Зірка Мензатюк “Ангел Золоте Волосся”. Таємничі, веселі й незвичайні події у фантастичних творах

Про матеріал
Презентація познайомить із життєвим шляхом Зірки Мензатюк, її фантастичною повістю «Ангел Золоте Волосся». Матеріал містить повний аналіз твору, ілюстрації, проблемне питання, домашнє завдання. Він допоможе розвивати вміння учнів переказувати уривки прочитаного, виділяти головне.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зірка Мензатюк“Ангел Золоте Волосся”. Таємничі, веселі й незвичайні події у фантастичних творах

Номер слайду 2

Зірка Мензатюк народилася 21 жовтня 1954 року в селі Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області. Писати вірші і друкуватися в районній і обласній газетах почала в шкільні роки (перший вірш був надрукований в 11 років). Закінчивши школу, Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. У 1977 р. закінчила університет з червоним дипломом, і почала працювати кореспондентом газети «Радянська Україна». У 1985–1987 — працює кореспондентом газети «Вісті з України»;

Номер слайду 3

У 1990 році вийшла перша книга казок «Тисяча парасольок». У 1993 році вийшла друга книжка «Арніка» (1993) — казка про найчарівніше зілля Карпат. У видавництві «Лелека» побачила світ книжка «Мільйон мільйонів сестричок» (1999). З 1995 р. Зірка Мензатюк — член Національної Спілки письменників України; з 1997 р. веде в дитячому журналі «Соняшник» рубрики «Храми України», «Фортеці України», «Щоб любити», «Щоденник мандрівника»; з 2004 р. — автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ» Національного радіо.

Номер слайду 4

Казки письменниці почали друкувати в журналах «Барвінок», «Соняшник», «Малятко», у закордонному журналі «Веселка», який виходив у США і Словаччині. У 2002 р. як спеціальний випуск журналу «Соняшник» вийшла друком книга про найвідоміші церкви та монастирі України, адресована дітям, «Наші церкви: історія, дива, легенди». У 2006 р. «Видавництво Старого Лева» надрукувало книгу під назвою «Київські казки». Цього ж року у видавництві побачили світ ще два видання письменниці — «Таємниця козацької шаблі» і «Казочки-куцохвостики». У 2008 р. побачила світ її книжка «Макове князювання», в яку включено казки про наші свята.

Номер слайду 5

У наступні роки письменниця активно писала. Були опубліковані такі її книги: Український квітник (2010, 2011)Дочка Троянди (2012)Зварю тобі борщику ( 2012)Зелені чари (2012)Як я руйнувала імперію (2014)Чарівні слова (2016)Київські казки (2017)Дике літо в Криму  (2018)Ангел Золоте волосся (2019)

Номер слайду 6

Час подій – ХХІ століття та ХІ століття. Рік видання – 2019 Літературний рід − епос. Жанр – пригодницька, фантастична повість. Місце подій – Київ сучасний та Київ древній (ХІ ст).

Номер слайду 7

Тема – розповідь про реальні та фантастичні пригоди дівчинки Галі та її незвичайного друга Ангела Золоте Волосся.Ідея – будь –які життєві труднощі можна подолати, якщо поруч із тобою люди, які вірять у тебе і підтримують. «Завжди треба знаходити добре в тому, що є» (Зірка Мензатюк). Головна думка твору – хто багато читає, той багато знає.

Номер слайду 8

– зображення звичайної української родини, яка долає складні обставини, викликані хворобою меншого сина Степанчика.– елементи надприродного, дружба звичайної дівчинки із Ангелом Золоте Волосся, її подорожі в древній Київ. Реальні події у творі Фантастичні події у творі

Номер слайду 9

Проблематика твору “Ангел золоте волосся”: минуле і сучасне;стосунки в родині;дружби й добра;щастя та нещастя;віра і призначення людини.

Номер слайду 10

Композиція :твір складається із 16 розділів, авторка використовує фантастичні елементи, які дають можливість поєднати сучасне та славне історичне та культурне минуле українців.

Номер слайду 11

Галя Супрун – головна героїня. Учениця 4-Б. По словах учителя, у майбутньому, Галя стати істориком.

Номер слайду 12

Ангел Золоте Волосся (“…Він сидів, спокійний та замріяний, і дивився у вікно. Скісний призахідний промінь падав йому на обличчя, на світле волосся, що сягало плечей.”). Він дістав ім’я від друга. Ангел міг читати думки.

Номер слайду 13

Іконописець Алимпій Він прожив яскраве і щасливе, хоч і недовге життя». Алимпій вважає себе щасливою людиною, бо «здобув те, чого найдужче прагнув» і створив багато ікон.Іконописець спостережливий, уважний, прагне навчитися всього, зокрема навчався зцілювати людей, використовуючи мінерали, замовлені для малювання.

Номер слайду 14

Доведіть, що твір “Ангел Золоте Волосся” фантастичний. Про яке невеличке диво сталося з Галею?

Номер слайду 15

Дочитайте повість, намалюйте до неї ілюстрацію Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куртєва Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Подкур Наталия
Додано
19 березня
Переглядів
9106
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку