Жири як представники естерів. Класифікація жирів. Хімічні та фізичні властивості

Про матеріал
Жири. Класифікація жирів. Хімічні та фізичні властивості. Застосування жирів. Технологіч виробництва майонезу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жири як представники естерів. Класифікація жирів. Хімічні властивості.10 клас

Номер слайду 2

Жири. Жири – представляють собою естери трьохатомного спирту гліцерину і вищих карбонових кислот. Ці сполуки , ще називають тригліцеридами. Загальна формула жирів: R1, R2, R3 – радикали жирних кислот

Номер слайду 3

Жири. Найчастіше бувають кислоти насичені і ненасичені:Із ненасичених кислот найбільш розповсюджені із насичених жирних кислот С13 Н27 СООН – мірістинова кислота

Номер слайду 4

Класифікація жирів

Номер слайду 5

Фізичні властивостіЖири легші за воду, вони не розчинні у воді, розчиняються в органічних розчинниках, густина жирів менше 1 гр/см3. Жири при кімнатній температурі мають твердий агрегатний стан називаються твердими жирами, а ті жири, які при кімнатній температурі мають рідкий агрегатний стан називаються оліями. Жири у присутності лугів утворюють стійкі емульсії.

Номер слайду 6

Хімічні властивості жирів: Реакція гідрування жирів: Гідроліз жирів: Гідроліз жирів – один із важливих промислових процесів.

Номер слайду 7

Хімічні властивості жирів:3. Окиснення жирів: В результаті реакції відбуваються процеси пов’язані з погіршенням смаку та запаху жиру4. Лужний гідроліз жирів:

Номер слайду 8

Застосування жирів. Жири мають широке застосування, не лише в харчовій, а і в технічній галузі промисловості

Номер слайду 9

Закріплення. Виконаємо вправу https://learningapps.org/10567770

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Вивчити параграф 22 Завдання. Виготовити домашній майонез. У гугл клас надіслати фото з процесом виготовлення майонезу (від вас потрібно фото інгридієнтів, процес перемішування, додавання всіх продуктів, фото готового продукту) для подальшої публікації на шкільній сторінці у фейсбук. Опис приготування на наступному слайді10

Номер слайду 11

Домашній майонез: Технологія виробництва11 Для приготування вам потрібно:250 мл рослинної олії2 яйця1 ст. л. гірчиці1 ч. л. цукру1 ч. л. соліДекілька крапель лимонного соку. Блендер або венчик

Номер слайду 12

Вбиваємо у глибоку посудину 2 яйця, додаємо сіль, цукор, гірчиця. Взбиваємо блендером до однорідної маси. Продовжуючи взбивати поступово додаємо, малими порціями, рослинну олію і не припиняємо взбивати до отримання густої концистенції. До отримання достаньої, сметаноподібної структури додаємо лимонний сік і продовжуємо взбивати ще протягом 1 хв. Домашній майонез готовий до споживання!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
30 березня 2023
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку