Колективна робота над збіркою стимулюватиме творчу уяву молодших школярів, щоб допомогти їм зрозуміти побачене,почуте,пережите,віднайти зв'язки між явищами та предметами й тим само закласти основи творчого мислення.Також ця робота виховує вольові риси характеру,як самостійність ,сміливість, наполегливість,які відіграють важливу роль у творчому мисленні.
З результатів дослідів та спостережень про вплив газованих напоїв на живіі організми можна зробити висновок , що солодкі газовані напої , зокрема «Кока-кола» , «Пепсі» , «Живчик» , «Спрайт» , мають шкідливий вплив на живі організми і є небезпечними як для здоров’я , так , іноді, і для життя дитини.
Газовані солодкі напої подобаються більшості дітей. Вони здаються смачними , проте завдають неабиякої шкоди дитячому організму та ще й не тамують спрагу . Це під силу лише чистій звичайній воді .
У зв’язку з цим ми розробили рекомендації як правильно втамовувати спрагу :
1.Відмовтеся від газованих напоїв , особливо від солодких , вони не втамовують спрагу.
2.Пийте звичайну чисту воду.
3.Пийте до виникнення спраги.
4.Не вживайте надто холодних напоїв , вони погано засвоюються організмом та можуть спричинити простудні захворювання .Оптимальна температура напоїв для пиття: +15*С - +20*С.
5.Пийте неквапом , маленькими ковточками .
6.Пийте по одній склянці води з інтервалом 30-40 хвилин.
7.Добре втамовує спрагу гарячий зелений чай.
Відмінно втамовують спрагу напої з овочів , фруктів , трав .
Пропонуємо рецепти старовинних українських напоїв для втамування спраги.
Яблучник
Нарізані яблука вкидаємо в киплячий окріп , доводимо до кипіння , вимикаємо , охолоджуємо , вживаємо.
Калинник
Розтираємо стиглі ягоди калини дерев’яною ложкою , відділяємо жмих , проварюємо в окропі , проціджуємо , гарячим відваром заливаємо сік калини , додаємо меду за смаком , охолоджуємо , вимикаємо , охолоджуємо , вживаємо .
Узвар
Кладемо майже повну каструлю фруктів , заливаємо окропом , доводимо до кипіння , додаємо мед , проварюємо 3 хвилини , вимикаємо , охолоджуємо , проціджуємо , вживаємо . Напій значно густіший та концентрірованіший за компот .
Кисіль
Існує кілька різновидів цього стародавнього напою . В основному киселі відрізняються своєю консистенцією : від густого желе до напою . Кисіль хороший тим , що його можна приготувати майже з чого завгодно : фрукти , ягоди , рівень або молоко .
Як приготувати : можна взяти , наприклад , чорницю і збити в блендері до однородної маси . Отримане пюре влити в киплячу воду і довести до кипіння . Далі додати крохмаль , розведений невеликою кількістю води , суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню . Пити охолодженим .
Сирівець
Відомий ще з часів Київської Русі . В 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою .Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу . По суті , це хлібний квас , але без додавання цукру .
Як приготувати : у велику посудину кладеться черствий житній хліб , всипається 4 склянки житнього борошна .Усе це заливається окропом . Посудину накривають кришкою і залишають на добу .Потім ця опара додається в основну посудину , вимішується , доверху доливається вода .Зберігається бочка в прохолодному місці , через 3-4 дні сирівець готовий . По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду .
Сита
Сита ( з наголосом на а )- це розведений водою мед , іноді відвар меду на воді . Мабуть , найдревніший солодкий напій : ще в кам’ яному віці люди вживали мед диких бджіл , розводячи його водою .На Різдво ситою стали підсолоджувати кутю , а в Поліссі сита була окремою ритуальною стравою .
Як приготувати : в ідеалі береться сотовий прісний мед , кладеться в бочку і заливається окропом . У результаті мед розчиняється , а віск спливе . Отриману ситу необхідно процідити і охолодити . Напій готовий .
Ряжанка
Цей кисломолочний напій - не що інше , як йогурт , але без різних добавок . Його рецепт з’явився в Україні кілька сотень років тому : тоді змішувалося молоко і вершки , в результаті виходив різновид кислого молока .
Як приготувати : літр молока доводиться до кипіння , потім тримається на слабкому вогні протягом 1,5- 2годин . Після цього ємність з молоком ставлять у добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години . Потім молоко має трохи охолонути , до нього додається 1-2 столові ложки сметани , ємність закутується теплим рушником і залишається до ранку . Після охолодити і можна пити .
3-Акласу
I.Паспорт проекту
Тип проекту : інформаційний,науково-дослідницький,колективний,
інтегрований,середньотривалий.
Предмети: основи здоров’я,природознавство,я у світі.
Учасники проекту: учні 3-А класу, класовод, батьки.
Актуальність
Колективна робота навколо проекту формує відповідальність,
пізнавальну активність , активізує виховну спроможність батьків та
підсилює виховний вплив теоретичної інформації , спонукає до усвідомлення необхідності дбати про своє здоров’я.
Мета і завдання проекту
напої.
Етапи реалізації проекту
2.Формування груп з урахуванням інтересів та уподобань дітей.
3.Визначення завдань у групах.
4.Робота з різними джерелами інформації.
5.Індивідуальні консультації учням.
6.Збір фотоматеріалів, малюнків.
7.Проведення дослідів.
8.Систематизація та оформлення отриманого матеріалу.
9.Презентація проекту.
1
Очікувані результати
споживання та приготування корисних напоїв.
та вмінь використовувати різні джерела інформації.
2
II.Робота творчих груп.
«Дослідники»
Пошук інформації про історію солодкої газованої води.
Доведено , що газована вода може завдавати шкоди здоров’ю.
Винайшов газовану воду англійський хімік Джозеф Прістлі в 1767 році . Він проводив різні експерименти з газом , який виділяється при бродінні в чанах пивоварного заводу та розробив апарат, який за допомогою насоса збільшував кіль-
кість бульбашок .
Першими марками газованої води , випущеної в Америці ,
стали: «Кока-кола», «Фанта», «Спрайт», «Пепсі-кола».На терто-
рії нашої країни першими стали такі напої ,як «Байкал», «Тархун» , «Буратіно».
«Медики»
Створення розповіді для проведення вікторини про шкідливість
солодких газованих напоїв.
У будь-якій газованій воді як консервант використовується вуглекислий газ. Існує думка , що саме за рахунок бульбашок газована вода добре вгамовує спрагу. Сам по собі вуглекислий газ не шкідливий ,але він викликає відрижку , здуття живота і метеоризм ,що може викликати захворювання органів шлунково-
кишкового тракту.
Газація води здійснюється за допомогою спеціальних апаратів,
таких як сифони , сатуратори. Вуглекислий газ , який вводиться
у воду ,не знезаражує її. Такі процеси відбуваються при механіч-
ному способі газації. Химічний спосіб газації передбачає газацію
вуглекислотою при бродінні.
У газованій воді міститься багато цукру (іноді до 5 ложок
на склянку) .Це негативно впливає на функціонування підшлун-
кової залози та ендокринної системи людини.Крім того велика
кількість цукру призводить до ожиріння , цукрового діабету та
атеросклерозу.(Додатки.Схема№1)
Доведено,що газована вода погано тамує спрагу і викликає
звикання . Це призводить до споживання більшої кількості ріди-
ни , що порушує водно - сольовий баланс в організмі і може викликати хвороби серцево-судинної системи.
У даний час багато людей стежить за своєю фігурою , нама-
гаються пити газовані напої з емблемою «лайт» . Вони містять
3
замінники цукру,що знижує число калорій в напої.Проте вони теж шкідливі.Цукрозамінники ксиліт і сорбітол можуть викликати сечокам’яну хворобу; аспартам призводить до алергії і
зниження зору.
Всі барвники та ароматизатори , що містяться в газованій
воді,розчеплюються в печінці і перевантажують її ; не виклю-
чаються і алергічні реакції організму , висипи , бронхіальна
астма.(Додатки .Схема№2,№3)
Стоматологи також закликають до меншого споживання
газованої води,тому що вона може призвести до виникнення
карієсу.(Додатки.Схема№4)
В результаті проведеної роботи опрацьовано відповідну
літературу і зроблено теоретичні припущення , що солодкі
газовані напої не тільки не тамують спрагу , а й є справ-
жньою калорійною бомбою ,небезпечною для здоров’я , а іноді
і для життя людини.
«Журналісти»
Анкетування учнів третіх класів з метою виявлення ставлення
дітей до солодких газованих напоїв за питаннями:
1.Чи любиш ти солодкі газовані напої?
2.Як часто вживаєш ці напої?
3.Як ти думаєш , чи корисні солодкі газовані напої ?
4.Який твій улюблений солодкий газований напій?
Провівши анкетування третьокласників та проаналізувавши його результати, було виявлено , що значна більшість молодших школярів люблять вживати солодкі газовані напої.
Проте лише 3 учні вживають їх щодня ; інші 2- всього 1-2 ра-
зи на рік.Більшість дітей-1 раз на місяць.
Жодна дитина не назвала солодкі газовані напої корисними;
10дітей не визначилися з конкретною думкою щодо користі чи шкоди цих напоїв; 25 третьокласників вважають їх шкідливими
Для дитячого організму . Проте ніхто з 45 третьокласників не може втриматися від споживання «такої смакоти»,тому вмовля-
ють батьків купувати їм солодкі газовані напої.
Щоб переконати дітей у шкідливості цих напоїв було вирі-
шено провести досліди і узагальнити результати спостережень.
4
«Науковці»
Проведення дослідів.
Дослід №1: Вивчення впливу солодких газованих напоїв на шкарлупу свіжого курячого яйця.
Мета: перевірити вплив газованих напоїв на шкарлупу свіжого курячого яйця.
Обладнання: 4 пляшки різних солодких газованих напоїв, 5до-
машніх свіжих курячих яєць,5пластикових стаканчиків на 100мл,
водогінна вода.
Тривалість досліду:16 днів.
Хід роботи
чик»,№3-«Пепсі»,№4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
гляд і твердість шкарлупи.
у таблицю.(Додатки.Таблиця №1).
Висновок:
Газовані напої погано вплинули на шкарлупу свіжих курячих яєць.
Сама шкарлупа залишилась твердою,але вкрилася слизом ,
темними плямами,змінила свій колір,мала неприємний запах.
Це говорить про інтенсивне розмноження бактерій на шкарлу-
пі яєць.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4.
Так само шкідливо газовані напої впливають на стан зубів.
5
Дослід №2: Вивчення впливу солодких газованих напоїв на лист
герані.
Мета:перевірити вплив газованих напоїв на лист герані.
Обладнання:4пляшки різних солодких газованих напоїв,5 свіжих
зрізаних листочків герані , пластикових стаканчиків на 100мл,
водогінна вода.
Тривалість досліду:12 днів.
Хід роботи
№3-Пепсі», №4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
цю.(Додатки.Таблиця №2).
Висновок:
Газовані напої шкідливо впливають на рослини -листочки герані , які в них стояли, загинули.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4.
Листочок у звичайній воді залишився зеленим та свіжим.
Тому можна впевнено говорити про шкідливий вплив цих
на живі організми.
6
Дослід №3.Вивчення впливу солодких газованих напоїв насіння пшениці.
Мета:перевірити вплив солодких газованих напоїв на пророщен-
ня насіння пшениці.
Обладнання: 4 пляшки різних солодких газованих напоїв, водогінна вода .насіння пшениці , стаканчики.
Тривалість досліду:7 днів.
Хід роботи
чик», №3-«Пепсі», №4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
Висновок:
Солодкі газовані напої шкідливо впливають на насіння
рослин ,насіння пшениці, замочене в них не проросло.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4- в них
з’явилася пліснява.
Насіння пшениці , замочене в звичайній воді ,пустило ко-
рінці та зелені паростки.
Тому можна стверджувати ,що вплив солодких газованих
напоїв на живі організми є шкідливим.
7
Дослід №4. Вивчення впливу солодких газованих напоїв на сви-
нячу печінку.
Мета:перевірити вплив солодких газованих напоїв на свиня-
чу печінку.
Обладнання:4 пляшки різних солодких газованих напоїв,водо-
гінна вода,свиняча печінка, пластикові стаканчики на 100мл.
Тривалість досліду:5 днів.
Хід роботи
чик»,№3- «Пепсі»,№4- «Кока-кола»,№5-водогінна вода.
цю.(Додатки.Таблиця№4).
Висновок:
Газовані напої шкідливо вплинули на свинячу печінку,вона
змінила свою структуру.Печінка ,замочена у солодких газо-
ваних напоях, змінила колір , вкрилася плямами , при на-
тисканні – розпадається.
Найгіршими виявилися результати проб № 4,тому що у ній з’явилися піна і слиз.
Печінка, замочена у звичайній воді, має неприємний запах,
плівку , але при натисканні не розпадається , не має плісняви та піни.
Отже солодкі газовані напої роз’їдають свинячу печінку, тому з упевненістю можна стверджувати , що вони шкідливі
для живих організмів.
8
Творча група «Літератори»
випуск збірки рекомендацій «Як правильно втамовувати спрагу»
З результатів дослідів та спостережень можна зробити висновок,що солодкі газовані напої ,зокрема «Кока-кола», «Пепсі» , «Живчик» , «Спрайт» ,мають шкідливий вплив на живі організми і є небезпечни-
ми, як для здоров’я , так , іноді , і для життя дитини.
Газовані солодкі напої подобаються більшості дітей. Воні здають-
їм смачними , проте завдають неабиякої шкоди дитячому організму
та ще й не тамують спрагу. Це під силу лише чистій звичайній воді .
У зв’язку з цим ми розробили рекомендації : « Як правильно
втамовувати спрагу».
1.Відмовтеся від газованих напоїв, особливо солодких ,вони не втамо-
вують спрагу.
2.Пийте звичайну чисту воду.
3.Пийте до виникнення спраги.
4.Не вживайте надто холодних напоїв, вони погано засвоюються ор-
ганізмом та можуть спричинити проостудні захворювання .Опти-
мальна температура напою для пиття: + 15*С -- +20*С.
5.Пийте неквапом , маленькими ковточками.
6.Пийте по 1 склянці води з інтервалом 30—40 хвилин.
7.Добре втамовує спрагу гарячий зелений чай.
Рецепти старовинних українських напоїв для втамування
спраги.
Яблучник
Нарізані яблука вкидаємо в киплячій окріп, доводимо до кипіння , вимикаємо , охолоджуємо , вживаємо.
9
9
Калинник
Розтираємо стиглі ягоди калини дерев’яною ложкою , відділяємо жмих,
проварюємо в окропі , проціджуємо , гарячим відваром заливаємо сік калини , додаємо меду за смаком , доводимо до кипіння , вимикаємо охолоджуємо , вживаємо.
10
Узвар
Кладемо майже повну каструлю фруктів , заливаємо окропом ,доводимо до кипіння , додаєм мед , проварюємо 3 хвилини , вимикаємо , охолоджуємо , проціджуємо , вживаємо. Напій значно густіший та концентрірованіший за компот.
11
Література
2.Дитяча енциклопедія.-Я пізнаю світ-Автор: Чугуєнко М. В. Вид.
«Ранок» 2006
3.Плєшков А.А. Мир вокруг нас .-2-е узд.-М. : - Просвещение – 2006
4.Ващенко О. М. ,Свириденко С. О. Абетка харчування. Їмо правильно. Навчально-методичний посібник для вчителів 3 клас. –
Київ , 2013
5.Фотоматеріали , малюнки – Інтернет – ресурси.
12
Додатки
Таблиця спостережень №1
№
|
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
04.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
08.09 |
ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО- ЛІР,ЗНИК ЗАПАХ НА- ПОЮ,НА СТІНКАХ СТАКАНА З’ЯВИВСЯ БІЛИЙ ПОЯСОК. |
ЯЙЦЕ БЕЗ ЗМІН, ЗМІНИВСЯ ЗАПАХ НАПОЮ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ ТЕМНІ ПЛЯ- МИ,НА ПОВЕРХНІ ВОДИ І НА СТІН- КАХ СТАКАНУ ВИ- НИК НАЛІТ;ЗАПАХ НЕПРИЄМНИЙ |
ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО- ЛІР,ВКРИЛОСЯ СЛИ ЗОМ;НА СТІНКАХ СТАКАНУ З’ЯВИВ- СЯ НАЛІТ;НЕПРИЄ- МНИЙ ЗАПАХ. |
ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН. |
3 |
14.09 |
ЯЙЦЕ ПОЗЕЛЕНІЛО, НА ПОВЕРХНІ РОЗ- ЧИНУ З’ЯВИЛИСЯ БІЛІ ШМАТОЧКИ;НА СТІНКАХ СТАКАНЧИ КА – БІЛИЙ НАЛІТ.
|
НА ЯЙЦІ З’ЯВИЛИ- СЯ БІЛІ ПЛЯМИ,НА РОЗЧИНІ-БІЛИЙ НА ЛІТ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ БРУНАТНІ ПЛЯМИ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ БРУНАТНІ СМУГИ;ВОНО ВКРИ ЛОСЯ СЛИЗОМ,З’Я- ВИЛАСЯ МОШКАРА |
ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН. |
4 |
19.09 |
ЯЙЦЕ ВКРИТО СЛИ- ЗОМ СВІТЛО-БРУНАТ НОГО КОЛЬОРУ; ШКАРЛУПА ТВЕРДА; ЗАПАХ ЕНПРИЄМ- НИЙ. |
ЯЙЦЕ ВКРИЛОСЯ СЛИЗОМ;ШКАРЛУ- ПА ТВЕРДА;ЗАПАХ НЕПРИЄМНИЙ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, ВКРИТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯМАМИ,ШКАР- ЛУПА ТВЕРДА;ЗА- ПАХ НЕПРИЄМНИЙ |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,ВКРИ-ТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯ- МАМИ,СЛИЗЬКЕ(З УСІХ ПРОБ НАЙ- БІЛЬШЕ ПЛЯМ. |
ЯЙЦЕ СВІТЛЕ, БЕЗ СЛИЗУ,БЕЗ ПЛЯМ;ШКАРЛУ- ПА ТВЕРДА;БЕЗ ЗАПАХУ. |
Таблиця спостережень №2
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
05.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСДІДУ |
2 |
09.09 |
ЛИСТОЧОК ІНІЖКА ПОЖОВТІЛИ. |
ЛИСТОЧОК І НІЖ-
КА ПОЖОВТІЛИ. |
ЛИСТОЧОК І НІЖ- КА ПОЧОРНІЛИ. |
ЛИСТОЧОК ВКРИВ- СЯ ТЕМНО-ЗЕЛЕНИ- МИ ПЛЯМАМИ,ПО- ЖОВТІВ,НІЖКА ПО- ЧОРНІЛА. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
3 |
13.09 |
ЛИСТОЧОК СТАВ НІЖКА НАПОЛОВИ- НУ БРУНАТНА. |
ЛИСТОЧОК НАПО-
ЛОВИНУ ЖОВТИЙ, НАТНА. |
ЛИСТОЧОК ЖОВ- ТИЙ З ЧОРНИМИ ПЛЯМАМИ;НІЖ- КА-З БРУНАТНИМ СЛИЗОМ, |
ЛИСТОЧОК З ЧОРНИ МИ ПЛЯМАМИ;НІЖ- КА З БРУНАТНИМ СЛИЗОМ. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
4 |
18.09 |
ЛИСТОЧО ЗАСОХ ,
СТАВ БРУНАТНОГО НЕПРИЄМНИЙ ЗАП- ПАХ. |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, ГО КОЛЬОРУ ,НІЖ- КА ВКРИТА СЛИ-
ЗОМ;НЕПРИЄМНИЙ |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, ГО КОЛЬОРУ З ЧОР НИМИ ПЛЯМАМИ;
НІЖКА БРУНАТНА, НЕПРИЄМНИЙ ЗА- ПАХ. |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, НИЙ ЗАПАХ. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
13
Таблиця спостережень №3
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
07.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
10.09 |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
10 ЗЕРНИН ПО- КЛЮЧИЛОСЬ. |
3 |
14.09 |
ЗЕРНО НАБУХЛО,ПО-
ЗЕЛЕНІЛО;!НАСІНИНА ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО НАБУХЛО;НЕ ВИВСЯ СЛИЗ;НЕПРИЄМ- НИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО СТАЛО БРУ- НАТНОГО КОЛЬОРУ
НЕ ПРОРОСЛО;НЕ- |
ЗЕРНО СТАЛО БРУ- НАТНОГО КОЛЬО-
РУ;НА СТІНКАХ ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО ПРОРО- СЛО,МАЄ КО-
РІНЧИКИ ТА
РОСТКИ;ВОДА |
Таблиця спостережень №4
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
11.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
13.09 |
ПЕЧІНКА ПОЗЕЛЕНІ-
ЛА ;НЕПРИЄМНИЙ |
ПЕЧІНКА ПОЖОТІ- ЛА;НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ПЕЧІНКА СТАЛА ЛЬОРУ;НЕПРИЄМ- НИЙ ЗАПАХ. |
ПЕЧІНКА СТАЛА
ЛЬОРУ;НЕПРИЄМНИЙ |
ПЕЧІНКА БЕЗ
ЗМІН;ВОДА ПОМУТНІЛА; |
3 |
17.09 |
ПЕЧІНКА МАЄ ТЕМ-
НО-ЗЕЛЕНІ ПЛЯМИ
ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ;ЗВЕРХУ ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ; ПРИ НАТИСКАННІ- ПЕЧІНКА РОЗПАДА- ЄТЬСЯ. |
ПЕЧІНЕА ВКРИТА МИ ;КОЛІР РОЗЧИ- НУ-ЧЕРВОНИЙ; ЗВЕРХУ ПЛІСНЯ-
ВА;НЕСТЕРПНИЙ
ПАХ;ПРИ НАТИС- |
ПЕЧІНКА-СВІТЛА; ЗЬКА ПЛІВКА І ПІ-
НА;НЕСТЕРПНИЙ |
ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
БАГАТО ПЛІСНЯВИ НИЙЗАПАХ;ПРИ НА-
ТИСКАННІ-ПЕЧІНКА |
ПЕЧІНКА ПОСВІТЛІШАЛА; КА;НЕПРИЄМ-
НИЙ ЗАПАХ;ПРИ |
14
Схема №1
Склад солодких газованих напоїв
Схема №2
Хвороби,що викликають солодкі газовані напої
15
Схема№3
Схема№4
16
14
15