"Жири,як представники естерів.Класифікація жирів,їх хімічні властивості."

Про матеріал
Опрацювання даного матеріалу дасть можливість здобувачам знань продовжити формувати поняття про естери на прикладі жирів,розглянути класифікацію,номенклатуру та властивості жирів.
Перегляд файлу

                          як естери. Гідроліз жирів.

 МЕТА: Ознайомити з поширенням, біологічним значенням, складом і     властивостями жирів. Підвести до висновку, що жири – естери. Навчити складати рівняння реакцій гідролізу жирів.

Тип уроку: комбінований - перевірка раніш засвоєного матеріалу та засвоєння нових знань.

                                             ХІД УРОКУ:

І. Перевірка виконання домашнього завдання.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

          Що таке естери? Реакція етерифікації?

ІІІ-ІV. Мотивація навчальної діяльності: тема, мета, задачі.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

             Жири – суміш складних ефірів гліцерину і ВКК. Вперше склад жиру встановив французький вчений Е. Шеврель в 1811 р. нагріваючи жир з водою в лужному середовищі.

                                                Загальна формула жиру :

                     О

 СН2 – О – С

                     О    R1             R – ВВ радикали одинакові або (різні)

 СН – О – С                                   містять до 25 атомів

                     О   R2

2 – О – С

                           R3 

              

    Французький хімік М. Бертло – 1854 р. – зворотня реакція і вперше синтезував жир:

                 

 

СН2 – ОН

                                  О

СН    ОН + 3R – С  

                                   ОН

СН2 – ОН

                       О

 СН2 – О – С

                     О    R1         

 СН – О – С                       

                     О   R2            +

2 – О – С

                           R3  

 

 

 

 

 

Н2О

 

                                               Фізичні властивості

         Жири (тригліцериди) – в’язкі рідини або тверді речовини, легші за воду, в воді не розчиняються, але розчиняються в органічних розчинниках (бензині, керосині, бензолі…).

                                                     Класифікація

         Чим більше в жирах вміст ненасичених кислот, тим нижче t0 плавлення жирів.

Агрегатний стан

Різниця в будові

Походження

Винятки

Тверді жири

Містять залишки насичених ВКК

Тваринні жири

Риб’ячий жир

Змішані

Містять залишки насичених і ненасичених ВКК

Гусячий жир

 

Рідкі жири

(масла)

Містять залишки ненасичених ВКК

Рослинні жири

Кокосове масло

(тверде)

           Наприклад яловичий, баранячий, свинячий жир – тверді;  рослинні масла: сояшникове, бавовняне, оливкове, льняне та інші – рідкі.

           Консистенція жиру не завжди відповідає характеру бацила ( радикала). Наприклад  в пальмовому маслі («Копра») переважають насичені ВКК.

          До складу жирів і масел звичайно входять кислоти:

                      насичені                                       ненасичені 

      пальмітинова  С15Н31СООН                   олеїнова  С17Н33СООН

      стеаринова  С17Н35СООН                       лінолева   С17Н31СООН

                                                                        ліноленова С17Н29СООН

                                              Номенклатура

                 О                                          О                                       О                                      О

СН2 – О – С – С15Н31       СН2 – О – С – С17Н33      СН2 – О – С – С17Н33       СН2 – О – С – С15Н31    

                 О                                          О                                      О                                        О

СН – О – С – С15Н31        СН – О – С – С17Н33        СН – О – С – С17Н35         СН – О – С – С17Н33

                  О                                          О                                        О                                       О

СН2 – О – С – С15Н31       СН2 – О – С – С17Н33       СН2 – О – С – С17Н35       СН2 – О – С – С17Н31

   Трипальмітат                       триолеат                       олеодистеарат             пальмітоолеолінолеїн

       гліцерину                         гліцерину                          гліцерину                           гліцерину       

                                             Хімічні властивості

             Як і всі складні ефіри  жири можуть піддаватися  гідролізу (омиленню). В  залежності від умов

І. гідроліз буває:

         - водний (без каталізатора, при високій t0 і Р);

        - кислотний ( в присутності кислоти як каталізатора);

        - ферментативний (в живих організмах під дією ензимів – наприклад ліпаза);

        - лужний (під дією лугів).         

                      О                                     

СН2 – О – С – С17Н35                                       P, t0                                    СН2 - ОН

                    О                                                 (водний)

СН – О – С – С17Н35   + 3Н2                        t0, H+                                       СН – ОН    + 3С17Н35СООН

                      О                                                (кислотний)                                                стеаринова к-та

СН2 – О – С – С17Н35                                      Ліпаза                                 СН2 - ОН

                                                                         (ферментативний)             гліцерин

                      О                                     

СН2 – О – С – С15Н31                                                             СН2 – ОН                                 

                    О                                             лужний                                            15Н31СООNa                                         

СН – О – С – С15Н31       +3NaОН        гідроліз              СН – ОН      +        пальмітат Na

                      О                                                                                                     С17Н35СООNa                                                                                                                                               

СН2 – О – С – С17Н35                                                            СН2  - ОН                  cтеарат Nа

                                                                                               Гліцерин                      мила

                                                   

                                            ІІ. Реакції приєднання  (для рідких ненасичених

                                                                                            жирів)

1  + Н2    О                                                                                                                      О

 СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3                                         2 – О – С – С17Н35

                  О                                                                              Ni, t0, P                            О

 СН – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3    + 3Н2                                  СН – О – С – С17Н35

                  О                                                                                                                       О

СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3                                          СН2 – О – С – С17Н35

                   Триолеїн (рідкий жир)                                                              три стеарин (твердий жир)

 

Гідрований жир використовується в виробництві маргарину.

2  + Hal

               О

 СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3                                        

                  О                                                                                                         

 СН – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3           + 3Br

                  О                                                                                                                      

СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3  

                     триолеїн  

                   О                   Br     Br

 СН2 – О – С – (СН2)7 – СН – СН  – (СН2)7 – СН3                                        

                  О                   Br     Br                                                                                      

 СН – О – С – (СН2)7 – СН – СН  – (СН2)7 – СН3          

                  О                   Br      Br                                                                                            

СН2 – О – С – (СН2)7 – СН – СН  – (СН2)7 – СН3  

                  9, 10 гексабромтристеарин

     Бромна вода знебарвлюється.

                             ІІІ. Реакції окиснення і полімеризації (для рідких

                                                                                                    ненасичених жирів)

      Деякі рослинні масла, що містять кислоти з двома і більше подвійними зв’язками при окисненні утворюють прозорі плівки (висихаючи масла) конопляне, льняне, тунгове та інші.

-         під дією О2 – окиснюються і полімеризуються.

 

                                     

                       Функції  жирів  в організмі

  1. Енергетична (при розщепленні 1г. жиру до СО2 і Н2О – 38,9 кДж.
  2. Структурна (Ж важливий компонент кожної клітини).
  3. Захисна (накопичуються в підшкірних тканинах і тканинах, що оточують внутрішні органи).

 

                                                     Естери

         Складні ефіри – це речовини, що утворюються в результаті взаємодії органічних або кисневмісних неорганічних кислот зі спиртами (- реакції етерифікації).

          Наприклад:                                    Н+                                О

            СН3СООН  +  С2Н5 – О – Н                    СН3 – С                     +   Н2О

             Оцтова к-та                 етанол                                                     О – С2Н5

                                                                           Оцтовоетиловий ефір, етилацетат

      C2H5OH      +   HONO2                     C2H5O – NO2  +  H2O

          Етанол               Азотна к-та                           етиловий ефір

                                                                            азотної к-ти (етилнітрат)

          

  Загальна формула складних ефірів одноатомних спиртів і моно карбонових кислот:             О

            R – C                     де R i R1, - ВВ радикали (виняток, ефіри    

                          OR1,       мурашиної  кислоти: -              О

                                                                                    Н – С

                                                                                                                        ОR1)

                                                  

 

                                                     Ізомерія

      На прикладі С5Н10О2

Структурна ізомерія

 Ланцюга                                О

                                          

                                                       О -

Міжкласова

ізомерія

             О                                              О

 СН3 – С                                 С2Н5 – С

               О-СН2-СН2-СН3                        О-С2Н5

          Пропілацетат                   Етилпропіонат

 

               О         СН3                                                                     О

СН3 – С  -  СН                        СН3-СН2–СН2

               О         СН3                                             О-СН3

        Ізопропілацетат                 Метилбутират

                                       О

СН3 – СН2 – СН2 – СН2 – С

                                                  ОН

Н-пентанова кислота та її ізомери

 

(складні ефіри ізомерні карбоновим кислотам)

 

Номенклатура

                    Назва складних ефірів утворюється із назви відповідних кислот або кислотних залишків та назв алкільних радикалів, що входять до складу спиртів.

Фізичні властивості

                     Найпростіші по складу складні ефіри карбонових кислот – б/б легко киплячі рідини з фруктовим запахом; вищі  складні ефіри – воскоподібні речовини (бджолиний віск), всі складні ефіри в воді розчиняються погано.

 

Хімічні властивості

 

                    Гідроліз – найважливіша хімічна властивість складних ефірів

                О                            H+,t0                   O

  R – C               +   H2O                     R – C             +  R1 – O – H

            O – R1                                              O – H

     Cкладний ефір                                       Карбонова к-та          Спирт

                    О                                H+,t0                      О

 С2Н5 – С                   + Н2О                   С2Н5 – С             + С2Н5ОН

                  О – С2Н5                                                        ОН

     Етилпропіонат                                            Пропіонова к-та            Етанол

            Ця реакція протилежна реакції етерифікації.

  Йони водню (Н+) каталізують як пряму, так і зворотну реакції. Для зміщення рівноваги в сторону утворення ефіра можна «зв’язати» воду (конц. Н24).

              В тому випадку, коли треба провести гідроліз ефіру, реакцію інколи проводять в присутності лугу, котрий дозволяє «зв’язати» утворену кислоту.

 

 

 

 

Застосування

 

Парфумерія

 

 

     Ліки

 

Складні ефіри

 

 

Розчинники

 

     Пластмаси

 

 

Харчова

Промисловість

 

 

                                                                                                                             

 

 

              

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
4 січня
Переглядів
192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку