Збереження продуктів свіжими

Про матеріал
Продукти, залишені на повітрі, псуватимуться, якщо якимсь чином не забезпечити їхню свіжість. Деякі харчові продукти псуються дуже швидко. Молоко та інші молочні вироби скиснуть протягом кількох годин. Сире м'ясо зіпсується за день. Хліб, торги та інші подібні харчові продукти стануть черствими через два дні. Навіть більшість фруктів і овочів згниють менш ніж за тиждень. Тому завжди було важливо знайти способи зберігання продуктів, щоб вони залишалися свіжими і смачними.
Перегляд файлу

KEEPING FOOD FRESH

Food, which is left open to the air, will go bad unless something is done to keep it fresh. Some foods go bad very quickly. Milk and other milk products will go sour in a few hours. Raw meat will go off in about a day. Bread, cake and other similar foods will go stale in a couple of days. Even many fruits and vegetables will go rotten in less than a week. It has always been important, therefore, to find ways of preserving food in order to keep it fresh and delicious.

Some methods of preserving food are very old. For example, food w?s dried, smoked, or salted thousands years ago. But it was in the early nineteenth century that many of the methods that we use today were invented.

In 1810 Frenchman, Nicholas Appert, discovered a way of keeping food fresh by putting it in bottles and glass jars. The bottled food was heated and no air was allowed to get in. In 1834, Peter Durand, an Englishman, invented the process of canning. He managed to preserve food in air-free metal tins. Finally, in 1831 an American called John Gorric invented the refrigerator, so that food could be kept cold or frozen. Together, these three men and then inventions (bottled, tinned, and frozen food) have had an enormous effect on what we eat and the way food is bought and sold today.

VOCABULARY

fresh [freʃ] — незіпсований, свіжий

to go off — псуватися (про м'ясо)

stale [steɪl] — несвіжий, черствий

canning ['kænɪŋ] — консервування

tin [tɪn] — бляшанка; банка консервів

frozen ['frəuzn] — заморожений

tinned [tɪnd] — консервований; запаяний у бляшану коробочку

QUESTIONS

1. What happens to food, which is left open to the air?

2. How long milk and other milk products, raw meat, bread, cake, and other similar foods, fruit and vegetables are kept fresh?

3. What are the ways of preserving food in order to keep it fresh ?

4. What methods of preserving food are very old?

5. Who are three men who invented Ways of keeping food fresh? What are the methods?

6. How do you keep food fresh ?

Збереження продуктів свіжими

Продукти, залишені на повітрі, псуватимуться, якщо якимсь чином не забезпечити їхню свіжість. Деякі харчові продукти псуються дуже швидко. Молоко та інші молочні вироби скиснуть протягом кількох годин. Сире м'ясо зіпсується за день. Хліб, торги та інші подібні харчові продукти стануть черствими через два дні. Навіть більшість фруктів і овочів згниють менш ніж за тиждень. Тому завжди було важливо знайти способи зберігання продуктів, щоб вони залишалися свіжими і смачними.

Деякі методи зберігання продуктів дуже старі. Наприклад, тисячу років тому продукти сушили, коптили або солили. Але лише на початку дев'ятнадцятого століття було винайдено багато з тих методів, що ми їх використовуємо сьогодні.

1810 р. француз Ніколас Апперт винайшов спосіб зберігання продуктів свіжими, вміщуючи їх у пляшки і скляні глечики. Продукти, вміщені в пляшки, нагрівалися, але повітря не надходило всередину. 1834 р. англієць Пітер Дуранд винайшов процесконсервування. Йому вдалося законсервувати продукти в металевих банках (або бляшаних банках) без повітря. Нарешті, 1831 р. американець на ім'я Джон Горрік винайшов холодильник, щоб продукти могли зберігатися холодними або замороженими. Ці троє людей і їхні винаходи (розміщення в пляшки, консервування і заморожування продуктів) мали величезний вплив на ті продукти, що ми їмо, і на ті, які сьогодні купуються і продаються.