ЗАОЧНА ПОДОРОЖ «ПЕРЛИНА СТЕПУ»(Асканія-Нова)

Про матеріал
України Асканія Нова був заснований в 1874 році на території сучасної Херсонщини німецьким поміщиком Фрідріхом Фальц-Фейном (фото), предком німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли там землею. Ще будучи зовсім юним хлопцем Фальц-Фейн почав створювати перші вольєри для птахів і звірів з різних куточків світу. Дитяче захоплення стало справою його життя.
Перегляд файлу

Тема:  ЗАОЧНА ПОДОРОЖ «ПЕРЛИНА СТЕПУ»

Мета: розширювати знання учнів про охорону природи в Україні; уточнювати поняття «біосферний заповідник», формувати уявлення про природу степу; показати пристосованість рослин та тварин до життя в степовій зоні; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати увагу, мовлення, пам'ять, мислення, кругозір; виховувати любов до природи, бажання охороняти та примножувати природні багатства.
 

Обладнання: фізична карта України, картини із зображенням рослин; фільм про диких тварин «Асканія-Нова»; фотографії краєвидів України.

 

Література: 1. Захлебный А. Н. Книга для чтения по охране природы: Для учащихся 9-10 кл. ср. шк. / сост. А. Н. Захлебный. — М.: Просвещение, 1986. — 175 с., ил.
2. Калиновська Е. В. Інтегрований бінарний урок в 3 класі // Початкове навчання та виховання. — 2006. — № 35. — С. 2-5.
3. Климов В. В. Зоопарк «Аскания-Нова». Путешествие по континентам: фотоальбом. — Херсон : Наддніпряночка, 2012. — 188 с., ил.
 

Хід заходу

 

Вступна частина

 -Доброго дня!

- Діти, чи полюбляєте ви  подорожувати? –Так! Сьогодні я пропоную вам пофантазувати і здійснити уявну подорож.

–Але спочатку, треба  відгадати загадку.

Красивий,  щедрий, рідний край,

І мова наша солов'їна.

Люби, шануй, оберігай

Усе, що зветься…..(Україна).

-Молодці! – Вірно!

!! Основна частина!

 - Ми сьогодні з вами  здійснемо уявну  подорож до степової зони України (см.карту). - Всі готові? Тоді - в дорогу! Поїхали!(Звучить музика автобуса)

-А чому ми саме завітаємо сюди?   

-Тут знаходиться « перлина» степу — заповідник Асканія-Нова.

-Чи знаєте ви, що таке заповідники?
Заповідники - це куточки дикої природи, де повністю заборонена господарська діяльність людини. Тут заборонено полювання, риболовля, вирубування лісів.

- Для чого створюють заповідники?

-Основною метою заповідника - є обереження і охорона зникаючих, рідкісних рослини,тварини і птахів. Оберігати потрібно не тільки окремі види, а всю природу як єдине ціле.

-Де ще люди можуть побачити рідкісних тварин і птахів?

- На відміну від зоопарків, де люди постійно турбуються про тварин: годують їх, будують для них приміщення, в заповідниках - тварини живуть на волі, у природних умовах. Вони самі влаштовують свої житла, виводять дитинчат. Також у заповідниках проводиться велика наукова робота, а зараз

тут ще працює унікальний зоологічний музей, з експозиціями, цікавими колекціями, бібліотекою.

Зупинка «Перлина степу»

-Нині у світі існує біля 300 біосферних заповідників, а в Україні цього статусу набули 4 заповідники: Чорноморський, Карпатський, Дунайський і Асканія-Нова.

-Найбільший заповідник України Асканія Нова був заснований в 1874 році на території сучасної Херсонщини німецьким поміщиком Фрідріхом Фальц-Фейном (фото), предком німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли там землею. Ще будучи зовсім юним хлопцем  Фальц-Фейн почав створювати перші вольєри для птахів і звірів з різних куточків світу. Дитяче захоплення  стало справою його життя.

еликий дослідник і любитель природи, він оголосив в 1898 заповідною  ділянку і назвав її — «Чаплі»,це колишня назва заповідника, тому що він розташован біля Чаплинського району. А сучасу назву цей  місцевості – Асканія, дав один з її попередніх власників (—герцог Ангальт-Кетенський в 1841 році) на честь маєтку Асканія в Німеччині.

Фрідріх Фальц-Фейн, засновник Асканії Нова См. Відео про засновника см: Україна вражає/Херсонщиина. Частина 1 (0:27-0:47)+

                                                            Сім природних чудес України. Асканія Нова (0:21-5:08)

-Як звати засновника заповідника?

-На якої частини території України був заснований заповідник Асканія-Нова?

 

-У 1887 році було створено ботанічний сад. У 1910 році на базі зоопарку виникла зоологічна станція. Проводилася велика селекційна робота.   Декретами Ради Народних Комісарів УРСР Асканія-Нова 1 квітня 1919 була оголошена народним заповідним парком, а 8 лютого 1921 — Державним степовим заповідником УРСР.

-На базі заповідника Асканія-Нова(У 1921 році ) був влаштований акліматизаційний центр степових, лісостепових і саванних тварин, в якому їм надавалася максимальна свобода. 

При Асканії-Новій були створені науково-степова станція, зоотехнічна станція з племінним господарством, фітотехнічна станція та інші наукові заклади. Значно розширено зоопарк і ботанічний сад. Нині до складу заповідника входять ділянка заповідного степу, акліматизаційний зоопарк і дендропарк.

У 1983 р. заповідник Асканія-Нова реорганізовано у біосферний заповідник. У 1984 р. заповідник включено до Міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. У 1993 р. Україна підтверджує статус біосферного заповідника "Асканія-Нова" ім. Ф.Е.Фальц-Фейна НАН України.

 

Фіз.хвилинка «Природа»

- араз ми проведемо фіз. хвилину. Тихесенько встаньте біля парт і і повторюйте за мною рухи.

 

Встаньте діти, посміхніться,

Землі нашій уклоніться,

За щасливий день вчорашній.

 

Всі до сонця потягніться,

Вліво, вправо нахиліться.

Раз присядьте, два присядьте

І за парти тихо сядьте.

Зупинка « Дивовижні мешканці »

- Площа заповідника складає 33 тисячі гектарів, третина з яких - абсолютно заповідна степова зона, територія, якої ніколи не торкався плуг. Асканія-Нова по праву є найстарішим степовим біосферним заповідником планети і найбільшим серед європейських степових заповідних територій. У тутешніх степових екосистемах налічується більше 500 видів вищих рослин і понад 3 тисяч видів тварин.

- Територія заповідника розділена на три великі частини: цілинний степ, зоопарк і дендропарк.

Зупинка «  Цілинний степ »

 

- Тут, як у звичайній Дикій Природі, на волі, в степу пасуться стадом дикі тварини, в ставках і озерах плаває безліч птахів, звезених звідусіль, а довгоногі страуси висиджують своїх пташенят.

-Лами і зубри неквапливо прогулюються степовими просторами поряд із сагайдаками, з якими у звичайних природних умовах ніколи б не зустрілись.
-Шотландські поні, тарпани, найрідкісніші у світі породи зебр, кафрські буйволи, ровесники мамонтів сайгаки. Дивовижно, що антилопи - канни, які у своїй дикій природі, на батьківщині в Африці поводяться дуже обережно, уникаючи контактів з людьми, тут - в Асканії-Новій були приручені та дозволяли себе доїти.

-Асканія Нова – перший заповідник, що розпочав розведення коней Пржевальського.

-Аби тварини не відчували нестачі води, тут створені цілі озера.

  (Відео про тварин) см: Сім природних чудес України. Асканія Нова (7:46-10:36)

-Чи ужились тварини разом з різних куточків світу?

-Яка площа заповідника?

Зупинка «Дендропарк.»

-Глибоко всередині на території заповідника більше ста років діє дендрологічний парк на площі близько 200 га.. Артезіанські води живлять кожне деревце: складна система зрошення прокладена так, щоб можна було зволожувати величезну територію. За систему водопостачання Фрідріх навіть отримав золоту медаль на виставці в Парижі.

- У заповіднику продовжують спокійно рости багато рослин, які зникли за останні два століття на величезних просторах колишніх степів Євразії.

-У парку близько 150 видів дерев і чагарників, серед яких гостролистий клен, кримська сосна, пірамідальний і колоновидний дуби, ялівець, в'яз, ялина, ясен, біла акація, плакучі верби. В центрі композиції парку знаходиться мальовничий ставок, у якому плавають качки, лебеді та інші водоплавні птахи

-Багато тут і хвойних дерев. Кажуть, що якщо прогулятись поміж ними годинку-другу, одяг стане абсолютно стерильним.

(відео) Україна вражає/Херсонщина Частина 1 (35:56-37:23)

-Цей парк уже існував раніше чи був створений садівниками?

- Вражають своїм різноманіттям птахи, що гніздяться на території Асканії-Нова, або зупиняються тут під час сезонних міграцій: білі і чорні лебеді, фламінго, журавлі, дрохви, стрепети, сірі куріпки, степовий орел. Спеціально для них були штучно створені озера та болота.

У 1890 році була виділена частина степу для рідкісних птахів з усього світу. Виведені в цих умовах птахи вільно переміщуються по території заповідника та мають змогу покидати його межі для поповнення природних популяцій.

А на пагорби заповідника нерідко прилітають степові орли, які занесені до Червоної книги. Багато видів птахів злітаються сюди цілими зграями. В цей час у небі можна зустріти ключі більше 200 видів пернатих.

В степовій частині гніздяться перепілки, жайворонки, куріпки та ін. Також зустрічаються орлан-білохвіст та шуліка.  Біля розливів зупиняються перелітні качки, гуси, чайки та чаплі.

Зоологи та ветеринари Асканії Нова дбайливо доглядають за птахами: прикормлюють маленьких пташенят та оберігають гнізда.

У зоопарку добре розмножуються найбільші птахи світу – африканські страуси висотою біля двох метрів. Також тут живуть їх «менші брати» – південноамериканські та австралійські нанду.

Зупинка «Зоопарк»

-Зоопарк заповідника “Асканія-Нова” є одним із найстаріших у Європі. Тут зібрана унікальна жива колекція. Кожна з тварин по-своєму цікава і унікальна: південно-американські верблюди, індійські антилопи, олені мрійливо поглядають у бік вільних степів. У вольєрах живуть африканські страуси, ему, нанду, дрохви, фазани, павичі, степові орли, вінценосні журавлі, папуги.  Всі тварини є представниками не тільки різних континентів, але і різних кліматичних поясів. Тим не менш, вони змогли чудово адаптуватися до умов українського степу. "Такого близького спілкування з тваринами, як в Асканії-Нова, немає більше ніде - ні в якому зоопарку чи цирку. Павичі ходять взагалі поруч, антилопу можна погладити через паркан-ґрати, а якщо пощастить, у вас плюне лама.

(відео) Україна вражає/Херсонщина Частина 1 (27:-25-31:23)

Асканія Нова – заповідник, в якому збереглися до  наших часів неймовірні істоти:

  • Американські бізони – єдине стадо в Європі. В Асканії Нова вони живуть під відкритим небом та легко переносять зиму.
  • Популяція чорних кафрійських буйволів збільшується кожного року.
  • Зебри – не дивлячись на те, що ці тварини живуть лише в тропіках, український степ став для них справжньою домівкою. Тут навіть були виведені гібриди зі свійським конем – зеброїди.
  • Африканські ватусі – великі дивовижні тварини, що активно використовуються вченими заповідника для створення нових видів.
  • Плямистий олень та лані  – розводяться в природніх умовах біосферного заповідника Асканія Нова, щоб поповнювати популяцію в зоопарках по всій Європі.
  • Степовий олень – виведений вченими гібрид благородних оленів.

Тваринний світ представлений також муфлонами, косулями, кіньми, лисицями, зайцями. Всього нараховується більше 28 видів ссавців, біля 2000 видів безхребетних та 270 найменувань птахів, з яких 20 постійно гніздяться на території заповідника.
У всіх зоопарках та заповідниках України є тварини, які були завезені для розмноження з Асканії Нова.

- Асканія-Нова — місце спокою і величі. Це незайманий цілинний типчаково-ковильний степ; захисток для рідкісних видів тварин, яких цивілізація поставила на грань зникнення. Асканія Нова – заповідник, що вражає не лише своїми масштабами та кількістю представників тваринного світу, а й тим, що всі його мешканці неймовірним чином уживаються разом та співіснують в повній гармонії один з одним.

 

Зупинка «Охороняємо разом»

-На дошці подані слова. Давайте складемо з ними речення для запам'ятовування. Наприклад: *Цінувати * . Обов язково цінуйте скарби  природи.

-Прошу по черзі з кожного ряду.

* Любити   * Не руйнувати   *Не вбивати  *Не втручатися   *Дбайливо ставитися   *Берегти    

Зупинка «Пам ятка»

-Діти з усього світу склали пам ятку для майбутніх поколінь. Хто хоче виразно прочитати її для нас?

-Кожного дня і кожну хвилинку

Оберігайте всяку зверінку.

Тільки добра їм потрібно бажати,

Право живих на життя поважайте.

З вдячністю працю тварин зустрічайте!

Хай кожна зустріч несе відкриття:

Ціннішого в світі нема, ніж життя!

                !!! Заключна частина

-Кожне дерево, кожна травинка — це частина рідної землі. Народна мудрість каже: «Немає більшої краси, ніж гаї та ліси». Наша Україна славиться своєю природою, чудовими рослинами, тваринами і птахами. А чи будуть вони на землі жити — залежить від нас усіх, від нашої поведінки.

Висновок : -Думаю, що починати охороняти природу треба почати з самого себе. Перед тим , як зірвати квітку, зупинись, подумай, а чи не остання рослина цього виду на  Землі. Ми всі як пелюстки нашої квітучої Батьківщини, тож зберемо цю квіточку як символ «збереження природи»! Напишіть своє ім.я на пелюстці і зберіть символ природи (усі надписують своє ім. я на паперових пелюстках  і «збирається ромашка» на дошці).

 

 

 

docx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку