Життєвий цикл паперу

Про матеріал
Багаторазове використання паперу, способи зберегти ліс, життєвий цикл паперу
Перегляд файлу

Життєвий цикл паперу

Папір, винайдений в Китаї приблизно 2000 років тому, є екологічно безпечним матеріалом, оскільки він може біологічно розкладатися та піддаватися утилізації. На сьогоднішній день виробляють більше 3000 різних видів паперу. На прикладі одержання екологічно чистої продукції варто оцінити ступінь небезпеки такого виробництва для довкілля. 

Процес виробництва ґрунтується на використанні деревини та включає змішування рослинних волокон з водою, вологе очищення, вибілювання, пресування та висушування. 

Незважаючи на існування різних видів паперу та паперових продуктів, які виробляються у різні способи, основні методи виробництва залишаються такими самими протягом багатьох віків. 

Процес виробництва паперу має негативні наслідки для довкілля. Головним джерелом утворення забруднених стічних вод при виробництві паперу є процес одержання целюлози, яке базується на сульфатному та сульфітному способах виварювання деревини та відбілюванні напівфабрикату хлором. При цьому в поверхневі води попадають сульфати, хлориди, органічні сірчисті сполуки (диметилсульфід і диметилдісульфід), в повітря викидаються меркаптани, які мають дуже неприємний запах. Використання хлору для відбілювання призводить до забруднення стічних вод поліхлорованими сполуками, серед яких дуже небезпечні ПХБ.

  Для виробництва паперу вирубаються ліси, що призводить до зменшення кількості рідкісних тварин та рослин, ерозії ґрунту та зменшення кількості ґрунтових вод.

В усьому світі щоденно виробляється приблизно 650 000,00 тонн паперу, з них викидається 500 000,00 тонн, які могли б успішно перероблятися. Способи подолання проблеми: 

• Багаторазове використання паперу — користування бібліотеками, написання з обох боків листка паперу, використання підручників для навчання багатьох поколінь учнів та студентів, а також повторне використання картонних коробок для упаковки різних речей. Ці та інші способи допоможуть скоротити потребу у виробництві нових паперових виробів.

• Обмеження обсягів споживання — комп’ютери (впровадження електронного обігу документів) можуть використовуватися як потужний засіб зменшення обсягів споживання паперу. 

Інший спосіб зберегти ліси — утилізація бавовняних відходів та повторне використання картонних та паперових виробів. Для виробництва утилізованого паперу вимагається в 2-3 рази менше енергії, що допомагає зберегти приблизно п’ять гектарів лісів, які використовуються для виробництва однієї тонни паперу, і таким чином зменшити забруднення повітря на 75%, а води — на 60%. 

Немає сумнівів у тому, що утилізація паперу — надійний спосіб охорони  довкілля.

Джерело:

Життєвий цикл паперу. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://cd.greenpack.in.ua/jyttyevyy-tsykl-paperu/

 

doc
Додано
30 березня 2023
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку