Жири й вуглеводи як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Про матеріал
Мета уроку: ознайомити учнів із біологічною роллю жирів і вуглеводів у тваринних і рослинних організмах; дати уявлення про насичені й ненасичені жири, з’ясувати їхнє значення як продуктів харчування й учасників метаболізму; показати роль вуглеводів у життєдіяльності організмів; виховати культуру харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 17 Класна робота. Добрий день, юна громада!Я бачити вас дуже рада!Оцінок гарних всім бажаю. Тепер урок розпочинаю!Борисенко В. С.

Номер слайду 2

«Хімічний марафон»Дати відповіді на запитання за визначений час. Максимальна кількість правильних відповідей приймається за 100 %. Така робота одержує найвищий бал. Інші оцінюються відповідно до цієї роботи. Бажаю успіху!Борисенко В. С.

Номер слайду 3

Жири й вуглеводи як компоненти їжі, їхня роль в організмі Наші харчові речовини повинні бути лікувальним засобом, а наші лікувальні засоби повинні бути харчовими речовинами. Гіпократ. Тема уроку: Борисенко В. С.

Номер слайду 4

Жири й вуглеводи — необхідні компоненти харчування. Борисенко В. С.

Номер слайду 5

Згадайте, що ви сьогодні їли. Які з цих продуктів містять жири й вуглеводи?Борисенко В. С.

Номер слайду 6

Будова жирів і вуглеводів. Жири — це складні естери трьохатомного спирту гліцеролу і карбонових кислот. Здебільшого жири утворені вищими насиченими і ненасиченими карбоновими кислотами, переважно пальмітиновою та деяким іншими. стеаиновою , олеїовою , лінолевою Вуглеводи або сахариди — одна з основних груп органічних сполук організму. Вони є первинними продуктами фотосинтезу і початковими продуктами біосинтезу інших речовин у рослинах (органічні кислоти, амінокислоти), а також містяться в клітинах усіх інших живих організмів. Вуглеводи складаються з Карбону, Гідрогену і Оксигену, причому у більшості вуглеводів Гідроген і Оксиген містяться в тому ж співвідношенні, що й у воді. Такі, наприклад, як глюкоза C6 H12 O6 або сахароза C12 H22 O11. Борисенко В. С.

Номер слайду 7

Жир є обов’язковою складовою частиною протоплазми, ядра і оболонки. Відкладається переважно в підшкірній клітковині, сальнику, навколо нирок, утворюючи ниркову капсулу, а також в інших внутрішніх органах і в деяких інших ділянках тіла. Значна кількість жирового запасу міститься в печінці та м’язах. Цей жир є в першу чергу джерелом енергії, що мобілізується, коли витрата енергії перевищує його надходження. Окрім енергетичного значення, жир відіграє й іншу роль в організмі. Наприклад, підшкірний жир перешкоджає посиленій віддачі тепла, принирковий — оберігає нирку від ударів тощо. Кількість жиру, що відклався, залежить від низки умов: від віку, умов роботи, стану здоров’я тощо. Важливу роль в організмі людини відіграють поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) — арахідонова, лінолева, ліноленова. Роль жирів у життєдіяльності тваринних і рослинних організмів. Борисенко В. С.

Номер слайду 8

Роль вуглеводів у життєдіяльності тваринних і рослинних організмів. Основна роль вуглеводів пов’язана з їх енергетичною функцією. Полісахариди не впливають на клітину ні осмотично, ні хімічно, що важливо при тривалому зберіганні їх у живій клітині. Полісахаридний запас легко може бути перетворений на прості цукри шляхом гідролізу. Велике значення має глюкоза в діяльності центральної нервової системи. Глюкоза входить до складу протоплазми клітин і, отже, є необхідною при утворенні нових клітин, особливо в період зростання. Борисенко В. С.

Номер слайду 9

Продукти, що містять корисні жири: оливкова олія, рапсова олія, олія з арахісу, соняшникова олія, соєва олія, олія з горіхів (грецькі, кедрові), конопляна, лляна олії, жир морської риби, що живе в холодних водах. Продукти, де містяться шкідливі жири: тваринні жири (сало, вершкове масло, яловичий жир тощо)Окиснені жири (жири, що пройшли гарячу обробку): креми, крекери, бісквіти, соуси, майонези тощо. Трансжирові кислоти (жири, що не трапляються у природі): картопля фрі, чіпси, пончики, блюда, приготовлені у фритюрі тощо. Холестерин це важливий компонент мембран, із нього в печінці утворюються жовчні кислоти, синтезуються у статевих залозах та наднирниках стероїдні гормони. У хребетних тварин міститься багато холестерину в нервовій тканині, наднирниках, еритроцитах. Серед продуктів його багато міститься в печінці, яйцях, молочному жирі, а у рослинах його немає, є лише аналоги, що називаються фітостеринами. Їх чимало в оліях та пилку. Продукти, що містять жири. Борисенко В. С.

Номер слайду 10

Основними моносахаридами, що входять до складу харчових продуктів, є глюкоза і фруктоза. Глюкоза у вільному стані міститься у фруктах, меді, патоці, кондитерських виробах, особливо багато її у винограді, а у хімічно зв’язаному стані — у цукрі, крохмалі, молочному цукрі (лактоза), солодовому цукрі (мальтоза). Фруктоза також міститься у фруктах, меді, топінамбурі, цикорії, входить до складу цукру, інуліну тощо. Сахароза міститься у великій кількості в цукрових буряках , цукровій тростині , кондитерських виробах , кісточкових плодах , динях Продукти, що містять вуглеводи. Борисенко В. С.

Номер слайду 11

Мальтоза у вільному стані не входить до складу харчових продуктів. Вона утворюється при гідролізі крохмалю і міститься в патоці, солоді (проросле зерно). Лактоза міститься тільки в молоці, трегалоза — у грибах, рафіноза — у невеликих кількостях у сої, горосі, цукрових буряках. Крохмаль складається з великої кількості молекул моносахариду — глюкози. У значних кількостях крохмаль міститься в зерні злакових культур , у бульбах картоплі , у насінні бобових культур . Багаті на крохмаль хлібобулочні, макаронні, борошняні кондитерські вироби, борошно, крупи.Інулін є в коренях цикорію, бульбах топінамбуру, артишоках. Клітковина (целюлоза геміцелюлози), лігнін і пектин містяться у стінках клітин оболонок зерна, шкірках фруктів, овочів і в меншій кількості — у м’якоті. Сливи, абрикоси, яблука та інші фрукти, що містять значну кількість пектину, використовують для виробництва мармеладу, джему, пастили, желе тощо. Борисенко В. С.

Номер слайду 12

Борисенко В. С. Рухлива вправа “Жири-вуглеводи”Продукти, з вмістом корисних жирів - руки догори. Продукти, з вмістом шкідливих жирів - оплески. Продукти, з вмістом вуглеводів - тупочіть ногами

Номер слайду 13

У процесі травлення жир розщеплюється на складові частини — гліцерол і жирні кислоти. Жирні кислоти нейтралізуються лугами, внаслідок чого утворюються їхні солі — мила. Мило розчиняється у воді та легко всмоктується. Вуглеводи потрапляють в організм у вигляді складних полісахаридів — крохмалю, дисахаридів і моносахаридів. Розщеплюючися до глюкози, вуглеводи всмоктуються і через низку проміжних реакцій розпадаються на вуглекислий газ і воду. Ці перетворення вуглеводів і остаточне окиснення супроводжуються звільненням енергії, що використовується організмом. Хімічні перетворення жирів та вуглеводів в організмі людини. Борисенко В. С.

Номер слайду 14

Жир синтезується організмом не тільки з жиру, що потрапив ззовні, а також з білків і вуглеводів. При повному виключенні жиру з їжі, він усе ж таки буде утворюватися і в досить значній кількості відкладатися в організмі. Основним джерелом утворення жиру в організмі є переважно вуглеводи. При невеликому надходженні вуглеводів з їжею вони утворюються з білків і жирів. Отже, повністю позбавити організм вуглеводів не вдається, оскільки вони утворюються і з інших харчових речовин. Жир за хімічною природою є органічною речовиною, до складу якої входять лише три елементи: Карбон, Гідроген і Оксиген. Це забезпечує взаємозамінність жирів і вуглеводів, які також складаються з тих же елементів, що й жири. За необхідності організм перетворює жири у вуглеводи, а вуглеводи — в жири. Взаємозамінність жирів та вуглеводів. Борисенко В. С.

Номер слайду 15

Норма споживання жирів на добу: 90–100 г (з них 1/3 частина повинна надходити з рослин). Норма споживання вуглеводів на добу: 300–500 г або 5–8 г на кожен кг маси тіла. При значних фізичних та розумових навантаженнях норма споживання збільшується до 700 г. Кількість жирів і вуглеводів, необхідних людині для нормальної життєдіяльностіБорисенко В. С.

Номер слайду 16

Норма споживання жирів на добу становить 90–100 г (з них 1/3 частина повинна надходити з рослин). Дієтологи пропонують такий розподіл добової норми жирів: олії 25–30 г, вершкового масла —20–25 г, жирів, що містяться в інших продуктах (м’ясо, риба) —25–30 г, маргарину, кулінарних жирів — 15 г. Жири забезпечують близько 30 % добової енергетичної цінності добового раціону. Вуглеводи є основною частиною харчового раціону. Вони забезпечують 50–55 % потреби людини в енергії, а в деяких державах, зокрема в Україні, навіть до 70 %. Норма споживання вуглеводів на добу становить 300–500 г або 5–8 г на кожен кг маси тіла. При значних фізичних та розумових навантаженнях норма споживання вуглеводів збільшується до 700 г. Звернути увагу. Борисенко В. С.

Номер слайду 17

1. Завдання для всього класу. Підручник Робочий зошит Збірник завдань 2. Індивідуальне завдання. Підготувати повідомлення про застосування синтетичних волокон. Домашнє завдання. До побачення!Борисенко Вікторія Сергіївна

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
2915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку