як естери. Гідроліз жирів.
МЕТА: Ознайомити з поширенням, біологічним значенням, складом і властивостями жирів. Підвести до висновку, що жири – естери. Навчити складати рівняння реакцій гідролізу жирів.
Тип уроку: комбінований - перевірка раніш засвоєного матеріалу та засвоєння нових знань.
ХІД УРОКУ:
І. Перевірка виконання домашнього завдання.
ІІ. Актуалізація опорних знань.
Що таке естери? Реакція етерифікації?
ІІІ-ІV. Мотивація навчальної діяльності: тема, мета, задачі.
ІV. Вивчення нового матеріалу.
Жири – суміш складних ефірів гліцерину і ВКК. Вперше склад жиру встановив французький вчений Е. Шеврель в 1811 р. нагріваючи жир з водою в лужному середовищі.
Загальна формула жиру :
О
СН2 – О – С
О R1 R – ВВ радикали одинакові або (різні)
СН – О – С містять до 25 атомів
О R2
CН2 – О – С
R3
Французький хімік М. Бертло – 1854 р. – зворотня реакція і вперше синтезував жир:
СН2 – ОН О СН – ОН + 3R – С ОН СН2 – ОН |
О СН2 – О – С О R1 СН – О – С О R2 + CН2 – О – С R3
|
Н2О |
Фізичні властивості
Жири (тригліцериди) – в’язкі рідини або тверді речовини, легші за воду, в воді не розчиняються, але розчиняються в органічних розчинниках (бензині, керосині, бензолі…).
Класифікація
Чим більше в жирах вміст ненасичених кислот, тим нижче t0 плавлення жирів.
Агрегатний стан |
Різниця в будові |
Походження |
Винятки |
Тверді жири |
Містять залишки насичених ВКК |
Тваринні жири |
Риб’ячий жир |
Змішані |
Містять залишки насичених і ненасичених ВКК |
Гусячий жир |
|
Рідкі жири (масла) |
Містять залишки ненасичених ВКК |
Рослинні жири |
Кокосове масло (тверде) |
Наприклад яловичий, баранячий, свинячий жир – тверді; рослинні масла: сояшникове, бавовняне, оливкове, льняне та інші – рідкі.
Консистенція жиру не завжди відповідає характеру бацила ( радикала). Наприклад в пальмовому маслі («Копра») переважають насичені ВКК.
До складу жирів і масел звичайно входять кислоти:
насичені ненасичені
пальмітинова С15Н31СООН олеїнова С17Н33СООН
стеаринова С17Н35СООН лінолева С17Н31СООН
ліноленова С17Н29СООН
Номенклатура
О О О О
СН2 – О – С – С15Н31 СН2 – О – С – С17Н33 СН2 – О – С – С17Н33 СН2 – О – С – С15Н31
О О О О
СН – О – С – С15Н31 СН – О – С – С17Н33 СН – О – С – С17Н35 СН – О – С – С17Н33
О О О О
СН2 – О – С – С15Н31 СН2 – О – С – С17Н33 СН2 – О – С – С17Н35 СН2 – О – С – С17Н31
Трипальмітат триолеат олеодистеарат пальмітоолеолінолеїн
гліцерину гліцерину гліцерину гліцерину
Хімічні властивості
Як і всі складні ефіри жири можуть піддаватися гідролізу (омиленню). В залежності від умов
І. гідроліз буває:
- водний (без каталізатора, при високій t0 і Р);
- кислотний ( в присутності кислоти як каталізатора);
- ферментативний (в живих організмах під дією ензимів – наприклад ліпаза);
- лужний (під дією лугів).
О
СН2 – О – С – С17Н35 P, t0 СН2 - ОН
О (водний)
СН – О – С – С17Н35 + 3Н2 t0, H+ СН – ОН + 3С17Н35СООН
О (кислотний) стеаринова к-та
СН2 – О – С – С17Н35 Ліпаза СН2 - ОН
(ферментативний) гліцерин
О
СН2 – О – С – С15Н31 СН2 – ОН
О лужний 2С15Н31СООNa
СН – О – С – С15Н31 +3NaОН гідроліз СН – ОН + пальмітат Na
О С17Н35СООNa
СН2 – О – С – С17Н35 СН2 - ОН cтеарат Nа
Гліцерин мила
ІІ. Реакції приєднання (для рідких ненасичених
жирів)
1 + Н2 О О
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3 CН2 – О – С – С17Н35
О Ni, t0, P О
СН – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3 + 3Н2 СН – О – С – С17Н35
О О
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3 СН2 – О – С – С17Н35
Триолеїн (рідкий жир) три стеарин (твердий жир)
Гідрований жир використовується в виробництві маргарину.
2 + Hal
О
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3
О
СН – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3 + 3Br
О
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН = СН – (СН2)7 – СН3
триолеїн
О Br Br
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН – СН – (СН2)7 – СН3
О Br Br
СН – О – С – (СН2)7 – СН – СН – (СН2)7 – СН3
О Br Br
СН2 – О – С – (СН2)7 – СН – СН – (СН2)7 – СН3
9, 10 гексабромтристеарин
Бромна вода знебарвлюється.
ІІІ. Реакції окиснення і полімеризації (для рідких
ненасичених жирів)
Деякі рослинні масла, що містять кислоти з двома і більше подвійними зв’язками при окисненні утворюють прозорі плівки (висихаючи масла) – конопляне, льняне, тунгове та інші.
- під дією О2 – окиснюються і полімеризуються.
Функції жирів в організмі
Естери
Складні ефіри – це речовини, що утворюються в результаті взаємодії органічних або кисневмісних неорганічних кислот зі спиртами (- реакції етерифікації).
Наприклад: Н+ О
СН3СООН + С2Н5 – О – Н СН3 – С + Н2О
Оцтова к-та етанол О – С2Н5
Оцтовоетиловий ефір, етилацетат
C2H5OH + HONO2 C2H5O – NO2 + H2O
Етанол Азотна к-та етиловий ефір
азотної к-ти (етилнітрат)
Загальна формула складних ефірів одноатомних спиртів і моно карбонових кислот: О
R – C де R i R1, - ВВ радикали (виняток, ефіри
OR1, мурашиної кислоти: - О
Н – С
ОR1)
Ізомерія
На прикладі С5Н10О2
Структурна ізомерія Ланцюга О -С О - |
Міжкласова ізомерія |
О О СН3 – С С2Н5 – С О-СН2-СН2-СН3 О-С2Н5 Пропілацетат Етилпропіонат
О СН3 О СН3 – С - СН СН3-СН2–СН2-С О СН3 О-СН3 Ізопропілацетат Метилбутират |
О СН3 – СН2 – СН2 – СН2 – С ОН Н-пентанова кислота та її ізомери
(складні ефіри ізомерні карбоновим кислотам) |
Номенклатура
Назва складних ефірів утворюється із назви відповідних кислот або кислотних залишків та назв алкільних радикалів, що входять до складу спиртів.
Фізичні властивості
Найпростіші по складу складні ефіри карбонових кислот – б/б легко киплячі рідини з фруктовим запахом; вищі складні ефіри – воскоподібні речовини (бджолиний віск), всі складні ефіри в воді розчиняються погано.
Хімічні властивості
Гідроліз – найважливіша хімічна властивість складних ефірів
О H+,t0 O
R – C + H2O R – C + R1 – O – H
O – R1 O – H
Cкладний ефір Карбонова к-та Спирт
О H+,t0 О
С2Н5 – С + Н2О С2Н5 – С + С2Н5ОН
О – С2Н5 ОН
Етилпропіонат Пропіонова к-та Етанол
Ця реакція протилежна реакції етерифікації.
Йони водню (Н+) каталізують як пряму, так і зворотну реакції. Для зміщення рівноваги в сторону утворення ефіра можна «зв’язати» воду (конц. Н2SО4).
В тому випадку, коли треба провести гідроліз ефіру, реакцію інколи проводять в присутності лугу, котрий дозволяє «зв’язати» утворену кислоту.
Застосування
Парфумерія
|
|
Ліки |
|
Складні ефіри
|
|
Розчинники |
|
Пластмаси |
Харчова
Промисловість