Жири. Склад жирів. Фізичні властивості. Застосування. Біологічна роль

Про матеріал
Жири. Склад жирів. Фізичні властивості. Застосування. Біологічна роль. Проблемні питання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні та гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів9 клас

Номер слайду 2

Історія. Мішель-Ежен Шеврель 1817 рік. Нагрів жир з водою в лужному середовищі. В результаті реакції було отримано гліцерин та суміш карбонових кислот. П'єр Ежен Марселен Бертло1857 рік. Зробив зворотню реакцію, нагрів гліцерин з вищими карбоновими кислотами і отримав жир

Номер слайду 3

Жири. Жири – це естери, похідні трьохатомного спирту гліцерину і вищих карбонових кислот. Їх ще називають тригліцеридами. Склад жирів. Загальна формуладе R, R1 та R2 – радикали кислот, що містять від 3 до 25 атомів Карбону

Номер слайду 4

Кислоти у складі жирів

Номер слайду 5

Фізичні властивостіТверді жири – жири тваринного походження, утворені із залишків гліцеролу та насичених вищих карбонових кислот. Рідкі жири – рослинного походження – утворені із залишків гліцеролу та ненасичених вищих карбонових кислот - олії

Номер слайду 6

Демонстрації

Номер слайду 7

Демонстрації

Номер слайду 8

Фізичні властивостіТемпература плавлення твердих жирів не чітко виражена і зростає зі збільшенням числа атомів Карбону в кислоті. Так, бараняче сало має одну з найбільш високих температур плавлення – приблизно 550°С, а горіхова олія – одну з найнижчих, приблизно мінус 270°С. Температуру кипіння жирів визначити неможливо у зв'язку з тим, що при нагріванні до 250°С вони руйнуються з утворенням акролеїну (продукту окиснення гліцерину). Запах і смак свіжих жирів – специфічний, слабкий. Запах цей зумовлений наявністю супутних жирам речовин – ефірних олій, терпенів та ін. Колір твердих жирів, зазвичай, – білий або злегка жовтуватий. Рідкі олії, як правило, жовтуваті чи зеленкуваті внаслідок наявності в них супутних речовин – каротиноїдів, хлорофілу, азуленів та ін. Висихання. Жири поводять себе на повітрі по-різному: одні залишаються рідкими, інші поступово перетворюються у прозору смолоподібну еластичну плівку, нерозчинну в органічних розчинниках.

Номер слайду 9

При горінні жирів відбувається їх повне окиснення з утворенням вуглекислого газу, водяної пари і виділенням значної кількості теплоти: Фізичні властивостіПриродні та гідрогенізовані жири. Продукт гідрування використовується для одержання маргарину

Номер слайду 10

Значення жирів. Жири – джерело енергіїЖири входять до складу клітинних компонентів, зокрема мембран. Жири виконують захисну функцію. Захищають від механічних пошкоджень, втрати тепла Жир – джерело води в організмі. Жири – технічна сировина Жири – головний будівельний матеріал для дитячого мозку, що розвивається. За відсутності в їжі достатньої кількості жирів порушується діяльність центральної нервової системи, послаблюється імунітет. Жири роблять шкіру гладенькою і еластичною, волосся – здоровішим і блискучішим.

Номер слайду 11

Проблемне питання: Як ви вважаєте, чому деякі вітаміни виробляють у капсулях у вигляді олійних розчинів?2. На упаковці маргарину написано: «Містить лише рослинні олії». Чи правильно це?

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Вивчити параграф 30 Виконати тестування 12

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
1231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку