"Знавці прав та обов'язків"

Про матеріал
Правовий марафон допоможе викликати в учнів інтерес до правових знань, сприятиме формуванню правової свідомості та культури, розвивати уміння орієнтуватися в життєвих ситуаціях, керуватися набутими знаннями на практиці.
Перегляд файлу

ПРАВОВИЙ МАРАФОН

для учнів 10 класів

«ЗАКОН І МИ»

Мета: викликати в учнів інтерес до правових знань, сприяти формуванню правової свідомості та культури, розвивати уміння орієнтуватися в життєвих ситуаціях, керуватися набутими знаннями на практиці.

Тренер. Вітаю всіх присутніх на правовому марафоні «Закон і ми». Вже давно не секрет, що з правовими питаннями  в своєму житті ми зустрічаємося дуже часто. Помилковою є думка, ніби то сфера застосування права обмежується покаранням осіб, які вчинили різні правопорушення. Багато хто з нас дивується, дізнавшись, що наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку. Адже право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно у вашому віці не можливо знати детально усі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати. А звідки ж ви, учні, можете почерпнути правові знання? Звичайно ж з уроків правознавства, виховних годин, позакласних заходів на правову тематику, з газет, книг, засобів масової інформації, інтернету, адже ми живемо в епоху компютерезації. Тому я думаю, що сьогоднішня наша зустріч буде активною, продуктивною і повчальною.

 Для початку нам з вами необхідно буде привітатися та скласти атмосферу настрою. Тому я пропоную зараз на листочку у вигляді намальованої руки посерединці написати своє ім’я, на пальчиках свої очікування та побажання на сьогоднішньому зібрані. По бажанню зачитати їх та помахати всім учасникам, вітаючи їх.

 Продовжимо ми нашу зустріч з бліц опитування «Хто швидше. Я роздаю вам бланки, ви за 7 хвилин повинні дати відповіді на запитання. Правильна відповідь 1 бал.

 Конкурс «Хто швидше»

  1. Дієздатність фізичної особи повною мірою виникає з досягненням 18 р.
  2. Чи завжди існувала держава? (Ні)
  3. Хто був автором найдавнішої Конституції України? (Пилип Орлик)
  4. Особа без громадянства. (Апатрид)
  5. Мінімальний вік призову до Збройних сил України —18р.
  6. Назвіть головний елемент Державного Герба України. (Тризуб)
  7. Законодавчим органом в Україні є. (Верховна Рада).
  8. Мінімальний вік членів молодіжної ор­ганізації — 14 р.
  9. Особа, яка має подвійне громадянство. (Біпатрид)
  10. Згідно із Законом України, кожна людська істота до 18 років — це . (Дитина).
  11. Як називається Основний Закон України? (Конституція)
  12. Строк проживання іноземця на тери­торії України, необхідний для отриман­ня громадянства, — 5 р.
  13. Як називається Державний Гімн України. («Ще не вме Україна...»)
  14. Основний документ громадянина України. (Паспорт)
  15. Єдиним джерелом влади в правовій державі є. (Народ).
  16. Навчання в школі є обов'язковим з _ років, (6)
  17. Номер статті Загальної декларації прав людини, в якій стверджується, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах, — 1.
  18. Зв'язок людини з певною державою це.. (громадянство).
  19. Скільки областей у складі України (24)
  20. Який орган здійснює правосуддя в Україні. (суд)
  21. Як називається влада народу (Демократія)
  22. Скільки розділів має конституція України. (15)
  23. Який вигляд має Державний Герб України? (Тризуб,)
  24. Мінімальний вік вступу до шлюбу чоловіків. (18років.)
  25. Назвіть найвищу виборну посаду в Україні. (Президент.)
  26. Чи потрібна згода батьків нареченої для укладання шлюбу? (НІ.)
  27. Коли відзначається День прав людини? (10 грудня.)
  28. У якому році Україна стала незалежною державою? (У 1991 р.)
  29. Особливо небезпечний вид правопорушення. (Злочин.)
  30. Особа, що вчинила правопорушення. (Правопорушник.)
  31. Яка влада здійснює в державі правосуддя? (Судова.)
  32. Хто в Україні очолює виконавчу владу? (Кабінет Міністрів.)
  33. Назвіть мінімальний вік, із якого настає кримінальна відповідальність (1 4 років.)
  34. Хто автор музики Державного Гімну України? (М. Вербицький.)
  35. Коли відзначається День Конституції України? (28 червня.)

 

Поки журі буде підраховувати ваші бали, ми переходимо до наступного конкурсу.

Конкурс «Крилаті вислови»

Тренер. Я пропоную вам «Крилаті вислови», де вам належить пояснити, звідки походять такі фрази і що вони означають. За кожну правильну відповідь 2 бали.

Для прикладу 1 вам наведу:

Крилатий вислів "На сьомому небі" Ми часто так говоримо про велику радість, але не всі знають, звідкіля взявся цей вислів і що саме він означав колись. А вислів цей дуже давній. Ще Аристотель, великий грецький учений і філософ IV ст. до н. є., вжив його в творі «Про небо». Пояснюючи, як влаштовано небесне склепіння (у давнину гадали, що небо — це тверда шкаралупа, яка накриває землю), Аристотель висловив нову для того часу думку: небо — це сім непорушних кришталевих півкуль, ніби вкладених одна в одну. До кожної небесної  «сфери» прикріплені зірки й планети. Сьоме небо — найвище.  Отже, уявляти себе на сьомому небі — те саме, що бути на вершині щастя.

 «Яблуко розбрату» — предмет ворожнечі, суперечок.

«Посіяти зуби дракона» - — сіяти ворожнечу.

«Із щитом чи на щиті» — це висловлювання спартанки наводить історик Плутарх, яка, проводжаючи у бій сина, подала йому щита зі словами: «Із ним чи на ньому», тобто «повернись переможцем або загинь».

«Випити гірку чашу» — біблійний вислів, означає — перетерпіти усі неприємності, нещастя.

«Півцарства за коня!» — це цитата з трагедії В. Шекспіра «Річард III». Вона дуже точно характеризує той момент у житті людини, коли хтось або щось здатні вирішити долю людини.

Тренер. Галузь права - це така система якісно однорідних юридичних норм, яка регулює певну сферу суспільних відносин специфічним методом правового регулювання.

Розрізняють такі галузі права - конституційне (державне) право; адміністративне право; фінансове право; земельне право; економічне (господарське) право; цивільне право; сімейне право; трудове право; екологічне право; аграрне право; цивільно-процесуальне право; житлове право; пенсійне право; кримінальне право; кримінально-процесуальне право; виправно-трудове (виконавче) право; міжнародне право.

Тепер я пропоную вам вправу «Яке право»

Я буду зачитувати ситуації, а ви записувати яке право порушене. За кожну правильну відповідь нараховується 1 бал.

1. Неправомірність передання земельної ділян­ки під будівництво          (цивільне);

2. Невідповідність розпорядження голови місь­кої Ради «Закону про свободу совісті та релі­гійні організації»   (адміністративне);

3. Квартирні крадіжки (кримінальне);

4. Несплата за використану фабрикою електро­енергію     (господарче);

5. Порушення конституційних прав і свобод громадян (цивільне та адміністративне).

6. Неправомірність продажу спірного будинку (житлове)

7. Ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків.(сімейне)

8. Неправомірне використання державного майна. (адміністративне)

9. Приховування злочину. (кримінальне)

10. Розголошення особою конфіденційної інформації установи в якій він працює. (трудове)

11. Розкрадання державного майна держслужбовцем. (Фінансове)

Тренер. Залежно від виду правопорушення і способу покладення відповідальності розрізняються:

Кримінальна відповідальність - покладається за злочин і лише судом у вигляді кримінального

Адміністративна відповідальність - за адміністративні правопорушення, покладається різними адміністративними органами (адміністративна комісія, митна служба, прикордонна служба) у вигляді арешту, штрафу, позбавлення спеціального права та ін.

Дисциплінарна відповідальність - за дисциплінарні проступки у межах службової діяльності, яка накладається начальником, у підпорядкуванні якого знаходиться правопорушник. Цивільно-правова відповідальність - покладається за цивільно-правові позадоговірні порушення, які завдають матеріальні збитки або моральну шкоду потерпілому, а також за порушення договірних обов'язків (пеня, штраф, відшкодування збитків). Будується на принципі еквівалентності, повного відшкодування збитків, покладається судовими органами або добровільно реалізується самим порушником: добровільно сплачується пеня, відшкодовується шкода.

Матеріальна відповідальність працівників настає за матеріальну шкоду, завдану підприємству, установі при виконанні службових, трудових обов'язків, має обмежений характер.

Тому ми зараз переходимо до наступного конкурсу, який називається «Яка відповідальність»

Я буду знайомити вас з ситуаціями, а ви прописуєте, яка відповідальність настає. За кожну правильну відповідь ви отримуєте 1 бал.

1. Двоє хлопців, учнів 10 класу відвідавши магазин комп’ютерної техніки поцупили навушники. Яку відповідальність вони понесуть? (кримінальну)

2. Компанія підлітків розпивала слабоалкогольні напої  в розважальному закладі (адміністративна)

3. Вчитель під час уроку висловився до учнів брутальною лайкою, ображав та принижував їх гідність (дисциплінарна відповідальність)

4. Компанія друзів на великій перерві палили в приміщені туалету (адміністративна)

5. батьки учня 6 класу недобросовісно виконують свої обов’язки, не слідкують за успішністю сина, пропусками занять (адміністративна)

Поки ваші результати оцінює журі ми продовжуємо наш марафон далі. І наступним етапом буде конкурс «Чорна скриня» Умови такі: я зачитую запитання про те, що знаходиться у мене в чорній скрині, а ви пишете кожен свою відпровідь на листочках, коли я говорю час, ви їх мені показуєте, а я дістаю цю річ зі скрині. Кожна правильна відповідь 2 бали.

1. Те, що лежить у  скрині – народилося на американському континенті, визначає основи державного устрою, є інструментом демократії, має вищу юридичну силу. Що лежить у чорній скринці? (Конституція).

2.  Дочка Урана і Геї, друга дружина Зевса. За однією з версій – мати Прометея. Богиня передбачення. Передавала людям повеління Зевса. Зображувалась з пов’язкою на очах (символ неупередженості), терезами в одній руці і мечем в другій. Хто вона? (Феміда).

3. Як називається найдосконаліший міжнародний документ проголошений 20 листопада 1959 року Генеральною Асамблеєю ООН?  (Конвенція про права дітей).

4. В цій скрині лежить річ, яка може знадобитися і працівникам охорони злочинності і злочинцю. Її легко придбати у торгівельній мережі. Фабрика, яка виготовляє цю річ, виробляє також і предмети домашнього вжитку. Цією річчю і ви користуєтеся щодня. (Гумові рукавички, поліетиленовий пакет).

5. Цей предмет має правильну форму. За нього часто вмирають люди. Спочатку відігравав роль «символу влади». В середні віки використовувались для різноманітного призначення та часто виступали в якості символів для численних знатних родів, виробничих гільдій, різноманітних міст, релігійних утворень тощо. Являється одним із символів держави. Що в скрині?  (Прапор)

6. Вона убиває щорічно 5,4 млн осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме нею. Ця убивця з’явився ще 2000 років до нашої ери. Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від цієї убивці складають близько 2 мільярдів доларів щорічно. Якщо в громадському місці людину побачать із нею, то тільки оштрафують. Що це? (Цигарка)

Конкурс «Жаргон»

Для кожного не секрет, як ви спілкуєтеся в повсякденному житті. Часто й густо ви говорите жаргонною мовою, яка має своє значення. Тому я для вас приготувала словосполучення, які ви повинні перевести на жаргон. Цікаво, як на цьому діалекті будуть звучать знайомі для вас слова. Найбільша кількість балів, які ви можете отримати за оригінальність та креативність становить 5 балів. Для прикладу наведу вам:

  • Учитель з журналом – людина з рушницею;
  • Учитель сердеться – фантомас розбушувався.

Класний керівник –

Відмінники в класі –

Двійка за підказку –

Їдальня –

Чергові по школі –

Перший клас на перерві –

Кінець навчального року –

Продовжуємо наш марафон далі. Хтось виривається вперед, хтось по середині, а хтось і пасе задніх. Дізнаємося про це вже в кінці. А переможець, який дійде фінішу буде один з вас. Тому прикладіть всі свої зусилля і продовжуємо рухатись далі.

 Наступним завданням буде об’єднати приклади казок до положень Конвенції ООН про права дитини. Раніше ми вже згадували, що 20 листопада 1959 року Генеральною Асамблеєю ООН було підписано документ, який захищає права дітей.

Конвенція ООН з прав дитини — міжнародний правовий документ, що визначає права дітей в державах-учасницях. Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов'язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років на повний розвиток можливостей в умовах, вільних від голоду і нужди, жорстокості, експлуатації та інших форм зловживань. Учасниками Конвенції з прав дитини є Святий Престол і всі країни-члени ООН, крім США, Південного Судану і Сомалі.

Тож вам необхідно на заготовлених бланках з’єднувальною рискою об’єднати казку в якій порушуються права зі статтею Конвенції.

 

Стаття 6. Дитина має право на виживання і здоровий розвиток                                                                   Півник та двоє мишенят

 

Стаття 9. Дитина має право не розлучатися зі своїми батьками                                                                   Попелюшка

 

Стаття 13. Дитина має право вільно висловлювати свою думку                                                                  Р.Кіплінг. Мауглі.

 

Стаття 16. Дитина має право на житло                                                                                                            Пригоди Буратіно або золотий ключик

 

Стаття 21. Дитина має право на всиновлення                                                                                                 Л.Керрол. Пригоди Аліси в Країні Чудес

 

Стаття 26. Дитина має право на якісне харчування                                                                                       Ш.Перро. Червона Шапочка

 

Стаття 28. Дитина має право на освіту                                                                                                             В.Даль. Дівчинка Снігуронька

 

Стаття 36. Дитина має право на захист від будь – яких форм експлуатації                                                 Вовк і семеро козенят

 

Стаття 19. Дитина має право на захист від будь – яких форм насильства                                                    Коза-дереза.

 

                                                                                                                                                                               Дванадцять місяців

 

Отож поки наше журі оцінює ваші результати, ми продовжуємо далі. І наступний наш конкурс буде «Анаграми»

Правосуддя                                             допавясруд                                 

Злочинець                                               зочелнциь

Правопорушення                                    павопярорншену

Дієздатність                                             зідєсдьтінат

Проступок                                               кпосторуп

Криміналіст                                             климрінатіс

Адвокатура                                              крадувоата

Поліціянт                                                 іплцінотя

 

Конкурс «Гендерна рівність»

Поняття гендер, гендерна рівність увійшли в наш словник не так і давно. Але  з проявами цієї нерівності, гендерної дискримінації ми з вами стикалися в житті і не один раз. Може це відбувалось не  особисто з вами, а з вашими близькими, рідними, знайомими.

Давайте разом спробуємо згадати відомі для нас ситуації гендерної нерівності чи дискримінації. Де на вашу думку, в яких сферах нашого життя найбільше проявляється це поняття ? Чи є актуальним для нас в даний час це питання ?

Гендерна рівність означає, що чоловіки та жінки мають однакові умови для реалізації своїх людських прав та однаковий потенціал для здійснення свого внеску у національний, політичний, економічний, соціальний та культурний розвиток, а також рівні права на користування результатами цього розвитку.

Зараз ми з вами проведемо конкурс щодо чоловіків і жінок. Перед вами лежать карточки із зображенням дівчинки і хлопчика. Я вам буду зачитувати запитання, а ви підніматимете карточки з перевагою жінок чи чоловіків. Правильна відповідь 1 бал.

1. Кого більше у Верховній раді жінок чи чоловіків? (чоловіків)

2. Кого з чоловіків і жінок з кожним роком стає менше? (чоловіків)

За даними geobe.se станом на 2015 рік в Україні проживає близько 44 млн людей, причому жіночого населення ­– 54%, а чоловічого – 46%. Окрім того, серед українок рівень смертності набагато нижчий, ніж серед українців: у жінок на 1000 осіб ­– 114 смертей, у чоловіків – 295. Очікувана тривалість життя представниць слабкої статі – 76 років, а сильної половини людства – 66.

Вчені пов'язують підвищену смертність у чоловіків, порівняно з жінками, із захворюваннями серцево-судинної системи – схильністю до інфаркту та інших хвороб судин і серця, що виникли внаслідок куріння, неправильного харчування з високим вмістом калорій і насичених жирів. 

3. Хто освідченіший в Україні жінки чи чоловіки? (жінки)

 Ставимо плюсик прекрасній половині людства за освіченість. Щорічний рейтинг гендерної рівності показує, що дипломованих леді в Україні набагато більше, ніж представників сильної статі: 85% дівчат та 74% хлопців. Також багатьох здивує той факт, що серед технічних працівників жінок – 63%, а чоловіків – 37%.

4. Хто заробляє більше грошей? (чоловіки)

Згідно з індексом економічних можливостей, українські жінки «програють» чоловікам як за рівнем середнього заробітку за годину, так і за кількістю вищих керівних посад. Фірм в Україні, які очолюють жінки – 19%, а чоловіки – 89%. Також невтішна ситуація складається із зарплатою: чоловіки в середньому за годину отримують 18,73 грн, а жінки – 15,14 грн. Дослідження соціологів показали, що в Німеччині 35% жінок заробляють більше, ніж їхні чоловіки, у США цей показник склав 30%, в Україні 15%, а в цілому по Європі - 39%.

5. Хто частіше з подружжя виступає ініціатором розлучення? (жінки)

Не погоджуючись із думкою про те, що всю домашню роботу мають робити тільки вони, українські жінки у 80% випадків виступають ініціаторами розлучення. На думку Антоніни Тарановської, наукового співробітника відділу соціально-економічної політики Державного інституту сімейної та молодіжної політики при Міністерстві молоді та спорту України, можна виділити такі першопричини, як алкоголізм серед чоловіків, побутові проблеми та несправедливий розподіл домашніх обов'язків.

6. Хто частіше потрапляє в ДТП? (чоловіки)

У більшості випадків аварії з участю жінок не мають тяжких наслідків, тоді як чоловіки набагато частіше стикаються «лоб в лоб» або ж збивають пішоходів. Статистика свідчить, що 65% ДТП скоюють чоловіки а 35% – жінки. Також експерти вважають, що аварії, спричинені представницями слабкої статі є менш витратними в плані відшкодування збитків, адже в багатьох випадках це відбувається на автостоянках, а швидкість руху транспорту при цьому невелика.

7. Серед курців більше чоловіків чи жінок? (чоловіків)

Українські чоловіки «смалять» більше, ніж жінки. Згідно з висновками МОЗ України некурців серед сильної статі всього 38%. Щодо прекрасної половини людства, то 83% українських жінок говорять ­– ні цигаркам! Мабуть, тому й живуть на 10 років більше від чоловіків.

8. Хто є найактивнішими користувачами соціальних мереж? (жінки)

Дослідники з’ясували, що більшу частку саме дорослих користувачів соціальних мереж в Україні складають жінки – 38%. При цьому чоловіки все одно становлять значну частину аудиторії соцмереж, яка налічує близько 33% унікальних відвідувачів.

Ну що ж продовжуємо далі. Наступний конкурс «Одне питання»

Кожен з вас має змогу відповісти на одне питання, номер якого ви обираєте самі, я вам його зачитую і за правильну відповідь ви отримуєте 2 бали. Всього 21 питання.

1. На цій мові розмовляли Юлій Цезар і Цицерон, Юліан Клавдій і Корнелій. У V столітті вона почала вмирати. На ній записані “Пакти і конституції законів та вольностей Війська Запорізького”. Сьогодні цю мову широко використовують в медицині. (Латинь)

2. Основний документ, який засвідчує приналежність особи до держави. (Паспорт)

3. Яка жінка найбільше писала про злочини ? (Агата Крісті)

4. Скільки державних мов в Україні? (Одна)

5. Що регулює найбільш важливі суспільні відносини – норми права чи моралі? (Права)

6. Як можна назвати адміністративне правопорушення? (Проступок)

7. Як називається особливо небезпечний вид правопорушення? (Злочин)

8. Як називається найвищий законодавчий орган України. (Верховна Рада України)

9. Як називаються умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають явну неповагу до суспільства? (Хуліганство)

10. Державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань? (Національна поліція)

11. Коли було прийнято Конституцію України за якою живе держава? (28 червня 1996 року )

12. Як називається перше і важливе право кожного громадянина. (Особиста свобода)

13. Коли настає кримінальна відповідальність неповнолітніх за особливо тяжкі і небезпечні злочини настає?  (з 14 років).

14. Як називається найпоширеніший вид адміністративного стягнення?  (Штраф)

15. Вид, міра поведінки особи щодо використання та здійснення прав. (Обов’язок)

16. Форма правління, при якій на чолі держави стоїть одна особа це … (Монархія)

17.Як називається літературний твір про скоєний злочин та його розслідування? (Детектив)

18. Міра державного примусу, що застосовується судовими органами до осіб, які вчинили злочин. (Покарання)

19. Розшифруйте абревіатуру СБУ.(Служба Безпеки України)

20. Чим відрізняється таємне викрадення особистого майна громадян від відкритого викрадення особистого майна громадян? (Таємне – крадіжка, відкрите – грабіж)

21. Що це за злочин: напад з метою заволодіння індивідуальним майном громадян, поєднаний з насильством, небезпечним для життя й здоров’я особи, яка зазнала нападу? (Розбій)

 

 Наш марафон добігає кінця і залишився один конкурс «Зірковий час». Я пропоную вам наостанок з одного великого слова за 3 хвилини скласти якомога більше менших слів за яке вам буде нараховуватися 1 бал. Більше слів – більше балів. Слова повинні бути іменниками в називному відмінку. ПРАВОПОРУШЕННЯ:

Право, нора, порушення, яр, опора, порш, вона, напор, воша, ява, прання, ноша, нерпа, шов,

 вошеня, пеня, перо, пуп, руна, упор, рупор.

Ну, що ж наш марафон добіг кінця. Завдання, я сподіваюся були цікавими і повчальними. Поки наше журі підбиває підсумки і визначає переможця, давайте, згадаємо наші перегони і визначимо що цікавого ми дізналися і які знання ви візьмете в свій багаж знань  (учні перераховують).

Журі оголошує результати, разом вітаємо переможця.

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Мороз Ирина
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку