Завдання по взаємоаналізу дій учнів

Про матеріал
Інший діючий засіб виховання пізнавальної активності - завдання по взаємоаналізу дій учнів.
Перегляд файлу

           2.2 Завдання по взаємоаналізу дій учнів

Інший діючий засіб виховання пізнавальної активності - завдання по взаємоаналізу дій учнів. Найбільше реанальний спосіб організації навчальної діяльності учнів у даному випадку - змінний: одна зміна виконує завдання, інша не пасивно очікує черги, а спостерігає, учні, згадуючи відомості про біодинамічну структуру досліджуваних вправ, помічають помилки, допомагають усувати їх.

      Ще значніші пізнавальні можливості заключають у собі інший вид завдань - контроль за діями товарища (партнера) оцінкою (у балах) за виконання вправи, що розучується. Робота організується так, що виключається взаємооцінка, а це забеспечує велику об’єктивність оцінки. Так, при осноєнні перекиду вперед клас шикується в колонну по чотири-шість. Ті, хто стоїть в другій шерензі оцінює його виконання. Природно, кожна оцінка, що виставляється учнями, контролюється і порівнюється з власною. При розходженні оцінок учневі пропонується пояснити свою думку.

       При виконанні завдань по взаємоаналізу і контролю школярі опановують навичками біомеханічного аналізу, учаться застосовувати знання на практиці. Подібні завдання сприяють прояву самостійності учнів, спонукують їх до розширення й поглиблення знань [2,9].

       Не менш діючий засіб виховання пізнавальної активності - завдання для самостійної роботи. Найчастіше - проведення самостійної розминки.

       Для цього спочатку повідомляються відповідні теоретичні відомості і даються більш прості завдання: підібрати і провести декілька вправ, що впливають на певні групи м’язів; скласти комплекс вправ, придатних для загальної частині розминки, скласти і провести спеціальну розминку до змагання або заняття певним видом вправ. На перших порах завдання виконуються як індивідуальна розминка, а з придбанням необхідних знань і умінь - і як розминка з групою.

       Практикуються і завдання по самостійному виконанню додаткових вправ (головним чином на розвиток фізичніх якостей), між підходами до основних в даному уроці. Наприклад, при виконанні вправ на поперечині або брусах, учні між підходами до снарядів додатково виконують вправи, які розвивають силу м’язів ніг, стрибучість; між спробами в стрибках у висоту - вправи, які розвивають силу м’язів рук, гнучкість і т.д.

docx
Додано
31 грудня 2020
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку