулянку чи на відпочинок, згадайте: все, що вас оточує милує зір і слух, дає насолоду – це наше багатство і його треба залишити чистим і неушкодженим. Тому пам’ятайте:
 1. Кожен зелений листок, кожна травинка виділяє в повітря кисень. Ним ми дихаємо, без нього немає життя. Не топчіть, не зривайте рослини!
 2. Найкраща квітка та, що квітує там, де зросла. Не губіть її.
 3. Гриби, отруйні для людини, для лісових мешканців – ліки і їжа. Чим більше в лісі різних грибів, тим він затишніший, у ньому краще і швидше ростуть дерева. Не знищуйте неїстівні гриби.
 4. Не галасуйте у лісі, не включайте надто голосно музику. Ви злякаєте пташку, вона злетить з гнізда. Яєчка, які вона насиджувала, захолонуть, і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухайте голоси лісу!
 5. Якщо ви знайшли гніздечко – не зачіпайте, бо пташка може покинути його, навіть якщо там відкладено кілька яєць. Поспостерігайте за гніздом потайки, і ви помітите багато цікавого.
 6. Не ловіть барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казкові «Летючі квіти» і нікому не завдають шкоди.
 7. Найсмачніша і найкорисніша вода – джерельна. Трави і квіти оберігають джерельце від посухи. Не скаламутьте ж і ви джерело. Охороняйте його чистоту! Чиста вода – велике багатство.
 8. Щоб згубити молоде дерево, потрібні хвилини, а щоб виростити – роки. Не ламайте черемхи, не каліч інших квітучих дерев і кущів!
 9. Ніщо так згубно не впливає на все живе, як вогонь. Байдужість, що призвела до пожежі, - злочин і перед природою, і перед людьми.
 10. Природа щедра до нас. Що ми маємо – усе від неї. Ви відплатіть їй своєю добротою, увагою, чемною поведінкою і вона стане більш щедрою.
Завжди пам’ятайте про поведінку в природі.
- Ось і добігло до кінця наше заняття. Ми з вами багато чого дізналися цікавого і корисного про ліс. Ці знання знадобляться нам протягом всього життя.
А закінчити заняття я хочу такими словами:
 

 Ліс — це диво, ліс — це казка.(17)
 То ж заходьте в ліс, будь ласка,
 Але завжди пам’ятайте:
 Диво-ліс охороняйте!

    Надія Красоткіна

 

Дякую. Молодці. Ви гарно попрацювали.

 

 

Вірш «Ліс» Надії Красоткіної

https://krasotkina.com/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%88%D1%96/%D0%9B%D1%96%D1%81.html
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
2644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку