Запитання для вікторини "Світ тварин"

Про матеріал

Хто з учнів не любить відгадувати загадки і шаради, розв'язувати ребуси, кросворди, чайнворди, брати участь у вікторинах на природничі теми? Проте, щоб вийти переможцем у цих змаганнях, треба добре знати все про тварин.

Читач довідається про цікаві сторони життя і поведінки різних тварин, про особливості їх будови, поширення, тощо. Відповіді на деякі запитання потребують не тільки природничих знань, а й винахідливості та кмітливості. Матеріал розрахований на учнів молодшого і середнього шкільного віку та широкі кола читачів

Перегляд файлу

     Хто з учнів не любить відгадувати загадки і шаради, розв'язувати ребуси, кросворди, чайнворди, брати участь у вікторинах на природничі теми? Проте, щоб вийти пере­можцем у цих змаганнях, треба добре знати все про тварин.

    Читач довідається про цікаві сторони життя і поведінки різних тварин, про особливості їх будови, поши­рення, тощо. Відповіді на деякі запитання потребують не тільки природничих знань, а й винахідливості та кмітливості. Матеріал розрахований на учнів молодшого і середнього  шкільного віку та широкі кола читачів.

 

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ВІКТОРИНИ

 

Безхребетні тварини

1.  Скільки рухів крилами робить муха за одну секунду?

2. Ви спостерігали прудких комах водомірок. Швидко перебираючи довгими ногами, вони бігають по воді. Не плавають, а саме бігають, торкаючись поверхні води лише кінчиками ніг. Скажіть, чому їхні лапки не занурюються, а спираються на воду, як на тверду поверхню?

3. Хто швидше махає крилами — джміль чи комар? Як це можна визначити?

4. Яка з наших комах найсильніша?

5. Де розміщені органи слуху в комах?

6. Як комахи видають звуки?

7. Який вид метелика, що живе в нашій країні, має найбільший розмах крил?

8. Якої товщини павутина?

9. Чи всі звичайні комарі (самці і самки) однаково «шкодять» людині?

10. Яких павуків називають бродягами?

11. До назв яких жуків входять слова-прикметники, утворені від назв місяців?

12. Скільки ніг у павука?

13. Скільки крил у жука?

14.Чи є крила в світляків?

15.Чому один з видів павуків дістав назву косарика?

16. Що станеться з бджолою, коли вона ужалить лю­дину?

17. Як павук-хрестовик, який сидить у засідці, одержує сигнал про те, що до нього в павутину потрапила здобич?

18. Які комахи не живляться в дорослій стадії?

19. Як можна, спостерігаючи мурашник, дізнатися про наближення дощу?

20. Чим живиться бабка коромисло?

21. Як готуються до зими мурашки?

22. Де зимують річкові раки?

23. Як «корабельний чер­в'як» всвердлюється в дере­в'яні частини кораблів і пор­тових споруд?

24. Які розміри найбіль­ших найпростіших?

25. Як довго живуть од­ноденки?

26. Як за допомогою павуків можна визначити, від якої отруйної речовини померла людина?

27. Найбільшим павуком у світі є павук-птахоїд. Що ви знаєте про нього?

28. Які розміри медуз?

29. Який жук, що зустрічається на Україні, найбіль­ший і які його розміри?

30. Яких розмірів досягають термітники?

31. Корисні чи шкідливі для людини дощові черви?

32. Як по мурашнику визначити сторони світу?

33. Чому більшість метеликів, відпочиваючи, складає крила?

34. Скільки часу може жити, не живлячись, клоп ліжкова блощиця?

35. Скільки років живуть річкові раки?

36. Як можна дізнатися, що метелики здійснюють пе­рельоти?

37. Яка форма мурашника?

38. На якій стадії розвит­ку зимують малярійний й звичайний комарі?

39. Яке найуразливіше місце в спрута?

40. Скільки яєць за добу відкладає аскарида?

41. Скільки яєць відкладає хатня муха?

42. Які представники двостулкових, або пластинчастозябрових, молюсків найпоширеніші на Україні?

43. На якій стадії розвитку зимує буряковий довгоносик?

44. Якої форми темні плямочки на крилах озимої совки?

        45. Куди відкладає свої яйця трихограма?

46. Відомо, що в бджолиній сім'ї зимувати залишаються лише матка і робочі бджоли. А які особини залишаються зимувати в ос?

47. Як удається кальмарам врятуватись від своїх переслідувачів?

48. Чи є на земній кулі тваринні організми , що мають голубу кров?

 

 ВІДПОВІДІ

Безхребетні тварини

1. Під час польоту муха робить 330 рухів за 1 сек.

2. Лапки водомірок закінчуються короткими волосин­ками, покритими жировою речовиною, яка не змочується водою. Тому поверхнева плівка води тільки злегка проги­нається під невеликою вагою комахи.

3. Швидше махає крилами комар. Визначити це можна за висотою звуку, який виникає під час польоту комахи. Чим швидше комаха рухає крилами, тим вищий буде звук. Комар робить 594 помахи за секунду, а джміль 123—233; тому комар дзижчить, а джміль гуде.

4. Найсильнішою комахою відносно власної ваги є жук-носорог. Важить він 14 г, а здатний тягти вантаж 1580 г.

5. У комах органи слуху розміщені на різних частинах тіла: у цвіркунів, коників та інших прямокрилих — на го­мілках передніх ніг, у нічних метеликів — па члениках грудей, у денних метеликів — біля основи передніх крил.

6. Комахи видають звуки по-різному: самці коників і цвіркунів труть одне крило об одне, сарана тре задні ноги об крила, у метеликів і жуків звук утворюється від тертя шершавої поверхні голови, тіла і ніг одна об одну. Мухи дзижчать за допомогою дзижчалець, що являють собою рудименти другої пари крил; вони здатні коливатися з ду­же великою швидкістю.

7. Серед наших комах найбільший розмах крил (12— 15 см) у дубового шовкопряда. Довжина його тіла 4—5 см.

8. Павук — найчудовіша «пряха» в світі. Діаметр па­вутинки дорівнює в середньому одній тритисячній частині міліметра. 150 г павутини вистачить, щоб обвести земну кулю по екватору.

9. Самці і самки звичайного комара мають неоднакове значення в житті людини. На людину нападають і ссуть її кров тільки самки. Самці живляться квітковим нектаром.

10. Бродягами називають павуків, що не снують павутини для ловлі здобичі. Таким є, наприклад, скакун строкатий.

11. Це жуки-хрущі: травневий і червневий.

12. У павука вісім (чотири пари) ходильних ніг.

13. У жука дві пари крил. Пе­редні, або надкрила, тверді, тов­сті, вони підтримують тіло жука під час польоту, а також захища­ють його. Задня пара -—це напівпрозорі літальні крила.

14. Світляк звичайний, або, як його ще називають, «івановий (чи сніговий) черв'ячок»,—це жук з родини м'якотілих. Самці світляків мають крила, а самки безкрилі. На кінці черевця самки є органи світіння — це видозмінене жирове тіло.

У червні — липні у вологих місцях лісу вночі знайдіть самку світляка. Накрийте її склянкою — світло самки при­вабить самця.

15. Косариком один з видів павуків називають тому, що в нього ноги, з якоїсь причини відламані від тіла, роб­лять рухи, схожі на рухи коси.

16. Після ужалення людини бджола гине, бо жало бджоли застряє своїми зубцями в щільній шкірі людини. Бджола намагається злетіти, але жало разом з частиною внутрішніх органів від­ривається. Тому бджола гине.

17. Павук-хрестовик, який сидить у засідці, тримає ланкою добре натягнуту сигнальну нитку. Другий кінець цієї па­вутинки прикріплений до тенет. Муха або інша комаха, що попадає до сітки, коливає її. Від коливання сітки приходить  у рух і сигнальна нитка. З цього й дізнається павук про появу здобичі в  тенетах.

18. У дорослій стадії не живляться одноденки, веснянки, волохокрильці, метелики дубового і шовковичного шовко­прядів та деякі інші комахи.

19. Перед дощем мурашки ховаються в мурашник і закупорюють ходи.

20. Коромисло живиться різними літаючими комахами: мухами, волохокрильцями, одноденками та ін.

21. Па зиму мурашки закри­вають усі входи і виходи і зби­раються в купу.

22. Раки зимують у нірках по берегах річок і озер.

23. «Корабельний черв'як», або шашель, який насправді належить не до червів, а до пластинчасто-зябрових молюсків, має на перед­ньому кінці тіла маленьку при­стосовану для свердління дере­вини двостулкову черепашку. За допомогою її він і занурюється в деревину.

24. Серед найпростіших зу­стрічаються такі гіганти, як мор­ська черепашкова амеба батисифон  завдовжки 5см. Чере­пашки вимерлих нумулітів до­сягають 6 см у діаметрі.

      25. Багато одноденок на стадії імаго(кінцева стадія розвитку комах)  живуть тільки 2—3 год, а деякі 2—3 дні.

      26. Павук, споживаючи різні речовини (кофеїн, стрих­нін та ін.), на кожну з них дає інший малюнок павутини. Якщо важко встановити, від якої отруйної речовини заги­нула людина, павукам дають сироватку досліджуваної кро­ві і за малюнком павутини визначають природу отрути. Це важливо для судової медицини.

27. Павуки - птахоїди живуть у тропічних країнах. Павук-птахоїд з Південної Америки темного кольору, з мох­натим тілом і ногами, завдовжки до 5 см. Його родич, що живе на о. Ява, ще більший — 9 см. У павуків 8 очей, роз­міщених хрестоподібно. Павуки - птахоїди, як правило, хо­ваються між коренями дерев або в норі, стіни якої вкриті павутиною. Полюють на дрібних павуків, мокриць, жаб, ящірок, невеликих ссавців і птахів, з яких ссуть кров. Ро­тові придатки павуків - птахоїдів — хеліцери — мають кіг­тики з каналами, через які виділяється отруйна речовина. Для дрібних тварин ця отрута смертельна.

28.  У багатьох північних морях зустрічається велетенська-

 полярна медуза, діаметр дзвона якої — близько 2 м, а довжина щупалець, що звисають із дзвона,— 20—ЗО м.

29. Серед жуків України найбільший жук-олень (на­родна назва — тур). Така назва походить від того, що щелепи самців схожі на роги оленя. Довжина жука-оленя (без щелеп) — 6 см.

30. Найбільші термітники (заввишки понад 10 м) зу­стрічаються в Сомалі (Африка).

31. Дощові черви—корисні для людини і тварини. Риючись у землі і перепускаючи її через кишечник, вони сприяють ґрунтоутворенню. На 1 га землі можна знайти 100—200 тис. дощових черв’яків. Протягом року вони «пере­робляють» і виносять на поверхню до 4 т угноєного ґрунту. А якщо обчислити роботу дощових черв’яків на всій земній суші, то виявляється, що вони щороку виносять на поверх­ню землі мільярди тонн ґрунту.

32. Мурашки завжди влаштовують мурашники з південної сторони дерева, пенька або куща, щоб повніше використати сонячне тепло. Сторони світу можна встановити також за формою мурашника. Південна сторона його більш похила, а північна — крута.

33. Забарвлення метеликів добре гармонує з навколишнім середовищем, тому для ворогів вони мало помітні. Проте комаху зраджує велика чорна тінь від крил, що падає на яскраве листя. Складені ж разом крила дають удвоє менше тіні.

До того ж метелики завжди сідають гак, що крила дають найменшу тінь, рано-вранці крила, як правило, на­прямлені на схід, опівдні—на пів­день, увечері — на захід.

34. Ліжкова блощиця може жити без їжі (голодувати) близько року.

 35.   Річкові раки можуть жити до 20— 30 років.

 36. ІЦоб упевнитись у тому, що ме­телики здійснюють  перельоти, і мати можливість спостерігати це, їх мітять стійкою нешкідливою фарбою, яку наносять пензлем у вигляді кількох смужок на нижню сторону крил. У Німеччині мітять метеликів зеленою фарбою, у Швейцарії—червоною, в Австрії — жовтою. За допомо­гою мічення було встановлено перельоти адмірала, браж­ника, мертва голова та ін.

37. Мурашник має конусоподібну форму, тому дощова вода стікає і не заливає його.

38. Звичайний і малярійний комарі перезимовують у стадії дорослої комахи. У сплячку впадають тільки самки комарів, а самці гинуть.

39. Найбільш вразливим органом у спрута є око. Пора­нений в око спрут гине.

40. Статевозріла самка аскариди за добу відкладає в кишечнику людини до 200 тис. яєць.

41.Одна самка хатньої мухи в середньому відкладає, повторюючи за літо кладку 4—6 раз, до 600 яєць.

42. З двостулкових молюсків на Україні найбільш по­ширені перлівниця, що живе в основному в річках, і жа­бурниця, поширена в річках і озерах.

43. Буряковий довгоносик зимує переважно в стадії дорослої комахи — жука. Проте при певних умовах (холод­не дощове літо, ранні осінні холоди) частково можуть пе­резимовувати і личинки та лялечки.

44. На кожному верхньому крилі озимої совки є три темні плямочки. Одна — кругла, друга — овальна, що обрисами нагадує нирку, третя — довгаста, схожа на кому.

45. Трихограма, дуже дрібна комаха — завдовжки 0,3— 0,9 мм, відкладає свої яйця в яйця озимої і капустяної совок, яблуневої і сливової плодожерок та інших метеликів; її використовують для боротьби з комахами-шкідниками.

46. В осиному гнізді на зиму залишається самка і частина робочих ос. Проте робочі оси згодом гинуть, таким чином на весну залишаються тільки оси-самки.

47. Коли за кальмаром женеться хижак, він із спеціаль­ної чорнильної залози виділяє чорну рідину, яка розпли­вається і каламутить навколо воду, а кальмар тим часом тікає від переслідувача. Чорнильна рідина, крім того, при­близно па півгодини паралізує органи нюху нападаючого.

48. Голуба кров у медузоподібних організмів, що зу­стрічаються в морях біля Австралії.

 


Риби

1. З якою швидкістю плавають прісноводні риби? Яка риба плаває найшвидше?

2. Назви яких риб, що живуть у морях нашої країни, якщо відкинути від них прикметник «морський», збігаю-ться з назвами наземних тварин?

3. Чи можна отруїтися їстівною рибою?

4. Чи відомі вам досліди, які підтверджують, що в риб добре розвинені органи нюху?

5. Яка риба будує гніздо і турбується про своє потомство?

6.  Чи впадають риби в сплячку?

7. Які риби виношують ікру?

8. Яка риба відкладає ікру в мантійну порожнину двостулкових молюсків?

9. Яка риба найбільша за розмірами?

10. Усім відома байка Л. Глібова про те, як щуку вто-пили в річці. А чи є насправді така риба, яку можна вто-пити?

11. Яка риба вміє лазити?

 12. На яку висоту стрибають лосось, форель?

13. В яких риб у процесі дихання бере участь кишечник?

14. Як дихають лабіринтові риби?

15. Скільки разів за життя річковий вугор відкладає ікру?

16. Який інстинкт самозахисту виробився в морських сомиків?

17. Як діє на риб ультразвук?

18. Чи можуть виводитись мальки риб у морському прибережному піску?

19. Чим цікава голом'янка?

20. Скільки часу анабас може жити без води?

21. Прохідними називаються риби, які більшу частину свого життя проводять у морі, а для розмноження заходять у прісні водойми, тому що солона вода згубно впливає на їх ікру. А чи знаєте ви прохідних риб, які для нересту ідуть з прісної води в море?

22.  Як акули хапають здобич?

23. Яку найвищу і найнижчу температуру води витри-мують риби?

24. Як регулюють глибину плавання риби, що не мають плавального міхура?

25. Де водяться білокровні риби?

26. Скільки спинних плавців у тріски?

Риби

1. Чемпіоном з плавання серед прісноводних риб є фо-рель. Вона плаває зі швидкістю 35 км/год. Щука плаває не так  швидко, але й вона може позмагатися з деякими паро-плавами: її швидкість — 23 км/год. Марена плаває зі швид-кістю 19 км/год, а карась — 13 км/год.

2. Такими рибами є: морський коник, морський кіт, морська лисиця, морський собака та ін.

3. У морях Далекого Сходу зустрічається риба тетродон. Її щелепи розділені борозенкою так, що утворюють ніби чотири - зуби, схожі на долото, за що рибалки називають її - «скалозубом». В Японії ця риба відома під назвою фугу і вважається делікатесом. Проте ласувати нею небезпечно, бо м'ясо деяких фугу отруйне. Але які саме види отруйні, ще невідомо, у всякому разі зовні їх відрізнити не можна.

4. Цікавий дослід було проведено з вуграми. Риб по-містили в акваріум, вода до якого надходила через кілька труб. У воду однієї з труб добавляли мізерну кількість ароматичних речовин, а через деякий час по цій самій трубі рибам давали корм. У вугрів виробився умовний рефлекс на запах. Хоч щоразу вода з ароматичною речовиною надходила по іншій трубі, риби безпомилково збирались біля неї.

Учені зробили припущення, що, можливо, саме добре розвинуті органи нюху допомагають рибам знаходити шлях до місць нересту.

5. Гніздо для виведення малят будує риба колючка.

6. На зиму впадає в сплячку чорна риба, або далія, що живе в річках і болотах Чукотки. При цьому вона промерзає настільки, що стає крихкою.

У жарку пору при висиханні водойм впадають у спляч-ку деякі інші риби.

Тропічні риби протоптерус і анабас при пересиханні водойм зариваються в мул і утворюють навколо себе за-хисну капсулу.

7. До риб, які виношують відкладену ікру, належить, наприклад, сомик аспредо. Його самка поміщає запліднені ікринки в ямки на своєму череві. До кожної ямки підходить кровоносна судина, звідки ікринки одержують поживу. Самець морського коника виношує ікру в спеціальній виводковій сумці на череві. Самка крилоголового ската виношує лише одне маля, довжина якого в середньому становить 0,8 м і вага — 9 кг. У жаб'ячого сома ікра розвивається прикріпленою до черевця самця.

 8. У мантійну порожнину жабурниць і беззубок відкладає ікру самка гірчака, в якої перед розмноженням виростає довгий яйцеклад.     

9. Найбільшою серед риб є китова акула, яка досягає довжини 30м. Вона в 2 —3 тис. раз більша за одну із найменших рибок — бичка містихтиса, а за вагою перевищує його в 20 млрд. раз. Але китова акула не має промислового значення: її м'ясо тверде і несмачне.

10. Утопити можна мулових стрибунів, якщо не давати їм підніматись на поверхню води. Мулові стрибуни — представники ряду окуневих, що живуть у прибережних тропічних водах. Вони, як і жаби, проводять своє життя не тільки у воді, а й на суші. Мулові стрибуни дихають атмосферним повітрям, використовуючи носову порожнину та повітряні мішки, відкриті в порожнину рота, і зяброві порожнини. Вузькі щілини зябрових покришок сприяють утриманню води в зябрах і не дають їм пересихати. Через них проходить так мало води, що риба загинула б, якби протягом півгодини не мала змоги піднятися па поверхню води, щоб вдихнути а атмосферне повітря.

Цікаво, що мальки мулових стрибунів, подібно до пуголовків жаб або личинок тритонів, можуть жити тільки у воді і дихати, як риби, тільки за допомогою зябер.

11. Рибу анабас  називають ще повзуном, тому, що вона повзає не тільки по суші, а й лазить по деревах, чіпляючись шипами зябрової кришки і спираючись па хвіст.

12. Лосось, ідучи з Північного Льодовитого океану, Бі-лого, Балтійського та інших морів у річки, перестрибує пороги і водопади заввишки до 4 м. Форель стрибає у ви-соту на 1,5 м.

13. Такими рибами є в'юн, що живе у водах нашої країни, і сомик каліхт, що живе в непроточних водах Бразилії. Звичайно, ці риби тримаються біля дна, але час від часу вони випливають на поверхню води, набирають ротом атмосферне повітря і пропускають його через кишечник. У слизовій оболонці кишечника є розгалужена сітка тонких кровоносних судин, через які відбувається газообмін.

14. Лабіринтові риби (наприклад, гурамі, лаліус, пів-ники, макроподи) пристосувались до життя в стоячих во-доймах з бідною на кисень водою. Крім звичайних органів дихання — зябер, у них є спеціальний орган — лабіринт. Висуваючи голову з води, лабіринтові риби набирають у лабіринт атмосферне повітря, і крізь стінки численних ка-пілярів кисень повітря надходить у кров.

15. Річковий вугор нереститься один раз, після чого гине.

16. Коли поблизу морських сомиків промайне тінь хи-жої риби, вони збираються в кульоподібний клубок гостри-ми мордами назовні і хвостами всередину і стають схожи-ми на морського їжака. Хижа риба пливе геть.

17. Під дією ультразвуку риби втрачають рівновагу і випливають черевом догори на поверхню води. При зникненні ультразвуку риби повертаються в нормальне положення.

18. Біля берегів Каліфорнії в Тихому океані живуть маленькі рибки граніони. Викинувшись на берег, рибка швидко риє ямку, в яку відкладає ікру, а сама повертається у воду. Коли ікра дозріває, приплив виносить мальків у море.

19. Голом'янка — глибоководна риба, що живе в озері Байкал. Тіло в неї голе, прозоре, хребет м'який, черевних плавців немає, немає і плавального міхура (його заміняє і жир). Голом'янки — живородящі рибки. Для розмноження самка піднімається з глибини у верхні шари води; від різкої зміни тиску черево її розривається — самка гине, даю¬чи життя потомству.

20. Риба анабас, що живе в Індії, може обходитись без води по кілька годин. В анабаса в горлі є особливий мішечок, наповнений водою. Коли зябра в риби висихають, вона змочує їх водою з цього мішечка.

21. Єдиним представником риб, що для нересту йде з річок у море, є вугор.

22. Рот в акул розташований знизу голови, а голова закінчується довгим рилом, тому, хапаючи здобич, акули перевертаються на спину, догори черевом, щоб рило не заважало. Виняток становить плащоносна акула, в якої рот розміщений на кінці голови.

23. Різні риби живуть при різній температурі води. Так, риби Арктики і Антарктики живуть у воді, температура якої нижче нуля (—2°). Риби Чорного моря витримують температуру +34°. Відомі риби, які живуть у гарячих джерелах при температурі +37,5° (Туніс) і навіть +70° (Каліфорнія).

24. Не має плавального міхура, наприклад, скумбрія; при зменшенні швидкості руху вона «потопає», тобто по-ступово осідає все глибше й глибше. Але, розвинувши ве-лику швидкість, вона може піднятись на попередній рівень. Голом'янка так само регулює глибину плавання.

25. Кілька таких риб виловили вчені — учасники по-лярних експедицій в Антарктиці. У крові цих риб немає ні гемоглобіну, ні червоних кров'яних тілець. Зябра в них не червоного, а світло-кремового кольору, бо колір зябер залежить  від кольору крові.

26. У тріски три спинні плавці.

 

docx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
1256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку