Жири як представники естерів. Класифікація жирів. Хімічні властивості.10 клас
Номер слайду 2
Жири. Жири – представляють собою естери трьохатомного спирту гліцерину і вищих карбонових кислот. Ці сполуки , ще називають тригліцеридами. Загальна формула жирів: R1, R2, R3 – радикали жирних кислот
Номер слайду 3
Жири. Найчастіше бувають кислоти насичені і ненасичені:Із ненасичених кислот найбільш розповсюджені із насичених жирних кислот С13 Н27 СООН – мірістинова кислота
Номер слайду 4
Класифікація жирів
Номер слайду 5
Фізичні властивостіЖири легші за воду, вони не розчинні у воді, розчиняються в органічних розчинниках, густина жирів менше 1 гр/см3. Жири при кімнатній температурі мають твердий агрегатний стан називаються твердими жирами, а ті жири, які при кімнатній температурі мають рідкий агрегатний стан називаються оліями. Жири у присутності лугів утворюють стійкі емульсії.
Номер слайду 6
Хімічні властивості жирів: Реакція гідрування жирів: Гідроліз жирів: Гідроліз жирів – один із важливих промислових процесів.
Номер слайду 7
Хімічні властивості жирів:3. Окиснення жирів: В результаті реакції відбуваються процеси пов’язані з погіршенням смаку та запаху жиру4. Лужний гідроліз жирів:
Номер слайду 8
Застосування жирів. Жири мають широке застосування, не лише в харчовій, а і в технічній галузі промисловості
Домашнє завдання: Вивчити параграф 22 Завдання. Виготовити домашній майонез. У гугл клас надіслати фото з процесом виготовлення майонезу (від вас потрібно фото інгридієнтів, процес перемішування, додавання всіх продуктів, фото готового продукту) для подальшої публікації на шкільній сторінці у фейсбук. Опис приготування на наступному слайді10
Номер слайду 11
Домашній майонез: Технологія виробництва11 Для приготування вам потрібно:250 мл рослинної олії2 яйця1 ст. л. гірчиці1 ч. л. цукру1 ч. л. соліДекілька крапель лимонного соку. Блендер або венчик
Номер слайду 12
Вбиваємо у глибоку посудину 2 яйця, додаємо сіль, цукор, гірчиця. Взбиваємо блендером до однорідної маси. Продовжуючи взбивати поступово додаємо, малими порціями, рослинну олію і не припиняємо взбивати до отримання густої концистенції. До отримання достаньої, сметаноподібної структури додаємо лимонний сік і продовжуємо взбивати ще протягом 1 хв. Домашній майонез готовий до споживання!