Застосування кисню. Проблема чистого повітря

Про матеріал
розширити і поглибити знання учнів про Оксиген, як хімічний елемент та кисень як просту речовину; З’ясувати основні галузі, що використовують кисень; сприяти розвитку в учнів екологічної культури; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я, до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування кисню. Проблема чистого повітря. Вчитель хімії Колесник Н.І.

Номер слайду 2

Мета:розширити і поглибити знання учнів про Оксиген, як хімічний елемент та кисень як просту речовину;З’ясувати основні галузі, що використовують кисень; сприяти розвитку в учнів екологічної культури; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я, до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Налаштування на позитив ))

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Квітка знань»Написати хімічні перетворення, назвати продукти реакції. H2 OSO2 CO2 CO2 та H2 OSO2 та H2 O

Номер слайду 6

Застосування кисню. Застосування кисню ґрунтується на його здатності підтримувати процеси дихання і горіння. Величезна кількість кисню, що утворюється в природі, йде на підтримку дихання живих організмів. Основна маса кисню, який виробляється в промисловості, витрачається для прискорення процесів окиснення.

Номер слайду 7

МЕТАЛУРГІЙНА ПРОМИСЛОВІСТЬВелика кількість кисню використовується при виплавлянні чавуну і сталі. Вдування в доменну піч збагаченого киснем повітря підвищує температуру.

Номер слайду 8

ХІМІЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬКисень використовують на хімічних заводах для виробництва оксидів і кислот (сульфатної, нітратної, оцтової та інших). РІЗАННЯ І ЗВАРЮВАННЯ МЕТАЛІВПаливні гази при горінні в чистому кисні дають вищу температуру полум’я. При такій температурі плавиться багато металів. ВИПЛАВЛЯННЯ СКЛА

Номер слайду 9

РАКЕТНЕ ПАЛИВО Рідкий кисень використовують як окисник у ракетних двигунах і ракетоносіях. ВИБУХОВІ РЕЧОВИНИ Рідкий кисень використовують для виготовлення вибухових сумішей — оксиліквітів. У разі їх підпалювання горіння відбувається миттєво з виділенням великого об’єму газуватих продуктів.

Номер слайду 10

МЕДИЦИНА У медицині кисень застосовують при порушенні функції дихання, у разі недостатнього постачання тканин киснем, для анестезії тощо. ПІДТРИМКА ДИХАННЯ В УМОВАХ НЕСТАЧІ КИСНЮ Газуватий кисень застосовується для підтримки дихання в середовищі з недостатнім умістом кисню: для дихання водолазів, шахтарів, пожежників, льотчиків і космонавтів.

Номер слайду 11

Проблема чистого повітря. Склад повітря на поверхні Землі майже сталий. Лише високо в горах уміст кисню в повітрі зменшується. Але внаслідок природних явищ або діяльності людини склад повітря може істотно змінюватися, що призводить до його забруднення.

Номер слайду 12

Біологічна роль кисню. Кожний знає, що життя без кисню на нашій планеті неможливе. Під час дихання в легені надходить повітря. Кисень, що міститься в ньому, сполучається з гемоглобіном крові. Продукт цієї реакції розноситься кров’ю в усі органи і тканини, де окиснює різні органічні речовини. При цьому він перетворюється на гемоглобін, який разом із кров’ю повертається в легені, де знову сполучається з киснем. Процеси окиснення приводять до утворення речовин, яких потребує організм для свого росту і розвитку. Деякі такі реакції супроводжуються виділенням теплоти, завдяки чому температура тіла підтримується постійною. Кисень:а) підтримує диханняб) відбуваються реакції окиснення поживних речовинв) вивільняється енергія для діяльності організмуг) вивільняється теплота для підтримання температури тіла теплокровних тварин

Номер слайду 13

Номер слайду 14

У який спосіб можна зменшити споживання кисню людством для своїх технологічних потреб? створення безвідходних технологічних процесів; винесення великих потужних підприємств за межі міст; створення заміських кільцевих шляхів для транспорту; переведення міського транспорту на електротранспорт; встановлення на заводських і фабричних трубах пило газовловлювачів; озеленення міст і сіл.

Номер слайду 15

Вільний мікрофон: Я дізнався…Я навчився…Я зацікавився…Я запам’ятав…Мене здивувало…

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Опрацювати §20. Виконати навчальний проєкт, на вибір :7. «Проблема забруднення повітря та способирозв’язування її», 8. «Поліпшення стану повітря у класній кімнаті під час занять»

Номер слайду 17

https://urok.osvita.ua/materials/chemistry/62346/ https://youtu.be/q. J5 XTr. XZrqw https://youtu.be/Rqnk-KRp1 NY https://www.istockphoto.com/uk/%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D1%96%D0%BF/%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D1%96%D0%BD%D0%B3 Джерела

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
3386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку