Жанрова палітра інструментальної музики

Про матеріал
Урок розроблено для дистанційного навчання за підручником Л.Кондратової "Музичне мистецтво" 6 клас
Перегляд файлу

image 

Жанрова палітра інструментальної музики

ДОБРОГО ДНЯ, ДРУЖЕ! ЗАПРОШУЮ ТЕБЕ У НЕПОВТОРНИЙ СВІТ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ МУЗИКИ, ЩО МАЄ БЕЗЛІЧ РІЗНОМАНІТНИХ ЖАНРІВ І МУЗИЧНИХ  ФОРМ.

З давніх часів народна інструментальна музика приваблювала людей. Ігри, що супроводжувалися музикою, звуки вівчарських сопілок та заклики мисливських сурм, похідна музика, магічні ритуальні танці, танці й музика під час свят і відпочинку ретельно зберігають славну історію людства. Які ж музичні жанри є у світовій скарбничці інструментальних творів? Пориньмо у світ інструментальної музики, яка розповість нам про життя людей та визначні історичні події.

image 

Інструментальну музику поділяють на народну та професійну

image 

image 

         Інструментальна музика — музика, призначена для виконання на музичних інструментах. Вона буває сольною, камерно-ансамблевою і оркестровою.

         Камерно-інструментальна музика — музика, створена для виконання на інструментах сольно або малим складом виконавців у невеликих приміщеннях або для домашнього музикування.

Слухання музики

image 

1  - Людвиг ван Бетховен "До Елізи"

image 

Людвиг ван Бетховен-німецький композитор, музикант, останній представник "Віденської класичної школи".Він писав у всіх тодішніх жанрах, включаючи оперу, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найбільш значними в його спадщині вважають інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії. Творчість Бетховена справила значний вплив на симфонізм XIX і XX століть.

«До Елізи» (нім. Fur Elise) — знаменита фортепіанна п'єса німецького композитра Людвіга ван Бетховена. Твір було написано приблизно в 1810 році, проте опубліковано лише 1865 року німецьким музикознавцем Людвігом Нолем, який і дав п'єсі її сучасну назву. Існує багато легенд та припущень щодо походження назви твору.

image 

2  - Тереза Малфатті

У 1865 році біограф композитора, Людвіг Ноль, виявив рукопис «До Елізи» в Бабетги Бредлі, яка мешкала в Мюнхені. Рукопис складався з альбомного аркуша із присвятою і нот. На цьому аркуші рукою Бетховена було виведено: «Елізі на довгу пам'ять від Л. ван Бетховена», проте рукопис п'єси незабаром безслідно зник. У 1923 році дослідник творчості Бетховена М. Унгер висловив припущення, що Ноль неправильно інтерпретував нерозбірливий почерк композитора, і твір насправді було присвячено піаністці й учениці Бетховена Терезі Малфатті (тривалий час рукопис зберігався саме в неї).

image 

3  - Елізабет Рекель

На думку іншого дослідника, М. Копитця, п'єсу «До Елізи» було присвячено німецькій сопрано-співачці Елізабет Рекель. У дружньому колі дівчину звали Елізою, а коли в 1810 році вона переїхала з Відня в Бамберг, Бетховен зробив їй прощальний подарунок. Однак яким чином п'єса потрапила до Терези Малфатті ще за життя Елізабет Рекель, залишається нез'ясованим. А іспанський піаніст Л. К'янторе вважає, що нотного аркуша з автографом узагалі ніколи не існувало. Ось така загадкова Еліза!

А зараз пропоную вашій увазі прослухати "До Елізи у сучасних обробках

Популярні обробки і виконання "До Елізи"

Тільки зверніть увагу, один і той же твір, в якому не змінили жодної ноти, звучить зовсім порізному, показуючи абсолютно нові сторони душі великого маестро

image

         Чи змінився зміст музики в різних виконаннях?

         Про що «розповіла» вам музика?  

         Охарактеризуйте особливості звучання п'єси в оригінальному варіанті та в сучасних обробках.

         Які музичні інструменти виконують п'єсу в сучасній обробці?

         Який варіант виконання твору вам сподобався більше? Чому?

Вокальна майстерність

image 

image

Повторюємо вивчене

image 

4 - Гра "Зимові пісні України ( переходь за кюар кодом)

image 

image

Урок створений за підручником Л.Г. Кондратової.

 Автор розробки Аліна Коновалова.

image

pdf
Додано
16 січня 2023
Переглядів
1185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку