Заняття "Навузи - як стародавній оберіг"

Про матеріал
Наші предки вірили в те, що з будь-якою проблемою можна зав'язати. Причому - в прямому сенсі! Для цього вони зав'язували магічні вузлики, наговорюючи нитку. І називалися такі обереги Навузи (Навузен). Пропоную коротко ознайомитися із стародавнім оберегом - навузом. Більш детальніша інформація є за посиланнями у конспекті.
Перегляд файлу

«Навузи - як стародавній оберіг»

Тема: «Навузи - як стародавній оберіг».

Мета: ознайомити з історією виникнення навузів-оберегів; викликати зацікавленість до навузів; розвивати творчу уяву, естетичний смак, образне та просторове мислення, увагу, допитливість; формувати шанобливе ставлення до народних традицій та звичаїв; виховати національно-патріотичні почуття, повагу до рідного краю, шанобливе і бережне ставлення до культури, любов до народу та Батьківщини.

 Наочність: готові вироби «навузи-обереги», магнітна дошка, ноутбук.

Обладнання: готові вироби, фото та слайди.

Хід заняття:

І. Організаційний  момент:

 - Привітання. Перевірка присутніх.

ІІ. Мотивація  навчання, повідомлення теми:

«Наш оберег ішов з землі,
Коли нас скіфами ще звали.
І талісман той берегли,
І щастя в доленьці шукали.
Або коли була війна,
І ворог йшов на схил Дніпровий,
Чи то котилася чума,
Чи хтось був дуже тяжко хворий...»
        О. Онищенко

ІІІ. Ознайомлення з темою заняття.

   - Навузи – це стародавній оберіг. Невидима божественна нитка, що простягнулася між світами - алегорія містичного зв'язку, праобраз загадкового всесвітнього тяжіння, що з'єднує таємничими «узами» космічні об'єкти, розділені прірвою часу і простору. Тонка невидима нитка - стародавній символ людського життя і долі; дві переплетені нитки - емблема спільної долі закоханих і подружжя, а обірвана нитка - скорботний знак смерті.

 Розмотувати клубок нитки - може уособлювати хід часу або вказувати шлях до порятунку («Нитка Аріадни»). Нитка є також показником безперервності і послідовності. У світовій міфології нитка людського життя знаходиться в руках Трьох Богинь Долі, які уявляються в образі трьох жінок.

 Наймолодша невпинно пряде нитку життя, середня визначає по ній долю людини, а найстарша перерізає нитку людського життя. 

 Навузи або вузли – один з найпростіших способів волхвування (чарівництво, чаклунство, магія),що побутували у наших предків. Традиція зав’язувати навузи бере свій початок з сивої давнини.

 Навузи носили на руках, ногах, на поясі, на голові, на грудях. Окрім власне навузів, на шию підвішувалися обереги і прикраси. Коло, яке утворював навуз навколо тіла символізувало зв’язок людини з Богом, а замкнуті один на одному круглі або овальні ланки ланцюга містили енергетику передану Богами-покровителями Роду і Предками. Частково сила навуза підживлювалася і енергією Сонця, чиїм символом теж є коло.

 За давніми повірями, коли людина тільки приходить в наш світ, то різні сили відразу ж починають боротися за володіння її тілом і душею, тому з навузами слов’яни стикалися з самого дитинства. Матері брали від волхвів чарівні навузи і нав’язували їх на дітях, примовляючи при цьому замовляння і припльовувавши через плече на землю, відганяючи тим самим темні сили. Цей давній звичай описаний в старому літописі в оповіданні про князя чародійника Всеслава. Йому після народження волхви нав’язали навуз на голову і він носив його усе життя. Впливу цього чарівного навуза, приписувалася його удача, войовничість і невразливість.

 Існував цілий ряд правил, які необхідно було виконувати жінці, щоб пологи пройшли успішно і майбутня дитина народилася здоровою. Вагітні жінки носили підвішену на тілі часточку часнику, гілочку дев’ясила або верби. На шию часто підвішували в якості навуза мішечок з корою дуба, щоб дитина вже в утробі матері ставала міцною як дуб.

 При зарученні над молодятами зав’язувався навуз і їх примушували через нього переступити. Надалі цей оберіг зберігався у батьків. Ось тому в нас і зберігся вираз, застосовуваний до пар, котрі з’єдналися без благословення батьків: “Як самі зв’язалися, так тепер самі і розв’язуйтеся”.

vidy-nauzov

  Магічні, обрядові вузли були придумані дуже давно - найдавніші зразки сягають періоду неоліту. Крім свого прямого призначення - пов'язувати і з'єднувати, - вузли дуже швидко набули декоративної і магічної цінності, до кінця кам'яного і бронзового століть виділяється стійка група так званих священних або магічних вузлів, до основних ознак яких можна віднести симетричність і декоративність.

 У слов'ян слово «навузи» означало - нав'язати вузли та було синонімом поняттю «чаклувати», і зав'язувати в ці вузли вважалося можливим все що завгодно.

 До можливостей слов’янських вузликів відносять:

  • гармонізацію відносин;
  • позбавлення від проблем;
  • виконання бажань;
  • притягання удачі.

 Роботу над вузликової магією починають з обережністю, адже оберіг змінює події в певний бік. Магія вузликів вимагає точності і легкості думок. Робити навузи своїми руками необхідно лише на певну потребу. Тут важливо бути точним в бажаннях.

 Вузлики, зав’язані незвичайним способом, залучають лише позитивну енергетику. Для талісманів використовують нитки. Вузол — це знаряддя відьми під час ритуалу. Залежно від бажань людини, відьми плели браслети на:

  • здоров’я;
  • щастя;
  • гроші.

 Якщо правильно зав’язати священний Навузен на поліпшення здоров’я, вузли зцілюють, лікують від хвороб. Їх також носять на шиї у вигляді однієї нитки або з підвісками.

 Кожен вузлик зав’язують різними способами. Існують спеціальні схеми зав’язування і кілька правил, яких рекомендують дотримуватися. Думки під час роботи не повинні нести негативну енергетику або переживання, адже це передасться і на магію вузла.

 Підсилюють дії амулетів змови вузликової магії. Їх потрібно читати чітко і в повній самоті. Роблячи один вузол за іншим, закріплюють бажання. Браслет повинен в’язати близька людина, якій довіряють, або ж це роблять самостійно. Вибирають нитки з льону, бавовни, шовку або стрічки, мотузки. Місце виготовлення вибирає майстер. Це може бути ліс, парк або безшумне місце.

 З класичних прикладів вузликової магії можна згадати - купальські вінки, ляльки-мотанки, пояси-обереги, якими підперезувались тощо. Вузли досі нікуди не поділися з нашого життя. Ми щодня зашнуровуємо черевики, чоловіки зав'язують краватки, жінки – шарфи і т.д.  

 Крім того, у слов'ян часто виготовлялися навузи з клаптиків, в які зав'язувалися також різні трави. Нитки для навузів краще брати з натуральних матеріалів (шкіра, замша, бавовна, льон, шовк, вовна тощо). Перед зав'язуванням, можна також просочити нитку ароматичною олією.

 Поєднуючи кольори, символи, матеріали, ви завжди можете надати своєму навузу саме те значення, яке вам потрібне. Він допомагатиме вам тоді, коли вам потрібна буде допомога, надаватиме сили, оберігатиме від хвороб.

 Обереги на зап’ястях змінюють життя людини. Залежно від кольору амулета, проявляється різний вплив на здоров’я, любов, удачу. Чаклуни і відьми вважають, що найсильніша сила ховається за ниткою червоного кольору. Вона символізує радість, красу і повноту життя. Інші кольори нитки також несуть різну енергетику:

  • зелений - привертає грошове поповнення і вберігає від обману;
  • жовтий - від пристріту і поганого впливу;
  • синій - означає впевненість і комунікабельність, допомагає знайти своє коло спілкування;
  • білий - підвищує інтелект, наближає до поставлених цілей.

 Значення оберега залежить від дня плетіння. Від часу та дня тижня, коли плетуть навузи на руку, залежить призначення оберега. Рекомендують в’язати його на зростаючу місяць: вона допомагає придбати щось світле в життя і швидше досягти мети.

 По днях тижня визначають і призначення:

  • субота — привертає любов, людина знайде свою другу половинку;
  • середа — захищає від пристріту і негативного оточення; привертає яскраві емоції і любов, вузол на жіночу красу; захищає від злих сил;
  • понеділок — набуття успіху в роботі і бізнесі; наділяє фінансовим благополуччям і успіхом, приносить великі гроші;
  • неділя — зцілення і захист здоров’я.

 Бажання, яке повинно принести навузове магічне плетиво, потрібно промовляти вголос, поки в’яжеться нитка. Також можна читати молитви і змови, які несуть сакральний сенс.

 Чітких інструкцій, на якій руці і як носити, зав’язувати навузи на удачу або здоров’я немає. Зав’язування вузлів передбачає носіння талісманів на будь-якій частині тіла. Головне — щоб оберіг стосувався шкіри людини. Книга по навузистиці повідомляє, що червону нитку все ж краще носити на лівій руці, щоб вона вберегла від псування і наклепів. Або зав’язати кілька вузликів на правій руці для здійснення мрій.

Дівчата та хлопці за допомогою вузликової магії прагнули залучити кохання, посилити почуття обранця. Для кожної мети існував свій оберіг. Для матеріального благополуччя Вузол, званий грошовим, сприяв успіху на фінансовій ниві, приносив у дім достаток. Він давав уміння раціонально підходити до витрат, навчав розумної економії.

Схема плетіння вузла наступна: шнур згинають навпіл, закріплюють на підставі шпилькою, щоб уникнути ковзання. Пропускають лівий край над правим. Не випускаючи нитки, проносять її над вузлом проти годинникової стрілки.

Беруть у руку правий кінчик і проносять його послідовно над, під, над, під і знову над ниткою. Для матеріального благополуччя вузли роблять із зелених ниток. Вузол в’яжуть із ниток зеленого кольору.

Як приважування використовують ложку-загребушку або замовлену монетку. На кохання Вузол «Нерозлучники» допомагає привернути увагу коханого, зробити стосунки міцнішими. Часто його в’яжуть, коли тим, хто любить, надовго розлучитися, щоб почуття змогли пройти випробування відстанню. В’яжуть «Нерозлучників» за такою схемою: Нитка або шнур складають навпіл і приколюють на підставі шпилькою. Лівий кінець перекидають над, потім під правим.

Не відпускаючи нитки, прокладають по діагоналі над петлею. Правий кінець простягають назустріч по діагоналі, проводячи його під, над і знову під ниткою. Для плетіння беруть шнур червоного кольору.

Вузли на кохання допоможуть зробити відносини міцними. Якщо пара поки не живе разом або для привернення уваги коханого, науз на кохання носять на лівому зап’ясті. Подружнє подружжя поміщає оберіг над ліжком. На залучення успіху Вузол «Попутний вітер» допоможе завжди залишатися у виграші та знаходити вихід із будь-якої ситуації.

Цей ВНЗ вважають символом удачі. Схема плетіння буде такою: шнур складають навпіл, закріплюють шпилькою та пропускають лівий кінець під правим. Не випускаючи з рук, проносять проти годинникової стрілки послідовно над-під ниткою. Правий кінець пропускають проти ходу годинника над-під-під-над і знову під шнуром. Простягають лівий кінець над-під-над-під-над сплетеним шнуром. Трохи витягають центральну нитку знизу. Завертають петлю, що утворилася, проти годинникової стрілки. Лівий кінець пропускають над петлею діагоналі.

Правий кінець простягають навскіс під-над-під ниткою. Перевертають вузол на 180 °. Вузол на залучення удачі допоможе знайти вихід із будь-якої ситуації. Для плетіння використовують нитки зеленого чи білого кольору. Для посилення привішують підковування.

Від псування і пристріту Цей вузол називають обережним. Він захищає від псування та пристріту. Носили навуз на зап’ястя, тому що вважалося, що рука найбільш схильна до впливу ззовні.

Для виготовлення оберега діють за такою схемою: Складають шнур навпіл. Лівий кінець пропускають під правим. Не випускаючи з руки, проводять їм під, а потім над ниткою. Перевертають плетіння на виворот.

Верхню петлю захльостують вліво. Ліву нитку проводять по діагоналі над вузлом. Правий кінець простягають проти годинникової стрілки під-над-під ниткою. Вузол від псування та пристріту є обережним.

Такими навузами прагнули насамперед убезпечити від пристріту дітей. Немовлятам оберіг вішали над колискою. Старших хлопців оперізували шнуром із вузликами.

Вузол «Дерево життя» допомагає зберегти здоров’я, сприяє швидкому зціленню. Хворим після операції та травм він допоможе скоріше відновитися. Плетуть його так: Складають шнур посередині, ліву нитку простягають над правою.

Правий кінець кладуть над петлею по діагоналі. Лівий кінчик простягають під-над-під ниткою. Лівий кінець проносять над нижньою лівою петлею.

За годинниковою стрілкою простягають його під-над і знову під ниткою. Правий кінець пропускають під вузлом. Прокладають його за годинниковою стрілкою в послідовності над-під-над ниткою.

Навузу надягали хворому на руку або закріплювали над ліжком.

 На оберіг впливає і підвіска, яка кріпиться до браслету. Кожна з них має своє значення:

  • Птах - символ нескінченності життя. Наділяє людину сильною енергетикою і довголіттям.
  • Ангел - допомагає приймати правильні рішення. При виникненні проблемних питань направляє в правильну сторону.
  • Ваги - правильність вчинків. У разі складного конфлікту людина буде чинити по совісті.
  • Вовк - символ кар’єри. Значення підвіски — визнання оточуючих, а значить і начальника. Він дарує удачу в роботі та кар’єрному зростанні.
  • Грошовий знак - символ фінансової стабільності. Гроші прийдуть до володаря оберега тільки в разі прикладених зусиль.
  • Серце - кращий засіб для знаходження любові на майбутнє, якщо використовувати його разом зі змовами.
  • Рука - псування і пристріт не загрожує, якщо переплетення вузликів буде на Великдень.

 Треба також пам’ятати, що число вузликів, які треба буде зав'язати для досягнення своєї мети, можна вирахувати нумерологічно.

  • один - єднання з сонячною енергією;
  • два - з'єднання воєдино почуттів і розуму, залучення енергії Місяця;
  • три - розвиток творчого потенціалу, допомога в роботі, залучення енергії Марса;
  • чотири - внутрішня гармонія, зв'язок з магією Меркурія;
  • п'ять - родючість і успіх в роботі, використання магії Юпітера;
  • шість - залучення любові і гармонії;
  • сім - збереження сімейного вогнища, зміцнення віри, залучення магії Сатурна;
  • вісім - гармонія між емоціями і розумом;
  • дев'ять - релігійність.

 Отже, слов’янські навузи — це популярний аксесуар і додаток до модного образу, а також оберіг.

 II. Практична робота.

  Перегляд деяких прикладів навузів та готових виробів:

1. Навуз Достатку

https://i1.wp.com/vashobereg.ru/wp-content/uploads/2018/07/Denejnie_uzli.jpg

       

2. Навуз – Любов

https://i1.wp.com/vashobereg.ru/wp-content/uploads/2018/07/nerazluchniki.jpg

3. Навуз – На удачу

https://i2.wp.com/vashobereg.ru/wp-content/uploads/2018/07/Nauz_na_udacu.jpg

 

IV. Обговорення теми. Перегляд готових виробів.

V. Підсумок заняття.

 

 

 

 

Посилання:

https://nepoznane.net.ua/nauzi-slov-janska-magija-vuzlikiv/

http://kolovolhviv.top/магія/наузи-магія-відьом-та-волхвів/

https://nrgaudit.ru/uk/kolodcy/nauzy-slavyanskaya-magiya-uzelkov-nauzy-na-zdorove-i-iscelenie-uzel-ot.html

http://www.svit-rosy.net.ua/nauzy/

https://spadok.org.ua/davni-viruvannya/nauzy-mahiya-vidom-ta-volkhviv  https://jak.waykun.com/articles/nauzi-dievi-oberegi-svoimi-rukami.html ,https://svoimirukami.in.ua/nauzi-slov-yanska-uzelkovaya-magiya-shema-pletinnya-znachennya.html

docx
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку