Завдання з логіки "Задачі головоломки"

Про матеріал
Задачі головоломки Завдання містять різноманітні загадки, вказівки, натяки, підказки, підштовхувальні у виборі помилкового шляху рішення чи неправильної відповіді. Вони сприяють вихованню однієї з найважливіших якостей мислення – критичності, привчають до аналізу, сприймання інформації, її різнобічній оцінці, підвищують інтерес до занять математикою.
Перегляд файлу

Задачі головоломки

Математичні завдання, накопичені і перевірені під час багаторічної педагогічної практики, дозволяють ефективно вдосконалювати увагу, уяву, фантазію, образне і понятійний мислення, зорову, слухову пам’ять. В усьому цьому розмаїтті можна назвати в особливий клас завдання, котрі називають задачами головоломками, такими що по справжньому провокують. Завдання містяться різноманітних загадки, вказівки, натяки, підказки, підштовхувальні у виборі помилкового шляху рішення чи неправильної відповіді. Вони сприяють вихованню однієї з найважливіших якостей мислення – критичності, привчають до аналізу, сприймання інформації, її різнобічній оцінці, підвищують інтерес до занять математикою.

Дидактична цінність завдань незаперечна. Потрапляючи в заздалегідь приготовлену пастку, учень відчуває те, що він не додав особливого значення тим нюансам, від яких він потрапив у незручне становище. Такі завдання сприяють формуванню вміння розмірковувати, оволодінню прийомів міркувань, допомагають учням в повній мірі проявити свої здібності та розвинути творчий потенціал.

 

Завдання 21

У Андрія і Бориса разом 11 горіхів. У Андрія і Володі – 12 горіхів, у Борі і Володі – 13 горіхів. Скільки всього горіхів у Андрія, Бориса і Володі разом?

Завдання 22

У дворі були кури й поросята. У них всіх 5 голів, а лап 14. Скільки було курей і поросят?

Завдання 23

У двох баках було однакове число літрів води. Коли з першого взяли 14 води, а з другого 240 л, то в обох баках залишилась однакова кількість води. Скільки літрів води було в баках разом?

Завдання 24

У касира є монети вартістю 2 к. і 5 к. Скількома способами він може видати здачу 28 к.?

Завдання 25

У кімнаті є годинник. Він відбиває цілі години. Скільки ударів на добу робить цей годинник?

Завдання 26

У матері п’ятеро дочок, у кожної по одному брату. Скільки всього дітей у матері?

Завдання 27

У мене сестер і братів порівну. А в моєї сестри вдвічі менше сестер, ніж братів. Скільки нас?

Завдання 28

У мішку 100 кг зерна. Як поділити це зерно на дві частини, щоб у одній було на 20 кг більше, ніж у другій?

Завдання 29

Хлопчик зібрав у коробку павуків і жуків – усього 8 штук. Якщо полічити, скільки всього лап у коробці, то виявиться 54 лапи. Скільки в коробці жуків і скільки павуків?

Завдання 30

Червона Шапочка несла бабусі 14 пиріжків: з м’ясом, грибами і капустою. Пиріжків із капустою було найбільше, причому їх було вдвічі більше, ніж пиріжків із м’ясом, а пиріжків із м’ясом було менше, ніж пиріжків із грибами. Скільки було пиріжків із грибами?

Завдання 31

Чоловікові треба перевезти через річку вовка, козу і капусту. Човен настільки малий, що в ньому можуть поміститися лише чоловік і з ним або вовк, або коза, або капуста. Зрозуміло, що козу не можна залишити на березі з вовком, а капусту – з козою. Що робити чоловікові?

Завдання 32

Як Маші за допомогою 7-літового відра та 3-літрової банки налити в каструлю 5 л води, щоб зварити кашу?

Завдання 33

Як розмістити 6 стільців біля 4 стін, щоб біля кожної стіни було тільки по 2 стільці?

Завдання 34

C:\Users\1\OneDrive\Робочий стіл\Формування креативного мислення на уроках математики в початкових класах\Рисунки\32.jpg

Завдання 35

C:\Users\1\OneDrive\Робочий стіл\Формування креативного мислення на уроках математики в початкових класах\Рисунки\34.jpg

 

docx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку