: «Завтра все буде по-іншому…» (за книгою Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця»)

Про матеріал
- Мета: формувати предметні компетентності: знати основні відомості про автора твору; виразно читати, переказувати уривки книжки; визначати головну думку прочитаного, аргументувати її прикладами, цитатами з тексту; характеризувати образи твору; формувати вміння давати власну оцінку прочитаному;
Перегляд файлу

       Урок позакласного читання української літератури в 7 класі

Тема:  «Завтра все буде по-іншому…»

          (за книгою Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця»)

  • Мета:  формувати предметні компетентності: знати основні відомості про автора   твору; виразно читати, переказувати уривки книжки; визначати головну думку прочитаного, аргументувати її прикладами, цитатами з тексту; характеризувати образи твору; формувати вміння давати власну оцінку прочитаному;

формувати ключові компетентності:

  • соціальну і громадянську: висловлювати власну думку  щодо проблеми дружби та бережливого ставлення до речей; толерантно відстоювати свою позицію в дискусії; виконувати доручену роль;
  • математичну: установлювати причинно-наслідкові зв’язки, виокремлювати головну та другорядну інформацію;
  • уміння вчитися впродовж життя: працювати в парі, групі; поповнювати власний словниковий запас; здійснювати самооцінювання результатів власної і чужої діяльності, рефлексію.

Тип уроку: урок позакласного читання.

Обладнання: виставка книжок «Сучасна дитяча проза», портрет письменниці,  ілюстрації художника Я.Гавриш до книги О.Лущевської «Вітер з-під сонця»,   аудіозапис пісні «Тільки тебе» (муз.В. Трибуховського на слова Л. Архипенко) у виконанні Н.Гордієнко

 

Читання – це віконце, через яке діти бачать,

пізнають світ і самих себе. 

В. Сухомлинський 

Carpe diem (лат. лови день, лови момент)

Горацій. Оди

 

                                    Перебіг уроку

 

І. Мотиваційний етап.

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку.

    Ауторелаксація «Веселка». Звучить шум морської хвилі.

Сядьте зручно, заплющте очі, уявіть, що ви біля моря, над яким з’явилася веселка. Вам легко, спокійно, приємно. Ви вільно себе почуваєте, дихаєте рівно… А тепер встаньте, прогніться і над головою зробіть дугу веселки. Хай у вас все буде гаразд.

    Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день.

 

 

2.  Актуалізація опорних знань учнів.

    Діти, ви знаєте і про це часто говорите, як  важливо мати вірного друга. А ще ми знаємо, що   нашим добрим й вірним другом може бути книга. Саме цей друг   завжди підкаже, заспокоїть, занурить у світ дитинства.

А ось В.О.Сухомлинський висловив свою думку:  «Читання – це віконце, через яке діти бачать, пізнають світ і самих себе».

  • Як би ви прокоментували це висловлювання?
  • А чи могли б ви назвати книги, котрі допомогли вам пізнати світ і самих себе?

     Дякую за висловлені думки, вони цікаві.

  • Як часто ви відвідуєте бібліотеку?  Що вам відомо про сучасну дитячу літературу? Про що вона і чи треба її читати?   

   Учитель:   А зараз я пропоную вам переглянути книги сучасних авторів (О.Гаврош, О.Думанська, І.Андрусяк, М.Павленко, О.Лущевська), творчість яких присвячена дітям. У своїх книгах автори порушують проблеми, які хвилюють сучасне покоління, бо саме вони, дорослі люди, підмічають те важливе в нашому житті, на що ми у свій час не звернули уваги.

    Тож, уперед у світ дитинства.

ІІІ. Цілевизначення та планування діяльності.

  1. Оголошення теми  й мети уроку.

Похожее изображение

Сподіваюсь, що книга Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця» теж стане для вас другом, який щось підкаже, в чомусь допоможе розібратися.

  1. «Коло думок». 
  •                Яке враження від прочитаної книги? Чи все було зрозумілим?

    Можливо, над чимось вона змусила вас замислитись?

  •                Епіграфом до своєї книги О. Лущевська взяла слова Горація, як ви їх 

    розумієте і як вони пов’язані з текстом книги?

ІV. Етап опрацювання навчального матеріалу.

  1. «Асоціативний кущ» ( робота в парах)
  •              Що для вас означає слово «свобода»? (учні обговорюють і записують на запропонованих стрічках слова-асоціації, прикріплюють на дошці і коментують).
  1.    Учитель: А ось  О. Проселкова, член журі конкурсу «Напишіть про мене книжку!»,  вважає, що «свобода»-це літні канікули, це море «із його примхливістю й безмежністю, з морським вітром». Саме «свобода робить природу нашого єства кращою», «свобода має дарувати гармонію і щастя, а не лише перетворюватися на бунти проти посягань на «твою територію»…
  • З яким висловлюванням ви погоджуєтесь, а з яким – ні?

Аргументуйте свою думку.

  •   А як ви розумієте назву книги «Вітер з-під сонця»?

Учитель:  «вітер з-під сонця пролетів в історіях кожного персонажа повісті О.Лущевської, надавши кожному мить очікування свободи, а отже – змогу сказати самому собі абсолютно спокійно і впевнено: «завтра…завтра…». Бо «завтра все буде по-іншому».

  1.  Прес-конференція «Ознайомлення із творчістю Оксани Лущевської»
    (Інтерактивна вправа «Рольова гра»).     

Словникова робота.

 Прес – конференція – захід для ЗМІ, що проводиться у випадках, коли є суспільно значуща новина, і організація або окрема особа, безпосередньо пов`язані з цією новиною, бажають дати свої коментарі, які були б цікаві і важливі для громадськості.

Картинки по запросу оксана лущевська біографіяУчитель: А зараз настав час познайомитися   з автором книги «Вітер  з-під сонця» О.Лущевською ( в ролі письменниці учениця, яка вивчала життєвий і творчий шлях автора книги, учні-«журналісти» підготували запитання).  

Учениця-«О. Лущевська»: Я рада вас бачити і із задоволенням   відповім на всі ваші запитання. 

  • Шановна Оксано,  звідки Ви  родом? (народилась 17 лютого 1982, м. Тальне, Черкаська область)
  •   Яка освіта? (Закінчила філологічний факультет Уманського державного педагогічного університету імені П. Г. Тичини. Вивчала російську літературу та компаративістику, а також дитячу літературу та дитячі студії).
  • Як Ви опинилися в США? (З 2010 по 2012 року навчалася в магістратурі Пенсильванського державного університету (США).  2016 року здобула ступінь доктора наук у галузі освіти в Університеті Джорджії. Нині проживає в місті Шарлот, штат Північна Кароліна, США).
  •  Чи є ще якісь проекти, крім освітніх? ( Так. Я ініціатор проекту "Крок уперед: глобалізуємось разом із українсько-англійськими книжками-картинками", що фокусується на виданні книжок-картинок у видавництві "Братське". Співзасновниця блогу про сучасну дитячу літературу "Казкарка" та "Рейтингу критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року").
  • Чи маєте якісь нагороди? (Лауреат і переможець літературних конкурсів "Золотий лелека" (2008), "Смолоскип" (2009), "Гранослов" (2007), «Витоки» (2008), «Рукомесло» (2008,2009).  Книжка «Друзі за листуванням» у довгому списку премії «Великий Їжак»(2012). Книжка «Солька і кухар Тара-пата» нагороджена дипломом ІІІ ступеня в номінації «Книга для дітей та юнацтва» на IX Міжнародному конкурсі країн-учасниць СНД «Мистецтво книги» (2012).Учасник проекту «Зернятко надії» (дітям про Голодомор 1932-33 років).
  • Що спонукало Вас  зробити спроби в дитячій прозі? («Своє захоплення цариною дитячої літератури вважаю дивовижним бонусом від долі»).
  • Дякуємо за цікаву розповідь і бажаємо нових досягнень та успіхів.

     4.  Літературний диктант  за змістом прочитаного твору  

1.Назвіть головних героїв повісті (Женя і Рися).

2. Де розгортаються події твору? (у Затоці – чорноморському містечку).

3.Чим займається все літо Рися?(допомагає родині)

4.Що продає Рися під час «гарячого сезону»?(продає саморобні сувеніри з мушель, торгує рибою, роздає флаєри)

    5.Як проходили літні канікули в Жені? (відпочивав)

6.Кому Рися розповідає про негаразди? (білому коту)

7.Хто подарував на базарі Жені повітряного змія? (Вадим)

8.Кого втратив Женя?(батька)

9.Де проходить ритуал прощання з минулим ? (на березі)

10.На кого схожий вуличний кіт?(на Вуді Аллена)

11.Що об’єднує обох  дітей? (Затока)

12.Чи було у Рисі дитинство? (ніколи)

  1. Створення сюжетного ланцюжка повісті. Повість «Вітер з-під сонця» – сповнена морем, сонцем, гамором приморського риночку, солоним вітром і надією, історія одного літнього дня.

 Події розгортаються у Затоці – чорноморському містечку, обпаленому південним сонцем.- На березі моря зустрічаються він і вона – чужинець у цих краях і синьоока дівчинка. - А ще білий кіт – не менш важливий герой історії. -Ось уже друге літо Женька з родиною приїздить у Затоку, але цього разу без тата.- Рися тут живе і мусить працювати разом з батьками, особливо влітку: ловити раків, підторговувати на ринку, клеїти з мушель сувеніри.- Вона не забула Женьку, як і він не забув ту синьооку, що приходить йому у снах відтоді, як вони вперше зустрілися на теплоході того літа. - І ось доля знову звела їх, хоч і не зовсім так, як вони собі це уявляли.- Обом ніяково, та їх очі сказали одне одному набагато більше, ніж слова, що так і не злетіли з уст. 

  1.               Робота в групах (5 груп) - Світ дорослих і дітей: Женя, Рися, мама Жені, батьки Рисі, Вадим). Наводячи цитати з твору, дати характеристику героям:

  портрет, вчинки, мова, ставлення до інших, ставлення інших до героя; ваше ставлення до героя.

  • Яку роль у творі відіграє білий кіт?  (Найцікавіша частина оповіді  – це погляд на події очима кота, що є     органічним доповненням невеликого світу-на-березі-моря, де зустрілися двоє по-різному травмованих підлітків. Кіт – місцевий genius loci, який вічно перебуває у пошуках сховку, їжі, тепла. І так само, як підліток, він бажає близькості і розуміння, але не нав’язливості і зверхності. Можливо, коти – вічні підлітки? Білий, головний кіт оповіді, також має слабкість: Рисю, єдину людину, яку він готовий терпіти поруч. Рися розповідає котові про сварки з батьками, любов до велосипеда, секрети ловлі раків і навіть про Женю. Бо коти, на відміну від людей, вміють слухати).
  •  Які проблеми порушує автор в повісті?
  • Як вирішується (якщо вирішується) проблема батьків і дітей  в книзі?
  • Чи існує така проблема у вашому житті? Можливо хтось знайшов у повісті для себе якусь пораду щодо вирішення цієї проблеми?

 

  1. Звучить аудіозапис пісні «Тільки тебе» у виконанні Наталії Гордієнко.

 Час розсипається в пісок,
Хвилини, роки, все минає.
Життя дає нам свій урок,
Єднає долі й розбиває.
Не розстрачу наших днів,
Такі веселі і сумні.

Приспів:
Просто знай, ти моє море і вітер
І за тебе віддам я все на світі.
Просто знай, ти моє сонце і небо
І нічого мені ніж любити тебе більше не треба.

У щастя миті й в час біди
З тобою буду, точно знаю.
В моєму серці тільки ти
І всесвіт сила ця тримає.
Нічого вголос не кажи,
Мою любов ти збережи.


  1. Обмін враженнями.                                                  C:\Users\olga\Desktop\qr-code.png

-  Про  що йде мова  в пісні? 

- Який настрій?

-    Чи має якесь відношення ця пісня до подій, що описуються в повісті?

  1. Бесіда. Підлітковий вік – це досить складний вік з точки зору психологів. Адже ви вже ніби й не маленькі, але ще й не дорослі. Інколи тяжко прийняти правильне рішення, а попросити допомоги ще важче. У підлітковому віці світ перевертається догори ногами, і знайти в ньому себе не так вже й просто. А ще – це пора першого кохання. Воно – чисте, ніжне, нічим не заплямоване, але чомусь таке складне, чомусь викликає не тільки радість, а й сльози.
  • А як ви вважаєте, що таке кохання?
  • Процитуйте, як письменниця описує це почуття, які добирає слова.
  • Назвіть момент справжнього життя для Рисі, для Жеки та його мами.
  • Що значить бути щасливим?
  • Кого з героїв твору можна вважати щасливими?
  • Який шлях подолав кожен із них до свого щастя?

V. Рефлексивно-оцінювальний етап

1. Інсценівка.  Рися і Женя домовилися зустрітися:

  – То до завтра? – Рися киває.  - До…- видихає він, - завтра… 

Показати, як кожен готується до завтрашньої зустрічі(останні глави книги), як вони відчувають цей момент.

VI. Підбиття підсумків

Учитель. На уроці ми говорили про одне із найсвітліших почуттів на світі – кохання. Чи вдалося письменникові  змалювати почуття героїв, їхні хвилювання?

-Чи допоміг письменник відкрити вам щось нове у собі?  Що саме?

- Що ви візьмете з собою у життєву дорогу, а що – ні? Чому?
2. Самооцінювання та взаємооцінювання. 

VІ. Домашнє завдання:

…Женька розводить руки, задирає голову, як баклан, що хоче злетіти. Він пильно дивиться на горизонт, мов хоче втримати те, що відходить із сьогодні, й хоче розгледіти те, що принесе йому завтра. Бо завтра все буде зовсім по-іншому.

Оксана Лущевська ніби стає пліч-о-пліч із героями своїх книжок. Вона не заграє з ними і не повчає. Вона їх уважно слухає і співпереживає. А головне - вона з ними серйозна.

   Записати  власний кінець історії розвитку подій у творі  О. Лущевської «Вітер з-під сонця ». (чи відбулася зустріч? якою вона була?)

3. Заключне слово вчителя.

   Дякую за роботу. І хочу закінчити словами, якими ми починали наш урок: «Читання – це віконце, через яке діти бачать, пізнають світ і самих себе». Читайте книги сучасних авторів, отримуйте відповіді та ловіть день, ловіть момент. «Завтра все буде по-іншому…»

 

Список використаних джерел:

1.Лущевська Оксана —Вікіпедія https://uk.wikipedia.org/wiki/Лущевська_Оксана

2.Оксана Лущевська Вітер з-під сонця / текст Оксана Лущевська ; художниця Яна Гавриш. – К. : Фонтан казок, 2016. – 128 с.

3. Пасєка Юлія Анатоліївна. Уроки позакласного читання - Освітній проект «На урок». htths//naurok.com.ua>uroki-pozaklasnogo-chitannya

 

docx
Додано
16 листопада 2020
Переглядів
2045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку