заняття-подорож "Традиції святкування Нового року в різних країнах"

Про матеріал
Заняття – подорож на тему : «Традиції святкування Нового року в різних країнах». Заняття розроблене для того, щоб ознайомити учнів з традиціями святкування Нового року у різних країнах, з історією святкування; виявити інтерес та бажання познайомитися з традиціями свого народу; прищеплювати їм повагу до національних традицій різних народів світу;навчити виготовленню новорічної іграшки з природного матеріалу (шишки).
Перегляд файлу

ТЕМА: «Традиції святкування Нового року в різних країнах»

(заняття – подорож)  

МЕТА :

- виховна -  ознайомити учнів з традиціями святкування Нового року у різних країнах, з історією святкування;

- розвивальна -  виявити інтерес та бажання познайомитися з традиціями свого народу; прищеплювати їм повагу до національних традицій різних народів світу;

- навчальна – навчити виготовленню новорічної іграшки з природного матеріалу (шишки).

Обладнання та матеріали: національні костюми народів світу, оформлення кабінету до новорічного свята, музична добірка, природний матеріал (шишки), різнобарвні стрічки, намистинки, клей.

                                                         ПЛАН

1 Вступне слово - вітання.                                                                                                              2 Теоретична частина:                                                                                                             - знайомство з традиціями святкуванням Нового року в Україні;                                            - рухавка « ти лети-лети»;                                                                                                    - знайомство з традиціями святкуванням Нового року у Китаї;                                                 - знайомство з традиціями святкуванням Нового року в Японії;                                                          - знайомство з традиціями святкуванням Нового року у Франції;                                          - знайомство з традиціями святкуванням Нового року в Індії;                                                    - знайомство з традиціями святкуванням року в Греції;                                                                      -знайомство з традиціями святкуванням року в Єгипті;                                               -загадки, кросворд.

3 Практична частина:                                                                                                                          - правила ТБ;                                                                                                                                   - показ наочного матеріалу;                                                                                                              - виготовлення ялинкової прикраси з природного матеріалу.                                                                                                                           4 Заключне слово – підсумок.

Ведучий 1: Доброго дня усім присутнім, що завітали на наше свято! Новий рік уже стукає всім нам в двері, в сторіночки соціальних мереж, він на біл-бордах і вітринах. Дійсно, це свято з давніх часів вважається самим довгоочікуваним, найулюбленішим, його з нетерпінням і надією на чудо чекають всі - наївні і завжди юні дорослі, не по-дитячому серйозні малюки, і, звичайно ж, ми з вами.

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ     Добрий день! Вітання всім: і дорослим і малим!

         Сьогодні весело у нас – ми Новий рік стрічаємо.

         Усіх, хто на борту у нас, ми гаряче вітаємо!

ЮНГА   Добрий день адмірали й адміральші! Плавці й плавчихи! Моряки і морячки! Юнги і корабельні прачки!

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ     Добрий день, дорогі друзі! Ми раді вітати Вас на борту нашого лайнера « Сувенір ». Дозвольте представитись –я капітан цього чудового судна. Можна сказати, його душа і воля, його мужність і порятунок, його думки і його совість. Всі мене поважають за мій веселий і добрий характер (звучить фонограма аплодисментів і овацій). Дякую, дякую.

                                                                                                                                           ЮНГА  Поїхали!

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ     Ой, пробачте, не представила Вам свого помічника        - Юнга. Поки що недосвідчений, але добрий малий. І сьогодні ми запрошуємо Вас, дорогі друзі, відправитись разом з нами у кругосвітню подорож.

ЮНГА Отже, друзі, вперед! Віддати швартові!

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ    

Любі наші друзі! Скільки тут зібралось вас!                                                                     Ви живіть у щасті й мирі, у здоров’ї повсякчас!                                                                                                            З Новим роком вас вітаю! Він ступає на поріг,                                                                  У житті вам всім бажаю тільки радісних доріг!                                                            Хочу запитати у чи знаєте ви історію святкування Нового року в Україні? 

УЧЕНЬ 1  До 15 ст. новий рік на Русі починався не з січня, як зараз, а з 1 березня, як в Стародавньому Римі, або з 1вересня, як у Візантії, за юліанським календарем. З 1492 року офіційною датою Нового року стає 1 вересня, відповідно до церковного календаря.                                                                          

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ  З 1700 року, за наказом Петра1, Новий рік, на деяких територіях України, стали святкувати, як і в інших країнах Європи  1 січня. Починаючи з 1917 року новорічне свято в СРСР стали святкувати відповідно григоріанського календаря. Відзначимо, що українці зустрічали новий рік і навесні, а потім восени. Вважалося, що це свято врожаю. Справа в тому, що українці святкували Святвечір і Різдво, а Новому року уваги майже не приділяли.                                                                                                                                   А чи знаєте про традиції українців під час новорічних свят?  

УЧЕНЬ 2  Вважалося, що до початку нового року слід попросити вибачення у близьких, рідних, сусідів щоб рік розпочати у любові та злагоді. 

УЧЕНЬ 3   У перший день нового року найпоширенішим був обряд посівання. Цей обряд пов’язаний з надіями на добрий врожай. Посівали здебільше діти, щедріше обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим. Згодом, цей обряд став частиною святкування Різдва.

УЧЕНЬ 3                                                                                                                                 Сію, сію, засіваю,
З Новим роком вас вітаю!
На той новий рік,
Щоб ліпше вродило,
Ніж торік!
Сію, сію, засіваю,
Вашу хату не минаю,
З Новим роком йду до хати,
Щось вам маю віншувати:
Щоби діти всі здорові,
Їсти кашу всі готові,
Щоб вам була з них потіха,
А нам грошей хоч півміха!

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ

В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Виготовляли його з кулів або з першого зажинкового снопа.    

Ми дізналися про святкування Нового року в Україні, а тепер вперед назустріч пригодам, дізнаємося про щось нове у святкуванні Нового року у різних країнах світу. Тому що кожна країна має свої традиції, та навіть дата святкування може бути різна. Тільки перед довгою подорожжю нам потрібно трішки розім’ятись ( рухавка «Ти летилетили»).

(муз. фон Китай)

КИТАЄЦЬ  Новий рік в Китаї називають святом весни і відзначається в період між 21 січня і 21 лютого, тоді коли місяць завершує свій повний цикл, і настає молодик. Урочистості тут тривають 15 днів і закінчуються святом Ліхтарів. Ввечері люди збираються родиною, і дарують червоні конвертики з грошима. А коли стемніє виходять на вулицю, щоб запускати святкові феєрверки. На Новий рік я хочу побажати вам                                                            Даруйте всім тепло і ласку, і весело хай буде вам.                                                    Любіть усіх, як діти казку, і насолоджуйтесь життям.

ЯПОНЕЦЬ  У Японії Новий рік вважається найбільшим святом, тож його святкування триває декілька днів. У цей час японці прикрашають вхідні двері вінками з соснових і бамбукових гілок та соломою, щоб відігнати злих духів, а замість ялинки прикрашають вербові чи бамбукові гілки рисовими круглими коржиками

( муз. фон Індія)    

ІНДІАНКА   В Індії свято називається Дівалі, або Фестиваль Вогнів. Святкують його наприкінці жовтня або початку листопада. В цей день все в містах прикрашене яскравими квітами, вогнями, ліхтариками, та запаленими вогнями. У цей день прийнято дарувати цікаві подарунки. Увечері люди виходять на вулицю, щоб запускати яскраві феєрверки та петарди. . На Новий рік я хочу побажати вам                                                                                                                      Я бажаю в добрий час, щоб добро гостило в вас.                                                Здоровішими щоб стали, в долі щоб достаток мали.                                                        

 ( муз. фон Франція)

ФРАНЦУЗ  У Франції до дітей приходить не Дід Мороз, а дідок Пер Ноель в шубі, червоному ковпаку і дерев’яних черевиках. Пересувається він на ослику. У цей день всі танцюють у червоних ковпаках, веселяться, танцюють, обсипають один одного конфетті. . На Новий рік я хочу побажати    Кому не щастило – нехай пощастить,                                                                                                Кому щось боліло-нехай не болить.                                                                       Щоб більш не бриніла сльоза на очах,                                                                        Усмішка хай сяє на ваших устах.                                                                             

( муз. фон Італія)

ГРЕЧАНКА  Новий рік у Греції збігається з Днем святого Василія, який і приносить дітям подарунки. У цей день господар будинку освячує в храмі великий гранат і розбиває його на подвір’ї, чим більше зерен посиплеться з плоду, тим щасливішим буде новий рік.

КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ                                                                                                       А ще в новорічний вечір у Греції особливе значення надають і звичайному камінню, взятому на дорозі або біля струмка. Будь-який гість, що входить у будинок господарів, має кинути камінь зі словами: «Хай багатства цих господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь».

ЄГИПТЯНКА  Новий рік, у тому вигляді, який є зараз, почали святкувати ще в Стародавньому Єгипті. Протягом століть єгиптяни святкували вересневий розлив річки Ніл, який знаменував собою початок нового посівного сезону і був життєво важливою подією. Вже тоді було заведено влаштовувати нічні святкування з танцями та музикою, дарувати один одному подарунки.

  КАПІТАН- ВЕДУЧИЙ                                                                                                       Ну ось, вже дзвін корабельного колоколу свідчить про те, що круїз наш добігає до кінця. Наша подорож закінчується, і лайнер бере зворотній курс.     Я бажаю щастя й долі, добра і в хаті, і на полі!                                                   Вашим родичам, батькам, вашим сестрам і братам!                                                Щоб усе велось від нині  в нашій славній Україні!

ЗАГАДКИ

Всі співають, веселяться, 
Не вгава веселий сміх, 
Через те, що нині свято, 
Що за свято? 
(Новий рік)

біле-біле покривало
По землі порозстеляла, 
Все укрила ним сама. 
Відгадайте: це ...
(зима)

Пухнастий, як квочка.                                                                                                                              Крил не має,                                                                                                                                                         А гарно літає.                                                                                                                                 Що це за птиця,                                                                                                                                                   Що сонця боїться?  (сніг)

З гілки на гілку стриба, як комашка,                                                                                                      легка й моторна, та проте не пташка ( білка )

Круг ялинки справжнє свято.                                                                                                               Тут і діти, і звірята,                                                                                                                         Співи, танці, шум і крик                                                                                                    – Всі стрічають … (Новий Рік)

Кросворд.

                                                                                                                                              ПРАКТИЧНА   ЧАСТИНА

Хочу нагадати тему нашого сьогоднішнього заняття: « Виготовлення ялинкової прикраси з природного матеріалу». На минулому занятті ми з вами почали роботу над проробкою, а саме:                                                                    -підібрали та підготували шишки;                                                                                                         - підготували прикраси (намистинки, квіти з стрічок, пір’їнки).                                                                                                                              Сьогодні ми  приклеїмо прикраси на шишку і задекоруємо її штучним снігом. Але перед початком роботи хочу нагадати вам:

- правила ТБ при роботі з ножицями і клеєм;

- перегляд наочного матеріалу;                                                                                             Наша іграшка готова. Ви сьогодні добре попрацювали. Таку шишку - іграшку можна подарувати друзям на свято, прикрасити нею ялинку. Всім до побачення,  до нових зустрічей, хай вам щастить у новому році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

                Відкрите заняття          

                 на тему:

 «Традиції святкування Нового року в                   різних країнах»

                                                    

                                                      Розробила

                                                                              Керівник гуртка

                                                                              «Сувенір»

                                                                               Невстакай Н. Г. 

 

 

                         м.Кам’янське

                                   2020 – 2021 р.

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2021
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку