Запитання та відповіді ( плекай у собі допитливість)

Про матеріал

Важливо не те, що знаєте, а те, як ви думаєте ( Б. Орклі)

Хочеш одержати розумну відповідь - запитуй ( Ф. Честерфілд)

Уміння ставити розумні запитання вже є важливою ознакою розуму й проникливості ( І. Кант)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Запитання і відповіді ( Підготувала вчитель української мови та літератури Гульченко Л. Я . Одеська ЗОШ № 46)

Номер слайду 2

Пригадуємо:1. Яке речення називають питальним? 2. Як часто у своєму мовленні ви користуєтеся ними? 3. Які запитання й кому ви найчастіше ставите? 4. Як ви розумієте значення слова допитливість? Охарактеризуйте допитливу людину.

Номер слайду 3

Запам’ятайте!Під час формулювання запитань пам’ятайте правила: 1. Запитання формулюйте чітко, правильно граматично й за змістом. 2. Запитання має бути стисле і зрозуміле. 3. Уникайте розлогого формулювання: складні запитання краще розділити на кілька простих. 4. Уникайте запитань із подвійним смислом. 5. Зважайте на досвід того, кого запитуєте. 6. Уникайте однотипних запитань (з однаковим початком).

Номер слайду 4

Правило!Відповідь – це судження, викликане запитанням. Розгорнута відповідь відрізняється від короткої тим, що в ній передбачено самостійно дібрані приклади, додаткові факти, відомості, а також пояснення, докази. У розгорнутій відповіді можуть бути зіставлення чи порівняння двох понять, подій, героїв тощо.

Номер слайду 5

Прочитайте текст. Як можна ще відповісти на запитання хлопчика? Чому дідусь обрав саме такі варіанти відповіді? Якось увечері, коли Чарлі зайшов до дідусів з бабусями, він запитав: – Чи справді шоколадна фабрика «Вонка» найбільша в світі? – Чи справді?! – здивувалися водночас усі четверо. – Аякже! Святий Боже, невже ти не знаєш? Та вона в п’ятдесят разів більша за будь-яку іншу фабрику! – А чи справді містер Віллі Вонка – найуміліший на світі виробник шоколаду? – Любий хлопчику, – сказав дідунь Джо, умощуючись на подушці вище, – та світ не бачив такого дивовижного, фантастичного, неймовірного виробника шоколаду, як містер Віллі Вонка! Я гадав, що всі це знають (Р. Дал).

Номер слайду 6

Прочитайте текст. Чи одержала дівчинка відповідь на своє запитання? Як би ви відповіли на запитання «Навіщо тобі книжка?» Чому ви надаєте перевагу – телевізору чи книжці? Обґрунтуйте відповідь.– Тату, – запитала Матильда, – а чи не міг би ти мені купити книжку? – Книжку? – перепитав він. – Навіщо тобі якась дурнувата книжка? – Щоб читати, татку. – А чим поганий тєлік заради всіх святих? Ми маємо прекрасний тєлік з двадцятидюймовим екраном, тобі заманулося книжки. Щось ти псуєшся, дівчино! (Р. Дал).

Номер слайду 7

Рефлексія: Що було важливим для мене на уроці?Чого я навчився / навчилася? Що мене здивувало? Які емоції переважали на уроці? Здобуті знання я використаю…

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Написати есе на тему “ Чи можна в житті обійтися без запитань?”

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Розробки уроків
Інкл
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку