ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ПРОВЕДЕННІ УРОКІВ В/Н В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Про матеріал
ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ПРОВЕДЕННІ УРОКІВ В/Н В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
Перегляд файлу

ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ПРОВЕДЕННІ УРОКІВ В/Н В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Анотація. У статті розглянуто питання сучасних підходів в освітньому середовищі майстра виробничого навчання, а саме – застосування інформаційно-комунікаційних технологій при проведенні уроків в/н в умовах дистанційного навчання.

Виклад основного матеріалу. Однією із найважливіших особливостей нашого часу є уміння майстра в/н проводити уроки виробничого навчання операторів комп’ютерного набору, обліковців із реєстрації бухгалтерських даних у дистанційному форматі, а тому питання інформатизації всіх сфер суспільного життя є одним із пріоритетних завдань держави.

Одне з головних завдань освіти в умовах інформаційного суспільства навчити учнів (учениць) користуватися інформаційно-комунікаційними технологіями та навчатися, використовуючи ці технології.

Визначення стратегічних пріоритетів у роботі майстра в/н у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука передбачає  широкий пошук нових підходів, педагогічних технологій, адекватних динаміці розвитку суспільства, нових інформаційних технологій, комп’ютерну підтримку проведення виробничого навчання, використання освітніх комп’ютерних програм.

Інтерактивні вправи допомагають майстру виробничого навчання поєднувати одночасне використання кількох каналів сприйняття навчальної інформації, дозволяють підвищити рівень засвоєння навчального матеріалу. Інтерактивні вправи використовуються для імітації складних реальних процесів, ситуацій, візуалізації абстрактної інформації за рахунок динамічного представлення процесів. У Вищому професійному училищі № 7  до уроків виробничого навчання створюються власні інтерактивні вправи.

Під час проведення вступного інструктажу використовуються інтернет-ресурси, створені за допомогою програми LearningApps.org, наприклад, на знаходження пари до кожного твердження (Рисунок-1), для проходження тестування (Рисунок-2) чи для розгадування ребусів (Рисунок-3).

Рисунок-1 Інтерактивна вправа на знаходження відповідності

Рисунок-2 Інтерактивна вправа «Тестування»

Рисунок-3 Інтерактивна вправа «Ребуси»

При проведенні поточного інструктажу доречно використовувати інтернет-вправи «Випадкове колесо», створені за допомогою програми Wordwall, де, складаючи журнал реєстрації господарських операцій, потрібно, покрутивши колесо, вказати кореспонденцію рахунків господарських операцій, що випадають довільним чином (Рисунок-4).

 

Рисунок - 4 Інтернет-вправа «Випадкове колесо»

 

При проведенні рефлексивно-оцінюючого етапу на уроках виробничого навчання можна використовувати інтернет-вправу «Сортування» (Рисунок-5), розподіляючи відповідно, до якого з двох поданих класів належить даний рахунок, створену за допомогою програми Wordwall чи інтернет-вправу «Колесо фортуни» (Рисунок-6), створену за допомогою програми AhaSlides. Майстер в/н  може вводити свої запитання або початки речень та учні (учениці) зможуть крутити колесо і відповідати на запитання, яке їм випало (Рисунок–4).

 

Рисунок - 5 Інтерактивна вправа «Сортування»

Рисунок - 6 Інтерактивна вправа «Колесо фортуни»

За допомогою даних інтернет-вправ, створених вище переліченими інтернет-ресурсами майстер виробничого навчання зможе налаштувати учнів на плідну роботу при проведенні вступного та поточного інструктажів на уроках виробничого навчання, провести рефлексію та підсумувати результати уроку виробничого навчання на заключному інструктажі, розвиваючи професійні, загальні та ключові компетентності.

Висновок. Використання інформаційно-комунікаційних технологій розширює можливості освітнього процесу, забезпечує нові шляхи подання інформації, дає можливість для випробування власних ідей та проєктів.

Важливо пам’ятати, що при підготовці до уроку виробничого навчання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій майстер виробничого навчання не повинен забувати, що це урок виробничого навчання, а значить складає план уроку, виходячи з його цілей, при відборі навчального матеріалу він повинен дотримуватися основних дидактичних принципів: систематичності та послідовності, доступності, диференційованого підходу, науковості та інших. При цьому комп'ютер не замінює майстра виробничого навчання, а тільки доповнює його.

docx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку