Здоров'я дітей - здоров'я нації

Про матеріал
Здоров’я дитини у закладі освіти - інвестиція в майбутнє країни і в якість його людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічні читання. Доповідає:викладач фізичної культури Державного професійно-технічного навчального закладу «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги»Клец Руслан Ігорович. Здоров'я дітей - здоров'я нації

Номер слайду 2

Чинники, які впливають на здоров’я дітей: У закладах навчаються діти з патологічними вадами у здоров'ї (порушення зору, опорно-рухової системи, проблеми з шлунково-кишечним трактом, вираженими вадами нервової системи). Негативний вплив зовнішнього середовища (епідемічна ситуація), забруднення довкілля, «провокаційна» реклама (алкоголь, тютюн, сумнівні видовища). Збільшення кількості неблагополучних сімей і зростання кількості підлітків, яких «виховує» вулиця. Падіння моральних устоїв, значне соціальне розшарування населення, погіршення криміногенної ситуації, комерціалізація статевих стосунків, ранній початок статевого життя, які, маючи прояви у нинішньому суспільстві загалом, «віддзеркалюються» у сучасному закладі освіти. Недостатній позитивний вплив навчального закладу, сім’ї і громадськості на особистість дитини з метою формування позитивної мотивації до здорового способу життя.

Номер слайду 3

Нормативно-правова база. Конституція України Визначено, що найвищою соціальною цінністю у державі є людина, її життя і здоров’я. Закон України «Про загальну середню освіту» Зазначено, що одним із завдань загальної середньої освіти є виховання свідомого ставлення до свого здоров'я та здоров'я громадян як найвищої соціальної цінності, формування гігієнічних навичок і засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я учнів. Національна доктрина розвитку освіти Одним із пріоритетних напрямів освіти - є пропаганда здорового способу життя, стимулювання у молоді прагнення до здорового способу життя.

Номер слайду 4

Державний стандарт ПТОДержавний стандарт загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти розглядає здоров'я цілісно і багатовимірно через його фізичну, психічну, соціальну та духовну складові. Саме від нас, викладачів навчального закладу, значною мірою залежить, яким буде здоров'я дитини у подальшому житті.

Номер слайду 5

Здоровий спосіб життя-запорука міцного здоров’я

Номер слайду 6

Критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життяна рівні фізичного здоров'я: прагнення до фізичної досконалості, ставлення до власногоздоров'я як до найвищої соціальної цінності, фізична розвиненість, загальна фізична працездатність, загартованість організму, дотримання раціонального режиму дня, виконання вимог особистої гігієни, правильне харчування;на рівні психічного здоров'я (психологічного комфорту): відповідність пізнавальної діяльності календарному віку, розвиненість довільних психічних процесів, наявність саморегуляції, адекватна самооцінка, відсутність акцентуацій характеру та шкідливих звичок;на рівні духовного здоро­в'я: узгодженість загальнолюдських та національних морально-духовних цінностей, наявність позитивного ідеалу, працелюбність, відчуття прекрасного у житті, в природі, у мистецтві;на рівні соціального здоров'я (соціального благополуччя): сформована громадянськавідповідальність за наслідки нездорового способу життя, соціальне орієнтована комунікативність, доброзичливість у ставленні до людини, здатність до самоактуалізації, саморегуляції, самовиховання.

Номер слайду 7

Обов'язок — формувати в учнів:світогляд, спрямований на збереження власного здоров'я, активну мотивацію щодо зміцнення здоров'я;знання, уміння і навички безпечної поведінки;здатність передбачати наслідки своїх учинків, розвивати вміння прогнозувати можливість виникнення небезпеки, самостійно ухвалювати рішення, жити у гармонії з природою, дбайливо ставитися до довкілля.

Номер слайду 8

Джерела і засоби впливу педагогічного колективу:нові освітні технології (модель структури здоров’язберігаючого уроку (елементи), колективний спосіб навчання, розвиваюче навчання, побудоване на індивідуалізації навчання,  гендерно-педагогічної технології, які застосовуються при навчанні хлопчиків і дівчаток, тренінгові заняття);контроль і профілактика здоров’я учнів (медичний огляд, паспортизація стану здоров’я, створення спецгруп);виховні заходи (пізнавальні, спортивно-змагальні, превентивного напряму);робота з батьками (вироблення позитивної мотивації на здоровий спосіб життя); спонсорська підтримка, робота у спільних проектах;матеріальна база (створення спецкабінетів, кімнат психологічного розвантаження, відповідної спортивної зали).

Номер слайду 9

Висновок. Добре здоров'я і якісна освіта є засобами, які забезпечують дитині шанс, щоб вести продуктивне і якісне життя. Здоров’я дитини у закладі освіти - інвестиція в майбутнє країни і в якість його людей.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Клец Руслан
Додано
14 березня 2023
Переглядів
259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку