Запліднення. Ембріональний та постембріональний розвиток людини.

Про матеріал
Презентація " Запліднення. Ембріональний та постембріональний розвиток людини" містить матеріал до уроків з біології у 8 класі. Дана презентація буде цікава вчителям, учням та всім, хто цікавиться біологією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запліднення. Ембріональний та постембріональний розвиток людини.

Номер слайду 2

Овуляція яйцеклітини (вихід з яєчників) відбувається приблизно один раз на місяць:

Номер слайду 3

Після овуляції яйцеклітина зберігає свою життєздатність приблизно протягом доби:

Номер слайду 4

Сперматозоїди рухаються до яйцеклітини із швидкістю 2-3 мм/хв постійними хвилеподібними скороченнями:

Номер слайду 5

Безліч сперматозоїдів здатні досягти яйцеклітини:

Номер слайду 6

Всі сперматозоїди мають однакові шанси:

Номер слайду 7

Проте лише після того, як один з них здійснить акросомальну реакцію і упровадить свій генетичний матеріал, в останніх сперматозоїдів не буде можливості проникнути всередину:

Номер слайду 8

Після запліднення (злиття яйцеклітини і сперматозоїда), що відбувається у матковій трубі, та об'єднання їх генів, починається вагітність (фізиологічний стан організму жінки, пов’язаний із заплідненням яйцеклітини і розвитком зародка і плоду).

Номер слайду 9

ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ: ПОСИЛЮЄТЬСЯ ВИДІЛЕННЯ ГОРМОНІВ ЯЄЧНИКІВ, А ПОТІМ ПЛАЦЕНТИ; ЗБІЛЬШУЮТЬСЯ РОЗМІРИ МАТКИ.

Номер слайду 10

ОЗНАКИ ВАГІТНОСТІ: ПРИПИНЕННЯ МІНСТРУАЦІЙ; ЗБІЛЬШЕННЯ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ; СОНЛИВІСТЬ; ТИМЧАСОВІ ЗАПАМОРОЧЕННЯ ТА НУДОТА.

Номер слайду 11

Запліднена у матковій трубі яйцеклітина ділиться та одночасно просувається, перетворюючись на багатоклітинний зародок.

Номер слайду 12

ЗАРОДОК (ЕМБРІОН) - це  організм у початковий період внутрішньоутробного розвитку (від запліднення та протягом перших 8 тижнів). Саме в цей період відбуваються основні стадії ембріонального розвитку, тобто утворюється тіло, яке має основні морфологічні ознаки людини.

Номер слайду 13

ЕМБРІОГЕНЕЗ ЛЮДИНИ – розвиток організму людини від зиготи до народження. Він триває 40 тижнів, і за цей час з однієї клітини виростає організм, який складається з мільярдів спеціалізованих клітин.

Номер слайду 14

Ембріогенез людини під час вагітності поділяють на три періоди: 1.Передзародковий (1 тиждень); 2.Зародковий (перші 2 – 8 тижні); 3.Плідний (9 – 40 тижні).

Номер слайду 15

1.Передзародковий період-це період від зиготи до формування імплантованого зародка. Після запліднення зигота активно ділиться шляхом мітозу (дроблення) і переміщується по матковій трубі до матки, де відбувається процес імплантації (прикріплення зародку до слизової оболонки матки).

Номер слайду 16

2. Зародковий період – це період формування зародка, що триває від моменту імплантації до утворення плоду.

Номер слайду 17

Потрапивши в матку, зародок починає швидко розвиватися. В процесі гаструляції виникають три зародкові листки : ектодерма, мезодерма та ентодерма й утворюються зародкові оболонки.

Номер слайду 18

Далі розпочинається гісто- та органогенез утворення тканин та органів. У ньому виокремлюють фази нейруляції (утворення осьового комплексу органів: нервова трубка, травна трубка, хорда) та формування інших органів. На 16 – 18-й день у зародка, який не більший за рисове зерно, вже є серце, зачатки вух, очей, рук, ніг, головного мозку.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Наприкінці другого місяця внутрішньоутробного розвитку утворюється плацента (дитяче місце)–дископодібний орган, що міцно прикріплюється до слизової оболонки матки та пуповина, яка зв’язує плід з організмом матері. З моменту утворення плаценти організм називається плодом.

Номер слайду 21

Плацента (від лат. placenta – коржик) є особливим органом, який забезпечує плід поживними речовинами і киснем, вбирає кінцеві продукти обміну,секретує гормони, і слугує бар’єром для шкідливих речовин є забезпечення імунологічного захисту. Однак крізь плацентарний бар’єр легко проникають алкоголь, наркотичні речовини, нікотин і багато ліків. Формування плаценти закінчується наприкінці 3-го місяця вагітності.

Номер слайду 22

Плацента

Номер слайду 23

3. Плідний період - це період розвитку плода, що триває з початку третього місяця до народження. Розвивається плід у плодовому міхурі, що розміщений всередині матки й утворений тканинами організму матері й зародковими оболонками.

Номер слайду 24

На 9-му тижні плід досягає довжини 3,0 – 3,5 см і маси 4 г. Із 12-го тижня відбувається скостеніння скелета, починають функціонувати м’язи, з 18–20-го тижня плід починає рухатися, з 28-го тижня він здатний реагувати на звуки. На 9-му місяці вагітності маса плоду досягає 3,2 – 3,8 кг, а довжина – 50 – 54 см. Таким чином, у плідному періоді відбуваються процеси морфогенезу органів удосконалення форми, прийняття нового вигляду.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

РОЗВИТОК ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ ПІСЛЯ ЗАПЛІДНЕННЯ:

Номер слайду 27

Отже, основними етапами ембріонального розвитку людини є передзародковий, зародковий та плідний періоди.

Номер слайду 28

Пологи - фізіологічний процес, який завершує вагітність - це вихід з тіла матері зрілого плоду і плаценти та зародкових оболонок. Своєчасні пологи у людини за нормальних умов відбуваються наприкінці 40-го тижня вагітності. У жінок, що народжують вперше, пологи тривають близько 18-20, у повторно народжуючих - 12-14 годин. Це залежить від величини плоду, розмірів тазу жінки, піддатливості родових шляхів ...

Номер слайду 29

Номер слайду 30

ПОЛОГИ

Номер слайду 31

НАРОДИВСЯ!

Номер слайду 32

ДОВГОЖДАНА ЗУСТРІЧ!

Номер слайду 33

Здебільшого жінка народжує одну дитину. Але є випадки багатоплідної вагітності в результаті якої народжуються одночасно двое, трое і більше малюків (близнята).

Номер слайду 34

Багатоплідна вагітність може бути: З однояйцевими близнюками (розвиток з однієї зиготи, яка поділяється на два (і більше) фрагменти на певних етапах розвитку зародка. Діти народжуються обовязково однієї статі та дуже схожі між собою.

Номер слайду 35

З різнояйцевими близнюками ( з двох або більше зигот, які утворилися в разі запліднення кількох яйцеклітин; новонароджені малюки різних або однієї статі, схожі між собою не більше, ніж звичайні брати та сестри.

Номер слайду 36

Постембріональний розвиток: новонароджений – 1-10 днів грудний період – до 12 місяців; раннє дитинство – 1-3 років перше дитинство – 4-7 років друге дитинство – 8-12 років–хлопці, 8-11 - дівчата; підлітковий вік – 13-16 років-хлопці, 12-15 - дівчата; юнацький – 17-21, 16-20 років зрілий вік – 22-60, 21-55 років; похилий вік – 61-74, 56-74 років; старечий – 75-90 років довгожителі – понад 90 років

Номер слайду 37

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1.Опрацювати параграфи 61, 62. 2. Повторити параграфи 59, 60. Підготуватись до тематичної роботи!

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
23 травня 2021
Переглядів
3988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку