Значення елементів неметалів для організму людини

Про матеріал
Матеріал презентації можна використати як підсумок при вивченні теми в 11 класі " Неметалічні елементи , речовини та їхні властивості ." В презентації відображено біологічне значення елементів - органогенів, їх вміст в харчових продуктах, вплив на здоров'я людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення неметалів для організму людини. ПІДГОТУВАЛА: Попова Наталя Миколаївна, ВЧИТЕЛЬКА ХІМІЇ ЛІЦЕЮ №5 нмр

Номер слайду 2

Епіграфом презентації є висловлювання:« Збереження здоров'я - справа самої людини»Людський організм – складна хімічна лабораторія. Важко собі уявити, що щодня наше самопочуття, настрій і навіть апетит можуть залежати від мінеральних речовин. Без них марними виявляються вітаміни, неможливі синтез і розпад білків, жирів і вуглеводів. Основою життя є  хімічні елементи, одними з них є неметали, які містяться в харчових продуктах . В чому ж полягає їх біологІчне значення для людини?

Номер слайду 3

Неметали-органогени-важлива роль в організмі людини

Номер слайду 4

Оксиген - неметалічний елемент, важливий для всіх форм життя. Масова частка оксигену в людському організмі становить 62%, у кістковій тканині - 28,5%; у м’язовій - 16%. Оксиген є складником води, білків (17,9%), жирів (22,4%), вуглеводів (49,38%), нуклеїнових кислот . Оксиген бере участь у тканинному й клітинному диханні: окиснює жири, білки та вуглеводи, що надходять з їжею. Джерела надходження Оксигену в організм: повітря, їжа, вода. Добова потреба людини в кисні - 300-400л (280 мл/хв). За нестачі кисню виникає асфіксія, гіпоксія, смерть від задухи. Надлишок кисню зумовлює брадикардію, судинозвужувальний ефект, збільшення опору периферичних судин, уповільнення кровотоку, посилення згортання крові. Якщо вміст кисню в повітрі сягає 30-40%, відбувається киснева інтоксикація, що супроводжується гострим оксидозом, ураженням центральної нервової системи, опіком легень, кисневою пневмонією.

Номер слайду 5

Карбон - неметалічний елемент, важливий для всіх форм життя. Його масова частка в людському організмі - 21%, у кістковій тканині - 36%; у м’язовій - 67%. Карбон входить до складу білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, гормонів, ферментів, вітамінів тощо. Карбон(ІУ) оксид у крові збуджує дихальний центр, розширює мозкові судини, підвищує збудливість серцевого м’яза. Джерела постачання людського організму Карбоном - харчові продукти, повітря, мінеральні води. Добова потреба людини в Карбоні - 300г у складі їжі. За нестачі Карбону в їжі відбувається загальне виснаження організму, зниження мозкової діяльності. Підвищення вмісту карбон(ІV) оксиду призводить до кисневого голодування. 

Номер слайду 6

Нітроген - важливий для всіх форм життя неметалічний елемент. Масова частка Нітрогену в людському організмі становить близько 3%; уміст у крові - 3,1 мг/мл. Уміст у м’язовій тканині - 7,2%; у кістковій - 4,3%. Нітроген є складником білків, амінокислот, нуклеїнових кислот, аденозинтрифосфатної кислоти (АТФ) та інших важливих речовин. Він міститься у продуктах обміну. Амоніак нейтралізує надлишкові кислоти в організмі. Нітроген(ІІ) оксид - один з найважливіших імунотропних медіаторів, стимулює фагоцитоз і знищення внутрішньоклітинних паразитів, бере участь у підтриманні системної та локальної гемодинаміки. Він виконує роль нейротрансмітера у шлунково-кишковому тракті, сечовивідній та статевій системах. Нітроген(ІІ) оксид бере участь у видаленні молекул, що «старіють», цитохромів, каталази, гемоглобіну тощо. Джерела надходження Нітрогену в організм - продукти тваринного походження, бобові. Добова потреба в Нітрогені становить 8-16г. За нестачі білка загальний ріст організму уповільнюється. Надлишок азоту в повітрі призводить до кесонної хвороби, за підвищеного тиску розвивається задуха. Усі оксиди Нітрогену й амоніак токсичні.

Номер слайду 7

Приблизно 10 % маси живих організмів припадає на гідроген. Здатність гідрогену утворювати водневий зв'язок має вирішальне значення в підтримці просторової структури білків, у будові та функціях нуклеїнових кислот (тобто в збереженні і реалізації генетичної інформації). Гідроген бере участь в різних біохімічних процесах, таких як дихання, ферментативні реакції і фотосинтез. Гідроген також є ключовим компонентом біологічних молекул, таких як білки, жири і вуглеводи. Організми використовують гідроген для виробництва енергії через процес дихання. Він бере участь у формуванні хімічних зв’язків у молекулах АТФ (аденозинтрифосфату), який є головним джерелом енергії для клітин. Крім того, гідроген використовується у фізіологічних дослідженнях як маркер для вивчення обміну речовин в організмі тварин і людей.

Номер слайду 8

Отже, роль неметалів має важливе значення для життєдіяльності людини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Хлор - важливий для всіх форм життя хімічний елемент. Його вміст у людському організмі становить близько 95г, уміст у крові - 2890мг/л, масова частка в кістковій тканині - 0,09%; у м’язовій - 0,2-0,52%. Хлор активізує деякі ферменти, впливає на електропровідність клітинних мембран, бере участь у регуляції осмотичного тиску крові й нормалізуванні водного обміну, підтримує кислотно-лужну рівновагу. Він є джерелом для утворення хлоридної кислоти в шлунку, бере участь у передаванні нервового імпульсу, сприяє відкладенню глікогену, впливає на ріст волосся та нігтів. Цей галоген здатний порушувати структуру подвійної спіралі ДНК й спричиняти її денатурацію. Джерелами надходження до організму Хлору є кухонна сіль, капуста, печінка тріски, яєчний жовток, сир, шпинат, помідори. Добова потреба людини в ньому становить 3,0-6,6мг. Засвоєнню Хлору заважає лікування сечогінними засобами, хвороби нирок. За нестачі Хлору в організмі порушується функція шлунково-кишкового тракту внаслідок зниженої активності шлункового соку та слини, підвищується стомлюваність. Його надлишок може призвести до підвищення кислотності шлункового соку, розладу травлення, підвищення загальної кислотності організму, зниження апетиту, перезбудження нервової системи. 

Номер слайду 11

Йод-необхідний мікроелемент для організму

Номер слайду 12

Флуор є хімічним елементом, важливим для всіх форм життя. Його вміст в організмі людини становить 2,6г, уміст у крові - 0,5мг/л, масова частка в кістковій тканині - 0,2-1,2%, у м’язовій - 0,05 • %. Він бере участь в утворенні кісток, зубів, волосся, нігтів, епідермісу. Цей елемент упливає на ферментативні процеси: знижує обмін вуглеводів, жирів, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін. Флуор упливає на імунобіологічний стан організму, рівень біологічно активних речовин у ньому, гальмує біосинтез сахаридів, потрібних для бактерій, які спричиняють розвитоккарієсу. Він пригнічує тканинне дихання та функцію щитоподібної залози. Цей елемент підсилює адаптацію до холоду, перешкоджає накопиченню в організмі Стронцію. Джерела надходження Флуору до організму - питна вода, морепродукти, морська риба, горіхи, печінка, вівсяна крупа, баранина, яловичина, зубна паста. Добова потреба в ньому становить 3мг (1мг з їжею, 2 мг з водою). Його засвоєнню перешкоджає вітамін С. Нестача Флуору може призвести до карієсу зубів, нерівномірного росту кісток, зниженню імунітету. Надлишок цього галогену в організмі призводить до крапчастості зубної емалі, ламкості кісток і зубів, остеопорозу, зниження рівня гемоглобіну крові; пригнічення утворення колагену тощо. Фтор, гідроген флуорид, натрій флуорид - високотоксичні речовини.

Номер слайду 13

Фосфор бере участь у виробництві енергії, функціонуванні м'язової тканини, підтримці кислотно-лужного балансу, зберіганні генетичної інформації. Фосфор є складовою частиною нуклеїнових кислот. Значна частина фосфору в організмі (до 80%) знаходиться в сполуках кальцію, беручи участь у формуванні кісток і зубів. Фізіологічна потреба фосфору для організму 800 мг. При фізичних навантаженнях – 1,5 – 2 рази більше. Біологічний вплив на організм: Елемент органічних сполук, трансформація енергії, утворення кісткової тканини, діяльність головного мозку

Номер слайду 14

Отже, неметали відіграють велике біологічне значення для людини, Існують багато цікавих фактів

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку