Завжди поруч. Арт-інструменти посилення особистого потенціалу в кризові періоди життя

Про матеріал
Заняття "Арт-інструменти посилення особистого потенціалу в кризові періоди життя" розроблено для педагогів в рамках проєкту "Завжди поруч". Містить загальні відомості про арттерапію. Наведено арттерапевтичні вправи, які сприятимуть посиленню особистого потенціалу в кризові періоди життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальна організація (установа, заклад) «Шосткинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 Шосткинської міської ради Сумської області»

Номер слайду 2

Бути активним Бути доброзичливим Поважати думку кожного Правило «Ввімкнена камера» Піднята рука Стоп Говорить один (вимикаємо мікрофон) Дотримуватися регламенту.

Номер слайду 3

Арт-терапія (лат. Ars – мистецтво, грец. Therapeia – лікування) - це спеціалізована форма психотерапії, заснована на мистецтві, образотворчій та творчій діяльності. Цей термін з'явився ще в 40-і роки ХХ ст. Його почав використовувати британський лікар і художник Адріан Хілл.

Номер слайду 4

Мені відомі такі методи арт-терапіі…

Номер слайду 5

Методи арт-терапії Ізотерапія Казкотерапія Музична терапія Оригамі терапія Танцювальна терапія Пісочна терапія Кінезіотерапія Лялькотерапія Драматерапія

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кожен обирає для себе ті вправи, які найбільше відповідають потребам і дають можливість швидко відновитися. Якщо ви працюєте самостійно, без залучення спеціаліста, то просто починайте пробувати, й обов’язково віднайдете свою чарівну вправу, яка буде відновлювати ваш ресурс швидко й ефективно”.

Номер слайду 8

Механізм отримання підтримки

Номер слайду 9

Оберіть чи пригадайте ваш образ спокою та стійкості. Зафіксуйте десь цю картинку — наприклад, нехай вона буде в телефоні.

Номер слайду 10

«Українська долонька» Чіткі і прості кроки цієї вправи допомагають відчувати себе більш успішною у творчій роботі, не викликають почуття невпевненості в кінцевому малюнку. Образ долоні- гарний ресурс для подолання труднощів, особливо у воєнний час.

Номер слайду 11

Це заняття допомагає ідентифікувати свої особисті сильні сторони і захисні навички. Допомагає зрозуміти, що ми можемо долати труднощі, використовуючи свої внутрішні таланти і сильні сторони. «Дерево сили»

Номер слайду 12

«Дерево сили» Інструкція: Візьміть великий аркуш паперу, А4 або А3. Обведіть долоню і пальці руки, залишаючи відкритий простір на пальцях. Кисть - це буде стовбур вашого дерева, а пальці будуть гілками. Намалюйте більше гілок і листя на вашому дереві, вони повинні бути великими, щоб розмістити в них слова. У кожному листочку напишіть одну річ, яка допоможе вам подолати важкий час. Це можуть бути особисті сильні сторони, стратегії подолання, приємні події або підтримуючі вас люди.

Номер слайду 13

Ромашка ресурсів Намалюйте ромашку з пелюстками і листочками на стеблі і обов'язково, щоб квітка була заземленою, тобто мала опору – було видно землю, звідки вона проростає. 

Номер слайду 14

На кожній пелюстці напишіть особисту рису, якою ви пишаєтесь і яка допомагає в житті (доброта, комунікабельність, щирість, цілеспрямованість тощо). У кожного буде індивідуальний набір якостей, тому що ми всі різні. На листках напишіть імена людей (родичів, друзів), які вас підтримують у складних ситуаціях. Кількість листя у кожного буде своя, адже це також індивідуальні особливості. Опора – це те, на чому тримається ваша квітка, з чого зростає. Що є вашою опорою в житті? Що є незмінно важливим в різних ситуаціях і з вами завжди? Звичайно, в ідеалі, це і є ваш внутрішній стрижень, ваша опора. Її треба наповнювати і берегти.

Номер слайду 15

Проаналізуйте свій внутрішній стан. Яким видом діяльності хотілося б зайнятися? Якщо ви втомилися — малюйте квіти. Якщо ви злитеся — малюйте лінії. Якщо вам боляче — займіться ліпленням. Якщо нудно — заповніть листок паперу різними кольорами. Якщо сумно — малюйте веселку. Важливо зосередитися на думках — малюйте крапками.

Номер слайду 16

Якщо страшно — плетіть макраме або робіть аплікації з тканин. При обуренні — рвіть папір на дрібні шматочки. Відчуваєте занепокоєння — складайте орігамі. Хочете розслабитися — малюйте візерунки. Хочете щось згадати — малюйте лабіринти. Відчуваєте невдоволення — зробіть копію картини. Відчуваєте відчай — малюйте дороги. Треба щось зрозуміти — намалюйте мандали. Треба швидко відновити сили — малюйте пейзажі. Хочете зрозуміти свої почуття — малюйте автопортрет. Важливо запам’ятати стан — малюйте колірні плями. Якщо треба систематизувати думки — малюйте квадрати. Хочете розібратися в собі і своїх бажаннях — зробіть колаж.

Номер слайду 17

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку