Презентація на тему «Літературний портрет Мирослава Дочинця. «Життя не ділиться на духовне і гріховне. Життя неподільне»

Про матеріал

Презентація стане в нагоді до уроку з літератури рідного краю. Урок-літературний портрет, під час якого учні мають змогу ознайомитися з життєвим і творчим шляхом видатного земляка, лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця та його окремими виданнями. Подано короткі анотації до кожного видання автора. Читаючи твори митця, ви зможете доторкнутися до споконвічної мудрості українського народу, яку зберігають Карпатські гори, віднайдете народну мудрість.

Нотатки про роман письменника із Закарпаття М. Дочинця також можуть бути використані у процесі вивчення сучасної української літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОЧИНЕЦЬМИРОСЛАВ ІВАНОВИЧ — український письменник і журналіст. Член Асоціації українських письменників. Народився  3 вересня 1959 р. (61 рік),  у місті Хуст. Освіта: Львівський національний університет імені Івана Франка

Номер слайду 2

Прийде час і ти не схочеш, не зможеш бути таким, як перше. Се може статися враз. І не треба сього боятися. Все змінюється в сьому світі. І людина теж. Змінюйся. Одягай нову сорочку на тіло. Одягай душу в нові шати. І не чекай для сього нового ранку чи понеділка. Ставай новою людиною вже. Мирослав Дочинець «Вічник»

Номер слайду 3

Мирослав народився в учительській сім'ї. Ще зі шкільних років почав писати та брав участь у літературних конкурсах. Працював журналістом у численних виданнях: у газеті «Молодь Закарпаття», «Новини Мукачева», «Карпатський край», «Срібна земля», «Фест» та інших.

Номер слайду 4

Творчу роботу Мирослав Дочинець активно поєднує із громадсько-культурною діяльністю, виступаючи в студентських аудиторіях, популяризує українську книгу на Закарпатті та інших регіонах країни і за кордоном. Як засновник видавництва «Карпатська вежа» втілює різноманітні видавничі проекти, зокрема випускає серії видань «Домінія слова», «Трава Парнасу», «Книжкова полиця «Вічника». Допомагає місцевим бібліотекам, поповнюючи їхні фонди літературою різного змісту.

Номер слайду 5

Одружений, має дітей, онуків. Вирощує фруктовий сад із близько 200 дерев та різні сорти винограду. Спорудив два будинки: один для сім'ї, а другий — для творчості. «… Щоб час від часу усамітнюватися, писати там і бути ближчим до природи… А ще для того, щоб можна було приймати там своїх дітей і онуків. У мене немала родина!»

Номер слайду 6

Упродовж останніх кількох десятиліть Мирослав Дочинець випустив у світ 24 книги прози різних жанрів. Серед них: «Він і Вона», «Краєвид із жінкою» «Хліб і шоколад», «Оскал Собаки», «Руки і душа», «Лис у винограднику» та ін.; філософсько-психологічні заповіти карпатського мудреця «Вічник». Ця книга стала справжнім вітчизняним бестселером. Широку популярність і визнання здобути й два наступних романи Мирослава Дочинця – «Криничар. Діяріюш найбагатшої людини Мукачівської домінії» (видавництво «Карпатська вежа», м. Мукачево, 2012 р.) і «Горянин. Води Господніх русел» (видавництво «Карпатська вежа». 2013 р.).

Номер слайду 7

ПРЕМІЯ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКАНаціональна премія України імені Тараса Шевченка  2014 року — за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел».

Номер слайду 8

Унікальна книга, яка витримала вже 12 перевидань, написана на основі унікальних і повчальних матеріалів із зошитів Андрія Ворона, 104-річного закарпатського мудреця, народного філософа, травознавця, гомеопата – як жити довго в щасті, радості і, що важливо, мудрості.«МНОГІЇ ЛІТА. БЛАГІЇ ЛІТА»

Номер слайду 9

«ЄДИН. СПОВІДІ І ПРИТЧІ СЕРЦЯ» Ця книга – про радість творення. Передусім – Себе. Бо всяка творчість – це вибір любові. Утвердження любові. Сотворення любові. Не стільки пошук сенсу, як створення сенсу свого життя. Через це твоя усвідомлена присутність тут і надає цілісності світові. А твій досвід творення стає досвідченням душі. Мудрець сказав: єдиний сенс будь-якого чину – заявити всесвітові, що ти є. Що ти є саме такий. Єдин у своїй осібності, винятковості, неповторності. Це – розсипи животворних зернят, у кожному з яких живе насінина, дерево і плід самопізнання.

Номер слайду 10

Нова книга лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця — це збирання, перебирання і пересіювання попелинок, принесених вітром спогадів, розмислів та одкровень. Власне, пошуки в попелі буднів незгасних цінностей, нових сенсів, нових істин, нової правди. Осмислення нової доби.«ЗБИРАННЯ ПОПЕЛИНОК»

Номер слайду 11

“СВІТЛО СЕМИ ДНІВ. МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ ДЛЯ ДУШІ” Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі. Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.

Номер слайду 12

«В'ЯЗЕНЬ ЗАМКУ ПАЛАНОК» Це незбагненна історія про безрідного закарпатського хлопчика-байстрюка, який рано прилучається до копання криниць. І докопується до таких глибин! Здобуває унікальний хист, навчається мудрості в учителів, мужності в скрутних обставинах, стає зрештою найбагатшою людиною в краї. Та найбільші його скарби - свобода духу, висока освіченість, шляхетність душі. Книга сповнена неймовірних пригод, читається на одному подиху.

Номер слайду 13

Нова книжка «закарпатського Коельо» Мирослава Дочинця «Криничар» поєднує гру в одвічну універсальну мудрість із історичними пригодами та містичним антуражем, тому можна сподіватися на черговий успіх у відносно масового читача. Криничар – духовний брат Вічника. Якщо Вічник – герой духу, мудрець гуманного егоїзму, то Криничар – герой духу і діла. Це захоплива сповідь безрідного байстрюка, що стає найбагатшою людиною Підкарпатської Русі, з якою рахується Будапешт і Відень. Щоб вижити, хлопчаком він почав з копання криниць, а докопався до дивовижних скарбів духовних, розгадав енергію грошей, завдяки чому перетворює довколишній світ і змінює людей. Відкриває їм принаду двох головних свобод – звільнення від страху і від злиднів. Це книга про аромат Часу, Духу й Любові."КРИНИЧАР"

Номер слайду 14

«КАРБИ І СКАРБИ. ПОСВІТ КАРПАТСЬКОГО СВІТУ» Наш світ - Карпати - не гори. Це держава, ба' більше - материк без границь простору і часу. Материзна, що спородила слов'янство й підготувала Русь до хреста і Христа. Дідизна біблійних пастухів, які понесли у світи наше Слово, нашу правду, наш Дух. Колиска живної Природи, яка єдино владна творити нову природу сущого. Дивний, заповіданий, зачаровнаний світ під небесним куполом. У говорі потоків, у зітханні смерек, у нутрах криниць і шовках полонинних, у дзвіночках отар і шептанні ватри живе голос волі й радості. Під сивими драницями гражд, під шатрами вівчарських станів, під зелено-мідними банями каплиць захована правда старовіку.

Номер слайду 15

Це — сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це — подарунок долі для того, хто запитує себе: «Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?» Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось.“ВІЧНИК. СПОВІДЬ НА ПЕРЕВАЛІ ДУХУ”

Номер слайду 16

Незбагненна історія про дивовижного чоловіка, який несподівано втрачає все і починає свою щоденну боротьбу за кожну п’ядь родової землі, кожну крихту родового скарбу. Ця книга - про «стяжання духу», мудрість любові, про пам'ять серця, силу терпіння і високість людської душі. І про те, що кожен наш день - це сходження до чогось і спуску нікуди... А ще між рядками цього роману буяє джерельний нурт стихії Карпатського Світу.“ГОРЯНИН. ВОДИ ГОСПОДНІХ РУСЕЛ”

Номер слайду 17

“ДІТИ ПАПОРОТІ” Ця книга – про жало війни в серці, про любов і кохання, про муки і радість творчості та служіння науці, про Дім, у якому живе душа, про мову птахів, про дикі черешні, прадавні, як світ, трави і вино першого тиску… Про те, що в житті рано чи пізно, навіть досить пізно – щось відбувається вперше. І після того ти ніколи вже не будеш колишнім.

Номер слайду 18

Це воістину книга книг. Розсипи золотих піщинок мудрості, стільники набитих терпким медом одкровень, сповіді серця і злети людського духа. Письменник-філософ Мирослав Дочинець втиснув у неї все, що довідався від мудреців – живих, відойшлих і безсмертних. І що пересіяв ситом свого світорозуміння. У цьому елегантному томику дбайливо підібрано і укладено безцінні крихти практичної мудрості, такі необхідні кожному в цьому розхристаному світі. Досить простягти руку – і дістанеш слова-зернята, слова поради і розради на щодень.«ЯКЩО ПОСЛУХАТИ МУДРЕЦІВ»

Номер слайду 19

«ХЛІБ І ШОКОЛАД. НОВЕЛИ ТОНКОГО ЛИТВА І ХОЛОДНОЇ ЧЕКАНКИ»Перед нами - "легка" і "світла" проза. Мирослав Дочинець має свій стиль письма, за яким проглядається витончений художній смак, відчуття форми, композиційної самодостатньої творів. Особливе місце відведено жінці. Героїні "заново" створюють мужчин, у яких закохані, причому кохання двох не припиняється і в потойбіччі. Автор не грає в містику, він оновлює міф кохання.

Номер слайду 20

Нова книга лавреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те, що робить історію вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості.«КНИГА НАДИХУ»

Номер слайду 21

Наше життя - це постійне збирання. Від грибів у лісі - до скарбів істини в хащах світового хаосу. Збирання крихт емоцій і вражень, думок і суджень, кохання і любові, спогадів і сподівань, слів і тиші, мрій і снів. Збирання себе в цілісність. Невтомне, приховане, жадібне прагнення Цілости, яке ми підміняємо словесними химерами на кшталт - щастя, доля, настрій, успіх. Ми вічні і невтомні збирачі, тому що справжня цілісність життя - прихована. І це письмо - теж різновид збирання.“РІЗНОТРАВ'Я. ГЕРБАРІЙ САДУ ЖИТТЯ”

Номер слайду 22

«РУКИ І ДУША. ІСТОРІЇ ЖІНОК, ЯКІ ПЕРЕМОГЛИ»Жінки здатні на все. А декотрі навіть на більше. Це реальні історії про реальних жінок. Історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу. Колись вони гралися в ляльки. А потім життя почало жорстоко гратися ними. І вони прийняли цю гру. І перемогли...

Номер слайду 23

«ЗРЯЧЕ ПЕРО. РОМАН ІЗ АРКУШЕМ» "Поспішай до мене, а до себе - насамперед", - казали давні мудреці. Отся книжка письменника духовного наративу, лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - особливого роду. Це плід пересівання насінин для дерева Життя, збирання леліток світла, пильнування над чарами письма. Це - щоденник духовної виправи, сповідь перед самим собою, занурення в таїни письма. Одним словом це - роман Зрячого пера з Аркушем. Освячений любов'ю до людини, до світу, до слова, до Бога. А ще це - книжка, що читається з будь-якої сторінки і в будь-якому керунку...

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Внаслідок шаленого темпу життя, ми часто віддаляємося від самих себе, своїх близьких, рідних. У гонитві за примарними цілями, які нерідко бувають зайвими, ми не відчуваємо радості життя, втрачаємо рівновагу та душевний спокій. Предмети розкоші, примарна слава створюють нам все нові й нові клопоти та штовхають у прірву вічних проблем і турбот. Саме ці актуальні проблеми підіймає у своїх книжках український автор, чиї твори викликають все більший інтерес не лише в українських читачів, а й читачів за межами України. Твори Мирослава Дочинця написані у філософсько-психологічному напрямку, пронизані щирістю та добротою від самого початку і до кінця. Його сюжетні лінії — це дзеркальне відображення самого життя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кубась Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 липня 2021
Переглядів
3400
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку