Збірник акродиктантів

Про матеріал
Збірник містить акродиктанти і завдання для вибірково-розподільного списування з української мови для учнів 3-4 класів.
Перегляд файлу

image

 

Укладач:

Гайдаманчук Олена Олександрівна, вчитель початкових класів

КЗ «Чуднівський ліцей», спеціаліст вищої категорії,  «старший вчитель».

 

Рецензент:

Гончарук Наталія Михайлівна, заступник директора з навчально-виховної роботи     КЗ «Чуднівський ліцей»,  спеціаліст вищої категорії,  «старший вчитель».

 

 

Матеріали схвалено педагогічною радою протокол №9   від 04.01.2023 р.

 

 

   Збірник містить акродиктанти і завдання для вибірково-розподільного списування з української мови для учнів 3-4 класів.

   Складений відповідно  до навчальної програми: Типова освітня програма, розроблена під керівництвом Савченко О. Я. 3- 4 клас, затверджена наказом МОН № 743 від 12 серпня 2022 року.  Мовно-літературна освітня галузь.

    Може бути використаний вчителями початкових класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

1.            Зміст………………………………………………………………………    3

2.            Передмова  ………………………………………………………………..   4

3.            Ненаголошені е, и, які перевіряються наголосом……………………….  6

4.            Ненаголошені е, и, які не перевіряються наголосом …………………..   7    

5.            Написання слів з апострофом  …………………………………………..  8  

6.            Подовжені приголосні звуки  …………………………………………..   10

7.            Правопис прийменників і префіксів ……………………………………  12  

8.            Власні та загальні іменники …………………………………………….. 13   

9.            Рід іменників……………………………………………………………… 14    

10.       Назви істот і неістот ……………………………………………………. 16

11.       Правопис  закінчення іменників жіночого роду в орудному відмінку     

однини ………………………………………………………………………. 17

12.       Правопис іменників жіночого з основою на приголосний  роду в оруд-      ному відмінку однини………………………………………………………. 19

13.       Правопис  закінчення іменників чоловічого роду в орудному відмін-           

ку однини ……………………………………………………………………  21   

14.       Правопис  закінчення іменників жіночого роду в  родовому відмінку

однини ………………………………………………………………………  24        

15.       Прикметник . Рід прикметників …………………………..…………..   25     

16.       Написання префіксів пре-, при-………………………………………… 27

17.       Правопис особових закінчень дієслів…………………………………. 28

18.       Час дієслів……………………………………………………………….. 30

19.       Неозначена форма дієслова…………………………………………….  31

20.       Прислівник  ……………………………………………………………..  33

21.       Частини мови……………………………………………………………  34

22.       Завдання для вибірково-розподільного списування  на основі акродик-   тантів………………………………………………………………………..    35

23.       Список використаних джерел………………………………………….   89   ПЕРЕДМОВА

    Мовно-літературна освітня галузь «Українська мова» має мету і завдання,  реалізація яких здійснюється за такими змістовими лініями: «Взаємодіємо усно», «Взаємодіємо письмово», «Досліджуємо медіа», «Досліджуємо мовні явища».  Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища» передбачає дослідження учнями мовних одиниць і явищ з метою опанування початкових лінгвістичних знань, норм літературної вимови та правил українського правопису, формування у школярів умінь послуговуватися українською мовою в усіх сферах життя.  А ще упродовж навчання в початковій школі здобувачі освіти опановують способи самоконтролю, саморефлексії і самооцінювання, що сприяє вихованню відповідальності, розвитку інтересу, своєчасному виявленню прогалин у знаннях, уміннях, навичках та їх корекції.  Для цього потрібні нові підходи в організації  освітнього процесу, зокрема роботи на уроці, які б стимулювали активну пізнавальну діяльність школярів, формували вміння самоаналізу, самоконтролю, самооцінки, навчали вдумливо працювати.

   Диктант – один із  видів робіт при навчанні правопису в початковій школі.  Диктанти, які учні пишуть самостійно, дозволяють виявити прогалини, у їхніх знаннях, уміннях, навичках та виділити типові помилки з метою їх подальшої ліквідації.  «Збірник акродиктантів з української мови» має практичну спрямованість.  Це збірник  диктантів подібних до завдань зворотної дії, тому що перші (другі, треті …) літери слів-відповідей утворюють ключове слово –відповідь.  Акродиктанти відтворюють розроблену й успішно апробовану систему завдань, які сприяють удосконаленню правописних навичок учнів. Тренувальні вправи подані із зашифрованими в них словами, висловами. Під час виконання таких завдань не можна переставляти місцями слова та словосполучення. Інакше з підкреслених букв не складеться вислів. Тим самим акродиктанти дають змогу учням відразу ж перевірити правильність виконання завдань і показують рівень, на якому вони опанували той чи інший матеріал.

      Акродиктанти можна використовувати на таких етапах уроку: перевірка домашнього завдання, актуалізація опорних знань, первинне закріплення вивченого матеріалу, рефлексія. Ефективні вони також на уроках узагальнення та діагностуванні  з вивчених тем. Вони дають змогу приділити більше уваги поточному оцінюванню роботи учнів відразу після закінчення засвоєння матеріалу та під час уроку, оцінювати домашні роботи.

    Дані акродиктанти та завдання, створені на їх основі  , можуть бути використані учителем для  організації індивідуальної, парної та групової роботи на уроках.

 

 

        Освітній процес - це процес, що органічно поєднує в собі навчання і виховання учнів.  Тому ключами до акродиктантів  є слова та вислови, які тісно пов’язані зі звичаями, традиціями, історією, народною творчістю, визначними винаходами  украінців та  природою української землі. Деякі з них можна проілюструвати  мультфільмами проєкту каналу «1+1» «Це наше і це твоє».  Це дає можливість для  втілення складових  виховних напрямів національно- патріотичного  виховання.   Адже національно-патріотичне виховання, як основоположне, що відповідає викликам сучасності, так і закладає підвалини для формування свідомості нинішніх і прийдешніх поколінь.   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ненаголошені е, и, які перевіряються наголосом

Диктант 1

Розподіліть слова у дві колонки за групами: 1) з літерою е;     2) з літерою и. 

    Свистулька,  сердечний, вечорниці,  шелестить, липневий, зшиваю,  ледачий, читацький, дешевий,  хвилястий, забинтувати,  ребро, землянка, книжкова, скисає, записник, серпневий.

   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові другої колонки . З цих букв отримаєте слово, що є символом українського народу, святиня та оберіг кожного українця. (Вишиванка.)

 

Диктант 2

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) з літерою е;     2) з літерою и. 

  Сини, листок, гречаний, село, низький, ребро ,весна ,перо,  гриміти, свиня, верба,  озеро, реви, співбесідник, лихий, сирий, серце, ремінець, пиляти, милити.

    Ключ: підкресліть четверту букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом материнської любові, отчого дому і Батьківщини.  (Чорнобривці.)

     

Диктант 3

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                         1) з літерою е;     2) з літерою и.

  Американець, потепліло, змиритись, дописати, стежинка, стихенька, намистинки, заселити, книгарня,  скеляста, шелестіло, скрипаль, запищати, щедрувальники, ребристий.

    Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові другої колонки і прочитайте слово- назву одного з легендарних  оберегів  української родини. (Мотанка).    Вишита сорочка, неймовірна лялька-мотанка - це наші легендарні обереги української родини з давніх-давен. Українські обереги виготовляли власноруч. А кожна складова мала особливий символ і значення. Однією з найперших іграшок на нашій землі є лялька- мотанка. Ця лялька не шиється , не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси й назва мотанка. На обличчі в ляльки –мотанки хрест – символ Сонця. Зв’язуючи вузлики, промовляють побажання «На щастя!», «На здоров’я!», «На радість!».

 https://www.youtube.com/watch?v=ahqQCzpHpeg

     

Ненаголошені е, и, які не перевіряються наголосом

Диктант 1

Розподіліть слова у дві колонки за групами:

1) з літерою е;     2) з літерою и. 

     Кишеня, диктант, верблюд, олень, лелека, абрикос, хвилина, оленятко, шепотіти, пиріг, капелюх, криниці, апельсин, вогнище. 

  Ключ: підкресліть першу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом доброти серця і людяності.( Волошка)

 

Диктант 1

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                              1) з літерою е;     2) з літерою и. 

  Минулий, ясен, рекорд, учитель ,океан, секунда, диктант, ритмічний, легенда, апельсин, ирій, верблюд, Йосип. 

  Ключ: підкресліть першу букву у кожному слові кожної колонки  і прочитаєте ім’я князя Київської Русі, який заснував першу бібліотеку,  побудував храм Софія Київська. ( Ярослав Мудрий)

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Написання слів з апострофом.

Диктант 1

Розподіліть слова у дві колонки за групами: 1) з апострофом;     2) без апострофа. 

Кучерявий, козячий, ім’я, свято, Валер’ян, цвях,  плем’я, львів’янин, рядок, буря, лялька, ув’язнений,  бар’єр, 

    Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові до рідної землі, берегиня української оселі. (Мальва.)

     

Диктант 2

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) з апострофом;     2) без апострофа. 

  Обов’язок, ряжанка, буряки, кав’ярня, прислів’я, зв’язок, зоряний, вогняний, пір’ячко, дрючок, горючий, інтерв’ю, гороб’ятко, ряднина, морквяний, зкам’янілий. 

   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом вічності, молодості, невмирущості, вічного життя.( Барвінок)

       

Диктант 3

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                         

1) з апострофом;     2) без апострофа.

  Хлоп’ята, люлька, люб’язний, цвяхи, святковий, їдальня, об’єкт, миш’як,  рясний, всухом’ятку, рябий, кільця, у торф’янику, полум’я, кучеряві, у кав’ярні.      Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові та злагоди.(Любисток.)

 

Диктант 4

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) з апострофом;     2) без апострофа.

   Об’єм, дерев’яний, свято, цвяшок, узгір’я,  у сузір’ї,  ім’я, неділя, весілля, черв’як, прислів’я, у торф’яниках, нянька, Рябко, рядочок, інтерв’ю,  кип’ятильник, бурячок, святий, у кав’ярні.

 

   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом здоров’я та довговічного  життя. (Безсмертник.)

       

Диктант 5

     Випишіть  з українських народних прислі’їв слова з апострофом.

Книга подібна воді- дорогу проб’є усюди.                                                                               Удар забувається, а слово пам’ятається.                                                         

Бережи  одяг, поки новий, а здоров’я  поки  молодий.                                                           

І від бур’яну користь буває.                                                                                    

Одвага або мед п’є, або сльози ллє.

      Ключ: підкресліть другу від початку букву  кожного  виписаного слова  і прочитаєте закінчення народного прислів’я  «Мудрого кожна прочитана  книжка ….» (Мудрого кожна прочитана  книжка  радує»,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подовжені приголосні звуки

Диктант 1

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) з подовженими приголосними;     2) без подовжених приголосних.

   Щастя, знання, верховіття, чапля, земля, узлісся, теля, бажання, збирання, гудіння, воля, доля,  здирання, яблуня, оселя, складання, насіння, зоря, зозуля.

    Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові та вірності, а ще її називають квітка «люби мене не забудь».(Незабудка.)

 

Диктант 2

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                           

1) з подовженими приголосними;     2) без подовжених приголосних.

     Учення, цуценя, кишеня, верховіття, враження, кошеня, звання, волосся, хлоп’я, здоров’я, значення, зілля, змагання ,черешня ,матуся, доня, каміння, складання, життя, квасоля, криниця. 

image   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом печалі , а ще магічності.(Червоні маки.)

 

Диктант 3

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) з подовженими приголосними;     2) без подовжених приголосних.

  Оголошення, зітхання, скеля, злиття, бабуся, Оля, колосся, очікування , вишня, книгарня ,складання, каміння, диня.

    Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові двох колонок . З цих букв утвориться слово-назва рослини в українському віночку, що є символом краси і дівочої вроди, символ нашої рідної України. (Гілочка калини.)

 

Диктант 4

     Випишіть  з українських народних прислів’їв слова з подовженими приголосними.

Вчення в щасті прикрашає, а в нещасті утішає.                                                                 

За рідний край життя віддай!                                                                                                

Добра справа два століття живе.                                                                                           

Навчання – сонце, а книга – віконце.                                                                                 Знання не кошель: за плечима не носити.                                                                   Знання і мудрість прикрашають людину .                                                                       Як частують, таке й дякування.              

     Ключ: підкресліть другу від початку букву  кожного  виписаного слова  і прочитаєте початок народного прислів’я  «………- найкраще навчання». (Читання- найкраще навчання.)

 

Диктант 5

     Випишіть  з українських народних прислів’їв слова з подовженими приголосними.

Маленька праця краща за велике безділля.                                                                         

Єднання та сміливість перемагають найдужчого ворога.                                                       Сміливий наскок – половина спасіння.                                                                                  Ранні пташки росу п’ють, а пізні – слізки проливають.                                                    

Єднання ворогів долає.                                                                                                           

Як частують, таке й вдякування.              

        Ключ: підкресліть третю від початку букву  кожного  виписаного слова  і прочитаєте закінчення народного прислів’я  «Ложка потрібна, щоб сьорбати суп, а грамота – щоб черпати …  .» (Ложка потрібна, щоб сьорбати суп, а грамота – щоб черпати знання.)

 

Диктант 6

     Випишіть  з українських народних прислів’їв слова з подовженими приголосними.

 У працюючого обличчя рум’яне.                                                                                          

Людина без друзів, що дерево без коріння.                                                              

Одвага або мед п’є, або сльози ллє.                                                                              

Дерево міцне корінням, а людина – тим, що знає.                                                                 

Добра справа два століття живе.                                                                        

Повчання батьків – дітям опора.

         Ключ: підкресліть другу від початку букву  кожного  виписаного слова  і прочитаєте пропущене слова народного прислів’я  «Кожна жаба своє …..  хвалить».  (Кожна жаба своє  болото  хвалить).   

 

 

Правопис прийменників і префіксів.

Диктант  1

  Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                        

1) з  прийменниками;     2)  з префіксами.

     На канікулах, натрапив, довіз, до узвару, на лавці, намовити, звільнити, з історії,  у шафу, утримати.

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова-іменника першої колонки  і прочитаєте назву улюбленої традиційної козацької страви. (Куліш)

 

Диктант 2

     Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                      

1)з  прийменниками;     2) з префіксами.

  Об камінь, обіймати, насипати, на осиці, за школою, заховалось, влізти, в ложці, у ирій, укритися, зрізати, з цирку, під яблуню, підбігти.

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова- іменника першої колонки  і прочитаєте назву найбільшого у світі кошика, який придумали і створили українці.  (Кошлиця)

     Наші майстри винятково винахідливі і талановиті. Гончарні вироби, розпис, вишивання, різьбярство та багато інших цікавинок придумали наші майстри.   Однією із таких блискучих ідей – є кошлиця. Кошлиця – це великий кошик для зберігання кукурудзи. Цей кошик роблять із лози та накривають зверху соломою чи тонкими дошками зі смереки, щоб  врожай гарно провітрювався та зберігався сухим. У кошлиці є двоє дверцят. В оті дверцята, що під дахом , засипають врожай, через нижні – вибирають кукурудзу. Кошлиця стоїть на невеликих ніжках і волога не шкодить врожаю. Наша кошлиця – один з найбільших у світі кошиків.  

https://youtu.be/RyqHdOfx2kQ?list=PLmMdc5EtRgSgzRIdOn6yvSu4coKy6Ofqt                 

 

 

 

 

 

 

 

Власні та загальні іменники.

Диктант 

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                                          

1) загальні іменники;     2) власні іменники.

    Гора, район, Івано-Франківськ,  узбіччя, Донецьк, Наталія, Олексійко, долина, Ївга, Запоріжжя, країна, Едуардівна, Музичук, американець, Литва, Ірпінь.       Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте початок прислів’я, яке закінчується словами  дорожча за золото. (Грудка рідної землі дорожча за золото.)

 

Диктант 2

     Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                           

1) загальні іменники;     2) власні іменники

  Вулиця, Київ, Роман-Кош, річка, історія, Антонюк, Юпітер, Японія, Китай, дя- дько, няня, Україна, острів, місто, Рябко, Англія, українець, Югославія.

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте прислів’я.(В рідному краю, як у раю.)

 

Диктант 3

     Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                            1) власні іменники;     2) загальні іменники.

    Нарцис, Румунія, Україна, Китай, и (у другу колонку), йог, Олесь, Тернопіль, людина, ім’я, Венера, Ольга, супутник, Рим.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте який відомий ліс є в Україні. (Рукотворний ліс

      Один з найвідоміших рукотворних лісів наш! Він називається Великоанатольський. Добре, коли є ліс. Дерева зупиняють вітер, затримують сніг, дозволяючи вирощувати великі врожаї. Але у безводних степах замало води, щоб  росли ліса, тож люди самі зробили  це диво, висадивши кожне дерево та кущ  своїми руками . Зараз у Великоанатольському лісі величезні, як хмарочоси, дуби. Сосни міряються зростом з підйомним краном. Окрім звичних дерев та кущів ,у лісі є екзотичні рослини із різних куточків світу. Через ліс алея виводить до чудового ставка з лебедями, що зветься озеро Кохання.

Рід іменників

Диктант 1

      Розподіліть  іменники у три колонки за групами:                                                            

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

    Волосся, краса, степ, Оксана, закладка, телефон, око, адреса, користь, екран, літо, окраса, вулиця, янголятко, портрет, тепло, айстра, долина, олово, талант, образа, лялька,  актор, ящірка. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я.(Степ та воля- то козакова доля.)

 

Диктант 2

     Розподіліть іменники у три колонки за групами:                                                              

1) чоловічий рід;     2) жіночий рід:    3) середній рід.

      Бажання, оповідання, товариш, картина, яблуко, весло, отаман, Ольга, село, ягня, загадка, акварель, слово, око, настрій, кімната, болото, авто, щічка, Оленка. екран, колесо.

      Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я. (То не козак, що боявся собак.)

 

Диктант 3

     Розподіліть  іменники у три колонки за групами:                                                             

1) чоловічий рід;     2) жіночий рід:    3) середній рід.

  Абрикос. щит, таця, хобі, ластів’ятко, родина, електрика, океан, колектив, очерет, бібліотека, інтерв’ю, багаття, замок, айстра, секунда, ангелятко, асфальт, коридор, організм. тривога, екскурсія, небо, вокзал, ескімо, інтернет, бажання, пшениця, українка, авто. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я. (А що козакові треба – степу, хліба, неба.)

 

Диктант 4

    Розподіліть  іменники у три колонки за групами:                                                               1) середній рід;     2) жіночий рід:    3) чоловічий рід.

    Каструля, ознака, бензин, колесо, Німеччина, екран, озеро, Японія, знання, щука, завод, пиріг, ангелятко, кіно, окраса, інтернет, болото, ескімо, сигнал, театр, вантажівка, опера, очерет, листок , золото, янгол, їжа, намистинка.

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я. (Козак без коня, що воїн без пістоля.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назви істот і неістот.

Диктант 1                                     Розподіліть  іменники у дві колонки за групами:                                                                  

1) назва істот;     2) назва неістот.

   Торт, указка, майстер, інструмент, морква, акула, професор, антена, антилопа, Наталка, мелодія, олівець, американець, намистина, комар, інженер, термометр, акваріум, сова.

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і дізнаєтесь, що першим з’явилось саме в Україні. (Мапа на кістці мамонта.)          Одна з найдавніших мап у світі, знайдених на Землі, наша!  Був час, коли не іс нувало ні паперу, ні олівців зовсім. І щоб намалювати, наприклад мапу, потрібні були кістка великої тварини та камінь. Отаку мапу і знайшли в Україні, у по селенні древніх мисливців. На ній було зображено річку, дерево та курінь. Це - наше і це - твоє!

https://www.youtube.com/watch?v=bnbU3_l65HI  

 

 

Диктант 2                                     Розподіліть  іменники у дві колонки за групами:                                                                  

1) назва істот;     2) назва неістот.       Пенал, перукар, акваріум, Елла, сестра, сорока, театр, річка, акробат, панда, океан, намистинка, Ельдар, равлик.

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і дізнаєтесь яка тварина з України стала  найвідомішою твариною світу  у 2022 році. (Пес-сапер Патрон)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Правопис  закінчення іменників жіночого роду в орудному

відмінку однини. 

Диктант 1 

   Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному відмінку однини будуть мати:                                                                                           

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

    Чаша,  фантазія, акація,  книга, тривога, електромережа, перемога, рація, рукавиця,  вежа,  картина, Олеся, глибина, Бразилія,  Англія, сестра, неділя, Ася. 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої і третьої  колонок  і прочитаєте словосполучення, що було пов’язане з назвою Чорного моря.  (Червона фарба).

   Особлива червона фарба-наша! В давнину її називали червленою. Рецепт приготування тримали у великій таємниці. Своєю назвою диво-барвник завдячує маленькому черв’якові- червецю, що селиться влітку в корінцях лісової суниці. У червні корінці дбайливо збирали, сушили і виготовляли фарбу, що цінувалася на вагу золота. За легендою візантійські купці спеціально споряджали за нашою фарбою каравани до Києва, бо забарвлений нею одяг виглядав неперевершено і дуже цінувався і навіть море, через яке пливли купці , називали Червним. І тільки згодом вже Чорним.

https://www.youtube.com/watch?v=JgdJ0eseLvo

 

Диктант 2 

   Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                      

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

    Чашка, сукня, подія, енергія, огорожа, Чехія, ялина, сорока, осика, Емілія, Рая, лисиця, ядриця, епоха, ноша, армія, афіша, рулетка.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої і третьої  колонок  і прочитаєте , де містяться найбільші запаси солі у Європі. (Соляна печера.) 

  Зовсім без солі не може прожити жодна людина. Її видобувають по всьому світу, і в Україні. Наші запаси солі найбільші в Європі. А утворена соляна печера стала настільки велика, що в ній навіть літали на повітряній кулі. Нашої солі дуже багато. Якщо посипати нею всю планету, то вона вкриється сіллю наче сніжною ковдрою.

https://www.youtube.com/watch?v=8YXdnNU5Llc  

 

 

 Диктант 3                                                                                                                                  

Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                    

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

     Вершина, Румунія, афіша, сажа, криниця, волошка, конвалія, аплікація, Ася. неділя, іржа, актриса, ялиця, акація, станція, павутина,  ноша, гімназія, дитина, колія, історія, оселя, вечеря, Аня.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте назву найстарішого і найвідомішого заповідника у світі, що знаходиться на Україні. (Асканія-Нова.)

    В Україні існує дивний степ, жодного разу не ораний, дикий. Хазяйнують там не люди, а тварини. І називається він – заповідник «Асканія–Нова». Там вільно живуть тварини з усього світу. Зебри з зубрами, дикі коні Пржевальського, рідкісні рослини, птахи та комахи. «Асканія–Нова» – один з найстаріших та найвідоміших заповідників у світі, з унікальним та чарівним світом.

 https://www.youtube.com/watch?v=yD-Cbbs10cI

 

Диктант 3 

      Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                      

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

    Столиця, вежа, яблуня, чайка, хвоя, зброя. тиша, лінія, армія, українка, гармонія, сальвія, власниця, пташка, електромережа, течія, чарівниця, м’ята, мумія, іржа, ружа, кобза, завія, новина. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте як називають вечір перед Різдвом. (Святвечір.) 

     Здавна на Святвечір українці традиційно готують багате частування, аби наступний рік був щедрим. Головує на Різдвяному столі кутя- смачна і корисна, схожа на кашу страва, що символізує єдність роду. Увар із сухофруктів. Фруктів, якими влітку був багатий сад-це символ нового життя. Страви із квасолі і гороху, щоб як у стручку багато квасолин ставало багато друзів, родичів і множився достаток родини. Вареники, пиріжки, хліб, риба, гриби і, звичайно, борщ, який кожна господиня готує за особливим рецептом, вкладаючи майстерність і душу. Стіл накривають гарною скатертиною, а на кожен кут кладуть часник- оберіг від злих сил та хвороб та бажають Світлого Різдва. https://www.youtube.com/watch?v=6cFYeirOZbg   

 

  Правопис іменників жіночого з основою на приголосний  роду в орудному відмінку однини

Диктант 1 

     Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                            

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

     Вічність, сіль, річ, матір, ініціативність, ніжність, піч, ніч, область, любов, честь, зустріч, вісь, кров, охайність, користь, зелень, осінь. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте, що було колись найкращою прикрасою українських дівчат. (Віночок.)

 

Диктант 2                    

  Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                            

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

     Осінь, любов, совість, терплячість, сіль, радість, тінь, матір, ініціативність, зелень, кров, річ, чесність, користь, вісь, печаль, активність, суміш.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте, що було обов’язковою   частиною українського дівочого віночка.  (Стрічка.)

 

Диктант 3

    Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                            

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

    Любов, злість, рись, осінь, ініціативність, людяність, мить, емаль, кров, матір, нить, легкість, якість. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої та другої   колонок  і прочитаєте, назву квітки українського дівочого віночка, що  є символом кохання, ніжності і вірності. (Ромен-зілля або ромашка)

 

Диктант 4 

    Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                            

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

        Заздрість, активність, кров, рись, ртуть, порядність, матір, туш, мазь, область, мідь, вуаль ,радість, обережність, любов, сталь, печаль, жадібність, цвіль, роль, цінність, ініціативність, суміш.  

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте слово- синонім до слова козаки. (Запорожці.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Правопис  закінчення іменників чоловічого роду в орудному відмінку однини

Диктант 1                      

     Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                     

1) закінчення -ом;     2) закінчення -ем:    3) закінчення -єм.

      Круг, сторож, трофей, пейзаж, Івась, плуг, Едегей, вуж, обруч, рік, луг, червень, рій, Анатолій, індіанець, горіх, берег, соловей, ирій, кожух. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої  і третьої   колонок  і прочитаєте назву незвичайних садів України. (Співочі тераси.)  Дивовижні «Співочі тераси» - наші. Це такі сади, що співають. Задумували їх, щоб вирощувати смачні теплолюбні ягоди та фрукти. І несподівано помітили, коли вітер шелестить листям та дме у металевих трубах, вбудованих у тераси - звучить пісня. Отже фрукти зріють під чудовий супровід. Створюється враження, що знаходишся у дивовижному театрі просто неба. 

https://www.youtube.com/watch?v=_cutjkT8de4

 

Диктант 2 

      Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                      

1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

     Сміх, портфель, геній, іній, рух, Еміль, пирій, хлопчик, дуб, червень, соловей, Іван,  обрій, Еміль, Леонід, Роман, Віталій, ранець, англієць, Андрій, льон.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої  і третьої   колонок  і прочитаєте, що в Україні є тричі рекордсменом у книзі Гіннеса. (Гіпсова печера.)

   Найдовша в світі природна гіпсова печера – наша. Гіпс швидко застигає і приймає будь-яку форму. Його використовують, коли будують, лікують, майструють, створюють. Цю печеру створила природа. Спочатку було море. Минули роки, море висохло. Змінювався краєвид. Виросли гори Карпати. Дно моря опустилося під землю, з’явилися нові річки. І утворилася печера з гіпсовими бурульками. Щоб обійти її, знадобиться не менше тижня! А висота печери – як чотири жирафи. Наша печера тричі рекордсменка у книзі Гіннеса.

https://www.youtube.com/watch?v=MZ5uzHUND4M

 

 

 

Диктант 3 

      Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                     

1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

    Чай, Олексій, замок, обруч, гуляш, півень, метелик, рій, носій, мигдаль, князь, гарбуз, обрій, камінь, палац, парк, злодій, коваль, Едегей, транспорт, Матвій, льон.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої колонки  і прочитаєте, як називається найродючіша земля у світі. (Чорнозем.)

  Українська земля - найродючіша в світі, бо в нас знаходиться чверть всіх запасів чорнозему планети. Якщо правильно обробляти чорнозем, то на ньому виростає найбільша кількість врожаю. У давні часи, коли землі не обробляли, висота рослин була така висока, що не можна було побачити вершника на коні. 

https://www.youtube.com/watch?v=1vNXVKo5EDk

 

Диктант 4 

     Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                     

1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

    Чародій, часник, корінь, олень, збирач, Антон, обрій, Валерій, Йосип, крик, американець, Едегей, альбом, настрій, калач.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте три слова, що пов’язані з бойовою флотилією козаків. (Чайка, човен, козак.)

Унікальний козацький човен Чайка -наш.

     Наша гордість- Запорізька Січ. Жили там відважні козаки, які були дуже вправними воїнами не тільки на суші, а й на морі. Будівництво човнів на Запорозькій Січі розвивалося здавна.Та досягло високого рівня. Яскравим прикладом цього є легендарна козацька Чайка, що  не боялась бурі, ворожих гармат та кораблів. Чайка- бойовий човен з вітрилами та яслами , видовбаний зі стовбура липи чи верби, обшитий із боків дошками та осмолений. Чайка вміщала 10-15 веслярів і до 60 козаків з усім спорядженням та кількома легкими гарматами. Борти чайки обкладали в’язанками очерету, що допомагало судну триматися і захищало від ворожих стріл. До складу Запорізької флотилії входили навіть підводні човни.

https://www.youtube.com/watch?v=J0bbnOK315k

 

 

 

  

Диктант 5 

  Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                    

1) закінчення -ом;     2) закінчення -ем:    3) закінчення -єм.

      Напій, час, нуль, англієць,  настій, альбом, часник, змій, фестиваль, тунель, буряк, обрій, край, буряк, кабачок, учень, гай, стіл, сторож, герой, газ, крик, ячмінь, водій.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву цілющої води в Україні. (Нафтуся.)

      Цілюща вода «Нафтуся»- наша!  «Нафтуся»-унікальна і оздоровлююча. Запаси «Нафтусі» невичерпні. Бо утворюються вони, коли дощ і тала вода проходять крізь особливий грунт і збагачуються природними речовинами. «Нафтусю» п’ють біля джерел у спеціальному будиночку- кюветі. Це важливо, бо лікувальні властивості  втрачаються від тривалого контакту з повітрям. Пити «Нафтусю» приїздять з усіх куточків планети. Тому місце, де відкрили джере-ло «Нафтусі» перетворилось на відомий курорт.

https://www.youtube.com/watch?v=9578mBRu3Hs   

 

Диктант 6 

     Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                                      

1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

 Василь, марш, обруч, пирій, парк, ліс, ирій, солярій, стовб, приймач, калач,  Андрій, душ, біг, носій, Корній, сніг, мороз, вітраж, ніж, хрущ, Антоній, диск.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву оберегу і невід’ємного символу свята Світлого Великодня. (Писанка

     Писанки – унікальний прадавній звичай нашого народу, який з часом пере творився у мистецтво.  Писанка- це пташине яйце, що прикрашене різноманітним орнаментом, що наноситься фарбою або воском за допомогою стеблини, пір’їнки, стеблинки, а іноді навіть пальцями. Кожен колір та візерунок мають особливе значення. Вік писанки дуже поважний. Орнаменти знайдених давніх писанок схожі на візерунки часів Трипільської культури.в давнину вірили, що писанки захищають від хвороб та усякого лиха. Їх клали у зерно, щоб ліпше зберігалося, у вулик, щоб краще роїлися бджоли, дарували писанки із побажаннями добра і здоров’я, доброго врожаю. В Україні є музей писанкового розпису.    https://youtu.be/8RiyQjuQ62k?list=PLmMdc5EtRgSgzRIdOn6yvSu4coKy6Ofqt 

  

 

 

Правопис  закінчення іменників жіночого роду в  родовому відмінку однини

Диктант 1 

    Розподіліть слова іменники жіночого роду у дві колонки , що в родовому

відмінку однини пишемо:                                                                                             1) із закінченням  -і ;     2) із закінченням  -и.

   Груша, фольга, виделка, Аня, суша, наука, кулька, дорога, суша, огорожа, вежа, завірюха, алича, осика, сила. лисиця, Ася, айстра, Маша, юшка, пожежа, афіша, шапка.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої  колонки   і прочитаєте назву того, що з’явилось першим в Україні.  (Гасова лампа.)

  Перша у світі гасова лампа – наша. Коли ще не було електричних ламп, люди користувалися свічками. Їхнього світлам було замало аби ввечері гратися, малювати, читати. Наш винахідник придумав лампу, у яку заливалась рідина – гас. Вона була яскравою і швидко стала популярною у світі. 

https://www.youtube.com/watch?v=YdzNW2ENDN4

 

Диктант 2 

      Розподіліть слова іменники жіночого роду у дві колонки , що в родовому

відмінку однини пишемо:                                                                                              1) із закінченням  -і ;     2) із закінченням  -и.

     Роса, ласка, лисиця, іржа, тривога, тиша, афіша, кулька, Марина ,куля, миша, рослина, ікра, рожа, Іруся, Явдоха, скрипка, яблуня.

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої  колонки   і прочитаєте назву рекордсмена  з усіх літаків планети, який був створений в Україні.(Літак «Мрія»)

  Наш літак «Мрія» найбільший у світі! Він довжиною, як потяг метрополітену, а шириною як Олімпійській стадіон. Він може перевезти 50 слонів або два кашалоти. Наша «Мрія» найбільший рекордсмен з усіх літаків планети. Але у 2022 році він був безжально знищений російськими загарбниками.

https://www.youtube.com/watch?v=tWwzx06-uJc

 

 

 

 

 

 

 

Прикметник

Диктант 4

     Випишіть  з українських народних прислів’їв  прикметники.

Гнів матері, як весняний сніг:  рясно випаде, та скоро розтане.                     Материнська молитва із дна моря підіймає.                                                             

І задрипана ворона  своїм дітям оборона.                                                           

Нерідна мати дитя не жаліє.                                                                                                     

Найдорожча пісня, з якою мати колисала.                                                                    

Тільки в світі правди, що рідная мати.

За  горами  мала  хмаронька,  яка  мати,  така  й  донька.

      Ключ: підкресліть четверту від початку букву  кожного  виписаного слова  і прочитаєте закінчення народного прислів’я «Голівонька в того бідна, в кого матінка…..». ( Голівонька в того бідна, в кого матінка нерідна.)

 

Рід прикметників

Диктант 1 

   Розподіліть прикметники у три колонки за групами:                                                         

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

     Найкращий, обов’язкове, морська, обережна, заяче, активний, йодистий, березовий, елементарне, родюче, родинна, спортивна, ь( у третю колонку), осіннє, ігровий, козацька, екологічна, людський, ь( у першу колонку), шалений, осіння, колискова, економний, омріяна.

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте про одну із відомих водойм України. (Найбільше озеро Морське око)     Унікальні та знамениті на весь світ водойми – наші!  Вода- найцінніший скарб, подарований природою. Наша країна багата річками, унікальними водо-спадами, цілющими мінеральними джерелами , морями, мальовничими озерами. В Україні є понад 3 тисячі озер. Деякі з них стали легендами і приваблюють туристів  з усього світу. Найбільше і найглибше озеро країни природного походження занесено до списку чудес України. Прозоре і чисте озеро оточене первозданними лісами назвали Морським оком, за схожість з величезним блакитним оком на фо- то, зроблених із супутників. Друге за величиною прісноводне озеро Європи, що стало домівкою майже 40 видам риб  також наше. Є навіть озеро, що утворилося ще за  часів  Льодовикового періоду.

 

 

Диктант 2 

        Розподіліть прикметники у три колонки за групами:                                                    

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

       Родинний, коштовна, корисне, осяяна, правдива, освічений, особливе, рідкісне, и( у другу колонку), активна, доброзичливий, омріяний, ввічливий, и( у першу колонку), сонячне, лагідна, и( у третю колонку),незалежне, и( у другу колонку),  нестримна, хоробре, щедрий, абрикосовий.

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте, чим цінним нагородила природа українські землі. (Родовища корисних копалин)

     Цінні у всьому світі корисні копалини – наші! Корисні копалини - справжні скарби, якими багата наша земля. Корисні копалини- це речовини, які люди видобувають із глибин і поверхні Землі та використовують у господарській діяльності і повсякденному житті. Корисні копалини бувають трьох видів. Тверді – це вугілля, сіль, граніт, різновиди руд . рідкі – нафта , мінеральні води та газоподібні , до яких належить природний газ. Місця, де корисні копалини знаходяться у великих кількостях називаються родовищами. Україна входить до числа   провід- них держав світу  за кількістю корисних копалин. Проте їхні запаси не безкінечні і використовувати їх потрібно розважливо, щоб жити у теплих будинках, користуватися транспортом, навчатися і працювати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Написання префіксів пре-, при-.

Диктант 1 

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                              1) слова з префіксом пре-;     2) слова з префіксом при-. 

      Приїхати, претурботливий, прерідний, прикликати, преекономний,  привокзальний, придорожній, премудрий, пребілий, преініціативний, привезти, прибудувати, претовстий, приблизити, приколоти, преактивний.

  Ключ: підкресліть четверту від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте назву музичного народного інструмента. (Трембіта).

Найдовший у світі музичний інструмент – наш. Трембіту придумали для зв’язку у горах, коли телефонів ще не було. А робили її зі смереки, в яку вдарила блискавка. Трембіта – рекордсменка, її внесено у книгу Гіннеса. Вона завдовжки – 8 метрів, а важить лише півтора кілограми, як кіт.                                    

https://www.youtube.com/watch?v=813bkI4OeC8   

 

Диктант 2                            

 Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                             1) слова з префіксом пре-;     2) слова з префіксом при-. 

  Пригірський, прещирий, преелегантний, придивитися, предалекий, привчити, приміряти, прерідний, преініціативний, примерзлий, прикордонний,  превеселий, причинити, прекумедний, преапетитний, привокзальний.

  Ключ: підкресліть четверту від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте назву пісень, якими вітали усіх на Щедрий вечір. (Щедрівка.)

   Щедрувати на Новий рік – наша давня українська традиція. Українці здавна святкують Щедрий вечір. У цей день хлопці ходили від хати до хати щедруючи, бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров’я та добробуту у Новому році. «Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я. А пан, як господар. Господиня, як калина. Їхні діточки, як квіточки.» Щедрування, яскраві музика та танці, обряди сповнені доброї магії.  Українці вірили, що у цей магічний вечір усі побажання, прспівані та промовлені щедрівками, обов’язково здійсняться.

https://www.youtube.com/watch?v=-e8Wa_2djho  

 

 

 

 

 

 

Правопис особових закінчень дієслів

Диктант 1       Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових закінченнях

будуть вживатися букви:                                                                                                            1) –е (-є);     2) –и (-ї) .

     Віємо, посадимо, трусимось, заклеїмо, умиваєш, граєте, ідете, боїмося, лежимо, лізете, лягаємо, мовчите, веселимо, ярмаркуєте.   

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте, що є  одним із природних багатств нашої української землі. (Вугілля)

       Вугілля – наше природне багатство. Наша земля багата корисними копалинами. І однією з найцінніших порід – є кам’яне вугілля. Вугілля – це залишки прадавніх рослин, що існували на Землі дуже давно. Сплинув час під тиском грунту та високих температур рослини скам’яніли і утворилося кам’яне вугілля. Про цінні властивості надзвичайного камінчика дізналися випадково. За легендою, стомленою дорогою чоловік спробував розвести багаття, іскра якого потрапила на ка-мінь, що зненацька розгорівся і став випромінювати тепло. З допомогою вугілля працюють електростанції, виплавляється сталь, обігрівається житло. З вугілля роблять ліки, фарби, скло та багато іншого.

 

Диктант 2      Розподіліть дієслова у дві колонки за групами ,у  яких в особових закінченнях

будуть вживатися букви:                                                                      :                                     1 1) –е (-є);     2) –и (-ї) .

     Переробляєш, говориш, а (у другу колонку), ідеш, дозволяєте, лежимо, економимо, замкнете, експериментуємо, розносимо, малюєш, наполягаєте, економите, їстимуть, інсценізуємо .   

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте, що називають катакомбами. (Підземні галереї)

     Дивовижні підземні галереї- наші! Катакомби – це підземні ходи, з’єднані у лабіринти. Ці лабіринти утворили люди, коли видобували каміння для будівництва. Наші катакомби дуже великі і вирізняються дуже заплутаними ходами. Загальна довжина підземних лабіринтів складає понад 2 тисячі кілометрів. Навіть якщо пройти Україну вздовж і впоперек, то всеодно катакомби виявляться більшими. Наші катакомби –це найбільші  підземні  лабіринти на Земній кулі.  

 

 

Диктант 3   Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових закінченнях

будуть вживатися букви:                                                                                                            1 1) –и (-ї);     2) –е (-є) .

       Наливаєте, адресуємо, волочиш, облетимо, розігрієш, держите, обчислимо, ігноруєш, вийдете, напишемо, стоїте, позичиш, а (у першу колонку), добіжимо, и (у другу колонку), напишете, інсценізуємо.      

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте , яке природне диво є у нас в Україні. (Водоспад на рівнині

     Один з найбільших рівнинних водоспадів у Європі – наш!    За легендою ворожі війська перегородили шлях річці, щоб вода перестала потрапляти до захисників фортеці. Але річка потекла через високу перешкоду і утворила водоспад на рівнині. Наш рівнинний водоспад заввишки, як п’ятиповерховий будинок і спадає з гори трьома кам’яними уступами, мов сходами. Тому він називається каскадним. Водоспад є заповідником і охороняється державою. Життєдайна енергія водоспаду приваблює туристів з усього світу милуватися неймовірною красою та приймати цілющі водні процедури.

 

Диктант 4     Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових закінченнях

будуть вживатися букви:                                                                                                            1 1) –и (-ї);     2) –е (-є) .

      Ярмаркуємо, шарудиш, любите, граємо, інсценізуєш, ялозите, вітаєте, хропимо, і (у першу колонку), завантажите, уявляємо, грієш, волочимо, а ( у першу колонку), розкриваєш, експериментуєте, робимо, кажете, и ( у другу колонку).

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте назву важливого древнього шляху, який пролягав  нашою українською  землею. (Шлях із варягів у греки)

      Важливий древній торговий шлях – наш. Коли ще не існувало пароплавів, потягів чи автомобілів, нашою землею пролягав важливий торговий шлях «Із варягів у греки». Шлях пов’язував Північ та Південь, проходив через 2 моря та 3 річки. Купці – люди, які возили товари, долали цю дорогу за місяць. І привозили додому фрукти, коштовності, прянощі та інші цікавинки.  

https://www.youtube.com/watch?v=qtqfoQ4nqkk

 

 

 

 

 Час дієслів.

Диктант 1

    Розподіліть дієслова у три колонки  за групами:                                                                 1) минулий час;     2) теперішній час:    3) майбутній час.

  Існував, навчатиме, заспокоює, обіцяють, гортали, ремонтував, замовляють, асфальтуватимуть, усміхається, айкала, шаруділо, лінується, шепотітиме, и( у другу колонку), цінує, користувалася, аплодували, ялозить, афішуватиме. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву відомої української глиняної іграшки.(Іграшка Зозулиця наша.)

   Іграшка Зозулиця – наша ! Наша Зозулиця на перший погляд просто глиняна пташка- свищик. А насправді, глиняний стародавній інструмент, на якому можна заграти будь-яку мелодію. Названо зозулицю так завдяки звучанню, що нагадує  спів зозулі. Спершу Зозулиця була тільки дитячою іграшкою, але завдяки своїй багатогранності перетворилася на сакральний оберіг, що віками оберігає родину. Сьогодні Зозулиця- це улюблена іграшка багатьох поколінь і чудовий сувенір для туристів. Наша Зозулиця має дуже поважний вік - біля семи тисяч років. Її символіка зберегла розквіт часів Трипільської культури.

 

Диктант 2                         Розподіліть дієслова у три колонки  за групами:                                                                 

1) минулий час;     2) теперішній час:    3) майбутній час.

     Малюватиме, висить, керував, адресує, ремонтують, ітиме, агукала, молотив, турбуємося, обороняється, співатиму, явився, тягтимуть, вітає, ігнорують, ненавиділи, інсценізував, атакуватимуть.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте. які є вартові у одному з найкращих українських міст.(Кам’яні вартові міста)

    Унікальні кам’яні вартові міста – наші!  Є  нашій країні місто , яке охороняють шляхетні кам’яні  вартові . кожен із них має свою історію і призначення і символізує королівське благородство царя звірів. Цих унікальних стражів у місті нараховують понад чотири тисячі.  Є будинок, на якому майже 100 левових зображень. Лев, що оселився на висоті понад 400 метрів, де спостерігає за всіма з висоти пташиного польоту. Найстаршому левові більше шести сторіч. До лев’ячих рекордів можна додати ще й те, що жодне місто світу навряд чи може похвалитися такою кількістю гербів свого міста.

 

 

Неозначена форма дієслова

Диктант 1                          Розподіліть дієслова у дві колонки  за групами:                                                              

1) неозначена форма дієслова;     2) інші дієслова .

   Мандрували,  повторювати, експериментувати,  думав, експериментує, куштувати, телефонувати, міркуватиме, куштували, оповідати, наполохалася, телефонує, роздивитися, адресувати, милуватимуться, лякатися, обминає, роздивлявся, ь( у другу колонку).

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої колонки  і прочитаєте назву однієї з найважливіших знахідок сучасності- коштовної прикраси з чистого золота, що зберігається в Україні. (Пектораль)

    Унікальні археологічні знахідки – наші!  Українська земля зберігає багато чудес і таємниць: пам’ятки прадавніх культур ,споруди, статуї, амфори, монети, зброя та багато інших цінних знахідок розповідають історію нашої землі. Однією з найважливіших знахідок сучасності є пектораль зроблена з чистого золота. Цю коштовну прикрасу, що важить більше  кілограма одягав Скіфський цар . Пектораль символізує Сонце і складається з трьох ярусів, кожен з яких має особливий символ. Існує три версії пояснення того, що зображено на золотій пекторалі. Перша- це модель Всесвіту, друга- карта Скіфських володінь, третя – стародавній календар. Час від часу ця пам’ятка світового значення виставляється у найпрестижніших музеях світі.  Зберігається пектораль у Музеї історичних коштовностей України в Києві.

 

Диктант 2

   Розподіліть дієслова у дві колонки  за групами:                                                                  1) інші дієслова;     2) інші дієслова неозначена форма дієслова .

      Конструювати, оберігати, відкрили, імітують, доведуть, смакувати, мовити, конструюють, розкриватимуть, и( у першу колонку),обожнювати, сумніватися, тримає, турбуються, усміхатися, ярмаркують.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте. у якій галузі наші  українські вчені першопрохідці.  (Відкриття космосу)

    Видатні відкриття космосу –наші!  Наша країна відома знахідками, розробками та вченими, завдяки яким людство відвідує та вивчає космос. Все почалося більше сторіччя тому, коли українець розробив схему першого літального реактивного апарата.   Мапа поверхні Марса, якої і нині користуються космічні агенції всього світу  теж створена нашим вченим. Наш вчений винахідник –геній керував створенням та виведенням на орбіту першого штучного супутника Землі. Вперше в історії людина вийшла у відкритий космос із ракети, сконструйова- ної нашим видатним співвітчизником. Наші вчені серед першопрохідців світової космонавтики.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Прислівник 

Диктант 1 

    Розподіліть слова у дві колонки  за групами:                                                                     

1) прислівники;     2) іменники з прийменниками .

   Спереду, щодня, у колі,  восени, здалеку, до оселі, з берега, щогодини, всюди. до зали, спочатку, в акваріумі, вчора, щоразу, на руці, зліва, поблизу, в інеї. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  іменника другої колонки  і прочитаєте, як називалися в Україні народні творці, поети та музиканти, які мандрували і несли людям важливі вісті. (Кобзарі)

    Незламний дух кобзарства –наш! Українські кобзарі- це народні творці, поети та музиканти, які мандрували і несли людям важливі вісті. Виглядало це, як музична вистава, де головний герой кобзар веде цікаву розповідь та супроводжує її грою на кобзі. Пізніше з’явилася бандура та ліра, тож кобзарів називали ще бандуристами та лірниками.  Козарі не тільки майстерно співали та грали, вони були , мов мандрівна енциклопедія. Радо ділилися новими знаннями, лікували, давали мудрі поради. Найяскравіші образи кобзарів у мистецтві – козак Мамай – вмілий бандурист, козак, втілення непереможності українського народу . а ще сліпий кобзар, який береже  пам’ять багатьох поколінь та втілює мудрість. Українське кобзарство - унікальне явище світової культури.

 

Диктант 2    

      Розподіліть слова у дві колонки  за групами:                                                                   

1) прислівники;     2) прикметники.

     Лагідна, солодко, елегантно, солодкий, охайні, веселе, лагідно, охайно, перелякано, важливе, корисна, енергійно, творчо, дружний, перелякане, різко, и( у першу колонку), поважний, корисно, мілка, сонні, істинно, важливо, повільна, казково, активно, легкий, активна, казкове.

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  іменника першої колонки  і прочитаєте, як називається українське село, що відоме усьому світу. (Село Петриківка)

     Унікальний Петриківський розпис – наш! Малюнки усіх кольорів веселки здавна прикрашали стіни хатин Петриківки. Люди вірили, що цей красивий звичай несе в оселю радість, тепло і добробут. Малювали це диво пальцями, очеретяними паличками чи пензликами із вистриженої котячої шерсті . Фарби в давнину виготовляли із природніх матеріалів. До сажі, крейди, соку рослин додавали яєчний жовток, молоко, вишневий клей. Але природні фарби –недовговічні, тому щороку у кожній домівці по-новому розквітали казкові птахи, розмаїття чарівних квітів, листя, полум’яні кетяги калини і винограду. Петриківський розпис занесено до списку культурної спадщини людства Юнеско.

 Частини мови

Диктант 1

        Розподіліть слова у три колонки  за групами:                                                                 1) іменники;     2) прикметники;    3) дієслова.

     Тепло, тепліє, атакуючий, атака, навчати, навчання, навчальний, оселитися, оселя, крига, крижаний, грайливий, гратись, гра, образити, образа, привітатися, порада, порадитися,  афішувати афіша, корисне, користується, користь, смішний, сміятися. 

    Ключ: підкресліть першу від початку букв кожного слова  першої колонки   і прочитаєте назву всесвітньовідомого українського таночка. (Гопак)

    Всесвітньовідомий танок  гопак  наш! Придумали хвацького гопака козаки Запорізької Січі. Спочатку  віртуозний танок був подібний до змагань: козаки мірялися силою, показували бойові навички, підбадьорювали одне одного вигуками «Гоп! Гоп!» отак за легендою виникла назва гопак. У традиціях гопака є обов’язкова складова- відмінна фізична форма. Інакше не впоратися зі складними обертами, присядками, широкими стрибками. Нині гопак – візитна картка українського мистецтва, якому багаторазово аплодували глядачі світу.

 

Диктант 2

        Розподіліть слова у три колонки  за групами:                                                                 1) іменники;     2) прикметники;    3) дієслова.

     Працювати, праця, сміливий, переможний,  експеримент,  сміливість, експериментальний,  перемога, експериментувати, перемагати, атака, тривога, атакувати, тривожний,  ранкова, оселитися, ранок, оселя, тривожиться, ненависний, ненависть.

    Ключ: підкресліть першу від початку букв кожного слова  першої колонки  і прочитаєте назву тварини з України, що стала найвідомішою твариною світу в 2022 році. (Пес Патрон)

 

  

image

 

Ненаголошені е, и, які перевіряються наголосом

Завдання 1

   Прочитайте слова. Розподіліть слова у дві колонки за групами, вставляючи пропущені букви е чи и:1) з літерою е;     2) з літерою и.              

   Св…стулька,  с…рдечний, в…чорниці,  ш…лестить, л…пневий, зш…ваю,  л…дачий, ч…тацький, д…шевий,  хв…лястий, заб…нтувати,  р…бро, з…м-лянка, кн…жкова, ск…сає, зап…сник, с…рпневий.

 

image 

      Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові другої колонки . З цих букв отримаєте слово, що є символом українського народу, святиня та оберіг кожного українця.   

 

Завдання 2  

   Прочитайте слова. Розподіліть слова у дві колонки за групами, вставляючи пропущені букви е чи и:1) з літерою е;     2) з літерою и.               

 С…ни, л…сток, гр…чаний, с…ло, н…зький, р…бро ,в…сна ,п…ро,  гр…міти, св…ня, в…рба,  оз…ро, р…ви, співб…сідник, л…хий, с…рий, с…рце, р…мі-нець, п…ляти, м…лити.

 

image 

 

 

  Ключ: підкресліть четверту букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом материнської любові, отчого дому і Батьківщини.    

 

 

 

 Завдання 3

   Прочитайте слова. Розподіліть слова у дві колонки за групами, вставляючи пропущені букви е чи и:1) з літерою е;     2) з літерою и.              

     Ам..риканець, пот..пліло, зм..ритись, доп..сати, ст..жинка, ст..хенька, нам..с-тинки, зас..лити, кн..гарня,  ск..ляста, ш..лестіло, скр..паль, зап..щати, щ..друва-льники, р..бристий.

 

image 

 

 

    Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові другої колонки і прочитайте слово- назву одного з легендарних  оберегів  української родини.  

 

 

Ненаголошені е, и, які не перевіряються наголосом

 Завдання 1   

   Прочитайте слова. Розподіліть слова у дві колонки за групами, вставляючи пропущені букви  е чи и:1) з літерою е;     2) з літерою и.             

     К…шеня, д…ктант, в…рблюд, ол…нь, л…лека, абр…кос, хв…лина, ол…нятко, ш…потіти, п…ріг, кап…люх,  кр…ниці, ап…льсин, вогн…ще.

 

image 

 

Ключ: підкресліть першу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом доброти серця і людяності. 

 

Завдання  2    

   Прочитайте слова. Розподіліть слова у дві колонки за групами, вставляючи пропущені букви  е чи и:1) з літерою е;     2) з літерою и. 

   М..нулий, яс..н, р..корд, уч..тель ,ок..ан, с..кунда, д..ктант,

р..тмічний, л..генда, ап…льсин, ирій, в..рблюд, Йос..п. 

Ключ: підкресліть першу букву у кожному слові кожної колонки  і прочитаєте ім’я князя Київської Русі, який заснував першу бібліотеку,  побудував храм Софія Київська.  

                               

Написання слів з апострофом.

Завдання 1    Розподіліть слова у дві колонки за групами:1) з апострофом;    2) без апострофа.  

  Кучер…явий,  коз…ячий, ім…я, св…ято, Валер…ян, цв…ях,  плем…я,  львів…янин, р…ядок, бур…я, л…ялька, ув…язнений,  бар..єр.

 

image 

 

 

  Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові до рідної землі, берегиня української оселі.  

 

 

 

 

Завдання 2      

Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                             1) з апострофом;    2) без апострофа.  

    Обов… язок, р…яжанка, бур…яки, кав…ярня, прислів…я, зв…язок, зор…яний, вогн…яний, пір…ячко, др…ючок, гор…ючий, інтерв…ю, гороб…ятко, р…яднина, моркв…яний, зкам…янілий.

 

 

 image 

 

 

  Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом вічності, молодості, невмирущості, вічного життя  .

 

 

 

Завдання 3      Розподіліть слова у дві колонки за групами:  1) з апострофом;    2) без апострофа.  

  Хлоп…ята, л…юлька, люб…язний, цв…яхи, св…ятковий, їдальн...я, об…єкт, миш…як,  р…ясний, всухом…ятку, р…ябий, кільц…я, у торф…янику, полум…я, кучер…яві, у кав…ярні. 

 

image 

 

 

  Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові та злагоди.

 

 

Завдання 4 Розподіліть слова у дві колонки за групами:1) з апострофом; 2) без апострофа .

 

      Об…єм, дерев…яний, св…ято, цв…яшок, узгі…ря,  у сузір…ї,  ім…я, неділ…я, весілл…я, черв…як, прислів…я, у торф…яниках, н…янька, Р…ябко, р...ядочок, інтерв…ю,  кип…ятильник, бур…ячок, св…ятий, у кав..ярні.

 

 

image 

  

Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом здоров’я та довговічного  життя.   

 

Подовжені приголосні звуки

Завдання 1

   Розподіліть слова у дві колонки за групами: 1) з подовженими

приголосними;     2) без подовжених приголосних.                                            

   Щас…я, зна…я, верхові…я, чап..я, зем..я, узлі…я, те…я, бажа…я, збира…я, гуді…я, во…я, до…я,  здира…я, яблу…я, осе…я, склада…я, насі…я, зо…я, зозу…я.

 

image 

 

 

  Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом любові та вірності, а ще її називають квітка «люби мене не забудь».

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2

Розподіліть слова у дві колонки за групами: 1) з подовженими

приголосними;     2) без подовжених приголосних.                                            

   Уче…я, цуце…я, кише…я, верховіття, враже…я, коше…я, зва…я, воло…я, хло…я, здоро…я, значе…я, зі…я, змага…я ,череш…я ,мату…я, до…я, камі…я, склада…я, жи…я, ква- со…я, крини…я.

 

 

image 

   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові першої колонки . З цих букв утвориться слово-назва квітки в українському віночку, що є символом печалі , а ще магічності. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3

Розподіліть слова у дві колонки за групами: 1) з подовженими приголосними;     2) без подовжених приголосних. 

        Оголоше…я, зітха…я, ске…я, зли…я, бабу…я, О…я, коло…я, очікува…я, виш…я, книгар..я ,склада…я, камі…я, ди..я.  

 

image 

 

   Ключ: підкресліть другу букву у кожному слові двох колонок . З цих букв утвориться слово-назва рослини в українському віночку, що є символом краси і дівочої вроди, символ нашої рідної України.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правопис прийменників і префіксів.

Завдання  1                                               Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                       

1) з прийменниками;     2)  з префіксами.

       (На)канікулах, (на)трапив, (до)віз, (до)узвару, (на)лавці,      ( на)мовити, (з)вільнити, (з)історії,  (у)шафу, (у)тримати.

image 

 

 

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова-іменника першої колонки  і прочитаєте назву улюбленої традиційної козацької страви.   

 

 

 

 

 

 

Завдання 2

  Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                      

1)  з прийменниками;     2) з префіксами.

    ( Об)камінь, (об)іймати, (на)сипати,( на)осиці, (за)школою, (за)ховалось,(в)лізти, (в) ложці, (у)ирій, (у)критися, (з)різати, (з)цирку, (під)яблуню, (під)бігти.

 

 

image 

 

 

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова- іменника першої колонки  і прочитаєте назву найбільшого у світі кошика, який придумали і створили українці.   

      .             

 

Власні та загальні іменники.

Завдання 1

 Розподіліть іменники у дві колонки за групами:                                                

1) загальні іменники;     2) власні іменники.

   ( Г.г)ора, (Р, р)айон, І,і)ванківці,  (У,у)збіччя,( Д.д)онецьк,

(Н,н)аталія, (О,о)лексійко, (Д,д)олина, (Ї, ї)вга, (З, з)апоріжжя, (К,к)раїна, (Е,е)дуардівна, (М,м)узичук, (А.а)мериканець, (Л.л)итва, (І.і)рпінь.

 

 

 image 

 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте початок прислів’я, яке закінчується словами  «…….дорожча за золото». 

 

 

 

 Завдання 2

      Розподіліть  іменники у дві колонки за групами:                                           

1) загальні іменники;     2) власні іменники

     (В.в)улиця, (К.к)иїв, (Р, р)оманко, (Р,р)ічка, (І,і)сторія,

(А,а)нтонюк, (Ю, ю)пітер, (Я.я)понія, (К.к)итай, (Д,д)ядько, (Н.н)яня, (У,у)країна, (О,о)стрів, (М.м)місто, (Р.р)ябко, (А.а)нглія, (У.у)країнець, (Ю.ю)гославія.

 

 

image 

 

 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте прислів’я. 

 

 

 

Завдання 3

     Розподіліть  іменники у дві колонки за групами:                                           

1) власні іменники;     2) загальні іменники.

    (Н, н)арцис, (Р, р)умунія, (У, у)країна,  (К, к)итай, и (у другу колонку),(Й, й)ог, (О, о)лесь,  (Т, т)ернопіль, (Л,л)юдина, (І,і)м’я, (В,в)енера, (О.о)льга, (С,с)упутник, (Р, р)им.

image 

 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і прочитаєте який відомий ліс є в Україні.   

 

 

Рід іменників

Завдання 1

  Розподіліть іменники у три колонки за групами:                                              

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

  Волосся, краса, степ, Оксана, закладка, телефон, око, адреса, користь, екран, літо, окраса, вулиця, янголятко, портрет, тепло, айстра, долина, олово, талант, образа, лялька,  актор, ящірка. 

 

image 

 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я про козаків.

 

 

 

 

 

Завдання 2

   Розподіліть іменники у три колонки за групами:                                             

1) чоловічий рід;     2) жіночий рід:    3) середній рід.

   Бажання, оповідання, товариш, картина, яблуко, весло, отаман, Ольга, село, ягня, загадка, акварель, слово, око, настрій, кімната, болото, авто, щічка, Оленка. екран, колесо.

 

image 

 

 Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я про козаків.

 

 

 

 

 

Завдання 3

 Розподіліть іменники у три колонки за групами:                                               

1) чоловічий рід;     2) жіночий рід:    3) середній рід.

  Абрикос. щит, таця, хобі, ластів’ятко, родина, електрика, океан, колектив, очерет, бібліотека, інтерв’ю, багаття, замок, айстра, секунда, ангелятко, асфальт, коридор, організм, тривога, екскурсія, небо, вокзал, ескімо, інтернет, бажання, пшениця, українка, авто. 

 

image 

 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я про козаків.  

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 4

Розподіліть іменники у три колонки за групами:                                                

1) середній рід;     2) жіночий рід:    3) чоловічий рід.

 Каструля, ознака, бензин, колесо, Німеччина, екран, озеро, Японія, знання, щука, завод, пиріг, ангелятко, кіно, окраса, інтернет, болото, ескімо, сигнал, театр, вантажівка, опера, очерет, листок , золото, янгол, їжа, намистинка.

  

image 

 

 

Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова трьох колонок  і прочитаєте прислів’я про козаків.

 

 

 

 

 

 

Назви істот і неістот.

Завдання 1

 Розподіліть іменники у дві колонки за групами:                                                

1) назва істот;     2) назва неістот.

   Торт, указка, майстер, інструмент, морква, акула, професор, антена, антилопа, Наталка, мелодія, олівець, американець, намистина, комар, інженер, термометр, акваріум, сова.

 

image 

 

 

 

     Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і дізнаєтесь, що першим з’явилось саме в Україні .    

Завдання 2                                     Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                        

1) назва істот;     2) назва неістот.

      Пенал, перукар, акваріум, Елла, сестра, сорока, театр, річка, акробат, панда, океан, намистинка, Ельдар, равлик.

 

 

image 

 

 

 

Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова двох колонок  і дізнаєтесь яка тварина з України стала  найвідомішою твариною світу  у 2022 році.  

 

 

 

Правопис  закінчення іменників жіночого роду в орудному відмінку однини. 

Завдання  1

  Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                               

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.     Чаша,  фантазія, акація,  книга, тривога, електромережа, перемога, рація, рукавиця,  вежа,  картина, Олеся, глибина, Бразилія,  Англія, сестра, неділя, Ася. 

 

image 

 

 

Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої і третьої  колонок  і прочитаєте словосполучення, що було пов’язане з назвою Чорного моря .  

 

 

 Завдання 2

 Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                               

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

    Чашка, сукня, подія, енергія, огорожа, Чехія, ялина, сорока, осика, Емілія, Рая, лисиця, ядриця, епоха, ноша, армія, афіша, рулетка.

 

 

image 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої і третьої  колонок  і прочитаєте , де містяться найбільші запаси солі у Європі.   

Завдання 3

   Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                               

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

     Вершина, Румунія, афіша, сажа, криниця, волошка, конвалія, аплікація, Ася. неділя, іржа, актриса, ялиця, акація, станція, павутина,  ноша, гімназія, дитина, колія, історія, оселя, вечеря, Аня.

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте назву найстарішого і найвідомішого заповідника у світі, що знаходиться на Україні.  

 

    

Завдання 4

  Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини будуть мати:                                                                               

1) закінчення -ою;     2) закінчення -ею:    3) закінчення -єю.

    Столиця, вежа, яблуня, чайка, хвоя, зброя. тиша, лінія, армія, українка, гармонія, сальвія, власниця, пташка, електромережа, течія, чарівниця, м’ята, мумія, іржа, ружа, кобза, завія, новина

 

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте як називають вечір перед Різдвом.   

      

 

  Правопис іменників жіночого з основою на приголосний  роду в орудному відмінку однини

 Завдання 1

  Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однинипишемо:                                                                                       

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.      Вічність, сіль, річ, матір, ініціативність, ніжність, піч, ніч, область, любов, честь, зустріч, вісь, кров, охайність, користь, зелень, осінь. 

image 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте, що було колись найкращою прикрасою українських дівчат.  

 

 Завдання 2

Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                       

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

     Осінь, любов, совість, терплячість, сіль, радість, тінь, матір, ініціативність, зелень, кров, річ, чесність, користь, вісь, печаль, активність, суміш.

    image 

Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте, що було обов’язковою   частиною українського дівочого віночка.   

 Завдання 3

 Розподіліть слова іменники жіночого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однинипишемо:                                                                      1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.

    Любов, злість, рись, осінь, ініціативність, людяність, мить, емаль, кров, матір, нить, легкість, якість

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої та другої   колонок  і прочитаєте, назву квітки українського дівочого віночка, що  є символом кохання, ніжності і вірності або як по-іншому називали ромашку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                    4

 Розподіліть  іменники жіночого роду у три колонки , що в орудному

відмінку однини пишемо:                                                                                       

1) з подвоєнням букв;     2) без подвоєння букв:    3) з апострофом.         Заздрість, активність, кров, рись, ртуть, порядність, матір, туш, мазь, область, мідь, вуаль ,радість, обережність, любов, сталь, печаль, жадібність, цвіль, роль, цінність, ініціативність, суміш. 

 

image 

 

 

Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої   колонки  і прочитаєте слово- синонім до слова козаки.   

 

 Правопис  закінчення іменників чоловічого роду в орудному відмінку однини  Завдання 1

 Розподіліть слова іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -ем:    3) закінчення -єм.       Круг, сторож, трофей, пейзаж, Івась, плуг, Едегей, вуж, обруч, рік, луг, червень, рій, Анатолій, індіанець, горіх, берег, соловей, ирій, кожух.

 image 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої  і третьої   колонок  і прочитаєте назву незвичайних садів України.  

                    2

  Розподіліть   іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

     Сміх, портфель, геній, іній, рух, Еміль, пирій, хлопчик, дуб, червень, соловей, Іван,  обрій, Еміль, Леонід, Роман, Віталій, ранець, англієць, Андрій, льон.

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої  і третьої   колонок  і прочитаєте, що в Україні є тричі рекордсменом у книзі Гіннеса. 

 


                    3

    Розподіліть   іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

Чай, Олексій, замок, обруч, гуляш, півень, метелик, рій, носій, мигдаль, князь, гарбуз, обрій, камінь, палац, парк, злодій, коваль, Едегей, транспорт, Матвій, льон.

    

 

image 

 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова другої колонки  і прочитаєте, як називається найродючіша земля у світі.  

    

 

 

                    4

          Розподіліть   іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

    Чародій, часник, корінь, олень, збирач, Антон, обрій, Валерій, Йосип, крик, американець, Едегей, альбом, настрій, калач.

 

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте три слова, що пов’язані з бойовою флотилією козаків.  

 

 

 

 Завдання 5

   Розподіліть   іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -ем:    3) закінчення -єм.

      Напій, час, нуль, англієць,  настій, альбом, часник, змій, фестиваль, тунель, буряк, обрій, край, буряк, кабачок, учень, гай, стіл, сторож, герой, газ, крик, ячмінь, водій.

 

image

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву цілющої води в Україні.

 


 Завдання 6

      Розподіліть   іменники чоловічого роду у три колонки , що в

орудному відмінку однини будуть мати:                                                               1) закінчення -ом;     2) закінчення -єм:    3) закінчення -ем.

 Василь, марш, обруч, пирій, парк, ліс, ирій, солярій, стовп, приймач, калач,  Андрій, душ, біг, носій, Корній, сніг, мороз, вітраж, ніж, хрущ, Антоній, диск.

 

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву оберегу і невід’ємного символу свята Світлого Великодня.   

      

  

 

Правопис  закінчення іменників жіночого роду в  родовому відмінку однини. 

 Завдання 1

  Розподіліть слова іменники жіночого роду у дві колонки , що в

родовомувідмінку однинипишемо:                                                                      1) із закінченням  -і ;     2) із закінченням  -и.

   Груша, фольга, виделка, Аня, суша, наука, кулька, дорога, суша, огорожа, вежа, завірюха, алича, осика, сила. лисиця, Ася, айстра, Маша, юшка, пожежа, афіша, шапка.

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої  колонки   і прочитаєте назву того, що з’явилось першим в Україні.   

  

 Завдання 2

 Розподіліть  іменники жіночого роду у дві колонки , що в родовому

відмінку однини пишемо:                                                                                        1) із закінченням  -і ;     2) із закінченням  -и.

     Роса, ласка, лисиця, іржа, тривога, тиша, афіша, кулька, Марина ,куля, миша, рослина, ікра, рожа, Іруся, Явдоха, скрипка, яблуня.

 

image 

 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої  колонки   і прочитаєте назву рекордсмена  з усіх літаків планети, який був створений в Україні .

    

 

 

Рід прикметників

Завдання  1

  Розподіліть прикметники у три колонки за групами:                                         

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

     Найкращий, обов’язкове, морська, обережна, заяче, активний, йодистий, березовий, елементарне, родюче, родинна, спортивна, ь( у третю колонку), осіннє, ігровий, козацька, екологічна, людський, ь( у першу колонку), шалений, осіння, колискова, економний, омріяна.

 

 

image 

 

 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте про одну із відомих водойм України.   

 

 Завдання 2

     Розподіліть прикметники у три колонки за групами:                                     

1) чоловічий рід;     2) середній рід:    3) жіночий рід.

       Родинний, коштовна, корисне, осяяна, правдива, освічений, особливе, рідкісне, и( у другу колонку), активна, доброзичливий, омріяний, ввічливий, и( у першу колонку), сонячне, лагідна, и( у третю колонку),незалежне, и( у другу колонку),  нестримна, хоробре, щедрий, абрикосовий.

 

image 

 

 

 

   Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте, чим цінним нагородила природа українські землі.  

      

Написання префіксів пре-, при-.

 Завдання 1

 Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                        1) слова з префіксом пре-;     2) слова з префіксом при-. 

      Пр…їхати, пр…турботливий, пр…рідний, пр…кликати, пр…економний,  пр…вокзальний, пр…дорожній, пр...мудрий, пр…білий, пр…ініціативний, пр…везти, пр…будувати, пр…товстий, пр…близити, пр…колоти, пр…активний.

 

image 

 

  Ключ: підкресліть четверту від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте назву музичного народного інструмента.  

 

 Завдання 2 

  Розподіліть слова у дві колонки за групами:                                                       1) слова з префіксом пре-;     2) слова з префіксом при-. 

  Пр…гірський, пр…щирий, пр…елегантний, пр…дивитися, пр…далекий, пр…вчити, пр…міряти, пр…рідний, пр…-ініціативний, пр…мерзлий, пр…кордонний,  пр…веселий, пр…чинити, пр…кумедний, пр…апетитний, пр…вокзальний.

 

 

image

 

  Ключ: підкресліть четверту від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте назву пісень, якими вітали усіх на Щедрий вечір.   

 

    

Правопис особових закінчень дієслів

 Завдання 1 

    Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових

закінченнях будуть вживатися букви:                                                                    1) –е (-є);     2) –и (-ї) .

     Ві…мо, посад…мо, трус…мось, закле…мо, умива..ш, гра…те, ід…те, бо…мося, леж…мо, ліз…те, ляга..мо, мовч…те, весел…мо, ярмарку…те. 

image

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої колонки і прочитайте, що є  одним із природних багатств нашої української землі. (Вугілля)

    

    .

 

 Завдання 2 

    Розподіліть дієслова у дві колонки за групами ,у  яких в особових

закінченнях будуть вживатися букви:                                                                   1) –е (-є);     2) –и (-ї) .

     Переробля..ш, говор…ш, а (у другу колонку), ід…ш, дозволя…те, леж…мо, економ…мо, замкн…те, експерименту…мо, рознос…мо, малю…ш, наполяга…те, економ…те, їст…муть, інсценізу...мо . 

image 

  

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте, що називають катакомбами.  

 

 Завдання 3 

 .   Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових

закінченнях будуть вживатися букви:                                                                    1 1) –и (-ї);     2) –е (-є) .

       Налива…те, адресу…мо, волоч…ш, облет…мо, розігрі…ш, держ…те, обчисл…мо, ігнору…ш, вийд…те, напиш…мо, сто…те, позич…ш, а (у першу колонку), добіж…мо, и (у другу колонку), нари…те, інсценізу…мо. 

image 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте , яке природне диво є у нас в Україні.      


 

                    4  

Розподіліть дієслова у дві колонки за групами, у  яких в особових

закінченнях будуть вживатися букви:                                                                    1 1) –и (-ї);     2) –е (-є) .

      Ярмарку…мо, шаруд…ш, люб…те, гра…мо, інсценізу...ш, ялоз…те, віта…те, хроп…мо, і (у першу колонку), завантаж…те, уявля…мо, грі…ш, волоч…мо, а ( у першу колонку), розкрива…ш, експерименту…те, роб…мо, каж…те, и ( у другу колонку).

image

 

 

  Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова обох колонок і прочитаєте назву важливого древнього шляху, який пролягав  нашою українською  землею.  

   Час дієслів.

 Завдання 1

  Розподіліть дієслова у три колонки  за групами:                                               

1) минулий час;     2) теперішній час:    3) майбутній час.

  Існував, навчатиме, заспокоює, обіцяють, гортали, ремонтував, замовляють, асфальтуватимуть, усміхається, айкала, шаруділо, лінується, шепотітиме, и( у другу колонку), цінує, користувалася, аплодували, ялозить, афішуватиме.

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте назву відомої української глиняної іграшки. 

 

 

 

 Розподіліть дієслова у три колонки  за групами:                                                 

1) минулий час;     2) теперішній час:    3) майбутній час.

     Малюватиме, висить, керував, адресує, ремонтують, ітиме, агукала, молотив, турбуємося, обороняється, співатиму, явився, тягнутимуть, вітає, ігнорують, ненавиділи, інсценізував, атакуватимуть.

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте. які є вартові у одному з найкращих українських міст .

 

 

     

Неозначена форма дієслова

 Завдання 1

Розподіліть дієслова у дві колонки  за групами:                                                  

1) неозначена форма дієслова;     2) інші дієслова .

   Мандрували,  повторювати, експериментувати,  думав, експериментує, куштувати, телефонувати, міркуватиме, куштували, оповідати, наполохалася, телефонує, роздивитися, адресувати, милуватимуться, лякатися, обминає, роздивлявся, ь   ( у другу колонку).

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова першої колонки  і прочитаєте назву однієї з найважливіших знахідок сучасності- коштовної прикраси з чистого золота, що зберігається в Україні.  

  

 

 Розподіліть дієслова у дві колонки  за групами:                                                 

1) інші дієслова;     2) інші дієслова неозначена форма дієслова .

      Конструювати, оберігати, відкрили, імітують, доведуть, смакувати, мовити, конструюють, розкриватимуть, и( у першу колонку),обожнювати, сумніватися, тримає, турбуються, усміхатися, ярмаркують.

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  кожного слова кожної колонки  і прочитаєте. у якій галузі наші  українські вчені першопрохідці.    

  Прислівник 

 Завдання 1

  Розподіліть слова у дві колонки  за групами:                                                     

1) прислівники;     2) іменники з прийменниками .

   Спереду, щодня, у колі,  восени, здалеку, до оселі, з берега, щогодини, всюди. до зали, спочатку, в акваріумі, вчора, щоразу, на руці, зліва, поблизу, в інеї.

image 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  іменника другої колонки  і прочитаєте, як називалися в Україні народні творці, поети та музиканти, які мандрували і несли людям важливі вісті.  

   

 

   Розподіліть слова у дві колонки  за групами:                                                    

1) прислівники;     2) прикметники.

     Лагідна, солодко, елегантно, солодкий, охайні, веселе, лагідно, охайно, перелякано, важливе, корисна, енергійно, творчо, дружний, перелякане, різко, и( у першу колонку), поважний, корисно, мілка, сонні, істинно, важливо, повільна, казково, активно, легкий, активна, казкове.

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букву  іменника першої колонки  і прочитаєте, як називається українське село, що відоме усьому світу.

 

       Частини мови

 Завдання 1

  Розподіліть слова у три колонки  за групами:                                                     

1) іменники;     2) прикметники;    3) дієслова.

     Тепло, тепліє, атакуючий, атака, навчати, навчання, навчальний, оселитися, оселя, крига, крижаний, грайливий, гратись, гра, образити, образа, привітатися, порада, порадитися,  афішувати афіша, корисне, користується, користь, смішний, сміятися. 

 

image 

 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букв кожного слова  першої колонки   і прочитаєте назву всесвітньовідомого українського таночка. 

 

 


 

 Завдання 2         Розподіліть слова у три колонки  за групами:                                              

1) іменники;     2) прикметники;    3) дієслова.

     Працювати, праця, сміливий, переможний,  експеримент,  сміливість, експериментальний,  перемога, експериментувати, перемагати, атака, тривога, атакувати, тривожний,  ранкова, оселитися, ранок, оселя, тривожиться, ненависний, ненависть.

 

image 

 

    Ключ: підкресліть першу від початку букв кожного слова  першої колонки  і прочитаєте назву тварини з України, що стала найвідомішою твариною світу в 2022 році.  

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.                 Лист МОН від 10.06.2022 №1/6267-22 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України» [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://imzo.gov.ua/2022/06/13/lyst-mon-vid-10-06-2022-1-6267-22-prodeiaki-pytannia-natsional-no-patriotychnoho-vykhovannia-v-zakladakh-osvityukrainy/

2.                 Мультфільми проєкту каналу «1+1» «Це наше і це твоє» [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://1plus1.video/ce-nashe-i-ce-tvoe 3. Нова українська школа: порадник для вчителя/ за заг ред. Н.В.Бібік. – Киів: Літера ЛТД, 2019.-208с.

4.                 Прислів’я та приказки [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://traditions.in.ua/usna-narodna-tvorchist/pryslivia-ta-prykazky 

5.                 Робота над словниковими словами в 3 класі/ Клавдія Мещерякова.- Харків : Видавничий дім Весна, 2021.- 80с.6

6.                 Савченко О. Я. Сучасний урок у початкових класах : посіб. для вчителя/ О. Я. Савченко.- К. : Магістр, 1997.- Вид. 2-ге, доповнене.- 256с.

7.                 Собко В. О. Словник термінів для учнів початкових класів : посіб. для загальноосвіт. Навч. закл./ В. О. Собко //  за ред. М. С. Вашуленка.- К. : «Видавничий дім «Освіта», 2016.-128с.

8.                 Собко В. О.  Орфографічний словник для учнів початкових класів : посіб. для загальноосвіт. Навч. закл./ В. О. Собко //  за ред. М. С. Вашуленка.- К. : «Видавничий дім «Освіта», 2016.-224с.

9.                 Типова освітня програма, розроблена під керівництвом  Савченко О.Я.  3-4 клас [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-1-4klas/2022/08/15/Typova.osvitnya.prohrama.1-4/Typova.osvitnya.prohrama.34.Savchenko.pdf

 

 

pdf
Додано
23 березня 2023
Переглядів
576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку