Заняття "Правила проведення туристських походів з учнівською та студентською молоддю України"

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з правилами проведення туристських походів, навчити розраховувати складність походів, заповняти маршрутні листи, маршрутні книжки, розвивати гнучкість мислення, виховувати комунікативні навички.

Перегляд файлу

Тема: Правила проведення туристських походів з учнівською та студентською молоддю України

Мета: ознайомити учнів з правилами проведення туристських походів, навчити розраховувати складність походів, заповняти маршрутні листи, маршрутні книжки, розвивати гнучкість мислення, виховувати комунікативні навички.

 

Хід заняття

  1. Організаційний етап.
  2. Основна частина (тезово).

 

Походи – це організовані групові пересування пішки, на лижах, велосипедах, човнах тощо, з метою фізичного вдосконалення, пізнання краю, суспільно-корисної діяльності.

У залежності від мети використовуються кілька різновидів туристичних походів. Серед них слід розрізняти агітаційно-масові, підготовчі та спортивні походи.

Агітаційно-масові походи проводяться на честь визначних суспільно-політичних чи спортивних подій і мають за мету залучення широких кіл населення до туристичного руху та обміну досвідом.

Підготовчі походи головним чином використовуються для формування та розвитку спеціальних рухів, що здійснюються у походах, а також для поступової підготовки організму до великих і тривалих навантажень в майбутніх спортивних походах. Основним змістом підготовчих походів є ознайомлення з туристичним екіпіруванням, режимом дня у поході; вдосконалення в техніці пересування; навчання спеціальним діям, пов'язаним з розвідкою шляху, вибором і підготовкою місця розташування табору, організацією нічлігу, розведенням багаття тощо; виховання витривалості, сили, швидкості й інших якостей, необхідних для участі в складних і тривалих походах. За тривалістю підготовчі походи класифікуються як походи вихідного дня.

Спортивні туристичні походи – це групове або командне проходження туристичного спортивного маршруту певної протяжності з подоланням природних перешкод (перевалів, порогів, печер тощо) різної складності за нормативний час. Походи можуть бути організовані з таких видів туризму: пішохідного, лижного, гірського, водного, велосипедного, спелео, вітрильного, автомобільного, мотоциклетного.

Для здійснення туристських походів, подорожей з учнівською молоддю слід всім учасникам походу знати «Правила проведення туристських подорожей з учнівською і студентською молоддю України» (далі «Правила»), затверджені наказом Міністерства освіти і науки України № 237 від 24.03.2006 року та державним Міністерством юстиції України.

 До туристичних подорожей з учнівською і студентською молоддю належать спортивні туристські походи, експедиції і екскурсії.

 Види походів: (дається коротка характеристика кожного з видів походу)

  • пішохідний похід, пішохідний в горах;
  • лижний ;
  • гірський;
  • водний, який розподіляється за видами суден (на байдарках і надувних човнах);
  • велосипедний;
  • автомобільний;
  • мотоциклетний;
  • спелеологічний (спелео), який теж розділяється  за видами печер (горизонтальні і вертикальні печери);
  • вітрильний.

Усі туристські походи проводяться на певній території і місцевості (на рівнинній місцевості, в горах, по воді, пустелі, під землею), в різних кліматичних умовах, за різним заданим часом. В залежності від названих факторів всі туристські походи поділяються на категорії складності, де особливу роль відіграє пройдена віддаль в кілометрах та складності переходів.

Походи поділяються на:

  • походи вихідного дня ( одноденні, до 20 км);
  • ступеневі походи ( І ступеню, ІІ ступеню, ІІІ ступеню складності);
  • категорійні походи (І категорія, ІІ категорія, ІІІ категорія, IV категорія, V категорія, VI категорія складності і дослідницька експедиція).

Походи в залежності від території, по якій вони проводяться, поділяються на місцеві і дальні.

До місцевих належать походи, що проводяться в межах області, у якій проживають учасники подорожі. Усі інші походи та експедиції відносяться до дальніх.

За тривалістю у днях походи відповідають таким нормативним вимогам: 

Вид туризму та характеристика походів

Категорійні походи

(категорія складності – к.с.)

Некатегорійні походи

(ступінь складності)

1

ІІ

ІІІ

IV

V

VI

1-3

денні

1

2

3

Тривалість походів у днях

6

8

10

13

16

20

1-3

3-4

4-6

6-8

 

Тривалість активної частини походу збільшується за рахунок краєзнавчої роботи на маршруті, або 1 дня відпочинку (днівки). При проведенні краєзнавчої роботи на маршруті правила дозволяють тривалість активної частини збільшити до 3 (трьох) днів.

Це підраховується так:

тривалість активної частини походу І к. с. = 6 днів

день відпочинку в поході              = 1 день

Всього:      7 днів

тривалість активної частини поход ІІ к. с. = 8 днів

тривалість краєзнавчої роботи в поході     = 2 дні

Всього:     10 днів

Для того щоб прийняти участь у туристському спортивному поході різних категорій складності учні досягти певного віку. Крім цього правилами передбачено різні вікові категорії з видів туризму. Учнівські групи, які підібрані з учнів молодших за 18 років, мають право приймати участь у спортивних походах не вище ІІІ категорії складності. Таблиця з основних вимог щодо віку та кількісного складу учасників подана в додатку 3.

Для проходження всіх туристських походів необхідно мати маршрутний лист або маршрутну книжку, завірену печаткою організації, яка відряджає і дозволом МКК (маршрутно-кваліфікаційною комісією). Відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей покладається на керівника походу та його заступника наказом установи, яка відряджає групу у похід.

  1. Підведення підсумків заняття.

Вихованці гуртка вчаться заповнювати маршрутний лист, розподіляти обов’язки між собою в групі.

  1. Домашнє завдання.

Скласти список речей, що треба взяти з собою у пішохідний похід І к. скл.

 

Список використаної літератури:

  1. Інформаційно-методичний вісник № 12, Туризм і краєзнавство, «Спортивний туризм», Київ. – 1999 рік.
  2. Інформаційно-методичний вісник № 7, Туризм і краєзнавство, «Спортивний туризм. Правила змагань», Київ. – 1998 рік.
  3. Положення про єдину спортивну кваліфікацію України з видів спорту. Затверджені Держкомспортом України № 1055 від 18 квітня 2003 р.
  4. Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії Федерації спортивного туризму України – колегії суддів змагань туристських походів. Затверджено постановою Президії спортивного туризму України, протокол №2, п. №8 від 8 12 2001 р.

 

docx
Додано
14 червня 2018
Переглядів
2941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку