Життя і творчість Вільяма Шекспіра. Філософська проблематика трагедії "Гамлет".

Про матеріал
Презентація знайомить студентів із життєвим і творчим шляхом видатного драматурга і поета доби "Відродження" В.Шекспіра. Вона допомагає розкрити ідейно-тематичний зміст трагедії "Гамлет", визначити філософські проблеми п'єси, формувати у студентів навики роботи з драматичним твором.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Як називається новий історичний етап європейської культури, заснований італійським ученим Джорджо Вазарі у XVI cт? Розкрийте значення французького слова «Ренесанс». Яка країна була батьківщиною епохи Відродження ? Назвіть письменників періоду Відродження в італійській та англійській літературах. Який новий світогляд проголошувала епоха Відродження? Які етапи епохи Відродження Ви знаєте?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сяйво генія, чиє проміння проникає всюди, - ось, що таке Шекспір. Віктор Гюго

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Життєвий і творчий шлях Вільяма Шекспіра. Ідейно-тематичний зміст трагедії В. Шекспіра «Гамлет». Розгляд сюжету твору. Філософська проблематика трагедії. Характеристика образу головного героя. Висновок. ПЛАН

Номер слайду 8

«Відродження» – розквіт, піднесення і відновлення. Відродження – період розквіту, піднесення наук, мистецтва, літератури в ряді країн Європи. Гуманізм – людяність, повага до гідності людини. Актуальність – важливий для даного часу. Драматургія – вид літератури, жанрами якого є трагедія, драма, комедія. Трагедія – це драматичний твір, що втілює непримиренний конфлікт між героями і завершується смертю одного або кількох героїв. Буття – об’єктивна реальність, що існує незалежно від нашої свідомості.

Номер слайду 9

Поєднайте стрілками героїв трагедії та їх соціальний статус Ім'я героя Соціальний статус Лаерт Королева данська Фортинбрас Король данський Гертруда Принц данський Полоній Друг Гамлета Клавдій Придворний Розенкранц Дочка Полонія Гільденстерн Син Полонія Офелія Принц норвезький Гораціо Королівський радник Гамлет Придворний

Номер слайду 10

Сюжет трагедії Смерть батька Гамлета Привид покійного батька викликає Гамлета Гамлет дізнається правду про смерть свого батька Герой хоче викрити дядька-вбивцю і прикидається божевільним Гамлет запрошує акторів, які розігрують п’єсу подібну до подій в королівстві Клавдій викриває себе, виходить під час п’єси Гамлет переконаний, що вбивцею є дядько Розмова Гамлета з матір’ю Гертрудою Вбивство Полонія Подорож до Англії Смерть придворних Розенкранца та Гільденстерна Смерть Офелії Лаерт на дуелі ранить Гамлета Гамлет вбиває Лаерта Гертруда випиває отруту і помирає Гамлет вбиває Клавдія і помирає

Номер слайду 11

Гамлет – освічений, розумний, знав літературу, мистецтво, володів мечем і шпагою, мав свою думку щодо мудрого і сраведливого правління країною. Він - нова людина свого часу. Гамлет хоче помститися за честь родини, встановити справедливість, покарати злодія, але для цього він має застосувати те саме зло; звідси роздвоєність думок і вчинків, сумніви і нерішучість. Характеристика образу головного героя

Номер слайду 12

- To be or not to be ?

Номер слайду 13

Трагедія В.Шекспіра «Гамлет» Тема. Зображення трагічних подій у данському королівстві, коли принц Гамлет хоче викрити вбивцю свого батька. Ідея. Уславлення людської гідності, віри в людину,яка спроможна створювати добро,яке протистоїть злу;засудження зради у родинних відносинах та коханні.

Номер слайду 14

Проблематика трагедії Проблема життя і смерті. Проблема боротьби і бездіяльності. Проблема любові та зради. Проблема обов'язку і честі.

Номер слайду 15

ВИСНОВОК В образі Гамлета автор втілив кращі риси гуманіста епохи Відродження. Через образ головного героя автор засуджує бездіяльність людини, її зраду, а возвеличує любов, велич, обов'язок і честь.

Номер слайду 16

Thank you for your attention…

ppt
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ісаєва О.О., Клименко Ж.В., Мельник А.О., Бицько О.К.)
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
2758
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку