Заняття "Сигнал "Увага! Всім!"

Про матеріал
Заняття допомагає поглибити знання дітей про надзвичайні ситуації; сформувати уявлення про деякі з причин їх виникнення, наслідки, пояснити значення сигналу «Увага всім!» та сигналу «Відбій повітряної тривоги»; закріпити та відпрацювати правила поведінки під час повітряної тривоги; розвивати навички самозахисту та взаємодопомоги.
Перегляд файлу

Тема. Сигнал «Увага всім!»

 Мета: поглибити знання дітей про надзвичайні ситуації; сформувати уявлення про причини їх виникнення, наслідки, пояснити значення сигналу «Увага всім!», закріпити правила поведінки під час НС та в період ліквідації їх наслідків; розвивати навички самозахисту та взаємодопомоги; закріпити знання номерів спецслужб; вміння викликати допомогу; виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я та життя.

Матеріали: слайди із зображенням НС , дидактичні ігри:  «Номери спецслужб», Збери тривожну валізку», фломастери, бейджики,  ватно-марлеві пов’язки, рюкзачок безпеки, технічні засоби начання.

                                                            Хід  заняття

Добрий день, друзі. Послухайте історію від лісових мешканців. В одному тихому лісі жили тварини. Усі вони дружили між собою, ніколи не ображали один одного. Завжди разом відзначали свята, допомагали друзям, коли у когось ставалося лихо. Ліс був дуже привітний, чистий, з яскравими квітковими галявинами, струмками. І назва у лісу була відповідна – Затишок. Символом Затишку була жовта квітка з блакитною серединкою.

По сусідству з Затишком стояв величезний ліс, найбільший ліс на Землі. Був він темний і занедбаний, брудний, нечищений, недоглянутий. Дерева вгорі сплелися між собою гіллям, і сонячне світло не могло проникнути до того лісу. І називався той ліс – Чорний. Чорний ліс був найбагатшим лісом на планеті. Тут було вдосталь їжі і води, усяких корисних копалин. І жили в Чорному лісі злі ведмеді. Їхнім символом була палиця. Злі ведмеді завжди нападали на сусідні ліси, мешканців грабували й вигонили з домівок, усе майно й землю забирали собі.  Ведмеді не вміли працювати, створювати щось корисне, зате вони вміли воювати, ображати сусідів.

Одного разу вночі, коли мешканці Затишку тихо мирно спали у своїх охайних домівках, їх розбудили вибухи і гурків моторів. На Затишок напали злв чорні ведмеді. Вони нищиди усе на своєму шляху. Тваринки Затишку згуртувались, обєднались і зуміли зупинити ворога, але ведмедям вдалося захопити значну частину прекрасного лісу.

Сьогодні я отримала листа від лісових мешканців, вони розповіли, що у їхньому лісі оголосили надзвичайний стан. Тваринки розгублені, вони не знають, як себе поводити, адже по всьому лісу звучать сирени. В затишку були підвали, в яких зберігалися запаси на зиму – овочі, фрукти, трави. Працьовиті тваринки швидко переобладнали підвали під укриття. Там звірі переховуються під час повітряних тривог, адже ведмеді часто запускають ракети по незламному Затишку. В укриттях доводиться проводити чимало часу, тваринки-дитинчата нудьгують, плачуть. Що робити в укриттях дітям під час тривоги? Вони не знають. І звернулися до нас за допомогою. Допоможемо тваринкам?

- Ото ж, по порядку: звучить сигнал – завивання сирен  це і є попереджувальний сигнал ,,Увага всім!” ( вмикається сигнал «Увага всім!»)

Вихователь: Діти, що ми робимо, як тільки почуємо такий сигнал? (Прямуємо до укриття).

Кожному необхідно мати тривожну валізку, або наплічник безпеки. Це найнеобхідніші речі, які слід узяти з собою в укриття.

Дорослі складають свою валізку, до якої покладуть документи, медикаменти, цінні речі, консерви, засоби індивідуального захисту тощо. Але і діти мають подбати про власну валізку безпеки. Що ми туди покладемо?

Дидактична гра «Збери валізку безпеки»

Діти обирають необхіді й доречні речі і складають їх у наплічники.

 (Звук сирени.)

-Діти , чуєте? Один довгий сигнал. Необхідно прямувати в укриття.

- Швидко одягаємось, не забудьмо  бейджики , беремо свої валізки. Організовано, спокійно ідемо в укриття.

-Друзі, ми прийшли до імпровізованого укриття. Ми усе правильно зробили, то ж тепер можна й погратися.

Фізкультхвилинка з песиком Патроном:

https://www.youtube.com/watch?v=foFUavVgKg4&ab_channel

-друзі, я вам дуже вдячна за допомогу. А скажіть, чи довго ми будемо знаходитись в укритті? (Так, поки не прозвучить сигнал «Відбій тривоги», а це – два коротких сигнали.) Звучить сигнал «Відбій повітряної тривоги.

-Малята, давайте повторимо, як слід поводитись під час сигналу «Увага! Всім!». Я запишу ваші відповіді на відео і відправлю до лісу, щоб допомогти тваринкам пережити важкі часи. (Відповіді дітей).

-Друзі, ми разом зробили дуже корисну справу. Лісові звірята нам дуже вдячні.

Заняття закінчується.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комунальний заклад «Заклад дошкільної освіти № 9

Вінницької міської ради»

 

 

 

Тематичне заняття в рамках

Плану заходів Тижня знань безпеки життєдіяльності

в КЗ «ЗДО №9 ВМР»

в період з 13.11.2023 по 17.11.2023 року

на тему:

 

 

 

 

 

 

«Сигнал Увага всім!»

 

 

 

 

                                                                                                                         

Вихователь групи № 2                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Шлінчук С.М.

 

 

 

 

 

 

 

16.11. 2023

м. Вінниця

 

 

docx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку