Заняття з елементами арт - терапії "Краса мого внутрішнього світу"

Про матеріал
Заняття з елементами арт-терапії «Краса мого внутрішнього світу» Мета: допомогти кожному знайти в собі те, що відрізняє нас від інших та усвідомити неповторність кожної людини, пояснити необхідність ставитися до людей із повагою, розвивати навички самоусвідомлення і самооцінки через позитивне ставлення до себе та оточуючих. Учасники: здобувачі освіти 8-10 років.
Перегляд файлу

Заняття з елементами арт-терапії «Краса мого внутрішнього світу»

 

Мета: допомогти кожному знайти в собі те, що відрізняє нас від інших та усвідомити неповторність кожної людини, пояснити необхідність ставитися до людей із повагою, розвивати навички самоусвідомлення і самооцінки через позитивне ставлення до себе та оточуючих.

Учасники: здобувачі освіти 8-10 років.

Хід заняття

 

І. Вступ

1. Привітання.

- Я рада вітати вас на сьогоднішньому занятті. Давайте подаруємо посмішки один одному.

2. Оголошення теми заняття.

Людина таке близьке і зрозуміле всім слово. І разом з тим які різні відтінки ми вкладаємо в його значення. Щойно народжене дитя – уже людина, і малюк, і підліток, і юнак – людина. Один, виправдовуючи свої помилки, промовляє: «Я ж тільки людина». Про іншого, захоплюючись силою чи розумом, величчю чи благородством, говорять: « Ото людина».

І я певна, що в кожному з вас є щось цінне, особливе, унікальне, цікаве й дивне. Тільки іноді важко в собі це побачити.

ІІ. Основна частина

3. Вправа «Ти молодець».

А чи хотіли б ви краще пізнати своїх однокласників? Чудово? Пропоную зіграти в гру « Ти молодець!»

Давайте вийдемо в центр класу і утворимо коло, де кожен учасник стане в коло назве своє ім`я, і розкаже своїм однокласникам про своє хобі, а інші скажуть тобі: «Ти молодець!» і піднімуть великого пальчика вгору.

Я почну, а ви продовжите.

Молодці, думаю, ви краще пізнали своїх однокласників.

4. Вправа «Я сильний….».

Матеріал: аркуш А4, кольорові олівці.

Потрібно намалювати дерево за допомогою руки та зап’ястя. Кладемо руку на аркуш паперу і обводимо. Зап’ястя - це ваш стовбур, пальчик гілочки а тепер домалюйте 10 листочків і запишіть на них 10 своїх найкращих рис, вмінь. Наприклад краса, розум, вміння малювати.

Тепер обмінюємося листочком з сусідом по парті і тепер він домальовує ще 10 листочків і дописує 10 найкращих твоїх вмінь чи рис.

Презентація робіт за бажанням.

5. Вправа «Чарівна скринька».

- На землі жили і живуть мільярди людей, та ніколи не було і нема двох зовсім однакових людей. Кожна людина неповторна. У мене є ось така «чарівна скринька» у ній зараз знаходиться найцінніший скарб нашої планети Земля. Хто із вас хоче побачити його може зазирнути, але поки, що не розповідайте товаришам кого ви там побачили.(Діти по черзі поглядають у скриньку)

- Тож кого ви побачили у скриньці? (Діти називають себе, адже на дні скриньки – люстерко).

- Так у «Чарівному» дзеркалі ви побачили себе, людину – найцінніший скарб. Кожен із вас – неповторна особистість. Кожен із вас людина, яка живе сьогодні і саме такої як ви більше на цій землі немає і не буде. І яким буде ваше життя залежить лише від вас, адже ваша доля у ваших руках.  Недарма говорять: «Людина – це коваль свого щастя».

6. Вправа «Портрет сміливої людини».

Завдання цієї вправи – не допомогти дитині усвідомити свої недоліки, а, скоріше, усвідомити свій ідеал і зробити його більш реальним і досяжним.

Суть вправи. Попросіть дітей уявити собі сміливу людину. Як вона виглядає? Як ходить? Як спілкується з іншими людьми? Як поводить себе в складних ситуаціях?

Коли картинка виникне в фантазії, попросіть відобразити її на аркуші паперу. Обговоріть отриманий малюнок. Нехай діти дадуть ім’я намальованій сміливій людині. Далі запитаєте, чи бувають у неї відчуття тривоги або страху? Швидше за все, ви отримаєте негативну відповідь, адже намальована дуже смілива людина, нічого не боїться.

Тоді задайте навідні запитання:

  • А у сміливої людини є близькі?
  • Хіба вона не боїться, що з ними можуть статися якісь неприємності?
  •  Якщо смілива людина – це жива людина, то напевно вона буває втомленою або хворою?
  • Чи не сумнівається вона, що може не впоратися з труднощами?

Ці запитання повинні привести дітей до висновку, що не буває людей, які нічого не бояться. А смілива людина – це та, яка може впоратися зі своєю тривогою і страхами.

Основне завдання в цій вправі – максимально «олюднити» образ намальованого сміливця, зробити його доступнішим для дітей. Тому крім питань про риси характеру, типу хоробрості, можна цікавитися улюбленими стравами сміливої людини і тим, як вона любить проводити вільний час, з ким дружить і т. д.

Коли прийде відчуття, що образ став реальнішим, можна запропонувати дітям несподіване питання: «А чим ти схожий з цією сміливою людиною?»

Примітка. Щоб зовсім зблизитися зі своїм недосяжним ідеалом, можна запропонувати хлопчикові чи дівчинці поговорити з цією людиною. Говорити за обох буде сама дитина, сидячи то на своєму стільці (коли відповідає за себе), то пересідаючи на порожній стілець (коли повинна відповідати Смілива людина).

 ІІІ. Заключна частина

Є красива легенда. Коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитини ангела – охоронця. Уві сні ангел цілує дитя тричі: в чоло, щоб зростало розумним, в личко, щоб красивим та у груди аби здоров’я, любов та доброта вселилися в його тіло, серце та душу.

У кожної людини є її Ангел – охоронець, який охороняє нас від біди. Якщо людина робить добрі справи, Ангел радіє, а злі – плаче та втрачає свої сили. Я бажаю, щоб ви робили тільки добро, щоб ваш Ангел – охоронець радів і завжди приходив на допомогу у тяжкі хвилини.

 

Сію дитині в серденько ласку,

Мудрість і розум, віру у казку,

Мамину ніжність,

Татову силу,

Щоб була добра, щедра і мила,

Щоб завжди душі людські зігрівала,

Щоб для навколишніх сонечком стала.

Підсумок.

Давайте візьмемося за руки і голосно вигукнемо: «Життя прекрасне!. Насолоджуйся ним!»

Робіть добро і пам’ятайте, що всі ми люди з великої літери.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
23 листопада 2019
Переглядів
1518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку