Зображення України на картографічних творах

Про матеріал
Зображення України на картографічних творах Географія. З поглибленим вивченням . 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зображення України на картографічних творах. ПРИГАДАЙТЕЩо таке географічна карта й для чого вона існує?Хто з давніх мандрівників відвідував територію сучасної України?Чому портолани у свій час були надзвичайно дорогі й високо цінувалися?

Номер слайду 2

ПОЯВА ПЕРШИХ КАРТОГРАФІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ. КРЕСЛЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХНайдавніша картографічна пам’ятка на території України епохи пізнього палеоліту була знайдена в 1966 р. біля села Межиріч Черкаської області. Малюнок на бивні мамонта відображає річки, рослинність, житло. Описи і зображення земель України трапляються 1. У давньогрецьких і давньоримських картах. 2. У давньогрецьких морських путівниках - перилах3. У творах візантійських, арабських географів і мандрівників

Номер слайду 3

 ЗЕМЛІ УКРАЇНИ НА АРАБСЬКИХ КАРТАХ ТА КАРТАХ-ПОРТОЛАНАХРусь (українські землі) на карті світу 1154 р. Мухаммад аль-Ідрісі. Карта аль-Ідрісі подає не тільки територіальне розміщення України, а й уперше на карті міститься назва “Rusia” (Русія, тобто Русь).  На карті написи – “Ard al Rusia” – земля Русі (Правобережжя та Лівобережжя Дніпра (Dnabr), “muttasil ard al Rusia” – з’єднана земля Русі, “minal Rusia al tuani” – від Русі залежні.

Номер слайду 4

ЗЕМЛІ УКРАЇНИ НА АРАБСЬКИХ КАРТАХ ТА КАРТАХ-ПОРТОЛАНАХПортолан Чорного моря, складений Дієго Хомем, 1559 рік. Портола́н, портула́н (італ. portolano — «лоція») — високоточні середньовічні навігаційні морські карти. Виготовлялись за своїм прямим призначенням протягом XIV—XVII століть, головним чином на пергаменті. Головною особливістю цих карт є детально і реалістично промальована лінія узбережжя з вказаними навігаційними небезпеками (скелі, підводні камені, мілини) та топонімами, що написані з боку узбережжя перпендикулярно до нього, нанесена на карту мережа ліній румбів і лінійний масштаб. Типовий портолан «Італійської картографічної школи» Портолан Дзуане Піццігано 1424 р.

Номер слайду 5

Картографи доби Відродження. Україна в 1595 році на мапі Меркатора Атлас А. Ортелія 1570 р. містить карту Польщі разом із правобережними українськими землями. Саме в епоху Відродження з’являється термін «карта». Він походить від латинського «charta» (аркуш, папір), що походить від грецького слова χάρτης (хартес - папір з папірусу).

Номер слайду 6

Картографування території України за Нового та Новітнього часу. Першою друкованою картою українських земель вважається план-рисунок Києва, що вийшов друком у Києво-Печерській лаврі польською мовою в 1638 р. Новий етап картографування території України пов’язаний з ім’ям уже згадуваного Г. Л. де Боплана. Він створив кілька загальних карт України та окремих її частин.«Спеціальна карта України» — була надрукована в 1650 р. на восьми аркушах і містила значну кількість населених пунктів. 

Номер слайду 7

Картографування території України за Нового та Новітнього часу. Унікальним джерелом історичних відомостей та пам'яткою європейського друку є карта «Україна — земля козаків», видана в 1720 р. німецьким картографом і картовидавцем Йоганном-Баптістом Гоманном . На карті показано всі землі України із зазначенням історичних подій на той час.

Номер слайду 8

Картографування території України за Нового та Новітнього часу. Від кінця XVIII ст. особливого розвитку набула військова картографія. Топографічні зйомки території України того часу проводили австрійська та російська військово-топографічні служби. Так, українські землі знайшли відображення на «Детальній карті Російської імперії...» (так звана Стоаркушева карта,Вона охоплювала українські землі, що перебували у складі Російської та Австро-Угорської імперій.

Номер слайду 9

 Українська картографія в Новітній час. У 1896 р. Григорій Величко видав «Народописну карту українсько-російського народу» (масштаб 1:1680000). Це була етнічна карта українських земель, видана українською мовою. Степан Рудницький. Етнографічна оглядова мапа України, 1916 Визначною працею також став «Атлас України й суміжних країв» Володимира Кубійовича (Львів, 1937 р.). Становлення української національної картографії пов’язане з діяльністю академіка С. Рудницького. За його активною участю було надруковано першу фізичну карту України в масштабі 1:1000000 українською мовою. 

Номер слайду 10

СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ КАРТОГРАФІЇ В УКРАЇНІ. НАЦІОНАЛЬНИЙ АТЛАС УКРАЇНИ. Особливу групу географічних атласів становлять національні атласи. У 2008 р. державне науково-виробниче підприємство «Картографія» випустило Національний атлас України, створений спеціалістами Інституту географії Національної академії наук України. Електронні карти - це окремий вид картографічних зображень, які формуються на основі даних цифрових карт і відображуються на різних засобах. Особливістю електронних карт є те, що вони існують лише в певний проміжок часу та, виконавши своє завдання, змінюються іншими.

Номер слайду 11

ПІДСУМУЄМО!Описи й зображення території сучасної України зустрічаються ще на давньогрецьких і давньоримських картах, а також у творах античних учених, мандрівників, географів. У XIII ст. в Європі широкого застосування набувають морські навігаційні карти - портолани. Перші карти всієї української території створив у 1650-1660 рр. Пйом де Боплан, французький військовий інженер і картограф. Національний атлас України - це фундаментальне картографічне комплексне науково-довідкове видання, яке дає повне й цілісне уявлення про територію нашої держави. Електронні карти - це окремий вид картографічних зображень, які формуються на основі даних цифрових карт і відображуються на різних засобах (монітор комп’ютера, дисплей смартфона або планшета, супутникового навігатора).

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку