Завдання на виправлення різних типів помилок

Про матеріал
Тут подані приклади фонетичних, орфографічних, пунктуаційних, лексичних, граматичних та стилістичних вправ, де потрібно виправити помилки
Перегляд файлу

Завдання на виправлення різних типів помилок

  • Фонетична помилка

Перевірте написання слів та виправіть помилки.

Кужух, деректор, хліб, шчирий, гудзик, зозуля, сніх, дзвякати, дід, лошка, Великдень, прозьба, несеця.

  • Орфографічна помилка

Прочитайте і відредагуйте текст.

Валер'ян Підмогильний “Місто”

Здавалось, далі плевти нема куди. Спериду Дніпро мов спинився в не сподіваній затоці, оточений пра воруч, ліво руч і просто зилено-жовтими передосінніми беригами. Але пароплав раптом з вернув, і довга, зпокійна смуга річки про тяглася далі до ледве помітних пагорків на обріі. Стипан стояв коло поруччя на палубі, мемоволі пірнаючи очима в ту далечін, і мірні удари лопастей пароплавного колеса, глухі капітанові слова коло рупора відберали снагу в його думок. Вони теж спенялись у тій туманній даличині, де не помітно зникала річка, немов обрій становив останню межу його прагнень. Хлопець поволі глянув по ближчих бирегах і трохи сбентежився — на повороті праворуч винекло сило, приховане доти за лукою. Сирпневе сонце стирало бруд з білих хаток, мирежило чорні шляхи, що гналися в поле й зникали десь, посинівши, як річка. І здавалось, той зниклий шлях, зьєднавшись із небом у безмежній рівнині, другою галузю вертався знову до села, несучи йому ввібраний простір. А третій шлях, зкотившись до річки, брав до села свіжину Дніпра. Воно спало серед сонячного дьня, і таємниця була в цьому сні серед стихій, що живили його своєю міцю. Тут, при беризі, село здавалось питомим витвором просторів, чарівною квіткою землі, неба й води.

 

  • Пунктуаційна помилка

Прочитайте текст, перевірте розділові знаки.

Раз була місячна ніч. Кайдаш спав на лаві. Чує він, щось рипнуло, дверима і в хату ввійшов його давній знайомий — херсонський чумак. Кайдаш встав,  і почав балакати з чумаком. Побалакавши в хаті, Кайдаш вийшов на двір і пішов з ним за ворота. От вони вийшли на вулицю і пішли ніби до шинку  але вони перейшли через греблю, минули село, а шинку все не було. Ідуть вони шляхом та все балакають. Вже вони зійшли з гори  прийшли до Росі  перейшли Рось через греблю, а шинку все-таки нема. От вже перед ними ліс. Місяць світить на полі, а під лісом лежить, густа тінь. Кайдаш увійшов у ту тінь і загубив дорогу. Дивиться він  чумака нема, а кругом його товсті дуби та липи. Зверху через гілля промикується світ місяця, й подекуди його проміння блищить на землі    неначе жовті ясні хустки  розстелені по траві, або золоті яблука, розкидані по землі. Кайдаш глянув униз, перед ним росла купа здорових та високих, до самих колін грибів з блискучими як вогонь, вершками. Купа грибів заворушилась, з-під неї вискочили малесенькі зайчики й, почали плигати один через другого. Зайчики почали сміятись, наче малі діти, а над ними піднявся розкішний кущ папороті й зацвів блискучими іскрами. Квітки, сипались, наче іскри з печі а далі з куща виросла здорова, як миска, квітка, вся виткана з золота й вогню, з червоним жаром в осередку. З квітки знялась вогняна птиця й пурхнула на дерево. Кайдаш підняв голову в гору, стукнув лобом об дуба, та й... прокинувся.

  • Лексична помилка

Лексичної помилки немає у рядку

А. заказати товар

Б. відшкодувати шкоду

В. народний фольклор

Г. викликати негативний вплив

Д. відкривати книжку

Е. чинний правопис

Є. натощак

  • Граматична помилка

Перебудуйте речення так, щоб вони були граматично правильними.

Зебра сподобалась дівчатам, перебуваючи на екскурсії.

Малюючи картину, друзі прийшли до мене.

Не здавши завдання, викладач поставив мені 0.

  • Стилістична помилка

Знайдіть у реченнях слова, що не відповідають даному стилю.

Земля - третя планета у нашій Сонячній системі. Ця чудова планета розгортається перед нами як велике полотно, на якому кожна країна, кожен ліс і кожен океан - це окремий шедевр живопису. Земля розташована на відстані близько 149.6 мільйонів кілометрів від Сонця. Її наукова назва - "Тера" або "Планета Земля". Вона є єдиною планетою відомої нам Всесвіту, де існує життя, і грає важливу роль у підтримці цього життя завдяки своїм природним ресурсам та атмосфері. Населена планета різними тваринами: від маленьких комах і пташок до величезних слонів та морських китів. Земля має сферичну форму, яка визначена гравітаційними силами, та є здатною обертатися навколо своєї власної осі. Один оберт Землі навколо власної осі займає приблизно 24 години і визначає добовий цикл. Орбіта Землі навколо Сонця визначає великий оборот приблизно 365 днів і встановлює річний цикл. Атмосфера Землі - це магічна фонова музика, яка ніколи не припиняє свого звучання. Шепіт вітру в деревах, спів птахів на ранок, шум хвиль на березі - ці звуки створюють неперевершену симфонію природи. Земля має атмосферу, яка складається переважно з азоту і кисню, а також інших газів. Ця атмосфера виконує важливі функції, включаючи збереження тепла на планеті, захист від шкідливих космічних випромінювань, і підтримку життя шляхом забезпечення киснем для живих організмів. Земля має велику різноманітність ландшафтів, включаючи гори, річки, океани, ліси, пустелі, тундри та інші. Земля також має багатий біорізноманіття, з мільйонами видів рослин і тварин, які населяють її різноманітні екосистеми. Люди, як вищий вид на планеті, грають важливу роль у впливі на природу та клімат, і їх дії можуть мати серйозний вплив на майбутнє Землі. Земля - це місце, де ми ростемо, живемо і знаходимо натхнення. Вона завжди вражає своєю красою, таємничістю і багатством. Ця планета - наш дім, наша муза і наше найбільше джерело натхнення. Земля - це єдиний відомий нам об'єкт у Всесвіті, де існує життя, і вона є найціннішим ресурсом, який ми маємо. Збереження та вивчення цієї унікальної планети є важливим завданням для науки та суспільства загалом, оскільки це визначає майбутнє нашого світу і вивчення Всесвіту в цілому.

 

docx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку