Фізичні властивості жирів. Жири, тваринні та рослинні, — маслянисті речовини, нерозчинні у воді, легші за неї, тому під час потрапляння у воду спливають на її поверхню. Мають низькі температури плавлення. Жири мають низьку теплопровідність. Тваринні жири — тверді. Це вершкове масло, свинячий жир (сало, смалець), яловичий, баранячий, гусячий та інші жири. Виняток — риб'ячий жир, який є рідиною. Трапляються тверді жири рослинного походження: кокосове масло, масло какао. Рослинні жири — рідини, мають характерні запахи та різні смакові якості. Найпоширенішими є соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії; менш поширені лляна, ріпакова, обліпихова, соєва, гарбузова, горіхова, кедрова, гірчична. Олії виготовляють з різних частин рослини: насіння, зародків, ядер горіхів, кісточок, м'якоті плодів тощо.
Біологічна роль жирів. В організм людини жири потрапляють із харчовими продуктами, які містяться в м'ясі, овочах і фруктах. В організмі людини жири окиснюються, вивільняючи при цьому велику кількість енергії. Ця енергія потрібна для роботи всіх органів і утворення жирів, необхідних нашому організму.
Види рослинних жирів. Пальмова олія Міститься в таких продуктах: шоколад, маргарин, вермішель. Корисних речовин у ній дуже мало, тому вона дуже дешева. Соняшникова олія. Вона містить багато вітамінів А, D, Е, багато фосфоліпідів, які є своєрідними «розчинниками» для холестерину та запобігають засміченню судин.
Види рослинних жирів. Арахісова олія Олія багата на магній і вітамін В, тому допомогає в стресових ситуаціях. Але олія підвищує рівень холестерину в крові. Олія волоських горіхів. Вона корисна для відновлення захисних сил організу після важких травм, операцій, радіаціного опромінення.
Цікаво знати!У 100 грамах рослинної олії приблизно 98 % власне жиру і близько 880 ккал. Тоді як у свинячому салі жиру - 82 % і його калорійність 730 ккал. Найкалорійніший - риб'ячий жир, в 100 грамах якого 900 ккал. Маргарин не містить холестерину. Але ця користь нівелюється великим вмістом небезпечного гідрогенізованого жиру, що містить транс-ізомери.
Цікаво знати!У жінок за нормальної ваги на жирову тканину припадає 30 % маси тіла, у чоловіків - до 20%. Осносне значення жирів – це запас ененергії для роботи організму. В середньому в організмі за нормальної маси тіла в склад жирів депоновано 100 000 ккал. Цієї кількості достатньо щоб забезпечити потреби організму в енергії під час голодування на протязі 40 днів.