Заняття, Презентація "Родючість ґрунту"

Про матеріал
Матеріал для вивчення родючості ґрунтів. Родючість ґрунтів, при сучасному інтенсивному веденні господарювання і не завжди раціональному використання ґрунтів, набуває великої актуальності, тому, що від неї залежить якість, кількість врожаїв, соціально-економічне становище країни, господарства тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністраціїВеликоанадольський лісотехнічний коледж ім. В.Є. фон Граффа Циклова комісія Професійної та практичної підготовки в садово – парковому господарствіВ І Д К Р И Т Е З А Н Я Т Т Яз дисципліни «ҐРУНТОЗНАВСТВО»тема: РОДЮЧІСТЬ ҐРУНТІВГРУПА 22 СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО ВИКЛАДАЧ: ІНОЗЕМЦЕВА ОКСАНА МИКОЛАЇВНАсмт. ГРАФСЬКЕ – 2020 р.

Номер слайду 2

2.1. Письмове опитування за тестами по темі: Фізичні властивості ґрунтів.2.2. Фронтальне опитування:1. Назвіть що належить до фізичних властивостей грунтів? 2. Що таке водний баланс грунтів? 3. Назвіть які ви знаєте водні режими? 4. Назвіть водні властивості грунтів. 5. Назвіть теплові властивості грунтів. 6. Який тепловий режим на Україні? 7. Який водний баланс в нашому степовому регіоні? 8. Яка форма вологи у грунті є доступною для рослин? 9. Які грунти мають високу та низьку теплопровідність? 10. Які грунти за механічним складом мають високу пластичність, а які не пластичні?2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ:

Номер слайду 3

Тема. Родючість грунтів. ПЛАН 1. Поняття про родючість грунту. 2. Фактори і закономірності природної родючості.3. Прямі та побічні умови родючості грунтів. 4. Категорії ґрунтової родючості.5. Підвищення родючості грунтів.

Номер слайду 4

Мотивація вивчення теми. РОДЮЧІСТЬ ГРУНТУ – ЦЕжива і здорова земля, яка має такі властивості: ВИСОКІ ВРОЖАЇЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇСТІЙКІСТЬ РОСЛИН ДО ХВОРОБ І ШКІДНИКІВЕКОЛОГІЧНИЙ ЗВ’ЯЗОК МІЖ БІОЦЕНОЗАМИСАМООЧИЩЕННЯ тобто здатність позбавлятися від забруднюючих елементів, включаючи пестициди. Збалансоване біологічне різноманіття, що створює самодостатню і стійку екологічну систему. Стабільність властивостей і захист від вилуговування і здування верхнього шару з посівним матеріалом

Номер слайду 5

1. ПОНЯТТЯ ПРО РОДЮЧІСТЬ ГРУНТУ Родючий ґрунт Материнська порода

Номер слайду 6

ПОНЯТТЯ ПРО РОДЮЧІСТЬ ГРУНТУ Ґрунт є основою для виробництва у сільському господарстві, без нього не можна уявити собі лісове, садово-паркове господарство

Номер слайду 7

ПОНЯТТЯ ПРО РОДЮЧІСТЬ ГРУНТУ РОДЮЧІСТЬ ГРУНТУ - це здатність ґрунту забезпечувати рослини необхідною кількістю поживних речовин, води та повітря протягом вегетаційного періоду залежно від фази їх розвитку.

Номер слайду 8

2. ФАКТОРИ І ЗАКОНОМІРНОСТІ ПРИРОДНОЇ РОДЮЧОСТІ. ОСНОВНІ ФАКТОРИ РОДЮЧОСТІ ГРУНТУдостатній вміст вологидостатній вміст поживних речовинструктура ґрунтуумови для мінералізації органічних сполукумови для життєдіяльності мікроорганізмів

Номер слайду 9

2. ФАКТОРИ І ЗАКОНОМІРНОСТІ ПРИРОДНОЇ РОДЮЧОСТІ. РОДЮЧОСТІ ГРУНТУ створюється у процесі ґрунтоутворення і безперервно змінюється залежно від: напряму та інтенсивності біохімічних процесів фізичних і фізико-хімічних процесівкліматичних умоврослинностіагротехніки

Номер слайду 10

3. ПРЯМІ ТА ПОБІЧНІ УМОВИ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВзапаси доступної води. ПРЯМІ УМОВИ: форма і кількість доступних елементів живлення, їх співвідношення аераціяр. Н ґрунтового середовища

Номер слайду 11

3. ПРЯМІ ТА ПОБІЧНІ УМОВИ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВкількість мікроорганізмів. ПОБІЧНІ УМОВИ: обробіток ґрунтуглибина залягання щільних ґрунтових горизонтів, що обмежують поширення коренів

Номер слайду 12

3. ПРЯМІ ТА ПОБІЧНІ УМОВИ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВмінімальними для росту рослин ФАКТОРИ РОДЮЧОСТІ МОЖУТЬ БУТИ: максимальними (йде інтоксикація рослин, врожай зменшується)оптимальними (спостерігається найвища врожайність)

Номер слайду 13

4. КАТЕГОРІЇ (ВИДИ) ҐРУНТОВОЇ РОДЮЧОСТІПриродна родючість - це родючість ґрунту створена під природною рослинністю в результаті природних процесів ґрунтоутворення і властива ґрунтам, які не оброблялись.

Номер слайду 14

4. КАТЕГОРІЇ (ВИДИ) ҐРУНТОВОЇ РОДЮЧОСТІШтучна родючість - родючість, якої набуває ґрунт внаслідок впливу на нього діяльності людини (обробітку, меліорації, удобрення).

Номер слайду 15

4. КАТЕГОРІЇ (ВИДИ) ҐРУНТОВОЇ РОДЮЧОСТІЕфективна родючість – природна і штучна родючість яка реалізується у вигляді врожаю, тобто визначається кількістю врожаю.

Номер слайду 16

4. КАТЕГОРІЇ (ВИДИ) ҐРУНТОВОЇ РОДЮЧОСТІЕкономічна родючість - це здатність землеробства, зумовлена соціально-економічними факторами, використовувати і підвищувати природну родючість ґрунту.

Номер слайду 17

5. ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВРодючість лісових ґрунтів можна покращити підбором деревних порід, згідно ґрунтово-кліматичних, екологічних, біологічних умов.

Номер слайду 18

5. ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ правильна організація території господарства та удосконалення структури земельних угідь; 2) раціональна структура посівних площ; 3) система правильних сівозмін; 4) система обробітку грунту відповідно до ґрунтово-кліматичних умов і біологічних особливостей вирощуваних культур; 5) система раціонального виготовлення місцевих і внесення різних видів добрив; 6) система захисту рослини від бур’янів і хвороб; 7) система меліоративних заходів; 8) система боротьби з ерозійними процесами;

Номер слайду 19

«РОДЮЧІСТЬ І ОХОРОНА ҐРУНТУ – ВИМОГА ЧАСУ»

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
1782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку