Зимові явища природи та слова, які їх позначають

Про матеріал
Зимові явища природи та слова, які їх позначають. Мета: Продовжити знайомити дітей із зимовими явищами природи. Розширити лексичний запас словами-синонімами по темі , закріпити вміння відгадувати загадки про зиму. Вивчити вірші А.Камінчука "Іній", Я. Щоголів "Завірюха". Виховувати любов до рідної мови та бажання говорити українською.
Перегляд файлу

Тема. Зимові явища природи та слова, які їх позначають.

Мета: Продовжити знайомити дітей із зимовими явищами природи. Розширити лексичний запас словами-синонімами по темі , закріпити вміння відгадувати загадки про зиму. Вивчити вірші А.Камінчука "Іній", Я. Щоголів "Завірюха". Виховувати любов до рідної мови та бажання говорити українською.

Матеріали: зображення зими-чарівниці, ілюстрації зимових явищ природи, мнемотаблиці до віршів Я. Щоголіва «Завірюха» та А. Камінчука «Іній».

Хід заняття

-         Діти, погляньте, хто до нас в гості завітав? Так, це зима-чарівниця. Вона всюди походжає і білим килимом все довкола накриває. І до нас вона на гостину прийшла, і зимові загадки принесла. Тож часу дарма не гайте, послухайте та відгадайте.

  1. Взимку вкрили ми навкруг

Ліс, дорогу поле, луг

А як сонце припече

МИструмочком потечем (Сніг)

 

  1. В небі хмара пролітала

Білий пух порозсипала

Він на землю міцно ліг

Називають його… (сніг)

 

-         Давайте ви зараз гарно подумаєте, і скажете, що ж таке сніг? (відповіді дітей) Сніг – це атмосферні опади у вигляді білих, зіркоподібних кристалів. А ви знали, що кожна сніжинка унікальна, і має свій, характерний лише їй візерунок?(показ фотографій сніжинок)

-         Підкажіть, коли буває сніг? Вірно, він буває взимку, коли холодно.

-         А ви знаєте, як ще називають  сніг в українській мові? На сніг можна сказати пороша. Пороша – це перший легкий сніг.

-         Діти, підкажіть, які слова можна утворити зі слова сніг? (сніжний, сніговий, засніжений).

-         А тепер спробуйте відгадати іншу загадку від зими-чарівниці:

Біла баба між осель

Закрутила карусель (заметіль)

-         А ви знаєте, що таке заметіль? Правильно, заметіль – сильний вітер із снігом. Як ще можна назвати заметіль? Завірюха, метелиця, хуртовина, сніговиця.

Про завірюху написав гарний вірш Я. Щоголів. Давайте ми його вивчимо за допомогою піктограм:

Звечоріло; ніч заходить,

Місяць з хмари не виходить,

Ані  зіронька не мріє,

Тільки  сніг кругом біліє.

Ось схопилась хуртовина,

Закрутилася  долина,

І кипить мороз у полі

На просторі та на волі.

То про що вірш? Що робить завірюха?

- Зимонька-чарівниця ще має загадку. Прозорий мов скло, а не вставиш у вікно.(Лід) що таке лід? Лід – це замерзла вода. Як ще можна назвати лід? Так, лід ще називають крига. Крига – це товстий шар льоду на річці. (Показую фото) Ще можна назвати ожеледь. Ожеледь –це тонкий шар льоду, який може вкривати рослини, дроти, дорогу. Коли на дорозі замерзає вода – це явище називають ожеледиця. В цей період треба бути дуже обережними, бо на дорозі  слизько.

- Не сніг, не лід, а сріблом дерева прикрасить(іній). Що таке іній? Іній – це тонкий шар кристалів льоду, що вкриває пухнастим шаром поверхню предметів під час їхнього різкого охолодження. Є схоже за значенням слово паморозь. Паморозь це атмосферні опади, що утворюються в туманну морозну погоду на гілках дерев, дротах.

Дуже гарно описує іній в своєму вірші Анатолій Камінчук. Ось послухайте:

       Іній

Усі дерева в інеї –

У білому, у синьому.

Ростуть димки над хатами

Стовпцями  волохатими.

Гілки похитує вітерець,

Снігур сніжок покльовує,

А Морозенко-пустунець

Нам вікна розмальовує.

Діти вичають вірш за допомогою мнемотаблиці.

-         Давайте пригадаємо, що ми сьогодні робили?

-         Що найбільше запам’ятали?

-         Якими словами називають завірюху, сніг?

-         Ось і закінчились загадки у зими-чарівниці. Вона вами пишається, що ви так вправно відгадуєте загадки і запам’ятали її улюблені зимові слова та шле вам   у подарунок унікальну сніжинку.

 

docx
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку