Заняття "Загартування: засоби й методика його застосування"

Про матеріал

Мета навчальна: ознайомити вихованців з особливостями загартування організму з метою підвищення рівня адаптації до фізичних навантажень туристів; виховна: сприяти валеологічному вихованню та вихованню дбайливого ставлення до свого здоров'я; розвиваюча: розвивати фізичні якості (спритність, витривалість, силу, коорднованість), розширити кругозір, сприяти розвитку умінь встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.

Перегляд файлу

План-конспект заняття

Заняття №____

Дата ______________

Тема: Загартування: засоби й методика його застосування

Мета навчальна: ознайомити вихованців з особливостями загартування організму з метою підвищення рівня адаптації до фізичних навантажень туристів;

виховна: сприяти валеологічному вихованню та вихованню дбайливого ставлення до свого здоров’я;

розвиваюча: розвивати фізичні якості (спритність, витривалість, силу, коорднованість), розширити кругозір, сприяти розвитку умінь встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

Завдання: навчити вихованців загартовувати свій організм, контролювати свій фізично-психологічний стан, формувати знання про зміцнення імунної системи організму.

Матеріально-технічне забезпечення: секундомір, м’ячі.

Використана література: журнали «Фізичне виховання в школі»,

Форми і методи проведення заняття: робота в парах, робота в командах, пояснювально-ілюстративні методи, практичні методи.

Формування базових компетентностей: пізнавальної, практичної, творчої, соціальної

План

І. Вступна частина:

організаційний момент;

повідомлення теми і мети заняття;

мотивація теми, мети та основних завдань;

 учитель аргументує актуальність теми прикладами про стійкість загартованого організму до фізичних навантажень під час походів або на змаганнях.

план проведення заняття

ІІ. Основна частина:

  1. Актуалізація опорних знань, інструктаж з охорони праці та техніки безпеки:

Запитання на повторення попереднього теоретичного матеріалу:

  • Що означає поняття «психологічна готовність до змагань»?
  • Розшифрувати поняття «фізична готовність до змагань».
  • Як можна тренувати фізичну та психологічну готовність спортсмена-туриста до змагань?
  1. Опис теоретичної та практичної частини:

Керівник гуртка проводить інструктаж під час занять у спортзалі.

Виклад теоретичного матеріалу за планом:

  • Поняття загартування та його значення для зміцнення здоров’я людини.

Загартування – основний засіб профілактики простудних захворювань, який підвищує фізичну працездатність людини, знижує рівень захворюваності, зміцнює здоров'я. Це система заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища. Завдяки загартуванню людина може без шкоди для здоров'я переносити холод, спеку, різні зміни атмосферного тиску та вологості повітря.

Загартування здійснюється повітрям, водою, сонячним промінням. Фізична й теплова дія води та повітря, тепловий та біологічний вплив сонячного проміння, якщо правильно їх використовувати, спричиняють позитивні зміни в організмі: прискорюється обмін речовин, покращується робота серця, органів дихання, зміцнюється нервова система.

 

  • Загартування та адаптація спортсмена-туриста до спортивних навантажень.
  • Види загартування: водою, сонцем, повітрям, фізичними вправами тощо.

Загартування повітряними ваннами слід поєднувати з виконанням рухів (ранковою гімнастикою, іграми, ходьбою на лижах тощо), перебуваючи на свіжому повітрі (чи в кімнаті з відчиненою кватиркою) в шортах та футболці або в легкому костюмі у прохолодну чи холодну пору року. Загартування повітрям слід починати за температури повітря +20 °С... +22 °С, поступово знижуючи її, щоб організм призвичаївся.

Загартування водою - це вологі обтирання, полоскання горла та миття ніг холодною водою, обливання, душ, плавання. Починати загартування водою слід з вологого обтирання. Температура води має бути не нижчою за +25 °С... +26 °С, через кожні два дні її знижують приблизно на 1 °С і доводять до +22 °С. Після 30-40 днів щоденного вологого обтирання переходять до обливання. Починають з температури води +30 °С і поступово її знижують до +20 °С. Обтирання й обливання найкраще робити після ранкової зарядки. Це бадьорить, активізує всі сили організму.

Контрастний душ - один з ефективних засобів загартування, у процесі використання якого потоки теплої або гарячої води змінюють потоки прохолодної або холодної води. Так відбувається пристосування нервово-судинного апарату шкіри й підшкірної клітковини до змін температури. Цю процедуру використовують після проведення сеансів повітряних ванн, обтирань. 

Прийняття ван найкраще починати за температури води +20°С... +22 °С, а повітря - +24... +25 °С. Спершу перебувають у воді протягом 3-5хв, поступово збільшуючи тривалість процедури до 15 хв.

Розтирання снігом серед ефективних прийомів загартування посідає особливе місце. Його починають дуже обережно після відвідування сауни. Час перебування в сауні необхідно чергувати із прохолодним душем або плаванням у басейні.

Сонячні ванни корисно приймати вранці з 8 до 11 години і з 16 години до кінця денної сонячної активності. 

Починати слід із 5 хв перебування на сонці й збільшувати тривалість процедури поступово до 40 хв. Щоб уникнути опіків, необхідно час від часу змінювати положення тіла. Сонячні ванни приймають поблизу відкритих водойм або в затінку, одягнувши на голову білу шапочку з тканини, яка не парить.

  • Значення загартування під час туристського походу.

Значення загартовування для організму людини надзвичайно важливо для протидії від спеки та холоду, тому що наше життя постійно тісно пов'язана з зовнішнім середовищем. На організм впливають різні кліматичні чинники. При загартовуванні необхідно обов'язково дотримуватися загальноприйнятих гігієнічні правила. По-перше, потрібно поступово проводити загартовування, зменшуючи температуру повітря чи води через кожні 2 - 3 дні. По-друге, вкрай важливий принцип послідовності, при якому вплив загартовуючого фактора має відбуватися систематично, щодня. По-третє, необхідно враховувати стан здоров'я людини, її вік, інші індивідуальні особливості. По-четверте, треба спостерігати за зміною свого настрою, працездатності, апетиту, сну, тобто вести самоконтроль. При появі небажаних ознак краще на якийсь час припинити процедури загартовування і звернутися за консультацією до лікаря.

Значення загартовування для організму людини полягає в попередженні атеросклерозу, передчасного старіння, щоб організм міг протистояти будь-якій загрозі для своєї цілісності. Загартовування корисно для людини будь-якого віку, незважаючи на ступінь його фізичного розвитку. Тому, загартована людина менше сприйнятливий до різних захворювань, навіть аж до онкологічних патологій. Одночасно з виробленням стійкості організму до впливу навколишнього середовища, загартовування формує в людині важливі риси характеру - цілеспрямованість і наполегливість. Гартують процедури робить людину більш стресостійким, врівноваженим, що говорить про високий психологічному факторі значення загартовування для організму людини. Значне розширення прихованих резервів організму стає панацеєю від численних хвороб, гарантією здоров'я до самої старості. Загальний адаптаційний синдром є основним у механізмі загартовування.

 

Проведення комплексу загально розвиваючих вправ, рухливих ігор та естафет у командах з попередньою інструкцією.

ІІІ. Заключна частина: узагальнення, формулювання висновків, рекомендована тематика самостійних творчих робіт (підготовка буклету на тему: «Сучасні способи загартування»), аналіз активності присутніх та ефективності їх роботи на занятті.

docx
Додано
24 травня 2018
Переглядів
3641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку