Зміст позаурочної та позашкільної виховної роботи.

Про матеріал
Важлива роль у вихованні учнів, розширенні й поглибленні їхніх знань, розвиткові творчих здібностей належить спеціально організованій виховній роботі у позанавчальний час.Таку роботу називають позакласною та позашкільною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміст позаурочної та позашкільної виховної роботи

Номер слайду 2

Важлива роль у вихованні учнів, розширенні й поглибленні їхніх знань, розвиткові творчих здібностей належить спеціально організованій виховній роботі у позанавчальний час. Таку роботу називають позакласною та позашкільною.

Номер слайду 3

Позакласна робота. Це різноманітна освітня і виховна робота, спрямована на задоволення інтересів і запитів дітей, організована в позаурочний час педагогічним колективом школи.

Номер слайду 4

Позашкільна робота Це освітньо-виховна діяльність позашкільних закладів для дітей та юнацтва

Номер слайду 5

Обидва види роботи мають спільні завдання і передбачають застосування переважно однакових засобів, форм і методів виховання. Завдання позакласної та позашкільної роботи:закріплення, збагачення та поглиблення знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці;розширення загальноосвітнього кругозору учнів, формування у них наукового світогляду, вироблення умінь і навичок самоосвіти;формування інтересів до різних галузей науки, техніки, мистецтва, спорту, виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей та нахилів;організація дозвілля школярів, культурного відпочинку та розумних розваг;поширення виховного впливу на учнів у різних напрямах виховання.

Номер слайду 6

Принципи позакласної та позашкільної роботи. Добровільний характер участі в ній – учні можуть обирати профіль занять за інтересами. Суспільна спрямованість діяльності учнів – зміст роботи гуртків, клубів та інших форм діяльності, відповідає потребам розбудови української держави, відображає досягнення сучасної науки, техніки, культури і мистецтва. Розвиток ініціативи і самодіяльності учнів – ураховувати бажання школярів, їх пропозиції, щоб кожен із них виконував цікаву для себе роботу. Розвиток винахідливості, дитячої технічної, юнацької та художньої творчості – ставити завдання пошукового характеру: створення нових приладів, удосконалення наявних; приділення особливої уваги творчому підходу до справи тощо.

Номер слайду 7

МасовіГрупові,(гурткові)ІндивідуальніФорми виховної роботи

Номер слайду 8

Індивідуальні форми виховної роботи. Читання художньої літератури. Колекціонування. Гра на музичних інструментах. Малювання. Розвиток вокальнихздібностей. Вишивання

Номер слайду 9

Позашкільні навчально-виховні заклади. Позашкільні навчально-виховні заклади — широкодоступні заклади освіти, які дають дітям та юнацтву додаткову освіту, спрямовану на здобуття знань, умінь і навичок за інтересами, забезпечують потреби особистості у творчій самореалізації та організації змістовного дозвілля.

Номер слайду 10

До позашкільних навчальних закладів відносять: Дитячо-юнацькі спортивні школи. Дитячо-юнацькі клуби (моряків, авіаторів, парашутистів)Мала академія мистецтв. Мала академія наук учнівської молодіОздоровчі заклади для дітей та молодіБудинок (центр) творчостіЕколого-натуралістичний центр та інші. Важливим завданням позашкільних установ є надання школам допомоги в організації позакласної виховної роботи з учнями.

Номер слайду 11

У позашкільній виховній роботі використовують масові, групові та індивідуальні форми виховання дітей. У цих закладах читають лекції про досягнення науки і техніки, організовують зустрічі з діячами науки, техніки, мистецтва, проводять виставки дитячої творчості, олімпіади, огляди, конкурси та ін. Групові форми виховної роботи зосереджують учнів на діяльності гуртків, секцій, клубів, студій та ін. Індивідуальна форма роботи передбачає виконання школярами творчих індивідуальних завдань, заняття з навчання гри на музичних інструментах, образортворчу діяльність у художніх школах тощо.

Номер слайду 12

Ефективність масових, групових та індивідуальних форм виховання зростає за умови, що вони приведені у певну систему, пов'язані між собою і доповнюють одна одну.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 жовтня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку