Засідання гуртка "Юні друзі природи"

Про матеріал
Методична розробка включає матеріали ,які розширюють і поглиблюють знання з охорони природи рослинного та тваринного світу,сприяє формуванню екологічної культури,екологічних знань.
Перегляд файлу

Тема: Різноманітність і охорона рослинного і тваринного світу планети.

 

Мета: Поглиблене вивчення рослинного і тваринного світу, формування                         екологічної культури, екологічних знань, мислення, виховання любові до природи, дбайливого  ставлення до навколишнього середовища.

 

Вступне слово вчителя.

Усі ми любимо подорожувати. Не завжди нам вдається це зробити насправді, тому ми подорожуємо заочно.

Сьогодні розпочнемо наше заняття із заочної подорожі до країни Австралії, яка займає цілий материк і дослідимо різноманітність і унікальність її рослинного і тваринного світу. Отже  до  вашої  уваги  вірш  про  цей  материк.

 

Учень.

Австралія – це материк

Лежить між океанів

Хоч він зовсім невеликий

дива його незнані.

Це материк де навпаки

Бува зима і літо

Росте високий евкаліпт

Й під ним зростають квіти.

Живуть руді там кенгуру

У сумці із малятком

Й ведмідь – коала у жару

Висить собі звірятко.

Співають райські птахи тут

У зелені барвистій

Багато страусів й папуг

В своїй красі первісній.

 

Вчитель.

Природа! З дитячих років ми звикли до її чарівної краси. Любимо бувати в лісі, полі. Радіємо спілкуванню з природою, милуємось її красою. Людина - частина природи.

І саме природі ми зобов’язані своїм існуванням, своєю досконалістю. Та на жаль не завжди ми шануємо чарівну вроду природи. Все живе, що нас оточує, хоче і повинно жити. Якщо загине природа загине і людство. Колись на землі кількість людей була невелика, природа не відчувала на собі її тиску. З розвитком цивілізації, бурхливим зростанням кількості населення на землі, обсягів виробництва, проблеми стосунків між природою та суспільством дедалі загострюються. Зникло сотні видів рослин і тварин. Отже  на  сьогоднішньому  занятті  гуртка  ми  з  вами  дослідимо  рослинний  та  тваринний  світ  Австралії.

 

(Члени гуртка поділені на групи, які досліджували рослинний і тваринний світ).

 

I група. Зоологи.

Завдання. Використовуючи додаткову літературу дослідити унікальність і своєрідність тваринного світу Австралії. Підготувати малюнки найбільш поширених видів тварин.

 

II група. Ботаніки.

Завдання. Використовуючи додаткові джерела дослідити рослинний світ Австралії. Підготувати малюнки рослин.

 

III група. Екологи.

Завдання. Дослідити екологічні проблеми Австралії.

 

Дослідження групи зоологів.

 

Учень 1. Тваринний світ Австралії дуже своєрідний. Перші європейці вступивши на берег континенту побачили кенгуру, яке їх вразило незвичайним виглядом. Це країна сумчастих тварин. Найпоширеніша з них – кенгуру. Кенгуру є одним із  символів Австралії. На державному гербі зображено кенгуру.

Найменші кенгуру мають довжину тіла всього 23см, а найбільші до 2м. Маса кенгуру до 100кг. Рухаються із швидкістю від 20 - до 50км/год. Кенгуру - травоїдна тварина. Маля у кенгуру може бути вагою до 1г.У сліпого малюка добре розвинені передні лапи, за допомогою яких воно залазить у сумку матері. Тривалість життя кенгуру 12- 18 років, в зоопарку до 25 років. Кількість кенгуру зменшується. Їх винищують заради цінної шкіри.

 

Вчитель. (Доповнення про найбільш поширений вид кенгуру – рудий кенгуру).

  Відомий  мандрівник  Д.Кук  вперше  побувавши  в  Австралії, був  здивований  виглядом  тварин  яких  побачив. Він  спитав  у  місцевих  жителів, як  називається  ця  тварина. Пізніше  він  дізнався, що  оклик «кенгуру» означав  не  розумію. Найбільш  поширений  вид кенгуру  в  Австралії – рудий  кенгуру. Мешкають  руді  кенгуру  стадами  до  ста  і  більше  особин. Рудий  кенгуру  розвиває  швидкість  до  50 км/год. Крім  цього  ці  тварини  мають  дуже  сильні  задні  лапи. Одним  ударом  лап  можуть  роздерти  собаку. З  того  часу, як  людина  та  кенгуру  живуть  поруч, кенгуру  знищують  з  різних  причин. Спочатку  аборигени  полювали  на  них  заради  м’яса  та  шкіри. Сучасні  фермери  вважають  кенгуру  шкідниками, які  змагаються  з  вівцями  і  рогатою  худобою  за  воду  і  траву  на  пасовищах. Отже  необдумане  полювання  може  призвести  до  його  винещення.

      Про  які  ще  сумчасті  ви  дізналися?

 

Учень 2. В Австралії водяться ще такі сумчасті як сумчастий вовк, сумчаста білка, сумчастий щур.

Сумчастих ведмедів в Австралії називають «плюшеві ведмежата», або коали, які люблять поїсти і поспати.

Дорослий коала важить 4 – 5кг, зріст 60 – 80см.

Це миролюбиві тварини . Люблять їсти листя евкаліпту.

Як правило коала сидить на одному дереві поки не поїсть усе листя. Потім спускається на землю, щоб перебратися на інше дерево. Самка коали може народити 1 маля за два роки. Своє дитя тварина виношує в сумці. Коли маля підростає, воно перебирається на спину матері, і та його носить до самого повноліття. Ця тварина добродушна, легко звикає до людей, є улюбленцем австралійської дітвори.

 

Вчитель. (Доповнення про коал – тварин, що мовою племен означає «непити»).

Коала – тварина, яка  не  п’є. Для  неї  достатньо  вологи, яка  знаходиться  в  споживаних  нею  листках. Коала  з’їдає  близько  500 грм.  Листя.

 

Учень 3. Є в Австралії тварина, яку називають «парадокс з пташиним дзьобом» - качкодзьоб. Це дивовижне створіння природи, яке відкладає, яйця як птахи, а вигодовує дитинчат молоком як ссавці. Хвіст як у бобра, а передні лапи як у борсука, і з качиним дзьобом. Живе поблизу річок та озер. Харчується раками, черв’яками. Під водою не бачить і не чує.                                             

Качкодзьоб  виходить на поверхню, щоб проковтнути їжу і подихати. Вдень ховається у норі. Вхід у нору розміщений під поверхнею води.

 

Учень 4. Дивовижною твариною Австралії є також єхидна - схожа на їжака. Вкрита вона голками. Максимальна довжина тіла складає приблизно 30 см. Має довгий тонкий язик, яким ловить мурашок. Кінцівки  в єхидної короткі, та дуже сильні, завдяки кінцівкам вони є сильними копателями. Ці тварини мають гострий зір, швидко помічають найменші рухи навколо себе. У випадку загрози, єхидна швидко закопується у землю.

 

Вчитель. (Доповнення про пташине населення Австралії).

Своєрідне  також  і  пташине  населення  Австралії. Водиться  в  Австралії  такий  птах, як  лірохвіст. Живуть  ці  птахи  у  чагарниках  або  в  скелястих  місцевостях.

Живиться  цей  птах  комахами, черв’яками, жуками. Гніздо облаштовують  у  неприступних  місцях. Цей  птах  має  ідеальний  слух, добре  розвинені  голосові  зв’язки.

 

Учень 1. В Австралії дуже багато папуг. Дуже красиві какаду - білі або рожеві, з яскравими чубчиками. Є також маленькі хвилясті папуги, які тримаються зграями, як наші горобці. Вони налітають на посіви і завдають шкоди місцевому сільському господарству.

 

Вчитель. ( Розповідь вчителя про смітні кури, райські птахи).

Цікавими  в  Австралії  є  «смітні  кури». Ці  птахи  згрібають  листя  в  купи  заввишки  до  одного  метра  і  діаметром  до  п’яти  метрів. У  цю  купу  самка  відкладає  яйця. Пташенята  вилуплюються  із  яєць  з  розвиненим  пір’ям  на  крилах.

   Водяться  в  Австралії  також « райські  птахи»  з  надзвичайно  красивим  оперенням. Довгий  час  їх  винищували  заради  пір’я, яке  використовували  для  прикрас.

 

Учень 2. Поширені в Австралії страуси ему. Після африканського страуса - це другий за величиною птах. Маса його близько 60кг. Яйце ему зеленого кольору, маса одного яйця дорівнює масі 12 курячих яєць. За смаковими якостями не відрізняється від курячих.

 

Учень 3. Є в Австралії і дикі собаки - динго. За зовнішнім виглядом, це щось проміжне між вовком і домашнім собакою. Динго  переважно нічні тварини. Основне місце проживання сухі евкаліптові зарості. Харчується птахами, плазунами. Свої логвіща  влаштовує в печерах, серед коріння дерев.

 

Вчитель. Але крім всіх цих тварин, сприятливі простори Австралії для лисиць, пацюків, кроликів, горобців, овець та інших тварин завезених сюди з інших материків.

Взагалі австралійці дуже люблять свій унікальний органічний світ, турбуються про його збереження. Увага до тварин проявляється і в тому, що на гербі країни зображено кенгуру і страуса ему, що символізує рух вперед.

 

Дослідження групи ботаніків.

 

Учень 1. На материку Австралія ростуть 13 тисяч видів рослин із них велика кількість - ендеміки. Серед ендеміків багато видів евкаліптів і акацій. Зарослі евкаліптів і акацій в Австралії називають скребом. Евкаліптів на цьому зеленому континенті зростає понад 600 видів. Евкаліптові ліси світлі та майже не утворюють тіні. Висота евкаліптів сягає до 90-100 м. Евкаліпти ростуть дуже швидко. Деревина евкаліпта дуже міцна, її використовують для будівництва суден, гребель. Евкаліпти навіть у найсухіші періоди не скидають листя, а повертають ребром до сонця.

 

Вчитель. (Доповнення вчителя про лікувальні властивості евкаліпту).

 Листя  евкаліпту  використовують  з  лікувальною  метою. Евкаліпт  забезпечує  здоровий  клімат. Його  називають«деревом - життя»,« деревом -чудес». Знаходяться  дані  дерева  і  на  території  України – в  Криму  у  Нікітінському  ботанічному  саду. Евкаліпт  широко  використовується  в  сучасній  медицині, як  протизапальний,  загальнозміцнюючий  засіб.

 

Які  ще  рослини  дослідила  група  ботаніків?

 

Учень 2. Оскільки клімат Австралії відзначається сухістю у її флорі переважають посухостійкі рослини – це зонтичні акації. Коли в Європі триває осінь, в Австралії розквітає весна. Перший весняний сигнал це буйний цвіт акації. Її цвітіння – красиве видовище. Це кущ або невелике дерево виростає від чотирьох до восьми метрів. В Австралії росте приблизно 600 видів акацій. Нещадним ворогом акації в Австралії є посуха, від якої вона вміє активно захищатися. Насіння акації покрите міцною оболонкою, тому воно проростає тільки тоді, коли ця оболонка буде якось пошкоджена і вода проникне в середину. У природі насіння акації може лежати довго.

 

Вчитель. (Розповідь вчителя про властивості акації).

Акації зміцнюють  грунт  збагачують  його  азотом. Ароматні  квітки  використовують  для  виготовлення  парфумів. З  1912  року квіти  акації  прикрашають  герб  Австралії, а  1988  року  ця  рослина – емблема  країни. В  серпні  в  школах  Австралії  святкують  день  акації.

 

Учень 3. Цікавим в Австралії є дерево австралійських дощових лісів – баньян . Насіння цього дерева затримується на гілках інших дерев і проростає прямо на них.

Із насіння утворюється бульба. Від цієї бульби  вниз спускаються корінці і закріплюються на землі. Дуже скоро дерево - господар обплутується сіткою коріння баньяна і гине. І тоді  баньян займає його місце під сонцем.

 

Учень 4. На півночі Австралії ростуть пляшкові дерева, які накопичують у товстих стовбурах воду, в суху пору дерево витрачає цю воду. Це дерево за формою нагадує пляшку. Тільки  ця пляшка має два відділи. Між корою і деревиною знаходиться резервуар, який поміщує значну  кількість води. Другий резервуар знаходиться в середині стовбура, але там є велика кількість густого, як желе соку, дуже корисного. Це дерево також називають лакомство в пустелі.

 

Вчитель. (Доповнення про рослинний  світ  Австралії).

Серед  трав  Австралії  поширена  кенгурова  трава, голуба  трава, деревоподібні  папороті, а  також  такі  хвойні  дерева – сосна-каурі, сосновий  кедр.

 

 

Презентація групою зоологів і ботаніків проекту « Рослинний і тваринний світ Австралії»

( Перегляд слайдів на комп’ютері).

 

Вчитель.

Унікальний рослинний і тваринний світ Австралії, але чудова і різноманітна природа нашої держави. На території України налічують близько 25 тисяч видів рослин. Найбагатша видами рослин флора  Карпат і Криму.

Найдовговічніше дерево в Україні це тис або його ще називають «негний – дерево». Деревина його стійка до гниття. Росте дуже повільно один мм на рік. Чисельність тиса скорочується через масове вирубування заради цінної деревини. Занесено цю рослину до Червоної книги України. Червоний колір означає небезпеку. Зупиніться, припиніть нищити природу, бо буде лихо! – застерігає Червона книга. У 1980 році було видано Червону книгу України. Рослини і тварини занесені до Червоної книги охороняються законом. Червона книга це книга сорому і водночас книга совісті людей. Сорому тих, хто бездумно знищує природу, забуваючи, що без рослинного і тваринного світу загине життя на планеті. Книга совісті тих, хто не шкодуючи зусиль і коштів, намагається зберегти чарівний світ природи.

До Червоної книги України занесено рослину яку називають символом Карпат. Це едельвейс або шовкова косиця. Що це за рослина? Про яку кажуть: він з під снігу виглядає, весну першим зустрічає!

 

Учень 1. Підсніжник.

Як довго цього року лежить сніг! А вже так хочеться весни.  Піти до лісу, подивитись, як з-під снігової ковдри виглядають ніжні головки підсніжників. Проте цих рослин стало обмаль у лісах. Адже бездумно нищать їх люди. Коли ж замисляться люди й припинять нищити окрасу лісу - не зриватимуть підсніжників? Надія лише на нас - юні друзі природи.

 

Вчитель. ( розповідь про королеву весняної флори – сон - зілля).

    Про  яких  рослин  кажуть  так: « весняні  дзвіночки, що  сон  навівають». Це  сон - великий, ці  рослини  називають  королевами  весняної  флори. На  ніч  та  на  негоду  їхні  квітки  закриваються  та  схиляють  головки  ніби  засипають. Назву  рослини  пов’язують  із  стародавнім  слов’янським  повір’ям, яке  говорить, що  коли  покласти  сон-траву  на  ніч  під  голову  то  у вісні  побачиш  своє  майбутнє. Сон-великий  дуже  отруйна  рослина, але  і  лікарська. При  зустрічі  з  королевами  весняної  флори  майте  шану  до  цих  рослин. Не  зривайте  даремно  оберемки  квітів, які  згодом  викидаєте. Краще  помилуйтесь  ними  в  природі.

    Різноманітний  також  тваринний  світ  України. В  Україні  налічується  понад  400  видів  хребетних  тварин. Багато  видів  тварин  занесено  до  Червоної  книги. Ведмідь  бурий  - його  називають  царем  тваринного  світу  Карпат. Занесені до  Червоної  книги  України – рись  звичайна, кіт  лісовий, заєць  білий, журавель  степовий, їжак  вухатий.

 

       Отже недаремно Україну називають мальовничою, квітучим зеленим краєм. І знати цю природу наш із вами обов’язок. І чим глибше ми будемо її знати, тим палкіше будемо любити.

 

Дослідження групи екологів.

 

Учень 1. Серйозні зміни природи Австралії почалися за часів колонізації материка. Багато унікальних тварин перебувають на межі вимирання, зникли деякі види кенгуру, під загрозою зникнення сумчастий вовк.

Вирубування лісів і чагарників, випасання овець, розвиток промисловості, загрожує унікальній природі материка.

В Австралії виникла серйозна екологічна проблема, на острові Кенгуру. На острові збільшилася кількість коал, які харчуються листям евкаліпту.

Екологи попереджають, якщо кількість їх буде збільшуватися такими темпами, то в найближчому майбутньому острову загрожує екологічна катастрофа. На острові залишаться лише обгризені дерева, і коали вимруть з голоду. Такий вигляд острова  не додасть туристам позитивних вражень.

 

Учень 2. Важливе місце в екології Австралії займають собаки динго. Вони запобігають зникненню деяких видів диких тварин. Динго - першокласні мисливці. Розміри їхніх жертв різні. Вони можуть з’їсти кролика, кенгуру, навіть барана. Собаки динго - єдині хижаки на материку. Від  дикого собаки в першу чергу страждають беззахисні домашні тварини. Зараз цих собак можна зустріти майже в усіх районах Австралії.

 

 

Вчитель.

Чому Австралія - це край де люблять кенгуру і ненавидять кроликів?

 

Учень 3. В Австралію завезено свійські тварини. У 1859 році були завезені кролі. Кролі здичавіли і так розплодилися, що стали справжнім лихом для сільського господарства, вони спустошують пасовища, посіви.

Кролів на материку знищують, але війна з кролями триває і досі.

 

Презентація групою екологів публікації газети: «Екологічні проблеми Австралії» (показ на комп’ютері).

 

Вчитель. Для  збереження  природних  комплексів  в  Австралії  створено  понад  1200  територій, що  охороняють – національні  парки, заповідники. Перші  законодавчі  акти  з  охорон  природи  Австралії  були  прийняті  ще  наприкінці 

19 ст., коли  стало  очевидним, що  австралійська  природа являється  унікальною  і  дуже  вразливою. На  півночі  країни , недалеко  від  міста  Дарвін  розташований  національний  парк «КАКАДУ». Тут  перебуває  під  охороною  близько  30  видів  ссавців, 1500  видів  метеликів, 280  видів  птахів, особливо  папуг. Цей  парк  включено  в  список  природної  і   культурної  спадщини  ЮНЕСКО. До  списку  всесвітньої  природної  спадщини  включений  національний  парк «ДОРРІНГО». В  цьому  парку  розміщений  великий  приют  для  коал. Кожен  рік  сюди  привозять  для  реабілітації  до  200  хворих  і  поранених  коал. Великою  екосистемою  Австралії, що  дала  притулок  багатьом  тваринам – Великий  бар’єрний  риф,  включений  до  світової  спадщини  ООН.

 

      В  Україні  до  природно-заповідного  фонду  віднесено  понад  сім  тисяч  території.  Створено  17  державних  заповідників, 4  біосферні  заповідники, 17  національних  природних  парків. Найпершим  заповідником  являється  Асканія Нова  в  Херсонській  області  заснований  в  1898  році. 

 

  Природа - це багатство нашої країни, багатство всього світу. Ми не маємо права руйнувати те, що створювалося не нами. І головне повинні пам’ятати всі - що не повинні своїми вчинками завдавати шкоди рослинам і тваринам. А зараз давайте перевіримо, як любите ви природу.

                                   

 

Тест.

  1. Чи любите ви природу?

      А) так       б) ні

2. Чи існують екологічні проблеми в Україні?

     А) так        б) ні

3.Чи хвилює вас доля природи?

     А) так         б) ні

4.Чи всі люди знають правила поведінки в природі?

     А) так         б) ні

5.Чи існують екологічні проблеми на території вашого населеного пункту?

     А) так         б) ні

 

Підсумок заняття.

                     Зупинімось – благаємо всіх

                     Все задумано мудро в природі

                     Жити всьому у мирі і злагоді.

                     Річка хай  куди хоче тече.

                     Як зрубаємо дерево – вмить

                     поспішаймо хоч два посадити

                     Як асфальт – то не через калину,

                     Джерельце – хай не знає зупину.

                     Полюбімо природу палко

                     Не топчімо ногами фіалку…

                     Зупинімось, останній є шанс

                     Ця планета не тільки для нас.

                     Люди, будьте ж людьми!

 

                             

1

 

doc
Додано
12 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку