Збереження біорізноманіття в штучних умовах

Про матеріал
Чимало видів у природних екосистемах знаходяться під загрозою зникнення, що, своєю чергою, може призвести до зниження біорізноманіття. Важливу роль у вирішенні цієї проблеми відіграють ботанічні сади і зоопарки, які є унікальним мегаресурсом генофонду рослин і тварин. У спеціальних штучних умовах підтримується існування певної частини представників раритетної фіто- і зообіоти. Це дозволяє за необхідності здійснити їх реінтродукцію, де вони існували раніше, але були втрачені. Ефективною формою збереження біорізноманіття є створення так званих генних банків, у яких зберігається як насіння рослин, так і заморожені культури тканин або статеві клітини. Вони дозволяють здійснити реставрацію природних популяцій раритетних видів. Дана презентація розкриває значення та завдання ботанічних садів, зоопарків і генних банків. Знайомить з найвизначнішими з них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас. Збереження біорізноманіття в штучних умовах. Підготувала. Бабак В. М.

Номер слайду 2

Поміркуйте. Не викликає сумнівів, що режим заповідання сприяє збереженню типових і рідкісних організмів, їх угруповань і середовищ їхнього існування. Яким чином ще можна запобігти втратам біорізноманіття і сприяти його відновленню?

Номер слайду 3

Згадайте 1. Який внесок у науку зробив М. І. Вавілов? 2. Поясніть, чому його вважають піонером створення колекцій насіння культурних рослин.3. Що спільного і чим різнять такі об’єкти природно-заповідного фонду як національний природний парк, заповідник, заказник, пам’ятка природи? 4. Які існують типи заказників залежно від того, що є пріоритетом охорони на їх території?

Номер слайду 4

Потреба збереження біорізноманіття у штучних умовах. Чимало видів у природних екосистемах знаходяться під загрозою зникнення, що, своєю чергою, може призвести до зниження біорізноманіття. Важливу роль у вирішенні цієї проблеми відіграють ботанічні сади і зоопарки, які є унікальним мегаресурсом генофонду рослин і тварин. Львівський ботанічний сад

Номер слайду 5

Завдання штучних природоохоронних об’єктів Одним із завдань ботанічних садів і зоопарків є утримання й розведення рідкісних видів у штучних умовах для створення резервних популяцій. Такі резервні популяції є джерелом реінтродукції (повернення) рослин і тварин у місця, де вини колись існували, а потім з певних причин зникли. Національний ботанічний сад імені М. Гришка

Номер слайду 6

Ботанічні сади Ботані́чний сад́ — науково-дослідницький та культурно-просвітницький заклад, в якому проводиться накопичення колекцій флори з метою її вивчення, збереження, культивування й аклімати - зації; пошук і добір рослин, перспективних для створення зелених насаджень; здійснення інших видів господарської діяльності; робота щодо збереження генофонду рослинного світу. У ботанічному саду створюються ділянки рідкісних і звичайних рослин, а також місцевої природної рослинності. На території України існує кілька десятків ботанічних садів як місцевого, так і загальнодержавного значення. Станом на 2015 рік нараховувалося 30 ботанічних садів і 19 дендропарків. 

Номер слайду 7

Ботанічні сади Національний ботанічний сад імені М. Гришка Національної академії наук України, Ботанічний сад імені О. Фоміна Київського національного 173 університету імені Тараса Шевченка, Ботанічний сад Харківського національного університету імені В. Каразіна. Кременецький ботанічний сад

Номер слайду 8

Ботанічні сади За різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень Національний ботанічний сад імені М. Гришка займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. Унікальний колекційний фонд ботанічного саду налічує більше 13 000 таксонів, що відносяться до 220 родин та 1347 родів.

Номер слайду 9

Нікітський ботанічний садзакінчити. Це комплексна науково-дослідна установа. Заснований у 1812 році ботаніком Християном Стевеном. Ним було зібрано 4500 видів рослин, а загальна кількість висаджених дерев досягла 14332 екземпляри. Нікітський ботанічний сад

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ботанічний сад імені Грінченка

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Львівський ботанічний сад

Номер слайду 14

Зоопарки Зоопа́рк (зоологічний парк) — територія, спеціально створена людиною, з будівлями і обладнанням для утримання, збереження, розмноження зниклих  видів та прилюдного показу тварин. Зоопарк (поступово в Україні приживається сучасний вираз Зоопростір) — одна з унікальних лабораторій зі збереження різноманітності тваринного світу і музей живої природи, створений людиною, що має науково-просвітницьке значення.

Номер слайду 15

Зоопарки Найбільш відомими і обладнаними згідно із міжнародними вимогами щодо утримання тварин у штучних умовах є зоопарки у Києві і Харкові. Київський зоопарк створений у 1908 році. Колекція тварин Київського зоопарку налічує 369 видів, що становить 3010 особин (без урахування домашніх видів і кормових тварин). У різних містах України розташована велика кількість зоопарків – «12 місяців», «Фельдман Еко. Парк», «Подільський», «Сафарі»Зоопарк 12 місяців

Номер слайду 16

Зоопарк «Дванадцять місяців»Розташований у селі Демидів Київської області. Він оформлений в диснеївському стилі.

Номер слайду 17

«Фельдман Еко. Парк»Источник: hotels24.ua© Hotels24

Номер слайду 18

Київський зоопарк

Номер слайду 19

Менський зоопарк

Номер слайду 20

Подільський зоопарк у Вінниці

Номер слайду 21

Рівненський зоопарк

Номер слайду 22

Миколаївський зоопарк. Миколаївський зоопарк

Номер слайду 23

Зоопарк «Сафарі»

Номер слайду 24

Ботанічні сади і зоопарки. Ботанічні сади і зоопарки України дуже різняться за складом і станом своїх колекційних фондів. Поповнення колекцій новими зразками відбувається як за рахунок обміну між цими установами, так і завдяки інтродукції місцевих видів із природних популяцій. Наразі в ботанічних садах усе більше простежується тенденція до спеціалізації — створення і підтримання колекцій за зональним принципом, а в гірських регіонах за висотним. Особини штучно створених популяцій найкраще існують у тих екологічних умовах, в яких проходила еволюція даного виду.

Номер слайду 25

Генні банки Ефективною формою збереження біорізноманіття є створення генних банків. У банках можуть зберігатися як насіння рослин, так і заморожені культури тканин або статеві клітини (частіше зберігають заморожену сперму), з яких можна отримати тварин або рослини. Сьогодні у світі організовано 1300 генних банків рослин, з них 600 — великих. Основною метою банків насіння є передвсім збереження генетичної різноманітності культурних рослин. Їхню діяльність координує «Консультативна група міжнародних сільськогосподарських досліджень».

Номер слайду 26

Генні банки Особливу роль для збереження генетичної різноманітності культурних рослин відіграють банки насіння. Існує 50 банків насіння, у них сконцентровано понад 2 млн зразків. Піонером створення колекцій насіння культурних рослин був М. І. Вавілов, що визнано світовою спільнотою.

Номер слайду 27

Генні банки На жаль, в банках насіння можна зберегти не всі види, оскільки насіння більшості видів тропічних рослин позбавлені властивості перебування у спокої і тому не зберігає схожість. Неможливо зберігати навіть насіння тропічних плодових дерев, таких, як сорти кави, гевеї. Їх можна зберігати тільки у вигляді культури тканин. Банки заморожених клітин зникаючих видів тварин створено в ряді наукових центрів світу.

Номер слайду 28

Генні банки У місті Харків знаходиться Національний центр генетичних ресурсів рослин України, що діє при Інституті рослинництва Української аграрної академії наук і здійснює середньо- та довгострокове збереження насіння генетичних ресурсів рослин у Національному сховищі.

Номер слайду 29

Генні банки Основними напрямами наукової діяльності Центру є інтродукція нових зразків генофонду селекційного походження, місцевих форм та диких співродичів культурних рослин з України та інших країн світу; карантинна перевірка зразків інтродукованих з-за кордону; реєстрація цінних зразків та колекцій генофонду рослин; вивчення світового генофонду рослин.

Номер слайду 30

Генні банки На основі банку насіння створюються банки клітинних ліній in vitro. Це передбачає вивчення умов проростання насіння in vitro, підбір поживних середовищ для отримання і культивування калусних (клітинних) тканин, дослідження умов регенерації рослин in vitro. Загалом культури рослин in vitro існують майже сто років. Ще в 1921 році Льюїс Кнудсон уперше застосував цю техніку для висіву насіння орхідей у стерильних умовах. Вивчення умов регенерації та культивування рослин in vitro є основою для створення біотехнологічних методів відтворення чисельності рідкісних, ендемічних та зникаючих видів рослин.

Номер слайду 31

Висновок. У спеціальних штучних умовах ботанічних садів і зоопарків підтримується існування певної частини представників раритетної фіто- і зообіоти. Це дозволяє за необхідності здійснитиїх реінтродукцію, де вони існували раніше, але були втрачені. Реставрацію природних популяцій раритетних видів також робить можливим наявність колекцій культур, банків насіння, гермплазми. Усе це має велике значення для збереження біорізноманітності.

Номер слайду 32

Повторення1. Які головні завдання в галузі охорони природи виконують ботанічні сади і зоопарки? 2. Що і з якою метою зберігається в генних банках?

Номер слайду 33

Цікавинки. З метою вшанування одного з найстаріших науково-дослідних установ країни — Нікітського ботанічного саду, і у зв’язку із його 200-річчям Національним банком України була випущена ювілейна монета номіналом 50 гривень. Ботанічний сад був заснований у 1812 році на мисі Мартьян неподалік від Ялти. Він є взірцем садово-паркового будівництва, своєрідним музеєм під відкритим небом, у якому зібрано близько 20 тисяч видів рослин із різних районів земної кулі, а також унікальне зібрання представників місцевої і світової флори.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку