Заняття з образотворчого мистецтва "Гарбузик Джек"

Про матеріал
Конспект заняття може стати в нагоді керівникам гуртків та вчителям образотворчого мистецтва напередодні святкування Хеловіну. Вихованці не лише дізнаються про традиції та звичаї відзначення цього свята, а й створять тематичний малюнок.
Перегляд файлу

План-конспект заняття з образотворчого мистецтва

 

Тема: Гарбузик Джек

Мета: поглиблювати знання гуртківців про традиції та звичаї святкування Хеловіну; створити тематичний малюнок.

Завдання: вчити вихованців створювати композицію в певній кольоровій гамі; розвивати уміння й навички роботи з кольоровими олівцями; виховувати естетичний смак гуртківців, повагу до традицій та звичаїв інших країн.

Обладнання: альбом, кольорові олівці, простий олівець; малюнок керівника гуртка для демонстрації послідовності та техніки виконання роботи.

Тип заняття: практичної художньої діяльності (комбінований)

Форма заняття: групова й індивідуальна.

 

Хід заняття

 

Ι. Вступна частина

Хочемо ми того, чи ні, але традиції та культура зарубіжних країн невпинно стукають у наші двері. Ось і зараз ми поговоримо про таке свято як Хеловін.

Чи знаєте ви, що ніч на 1 листопада є не просто перехідним моментом між теплою порою року і настанням зимових холодів, але також традиційно вважається містичною і таємничою. У західній культурі вважається, що саме в цей час з потойбічного світу на землю повертаються злі духи, які несуть загрозу всьому людству.

Щоб захиститися від потойбічних сил, люди стали вбиратися в страхітливі костюми, вирізати ліхтарики з гарбузів, прикрашати свої оселі зображеннями страховиськ. Тому не зайвим буде дізнатися, як намалювати гарбуз Джек, щоб і нас оминули небезпечні страховиська.

 

 

ΙΙ. Основна частина

(реалізація навчально-виховних завдань кожного етапу роботи)

Як намалювати гарбуз? Для початку за допомогою простого олівця створюємо ескіз нашого гарбузика. Визначаємо, де на аркуші буде розміщуватися наш гарбуз, потім легенько наводимо зліва і з права дві дужечки, які з’єднуємо зверху і знизу хвильками. Зверніть увагу на зразок, а також повторюйте за мною (разом із поясненням ходу роботи керівник гуртка малює зразок на дошці).

У нас з’явилися контури майбутнього гарбуза. Намалюємо йому хвостика. Подивіться на зразок. Яку фігуру вам нагадує хвостик? (відповіді дітей). Так, дійсно, дещо схожий на трикутник, але не з рівних ліній, а дужечок. А зверху невеличкий кружечок – то місце зрізу. Спробуємо намалювати. Пам’ятайте, що простим олівцем ми не тиснемо, робимо легкі начерки.

Хеловінський гарбуз не можна вважати завершеним без важливої деталі. Чого ж нам не вистачає? (відповіді дітей). Правильно, без зловісного, страхітливого «обличчя» наш Джек не зможе відлякувати різну нечисть та бути для нас оберегом цієї містичної ночі. Тому починаємо малювати обличчя гарбузика.

Очі намалюємо у вигляді трикутників. Повторюйте за мною. Ніс теж трикутничок, за бажанням можете зробити його перевернутим, це додасть більш зловісного вигляду вашому малюнку. А тепер малюємо «посмішку»: вона складається із двох ламаних ліній, які розташовані одна вище іншої. Давайте разом зробимо так, щоб наш Джек почав посміхатися.

А тепер перейдемо до елементів декору. Щоб наш гарбузик не висів у повітрі, пропоную поставити його на землю, на листочки. Простим олівцем наводимо контури листочків.

Ще одним елементом декору на Хеловін є павутина. В обох кутках нашого малюнку павучок сплете павутинку і, якщо бажаєте, то з’явиться на малюнку. Беремо простий олівець  починаємо малювати павутину. У куточку проводимо дві лінії: одна йде в центр картинки, а інша – вниз. Трошки відступивши від місця з’єднання ліній малюємо дужечку. Так, як ми зображаємо сонечко, що виглядає з-за хмарки. А тепер від нашого «сонечка» ведемо промінчики. Тепер між промінчиками малюємо хвильки. Повторюйте за мною, у вас усе вийде. З іншого боку так само робимо павутинку. Спускаємо павучка. Ведемо хвилясту лінію від павутинки, малюємо овал і кружечок – тіло і голова павучка, а навколо – лапки.

Ескіз готовий. Переходимо до зафарбовування. Помаранчевим кольором обводимо наш гарбузик. Чорним кольором наводимо очі, ніс, рот гарбуза. Також розфарбовуємо чорним павучка. Оскільки гарбузик Джек – це ліхтарик і всередину поміщають свічку, тож розфарбовуємо очі, ніс і рот жовтим кольором, щоб зімітувати світло від свічки. Зеленим кольором розфарбовуємо хвостик та листочки. Беремо жовтий та помаранчевий, будемо розфарбовувати гарбузик. Коричневим можна легенько додати світлотіні на гарбузі.

За бажанням можна спробувати доповнити наш малюнок традиційними для Хеловіну елементами. Це можуть бути силуети привидів, чорних котів, летючих мишей чи іншої нечисті.

 

ΙΙΙ. Заключна частина

Яке свято відзначають у ніч на 1 листопада?

Як можна захиститись від нечисті, яка розгулює на Хеловін?

Чому ми використовували саме такі кольори під час роботи?

Розмістимо ваші малюнки на виставці. Переконана, що ваші гарбузики стануть прекрасним оберегом і жодна нечисть вам не зашкодить.

20191024_143359

20201026_111241

 

docx
Додано
12 жовтня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку